8000 irakit ejtettek fogságba a szövetségesek

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!
Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Geoff Hoon brit védelmi miniszter hétfőn délután a londoni parlament előtt azt mondta, hogy a szövetséges csapatok eddig 8000 hadifoglyot ejtettek a 12 napja folyó Irak elleni háborúban.

A hadifogságba esett irakiak egy része feltehetően civil. A szövetségesek a háború első napjaiban többször jelentettek tömeges dezertálást az iraki csapatok részéről. Mohamed Szaed al-Sahaf iraki tájékoztatási miniszter ezeket az állításokat tagadta. A miniszter szerint a magukat nagy számban megadók nem iraki katonák voltak.

A hivatalos jelentések szerint az Egyesült Államoknak eddig 17, Nagy-Britanniának pedig 2 katonája tűnt el. Az iraki televízió korábban már több fogságba esett szövetséges katonáról mutatott felvételeket, így az eltűnt amerikai-brit katonák egy része vélhetően iraki fogságban van.

Az iraki kormányzat többször vádolta azzal a szövetséges csapatok vezetőit, hogy szándékosan letagadják veszteségeiket. Tommy Franks tábornok, az Irakban harcoló szövetséges csapatok parancsnoka azonban kijelentette, hogy mindig pontosan számolnak be az elesett vagy eltűnt katonákról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!