A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

ÉVOSZ: 200 milliárd forint tűnik el a lánctartozások miatt

Vágólapra másolva!
Az utóbbi években egyre mélyebbre süllyedő építőiparban 2010 második félévében várható javulás - mondta Koji László, az ÉVOSZ elnöke. A szervezet rendezvényén az is elhangzott, a lánctartozásokból felhalmozódó 400 milliárd forint adósságállomány fele sosem térül meg.
Vágólapra másolva!

Az építőipar utolsó jó éve a 2006 volt, akkor 2160 milliárd forint volt a termelési érték, 2009 végén jó, ha 1700 milliárdot elér az iparág. Az elmúlt két és fél évben ráadásul 30 ezer fővel csökkent az építőiparban legálisan foglalkoztatottak létszáma, jelenleg a rendelésállomány 20 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

A kilábalás a jövő év második felében kezdődhet - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke csütörtökön az Építők Napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Százmilliárdos kár a lánctartozások miatt

A biztos kéz néven futó fedezetkezelő rendszer tervezett meghonosítását azért nem támogatja az iparág, mert az érintett cégek vezetői úgy vélik: előbb az irreálisan alacsony áron vállalt munkáknak kell elejét venni, ráadásul a beruházás értékéhez mért 2 százalékos fedezetkezelési díj túl drága - mondta Koji László. Hozzátette, a műszaki ellenőr 0,8, a felelős műszaki vezető 1 százalékért dolgozik.

A lánctartozások összege jelenleg 400 milliárd forintra rúg, ennek a fele soha nem térül meg - mondta Kemény Péter. A szervezet alelnöke hozzátette: az állam az útépítő cégek múlt év végén leadott számláiból 30 milliárd forint fizetett késve, illetve egy részével a mai napig adós. Ez év februárja és május közepe között 6 útépítő cég 200 millió forint késedelmi kamatot kapott az államtól.

Az utóbbi időben a közbeszerzéseken azon versenyeznek az ajánlattevők, hogy 360 vagy 720 nap után kérik a pénzüket. A projekteket a kivitelezők finanszírozzák, erre a magyar cégek képtelenek, tehát csak a nagy multik maradnak versenyben - fogalmazott az alelnök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!