Szabadságra ment az európai ingatlanpiac

Vágólapra másolva!
Jókora a visszaesés Európa befektetési ingatlanpiacain. A kontinens keleti fele valamivel jobban teljesít, bár a nyugat-európai tendenciák már éreztetik hatásukat. Az ugyancsak gyengének ígérkező harmadik negyedév után a forgalom növekedése várható az év végéig.
Vágólapra másolva!

Az üzleti célú ingatlanbefektetések volumene 25,6 milliárd euróra csökkent Európában 2008 második negyedévében, ami a 2003. óta regisztrált legalacsonyabb érték - 2007 azonos időszakához képest 63 százalékos a csökkenés. A hozamok a 2006. évi szintre tértek vissza - áll a Cushman & Wakefield ingatlan-tanácsadó friss elemzésében.

Magyarországon az első félévben viszonylag kevés, kevesebb, mint egy tucat tranzakció zárult le, melyek elsősorban az irodapiacot érintették. A tranzakciós volumen megközelítőleg 135-150 millió euró közöttire becsülhető. A második félévben 1-2 nagyobb tranzakció zárása várható, melyek között már kiskereskedelmi ingatlanok is lesznek.

"Szabadságon van a befektetési piac" - jelentette ki Michael Rhydderch, a C&W európai befektetési üzletágának vezetője. "Az ügyletek száma nem a kereslet vagy kínálat hiánya miatt csökkent, hanem a finanszírozás, és ennek következtében az árképzés bizonytalansága miatt. Továbbra is jelentős kereslet mutatkozik a prémium kategóriájú ingatlanokra, és élénk az érdeklődés a fejlődő piacok által kínált befektetési lehetőségek iránt" - tette hozzá.

Míg a nyugati országokban több mint 50 százalékkal csökkent az üzletkötések száma a 2007. évi átlaghoz viszonyítva, addig Kelet-Európai régióban - Oroszországnak és Bulgáriának köszönhetően - kismértékben növekedett a tranzakciók száma.

Jelentősen visszaesett a forgalom a legnagyobb piacokon, így Nagy-Britanniában (-60 százalék), Németországban (-55) és Franciaországban (-51), de a legnagyobb csökkenést a kisebb piacok szenvedték el, többek között Görögország (-97), Írország (-74), Magyarország (-85), Ausztria (-74) és Luxemburg (-86).

Belgium és Hollandia viszonylag jól teljesített, míg az északi országok (-41 százalék) és Dél-Európa (-43) átlag alatti forgalmat produkált. Dániában és Finnországban, valamint Spanyolországban a magas ingatlanpiaci likviditás miatt a forgalom kevesebb mint 10 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest. Spanyolországban folyamatban van az "átárazás", amely Nagy Britanniában és Norvégiában is küszöbön áll.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!