Tizenegy újságíró halt meg Irakban

Vágólapra másolva!
Bombatalálat érte a bagdadi Palesztina szállót, ahol a legtöbb külföldi tudósító megszállt. Az akciónak két halottja és több sérültje van. A szövetségesek tévedésből kilőtték az al-Dzsazíra egyik irodáját is. A katari hírtelevízió egyik munkatársa meghalt. Eddig összesen 11 újságíró vesztette életét Irakban. A Nemzetközi Újságíró Szövetség független nemzetközi vizsgálatot követel az Irakban tartózkodó újságírókat ért támadások körülményeinek tisztázására.
Vágólapra másolva!

Kedden délelőtt bombatalálat érte a Palesztina szállodát Bagdadban, amely az iraki fővárosból tudósító külföldi újságírók többségének székhelye. Az AFP tudósítója három sérültről számolt be. A Reuters brit hírügynökség azt jelentette, hogy stábjából négyen sérültek meg. Egyikük azóta már belehalt sérüléseibe. Szintén életét vesztette egy spanyol újságíró is. Az amerikai hadsereg vezetése sajnálkozását fejezte ki az eset miatt.

Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Kedden életét vesztette az al-Dzsazíra arab hír-tv egyik jordániai újságírója is. Tárik Ajub a két arab tv-állomásnak is helyet adó épület tetején állt, amikor a házat találat érte.

Az eset kapcsán a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) kedden háborús bűnök elkövetésével vádolta az iraki háborúban harcoló feleket. A világ legnagyobb újságíró-szervezetének brüsszeli központja független nemzetközi vizsgálatot követel a támadás körülményeinek felderítésére. A vizsgálatnak az IFJ szerint ki kell terjednie a katari al-Dzsazíra és az Abu-Dzabi televízió irodáit ért támadásokra is.

"Kétség sem fér ahhoz, hogy ezek a támadások újságírókat is célba vehettek. Ha pedig így áll a helyzet, akkor a nemzetközi jog súlyos megsértésével van dolgunk" - mondta Brüsszelben Aidan White, az IFJ főtitkára. "Az újságíróknak szállást adó hotel és az arab hírközlő eszközök elleni támadás különösen megdöbbentő fejlemények egy olyan háborúban, amelyet a demokrácia nevében vívnak. Az elkövetőket felelősségre kell vonni" - mondta White.

Az IFJ vétkes nevezte az iraki hatóságokat is, mert polgári személyek, köztük újságírók életével nem törődve "élő pajzsként" használják őket a támadások kivédéséhez. Az al-Dzsazíra irodáját ért keddi támadás kapcsán White emlékeztetett arra, hogy az amerikai csapatok már az afganisztáni háborúban is lerombolták a katari hírtelevízió irodáját. Ez után nem lehet véletlennek tekinteni a mostani támadást - vélekedett.

White kijelentette: még mindig várják a kielégítő magyarázatot az ITN stábja elleni támadásra, amelyre a háború elején került sor. Akkor három újságíró vesztette életét.

"Az ENSZ rendszerének és a nemzetközi sajtónak teljes erővel be kell kapcsolódnia annak kiderítésébe, mi történt ezekben az esetekben. Intézkedéseket kell tenni, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő. Számíthatunk arra, hogy a hadsereg majd tagadja a szándékosságot, de mi az igazságot akarjuk tudni" - mondta az IFJ főtitkára.

Eddig tizenegy újságíró vesztette életét az iraki háborúban. Tavaly összesen 54 újságíró halt meg munka közben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről