Felújítási hitelekre vállalna garanciát a kormány

Vágólapra másolva!
A kormány javaslata szerint az állam két évre részleges garanciát nyújtana a munkanélkülivé vált lakáshiteladósok által felvett kölcsön egy részére. Az erről szóló törvényjavaslat tárgyalását tegnap kezdte meg a parlament - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A kormány elképzelése szerint azok kérhetik bankjuktól a hitelszerződés módosítását, akik a válság következtében 2008. szeptember 30. után veszítették el munkájukat és emiatt nem tudják törleszteni az eredeti részleteket. További feltétel, hogy a hitel értéke ne haladja meg a húszmillió forintot - a devizahitelek esetében e korláthoz a hitelfelvétel időpontjában érvényes árfolyamot kell figyelembe venni.

A garanciát nem csupán a magyar, de az itt élő uniós polgárok is igénybe vehetik. A pénzügyi tárca becslése szerint - a legrosszabb esetben - akár több tízezer hitelszerződést is érinthet a mostani javaslat.

A szerződésmódosítás révén a havi részleteket tízezer forintra mérsékelnék, az állam pedig az eredeti és az új törlesztés közötti részre adna garanciát. A garancia két évig lenne érvényben, ennek lejárta után az adósnak újra az eredeti részleteket kellene fizetnie. Ha ezt nem teszi, úgy a bank fél éven belül lehívhatja a garanciát. Utóbbi esetben a követelés az államra száll, amit - a jelenlegi tervek szerint - az adóhivatal azonnal be is hajtana.

Csak egyetlen ingatlan esetén vehető igénybe

A garanciát csak az az adós veheti igénybe, akinek a jelzáloggal terhelt ingatlana egyben az egyetlen lakóingatlana is. Tisztázásra vár még egyrészt az, hogy miként változna a futamidő, másrészt pedig kérdés, hogy az állami garancia futamideje alatt a tízezer forintos részletben mekkora lesz a tőke- és a kamat aránya.

Vannak tervek arra is, hogy ellenőrizzék, a jogosultnak valóban csak egy lakóingatlana van. Az adós a szerződés módosításakor felhatalmazást adna a bankjának, amely ennek birtokában kikérheti az ügyfelére vonatkozó összes földhivatali adatot.

Pontosítani fogják a törvényjavaslat azon passzusát is, amely szerint ha a hitelt (házas)párok vették fel és csak egyikőjük veszítette el állását, már akkor is élhetnek az ingyenes állami garanciával.

A törvényt a jövő héten fogadhatja el a parlament, ám a hatálybalépéshez Brüsszel jóváhagyása is szükséges, ugyanis az állami garancia a bankok számára támogatásnak minősül. A kormány reményei szerint a jogszabályra gyorsan rákerül az EU pecsétje, így a végszavazás után napokon belül hatályba léphet a törvény.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!