Blair: A csapatok 100 km-re Bagdadtól

Vágólapra másolva!
A szövetségesek 60 mérföldre - mintegy száz kilométerre - vannak Bagdadtól - mondta hétfői parlamenti nyilatkozatában a brit kormányfő.
Vágólapra másolva!
Irak-oldalhttp://origo.hu/irak

Tony Blair, aki először számolt be a hadműveletekről az alsóházban a háború kezdete óta, megerősítette: a fegyveres beavatkozás célja Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének eltávolítása és a tömegpusztító fegyverek leszerelése.

Blair szerint e cél elérése végett a szövetségesek minél előbb el akarják érni Bagdadot. A miniszterelnök szerint azért nem a sokak által előzetesen várt elsöprő légicsapás-sorozattal kezdték az iraki hadjáratot, mert a lehető legkevesebb szenvedést akarják okozni az iraki lakosságnak, és meg akarják őrizni a ország vagyonát a jövő nemzedékének. E stratégia jegyében először a szárazföldi erők indultak meg, és biztonságba helyezték a dél-iraki olajmezőket - mondta.

Bejelentette: a déli Fáó-félsziget most már teljesen a szövetséges erők ellenőrzése alatt van. Megerősítette, hogy a térségbeli olajkutak alá voltak aknázva, és ha a szövetségesek nem lépnek gyorsan, "Irak jövőbeni gazdagsága már lángokban állna". A brit kormányfő szerint a déli országrészben folyó hadműveletek fő célja az olajlétesítmények biztosítása, a nyugati országrészben pedig a szövetségesek azt akarják megakadályozni, hogy a térséget Szaddám Huszein iraki elnök "külső agresszióra használja fel". Ez utóbbiról nem árult el részleteket, így nem fedte fel, hogy a szövetségeseknek van-e tudomásuk egy esetleges iraki támadási tervről például Izrael ellen.

Tony Blair kijelentette: a koalíciós erők jelentős erőfeszítéseket tesznek a humanitárius segélyszállítmányok elindítása érdekében, de ezt egyelőre az aknaveszély akadályozza. Közölte, hogy a dél-iraki Bászra vízellátásának 40 százalékát már helyreállították. Korábban a második legnagyobb iraki város, amelynek ellenőrzéséről még hétfőn is ellentmondásos hírek érkeztek, három napig teljesen víz és áram nélkül volt. A brit miniszterelnök teljességgel elfogadhatatlannak nevezett egy esetleges török behatolást az iraki Kurdisztánba. Hozzátette: mindezt nagyon világosan Ankara tudomására hozták.

Blair közölte, hogy Irak újjáépítésében a szövetségesek központi szerepet szánnak az ENSZ-nek. A kormányfő egységre szólította fel az Európai Uniót ebben a kérdésben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!