A nagykövet is megsérült az oroszokat ért támadásban

Vágólapra másolva!
A Bagdadból távozó orosz diplomáciai konvojt ért támadásban megsérült a bagdadi orosz nagykövet is. Az orosz diplomata testéből két amerikaiak fegyverből származó lövedéket szedtek ki orosz információk szerint. Az amerikai csapatok korábban azt közölték, az első vizsgálatok alapján kizárt, hogy amerikai katonáknak közük lett volna a súlyos incidenshez.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

A bagdadi orosz nagykövet, Vlagyimir Tyitorenko is megsérült abban a támadásban, amely a Bagdadból távozó orosz diplomatákat érte vasárnap. A diplomatákat szállító konvoj az iraki főváros határában került tűz alá. A damaszkuszi orosz nagykövetség közlése szerint az orosz konvoj jelenleg 40 kilométerre vesztegel Bagdadtól, miután a két súlyos orosz sebesültet meg kellett műteni: az operációkat helyi iraki orvosok végzik. Három orosz állampolgár könnyebb sérüléseket szenvedett a támadásban, őket elsősegélyben részesítették.

Az orosz diplomáciai konvoj várhatóan csak hétfőn haladhat tovább az iraki-szíriai határ irányában - jelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. Moszkvában vasárnap bekérették a külügyminisztériumba az amerikai és az iraki nagykövetet is, és - mint a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentette - "kemény hangon" követelték tőlük az orosz állampolgárok biztonságának szavatolását, az incidens kivizsgálását és a felelősök megbüntetését.

Egyelőre a jelentések nem tértek ki arra, kik támadták meg a Bagdadból távozó orosz diplomaták csoportját, ugyanakkor orosz értesülések szerint a sebesült diplomata testéből két, amerikai M-16-os ismétlőfegyverből származó lövedéket operáltak ki a sebészek Damaszkuszban. A konvojjal együtt utazó Alekszandr Minakov beszámolója szerint a "szörnyű lövöldözés" akkor robbant ki, amikor amerikai páncélozott harcjárművek nagy hadoszlopa jelent meg az orosz diplomáciai gépkocsioszlop előtt, amely orosz és fehér zászlókkal volt fellobogózva, s alig 50-70 méterre az orosz autók mellett vonult el csaknem 40 percen keresztül, megállás nélkül. Minakov - aki az egyik gépkocsiban ült - egyértelműen azt állította, hogy az amerikai egységek tüzébe kerültek az orosz gépkocsik. A tudósító szerint az amerikaiak valóságos tűzesőt zúdítottak a közeli iraki állásokra, s eközben az orosz konvoj mind a nyolc autóját golyók lyuggatták át.

Az amerikai hadsereg korábban azt jelentette: az első vizsgálatok kizárták, hogy amerikai katonáknak közük lett volna az orosz konvojt ért támadáshoz. A parancsnokság szerint ugyanis az adott körzet iraki kézben van, ahol sem az amerikai, sem pedig a brit erők nem hajtottak végre akciókat az oroszokat ért támadás idejében. Az amerikaiak a támadás körülményeit ettől függetlenül tovább vizsgálják.

Moszkva hivatalosan nem vádolta meg sem az iraki, sem pedig az amerikai felet, hogy katonáik támadták meg az orosz állampolgárokat, de az Egyesült Államok és Irak nagykövetét is bekérették Moszkvában, követelve: biztosítsák a konvoj sértetlen elvonulását, vizsgálják ki az incidenst és vonják felelősségre a támadókat. Alekszandr Jakovenko orosz külügyi szóvivő vasárnap este megismételte, hogy Moszkvának nincs tudomása arról, kik nyitottak tüzet az orosz diplomaták és újságírók gépkocsioszlopára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről