Zöldövezet nyílhat a Vérmalom helyén

Vágólapra másolva!
Zöldturizmushoz kapcsolódó beruházás valósul meg a komfort nélküli, leromlott állapotban lévő szükséglakások felszámolása után Zalaegerszegen, a Vérmalom területén - tájékoztatta Tombi Lajos alpolgármester az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Az egyhektáros ingatlan turisztikai célú hasznosítására a közgyűlés pályázati úton keresett befektetőt, ugyanis a városnak nincs anyagi forrása a tervek megvalósításra. Az öt szociális bérlakásból, gazdasági épületből álló telep egy ötvenhektáros, kedvező adottságú zöldfelület kellős közepén található. Az ingatlant rendezett parkerdő veszi körül, a közeli kockásliliomos-völgyben védett virágok nyílnak. Alig néhány száz méterre található a Zala árterülete, a nyugati részt pedig egy 300 méteres erdősáv választja az áruházaktól és a főúttól.

A terület jelenlegi, lakáscélú használata ellentmond a városrendezési tervnek, a zöldkörnyezet pedig kizárja az ipari- és kereskedelmi övezet kialakítását is. A sikeres pályázatot benyújtó K+K Bauprofil Zrt. környezetbe illő, zöldturizmushoz kapcsolódó fejlesztést valósít majd meg: a szerződés aláírására várhatón egy hónapon belül kerül sor.

Az ingatlant áron alul, mintegy bruttó 25 millió forintért hirdették meg. A terület ennek ugyan a többszörösét éri, de a befektetőre hárul a környezetvédelmi feladatok megoldása, otthont kell biztosítania az érvényes lakásbérleti szerződéssel rendelkező családoknak és saját költségén kell kiköltöztetnie a jogcím nélküli lakáshasználókat is.

Rossz közbiztonság, illegális beköltözők, környezetvédelmi problémák

Többnyire 8-9 család 27-50 tagja lakik a Vérmalom lepusztult épületeiben, de ez a szám szinte naponta változik. Az itt élők közül mindössze két családnak van érvényes bérleti jogviszonya, a többség jogcím nélküli lakáshasználó. Az önkormányzat ugyan már többször is végzett kilakoltatást, de másnapra vagy feltörték a lepecsételt zárakat és újra beköltöztek, vagy a kiürítés után újabb, önkényes lakásfoglalók érkeztek.

A környékbeliek több alkalommal panaszkodtak a közbiztonság miatt, nem merték használni a kiépített kerékpárutat sem. A telepen gyakran volt rendőrségi razzia illegális tevékenység, kábelégetés miatt is. A nyugat-dunántúli környezetvédelmi felügyelőség illegális hulladékkezelés miatt indított eljárást, és egyben a telepen talált veszélyes hulladék elszállítására és kármentesítésre kötelezte a terület tulajdonosát.

A környezetvédelmi feladatokat az ingatlan értékesítése után a befektetőnek a saját költségén kell majd megoldania, és ugyancsak a vevőre hárul a hiányzó közműcsatlakozások, utak kiépítése is. A környezetkárosítás mértéke és a helyreállítás költsége csak a szakértői vizsgálatok után derül ki, ezért az önkormányzat lehetőséget biztosít a pályázónak visszalépésre, amennyiben a kármentesítés igazolt költsége meghaladja a 10 millió forintot.

Tombi Lajos megjegyezte, hogy tíz esztendővel ezelőtt a szociális bérlakások több mint fele - 700 lakásból 250-300 - komfort nélküli lakás volt Zalaegerszegen. Jelenleg az önkormányzat tulajdonában lévő ezer lakás közül mindössze 60-70 a hasonló típusú. A szükséglakásként funkcionáló épületeket a városrendezési tervvel összhangban kívánják majd hasznosítani, de ez csak akkor teljesülhet, ha az ott élők lakhatását biztosítani tudják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!