A bagdadiak bíznak városukban

Vágólapra másolva!
A szövetségesek légiereje több hullámban mért erős csapásokat péntek reggel bagdadi célpontokra. A BBC tudósítója szerint ez volt az első alkalom, hogy kifejezetten a polgári lakosságot szolgáló épületeket ért támadás. Az iraki információs miniszter közölte: a bombázásban 7 ember meghalt, 92 pedig megsebesült. A fővárosban a heves éjszakai légitámadások ellenére sem állt meg az élet. Az utcák reggel emberekkel teltek meg, az utakon pedig óriási forgalom volt.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Forrás: EPA

A Bagdadra mért csütörtök éjszakai légitámadásokban a szövetséges erő megsemmisített iraki kommunikációs és parancsnoki-vezénylési központokat. Lebombáztak két telefonközpontot is. Ennek ellenére a két központhoz tartozó dél-bagdadi, illetve központi körzetekben a légitámadások után is működtek a telefonvonalak. Találat érte a belvárosban a Tigris folyó nyugati oldalán fekvő, Öreg Palota nevű épületegyüttest, ahol aztán lángnyelvek és sűrű, narancssárga színű füstoszlop emelkedett a magasba.

A BBC helyszíni tudósítója szerint nagyon heves bombázások voltak a péntekre virradó éjszaka Bagdadban. A tudósító szerint a mostaniak voltak a legnagyobb robbanások, amelyeket az elmúlt napokban hallott. A bombázás ijesztő volt - fogalmazott a tudósító. A tudósító a bombatámadások alatt egy szállodában tartózkodott, és azt jelentette, hogy az épület 17. emeletén, ahol a légitámadások alatt tartózkodott, úgy lehetett érezni, mintha a szálloda ide-oda mozogna.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Rageh Omar, a brit hírtelevízió másik helyszíni tudósítója pedig arról számolt be, hogy Bagdad utcáit reggel hatalmas kráterek borították az éjszakai bombázások után. Sok bombát dobtak a kormányzati épületekre és kommunikációs központokra is. A tudósító szerint ez volt az első alkalom, hogy kifejezetten a polgári lakosságot szolgáló épületeket ért támadás. Bár sok telefonvonal a támadások ellenére működőképes maradt, a légitámadás megnehezítheti, hogy az bagdadiak kapcsolatban maradjanak családtagjaikkal - jelentette. Továbbra is sugároz az iraki televízió. Bár több támadás érte központi épületeit Bagdadban, mindig találnak valamilyen alternatív megoldást az adás fenntartására - mondta a BBC tudósítója.

A kommunikációs központokra a szövetségesek két 2086 kilogrammos, úgynevezett bunkerpusztító bombát dobtak. A BBC információi szerint ilyen bombákat most dobtak le először az iraki fővárosban.

Omar jelentése szerint reggel az élet normálisan zajlott a városban. A forgalom nagy volt, és az utcákon sokan nyüzsögtek, annak ellenére, hogy pénteken a mohamedán országokban általában kevesebben mozdulnak ki otthonról, mivel az Iszlámban a péntek a szent nap. "Bár a füst még mindig nagy a városban, az emberek az utcán vannak, a boltokat kinyitották. A támadás ellenére az emberek még mindig bíznak városukban" - jelentette Omar.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlKépek a még békés Bagdadróljavascript:open_doc('http://origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/caritas_internationalis/index2.html',500,400)Fotó: Caritas Internationalis

Szultan Hasim Ahmed al-Dzsabburi iraki védelmi miniszter a BBC tudósítójának péntek délelőtt elmondta, hogy eddig a szövetségesek nem tudtak megsemmisíteni egy olyan létesítményt sem, amely a város működése szempontjából létfontosságú lenne. A miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy már figyelmeztették az embereket, hogy harcolniuk kell majd Bagdadért, méghozzá utcáról utcára, mert az amerikai-brit csapatok egy héten belül körülzárják a várost.

A szövetséges légierő csapásokat mért az észak-iraki Moszulra is. Közép-európai idő szerint csütörtök éjjel fél 11-kor támadták a várost és környékét. Az előző, kora reggeli légitámadásnak helyszíni beszámolók szerint mintegy 50 halottja, illetve sebesültje volt - jelentette az AFP és az AP az al-Dzsazíra hírtelevízió beszámolója nyomán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!