A szabadság felé: amerikai-brit tévéadás Irakban

Vágólapra másolva!
Napi egyórás televíziós adást indítottak az amerikai-brit csapatok Irakban csütörtökön. Az új adó, amely "A szabadság felé" nevet viseli angolul, arab feliratozással közvetít híreket és katonai közleményeket. A tévéadást egy amerikai C-130-as repülőről sugározzák, amely az iraki légteret járja majd egész nap. A csatorna először Tony Blair és George Bush televíziós üzenetét adta csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A rémálom, amit Szaddám Huszein tett az iraki nemzettel, hamarosan véget ér - hangzott el abban a televíziós üzenetben, amelyet George Bush amerikai elnök és Tony Blair brit miniszterelnök küldött az irakiaknak csütörtökön. "Többet érdemeltek, mint a zsarnokság, a korrupció és a kínzókamrák. Megérdemlitek, hogy szabad emberként éljetek. Biztosíthatlak benneteket, hogy minden iraki polgár és az egész iraki nemzet hamarosan szabad lesz" - áll Bush és Blair üzenetében.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A két elnök üzenetét egy újonnan felállított, az amerikai és a brit kormány által támogatott televíziós hálozaton keresztül közvetítették Irakban. Az új csatorna neve Nahva al-Hurrije, "A szabadság felé". A hírszolgáltató hálózat adásait, melyeket napi egy órában láthatnak majd az irakiak, egy amerikai C-130-as harci repülőről sugározzák, amely az ország fölött repül minden nap. Az adó híreket és a szövetséges csapatok közleményeit közvetíti majd.

A hírhálózat első műsorában a két államfő irakiaknak szóló üzenetét közvetítette csütörtökön. Bush és Blair egymás után elmondott, nagyrészt hasonló tartalmú rövid beszédeikben kijelentették: a szövetségesek egyetlen ellensége Szaddám Huszein. Azt mondták, hogy a szövetséges csapatok mindent megtesznek majd a civil lakosság védelméért. A szövetségesek nem hódítóként, hanem felszabadítóként érkeztek Irakba - fogalmazott Blair.

A brit miniszterelnök beszédében kijelentette: "Szaddám rendszere az összeomlás szélén áll. A brutalitás, az elnyomás és a félelem évei pedig a végükhöz közelednek. Egy új és jobb jövő hívja Irak népét". Hozzátette: "Mi nem akartuk ezt a háborút, de azzal, hogy Szaddám elutasította a tömegpusztító fegyverek gyártásának leállítását, nem adott lehetőséget más választásra, csak cselekvésre."

Bush és Blair üzenetüket - amely angol nyelven, arab feliratozással volt látható - akkor vették fel, amikor két nappal ez lőtt Észak-Írországban folytattak megbeszéléseket az iraki rendezésről. Üzeneteikben azt ígérték, hogy az amerikai-brit csapatok azonnal elhagyják Irakot, amint az új iraki kormány elég erős lesz ahhoz, hogy átvegye az átmeneti kormányzat feladatait. Blair kijelentette: "Az új Irakot nem Nagy-Britannia, az Egyesült Államok vagy az ENSZ fogja irányítani. Az új Irakot az iraki emberek, ti fogjátok vezetni."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről