Bush háborús beszéde

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök négyperces beszédében jelentette be ma hajnalban, hogy megkezdődött az Irak elleni háború. "Nincsenek ambícióink Irakban, csupán a fenyegetést akarjuk megszüntetni és visszaadni az ország ellenőrzését az iraki népnek” - mondta beszédében Bush.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://

Az elnök négyperces beszédében közölte, hogy az amerikai és a brit erők megkezdték egy széles és összehangolt hadjárat nyitó szakaszát. "Parancsomra a koalíciós erők megkezdték a csapásmérést katonailag fontos, kiválasztott célpontokra, hogy meggyengítsék Szaddám Huszein képességét arra, hogy hadat viseljen" - mondta az elnök.

Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

"A hadműveletek célja Irak leszerelése, népének felszabadítása és a világ megoltalmazása egy nagy veszélytől. Több mint 35 ország ad fontos támogatást a haditengerészeti és légi bázisok használatától kezdve a hírszerzési és logisztikai támogatáson át a harcoló egységek telepítéséig.

Ebben a konfliktusban Amerika olyan ellenféllel áll szemben, amely semmibe veszi a hadviselés egyezményeit és az erkölcsi szabályokat. Szaddám Huszein iraki csapatokat és katonai felszerelést helyezett el lakóövezetekben, hogy ártatlan férfiakat, nőket és gyermekeket használjon pajzsként, saját katonái fedezékének" - mondta az amerikai elnök.

George Bush a Fehér Ház ovális irodájában közép-európai idő szerint hajnali 4.15-kor elmondott rövid beszédében jelezte, hogy "a hadjárat a kaliforniai nagyságú ország nehéz terepén hosszabb és nehezebb lehet, mint egyesek jósolják". Közölte, hogy célja az egységes, stabil és szabad Irak megteremtése. "Nincsenek ambícióink Irakban, csupán a fenyegetést akarjuk megszüntetni és visszaadni az ország ellenőrzését az iraki népnek. Ez a hadjárat nem lesz felemás, befejezetlen és nem végződhet másként, csak győzelemmel" - tette hozzá Bush.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről