Az amerikai hadsereget hibáztatják az iraki múzeumok kifosztása miatt

Vágólapra másolva!
Szakértők figyelmezetése ellenére sem védték kellőképpen a bagdadi régészeti múzeumot az amerikai katonák. Az iraki főváros elfoglalása után a szövetségesek nem tudták fenntartani a rendet Bagdadban, emiatt több bankot és a múzeumot is kifoszottták.
Vágólapra másolva!

A bagdadi régészeti múzeum kifosztásának elkerülése érdekében - az Egyesült Államok által felállított iraki Újjáépítési és Humanitárius Segítségnyújtási Iroda (ORHA) ajánlása alapján - az amerikai fegyveres erőknek őrizniük kellett volna a kulturális kincsekkel zsúfolt épületeket az iraki főváros bevétele után, ezt az ajánlást azonban nem vették figyelembe - jelentette vasárnap az Observer című brit hetilap.

Az [origo] Irak-oldala/irak/index.html

Az Observer megszerezte az ORHA-nak az amerikai védelmi minisztérium számára készített egyik feljegyzését. (Az iroda közvetlenül a Pentagon felügyelete alá tartozik.) A memorandum szerint az ORHA úgy ítélte meg, hogy a múzeumot az amerikai erőknek az egyik leginkább védendő objektumnak kell tekinteniük. Fontosságban csak az iraki nemzeti bank épülete előzi meg.

A múzeum kifosztása pótolhatatlan veszteséget okozna az emberiség legféltettebb kulturális kincseiben - olvasható az amerikai tábornokoknak március 27-én eljuttatott memorandumban. Az ORHA egyik tisztségviselője az Observernek elmondta: a múzeumépületek őrzésére csupán néhány katonát kértek az amerikai hadvezetéstől, arra az esetre pedig, ha a katonák orvlövészektől tartanának, akkor egy-két harckocsit is. Bagdad bevétele után az amerikai harckocsiknak már semmi dolguk nem volt, a tábornokok mégis elutasították a múzeum őrzésére való bevetésüket - mondta az illetékes az AFP szerint.

Az Observer megjegyzi, hogy az amerikaiak a bagdadi olajipari minisztérium épületét viszont - amely a 16. volt az ORHA fontossági listáján - nagy erővel védték.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről