A magyar piac olcsóbb a konkurenciánál

Vágólapra másolva!
Szakértők szerint a kelet-európai ingatlanpiacot érinti a nemzetközi pénzügyi válság, ám az továbbra is vonzó marad a befektetők számára. A régión belül a magyar ingatlanpiac stabil, és olcsóbb, mint a legfőbb riválisnak számító Csehország és Lengyelország.
Vágólapra másolva!

A pénz- és tőkepiaci válság miatt a drágult finanszírozás és a tőkebeáramlás, az emelkedő építőipari költségek pedig növelik a beruházók kiadásait. A közép-kelet-európai, ezen belül a magyar ingatlanpiac mindezek ellenére továbbra is vonzó lesz a piaci szereplők számára - így összegezhető a CB Richard Ellis napokban tartott fórumán felszólaló ingatlanpiaci szakértők válság hatásairól alkotott véleménye.

A suszter maradjon a kaptafánál

Az ingatlanpiacon a finanszírozói oldalt képviselő Sitery Csaba, az Eurohypo AG Délkelet-Európáért és Izraelért felelős csoportvezetője a jelzálogpiaci válsággal kapcsolatban kiemelte, "a befektetők lassan megértik, hogy csak olyan üzletbe vágjanak bele, amihez igazán értenek".

Az Eurohypo szakértői szerint a pénzintézetek visszatérnek az alaptevékenységekhez, ami a tőke költségeinek emelkedésével együtt a piac tisztulásához vezet. "Senki nem gondolta, hogy olyan nagy múltú bankokat, mint a Merrill Lynch vagy a Lehman Brothers, a csőd fenyegetheti. Ezután mindenki sokkal óvatosabb lesz, a befektetők pedig magára az ingatlanra fognak koncentrálni pénzügyi instrumentumok helyett" - fogalmazott.

Stabil és olcsó a magyar piac

Mészáros Margaréta, a CB Richard Ellis befektetési vezetője a magyar piacról szólva azt mondta, a külföldi befektetők szemében Magyarország az egyik legstabilabb piac, ráadásul olcsóbb, mint a legnagyobb konkurenciának számító Lengyelország vagy Csehország.

Az első félévben sokkoló adatnak számított a befektetések visszaesése -a 150 millió eurós összérték 75 százalékos visszaesés a 2007-es bő 600 millió euróhoz képest -, de a CBRE szakértői arra számítanak, hogy 2008 második félévében több nagy tranzakció lezárul. A 2007-es rekordot nem számítva, az idei év várható teljesítménye illeszkedik a 2004 óta töretlenül emelkedő befektetési trendbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!