Tiltakozó tüntetések a háború miatt

Vágólapra másolva!
Olaszországban és Ausztriában is tiltakozó tüntetéseket tartottak a bagdadi támadás hírére. Az olaszországi Velencében a demonstrálók köveket dobáltak a rendőrök felé, akik könnygázt vetettek be ellenük. A Gázai övezetben palesztin fiatalok tiltakoztak az amerikai akció ellen. A tüntetők Szaddám Huszein iraki elnököt éltették, az amerikaikat pedig gyalázkodó szavakkal illették.
Vágólapra másolva!

Olaszország

Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlIrak-oldalhttp://origo.hu/irakHírek és háttér az [origo] mellékletében

Olaszország több városában spontán tüntetések szerveződtek csütörtökön a háború ellen. A leghevesebb Velencében zajlott, ahol a tiltakozók összecsaptak a rendfenntartó erőkkel az ottani brit konzulátus előtt. A tüntetők köveket és üvegeket hajítottak a rendőrök felé, akik könnygázt vetettek be az elégedetlenkedők megfékezésére.

A globalizációellenes és a környezetvédő mozgalom tagjai Triesztben megpróbáltak behatolni az Egyesült Államok helyi konzuli hivatalába, de a hatóságok megakadályozták őket ebben. Rómában a diákok több száz fős csoportja próbált eljutni a Via Venetón lévő amerikai nagykövetség épületéhez, de a rendőrség elzárta előlük az utat. Genovában a szervezők szerint több mint negyvenezer ember vonult az utcára, Milánóban is több mint tízezren tüntettek a háború ellen.

Ausztria

Szombatonként béketüntetések lesznek Budapesten/itthon/20030320szombatonkent.html

Bécsben az Irak elleni támadás kezdete után, még az éjszaka volt egy kisebb tüntetés az amerikai nagykövetség előtt, reggel a belvárosban diákok tiltakoztak a háború ellen. Délután újabb tüntetés készül, szombatra pedig mintegy 120 szervezet szólította fel az osztrákokat csillagmenetre, amelyre 15-20 ezer résztvevőt várnak. A fővárosban kora reggelre mintegy 3000 plakát jelent meg, amelyeken csak a "béke" szó olvasható nagy betűkkel, s amelyekkel az Osztrák Szociáldemokrata Párt hívja a szombati tüntetésre a bécsieket.

Palesztin tiltakozás

Palesztin fiatalok a Gázai övezetben Szaddám Huszein iraki elnököt éltetve, amerikai zászlókat égetve tiltakoztak csütörtökön az Irakra mért rakétacsapások ellen. A több száz iskolás csütörtökön a Gázai övezet északi részén Beit Hanun városban Szaddám képeivel vonultak az utcára, és az iraki vezetőt éltették, az amerikaiakat és elnöküket, George Busht pedig gyalázták.

A tüntetésekről a Háárec című izraeli újság számolt be internetes honlapján. A lap beszámolójából kiderült az is, hogy a hivatalosan az izraeli biztonsági szolgálat által ellenőrzött területeken mintegy 60 ezer palesztin még nem kapta meg a gázálarcot. A palesztinok védőfelszereléssel való ellátását az izraeli védelmi minisztérium több hónappal ezelőtt megígérte, az akció lebonyolítását a polgári hatóságra bízta. Az arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben az üzleteket megrohanták a vásárlók, rizst, lencsét, lisztet, zöldséget és gyümölcsöt vásárolnak fel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről