Vágólapra másolva!
Feltűnő, hogy a legtöbb bank impozáns palotában működteti a központját. Az épületnek megbízhatóságot kell sugároznia, ezzel is biztosítva az ügyfelet arról, hogy megfelelő kezekben vannak a pénzügyei. A legtöbb pénzintézet azonban szétválasztja a reprezentatív és a kiszolgáló funkciót - nem ok nélkül.
Vágólapra másolva!

A gazdasági válság miatt a legtöbb társaság igyekszik minél többet spórolni. A krízis súlyosbodása óta a leginkább fókuszban lévő cégek, a különböző pénzintézetek sincsenek ezzel másképp, a vállalat létszámát és szervezeti struktúráját figyelembe véve általában racionalizálják a működésüket.

A racionalizálás során az adott bank a működésnek helyet adó ingatlanokra, illetve a kapcsolódó költségekre is nagy figyelmet fordít. Bankfiókokat kimondottan a válság miatt tömegesen mégsem zárnak be, mivel a bérleti szerződések határozott időre szólnak. Azok lejárta után természetesen elképzelhető, hogy megszüntetnek egyet-kettőt - mondta az [origo]-nak Salamon Adorján, az Eston International első embere.

Több bank a székházát nem bérli, hanem saját kézben tartja az épületet. Stratégiai döntés kérdése, hogy egy vállalat a tulajdonlást, vagy a bérlést választja: a bérleti konstrukció rugalmasabb, és főleg az amerikai vállalatokra, illetve a multikra jellemző. A nyugat-európai cégek a saját tulajdont részesítik előnyben, így ha lehetőségük van rá, inkább vásárolnak.

"Mutasd a székházad, megmondom, ki vagy"

Feltűnő, hogy a legtöbb bank impozáns palotában működteti a központját. Ez jellemzően egy felújított, már-már kérkedően magas presztizsű belvárosi épület vagy Duna-parti, úgynevezett benchmark ingatlan - mondta Salamon Adorján. A választásnak tradicionális okai vannak: "mutasd meg a székházadat, megmondom ki vagy" - ez a jelszó, vagyis az épületnek megbízhatóságot kell sugároznia, ezzel is biztosítva az ügyfelet arról, hogy megfelelő kezekben vannak a pénzügyei.

Különös jelentősége lehet ennek válság idején, bár természetesen elképzelhető, hogy akadnak ügyfelek, akiknek az impozáns székházak sohasem tetszenek, mert túlzott fényűzésnek, pénzkidobásnak tartják.

Mivel e követelménynek általában a nagyobb városok centrumában épült ingatlanok felelnek meg, így világszerte egy-egy városrészbe tömörülnek a pénzügyekkel foglalkozó társaságok - elég csak a londoni Cityre vagy a Wall Streetre gondolni. Budapesten évekig a Vörösmarty téri épületben üzemelt a tőzsde, a közelben van a Magyar Nemzeti Bank főépülete is, így a bankok ezt a környéket választották.

Forrás: [origo]
Kattintson a képre a galériához!

Az operatív központ vidékre költözik

A bankoknak emellett általában van egy vagy több másik központjuk is, ahol az úgynevezett back office tevékenységet végző szervezeti egységek dolgoznak. Az operatív működést támogató részlegeket kevésbé felkapott részeken fekvő, de mindenképpen jó tömegközlekedésű irodaházakban alakítják ki. Azt, hogy a legtöbb bank ezt a kettős megoldást alkalmazza, Salamon Adorján egyebek mellett azzal magyarázta, hogy ha az egyik épületben esetleg a működést veszélyeztető baleset történik, akkor a másik létesítményben lévő infrastruktúra átveheti annak szerepét.

Az a trend nem új, hogy a bankok úgynevezett "back office" funkcióiknak olcsóbb, adott esetben vidéki helyet keresnek. Az OTP Bank például Kecskeméten, a Budapest Bank pedig Békéscsabán hozott létre egy bázist, és piaci pletykák szerint újabb bankok keresnek vidéki helyszíneket.

A szétválasztás azzal is magyarázható, hogy a belvárosi épületekben méretüknél fogva nehéz minden dolgozót elhelyezni, a szóban forgó ingatlanok ugyanis 25-40 ezer négyzetméteresek, ez pedig elmarad a kívánt mérettől. Ráadásul kialakításuk sem felel meg a modern követelményeknek: a középső folyosóról nyíló szobákat kínáló, úgynevezett cellarendszerű irodaházak helyett sokkal hatékonyabban lehet dolgozni egy korszerű, könnyen alakítható irodákkal rendelkező létesítményben. Ez fokozottan igaz a call centerek esetében - vélekedett Salamon Adorján.

Kérdésünkre, hogy akadnak-e még a Belvárosban bankszékháznak alkalmas ingatlanok, az Eston International vezérigazgatója azt felelte: a piac úgy számol, hogy a következő években több kormányzati épület is eladósorba kerül, ezek között pedig szép számmal vannak ilyenek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről