A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szaddám hóhéraira csaptak le a szövetségesek

Vágólapra másolva!
A rettegett Fedajínok közé tartoztak azok a katonák, akiket szombaton bombázott le Bászrában az amerikai légierő. A Fedajínok a Szaddám-rendszer leghűségesebb és legkegyetlenebb őrei. Egy év alatt közel 200 embert végeztek ki - egy részüket nyilvánosan -, mert azt feltételezték róluk, hogy Szaddám-ellenes felkelést szerveznek. A gerillaharcot folytató Fedajínok komoly fenyegetést jelenthetnek a szövetséges katonákra. Az amerikai-brit csapatok vezetői szerint már eddig is több katonát ejtettek fogságba, illetve öltek meg civilnek öltözve vagy más módon csapdát állítva.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Térkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A Fedajínokat - nevük jelentése: "az önfeláldozás emberei" - a Szaddám Huszeinhez hű iraki területeken toborozzák. Az alakulat számáról pontos adatok nincsenek. A feltételezések szerint 18-40 ezer Fedajín van.

A Fedajínok feltétlen hűséget tanúsítanak a Szaddám-rendszer iránt. Mivel politikailag teljes mértékben lojálisak az iraki elnökhöz, akár a belső ellenzék ellen is be lehet vetni őket. A belső ellenállás letörésén kívül nagyszabású csempészakciókat folytatnak az iraki határon kívül. A Fedajínok az iraki rendőrség "piszkos munkájának" nagy részét is elvégzik. Egyik speciális csapatukat csak úgy emlegetik, mint a "halálosztag".

Forrás: EPA
Rettegésben tartották az iraki asszonyokat

A Fedajínok akkor váltak igazán rettegetté Irakban, amikor 2000 nyarától kezdve közel egy éven át nyilvános kivégzéseket tartottak, melyekben közel 200 iraki asszonyt fejeztek le családjuk és lakókörnyezetük szeme láttára. A kivégzéseket a prostitúcióellenes kampány keretében folytatták. Szemtanúk szerint a Fedajínok módszere az volt, hogy az embereket imaidőben összehívták. Az áldozat házához mentek, és a prostitúcióval gyanúsított asszonyt minden előzetes figyelmeztetés nélkül kirángatták az utcára, felfektették egy padra, és levágták a fejét. A beszámolók szerint a levágott fejet ezután többször kiakasztották a kivégzett családjának házára.

A nyilvános kivégzésekkel valójában egy feltételezett Szaddám-ellenes felkelést akartak felszámolni. Elsősorban olyan nőket végeztek ki, akikről azt gyanították, hogy ellenségesek a rendszerrel, vagy a családjuk ellenzéki. A Fedajínok akcióit követően 2001 végétől mindenhol megszilárdult a rend Irakban. Több városban kijárási tilalmat vezettek be éjszakára, amelyet szintén a Fedajínok felügyeltek, és törvényen kívüli eszközökkel torolták meg a rendszer vagy a szabályok ellen vétőket.

Forrás: REUTERS
Az ellenálló irakiak mögött is ők állnak

Pedig a Fedajínok eredetileg csak egy szedett-vedett vidéki parasztokból álló 10-15 ezres csapatot alkottak. Az évek során azonban - a Köztársasági Gárda mellett - az iraki rendszer egyik leghűségesebb fenntartói lettek.

A szövetséges csapatok vezetői szerint a Fedajínok már eddig is több amerikai és brit katonát fogtak el vagy öltek meg civilnek öltözve vagy csapdába csalva őket. A BBC szerint a szövetséges hadvezetők azt is feltételezik, hogy azért nem robbant ki eddig népfelkelés Irakban, mert a Fedajínok sok irakit halállal fenyegettek meg, ha megadják magukat vagy szembefordulnak Szaddámmal.

A Fedajínok katonai szervezetét Szaddám Huszein fia, Udaj alapította 1995-ben. A csapatok parancsnoka 1996 szeptemberéig ő is volt, akkor azonban eltávolították a Fedajínok éléről, mivel Udaj Szaddám tudta nélkül szállítatott át fegyvereket a Köztársasági Gárda raktáraiból a Fedajínok raktáraiba. Szaddám attól tartott, hogy így túl nagy hatalom kerül fia kezébe, az iraki hadsereg legrettegettebb csapatának ellenőrzése pedig kicsúszik a kezéből. A Fedajínok irányítása azóta is Szaddám legszűkebb köréhez tartozik, nem pedig az iraki hadügyminisztériumhoz.

Szaddám földijeitől rettegnek az amerikaiak/irak/20030326koztarsasagi.html

A Fedajínok főképp fiatalok, akiknek a kiképzése 16 éves korukban kezdődik. A rendszeres iraki seregszemléken egész arcukat eltakarják, így senki nem tudja, hogy ki tartozik közéjük. Harci stílusuk a gerillahadviselés. Váratlan rajtaütésekkel igyekeznek szétszórni az ellenséges erőket. Egyes feltételezések szerint civilnek öltözve csalják tőrbe az ellenséges katonákat.

Az első Fedajínokat még az 1950-es években képezték Egyiptomban Izrael-ellenes akciókra. Feladatuk szabotázsakciók és gyilkosságok elkövetése volt. Tevékenységüket jordániai támaszpontokról folytatták.

A szövetséges légierő szombaton rakétatámadást intézett egy bászrai épület ellen, ahol kétszáz iraki katona tartózkodott. A szövetségesek jelentései szerint a lebombázott irakiak Fedajínok voltak. Szemtanúk szerint az épületből a támadás után senki nem jött ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!