Kelet-Európában folytatódnak a plázaépítések

Vágólapra másolva!
Mintegy 7 millió négyzetméternyi pláza építését állították le vagy mondták fel Európában, és több bevásárlóközpontnak is ez lehet a sorsa, ha a világválság tovább rontja a helyzetet - állapította meg a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég jelentése. Emellett Kelet-Európa egy ideig mégis kivétel lehet.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az elemzés szerint a következő két évben 2005 óta a leglassúbb lesz a plázák terjeszkedése a kontinensen: az idén valószínűleg 10 millió, jövőre 7 millió négyzetméternyi épül, ami 40 százalékkal marad el a cég tavalyi prognózisától. A megtorpanás mögött részben az áll, hogy radikálisan romlottak a finanszírozási feltételek, részben az, hogy a kiskereskedők félve terjeszkednek a megváltozott környezetben.

A plázák terjedésében a következő két évben Kelet- és Közép-Európa vezet majd. Az idén 2 millió épülő négyzetméterrel Törökország lesz az első, a második helyen 1,25 millió négyzetméterrel Oroszország fog állni - szerepelt a Napi Gazdaságban.

Pillanatnyilag még Lengyelországban is gyorsul a bevásárlóközpontok építése. Noha a hitelszűke és a kiskereskedők bizalmatlansága mellett a zloty árfolyam-ingadozása is a terjeszkedés ellen szól, a Money.pl szerint a tavalyi első negyedévi területnek a háromszorosát adtak át az idei első negyedévben. Jelenleg 950 ezer négyzetméternyi bevásárlóközpont kivitelezése van folyamatban.

A fenti hatalmas számok ellenére, a tavalyi volt a bevásárlóközpontok építésének csúcséve több mint 9 millió négyzetméterrel, amin 310 pláza osztozott: Oroszország és Törökország mellett Nagy-Britannia vitte el a pálmát. A százalékos növekedést nézve Bulgária vezet, itt egy év alatt 76 százalékkal bővült a plázák területe, a második helyezett Románia, 63 százalékos plusszal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!