Polgármestert választanak Moszulban

Vágólapra másolva!
Szaddám Huszein bukása óta először tartanak választást Irakban az egymással rivalizáló népcsoportok: Moszul városvezetéséről döntenek a területért felelős amerikai vezérőrnagy jelenlétében. A polgármester-jelöltek között van egy orvos, egy volt rendőrfőnök és egy tábornok, akinek fivérét korábban megölette a volt iraki elnök. Amerikai katonai illetékesek szerint két évbe is beletelhet, míg szabályos választásokat tarthatnak Irakban.
Vágólapra másolva!

24 tagú ideiglenes tanácsot választottak hétfőn az egymással rivalizáló népcsoportok a harmadik legnagyobb iraki város, Moszul irányítására. A testület tagjai a moszuli főbíró előtt, az Irak északnyugati részéért felelős David Petraeus amerikai vezérőrnagy jelenlétében tették le a hivatali esküt. A tanácsnokok megfogadták, hogy megőrzik a soknemzetiségű vidék egységét, és védelmezik érdekeit. A Reuters jelentése szerint a delegátusok közül többen kivonultak a gyűlésről, tiltakozásul amiatt, hogy a küldöttek úgymond "etnikai vonalak mentén megosztottak".

A tanácsot a Moszuli Társasági Klubban választotta meg a különböző népcsoportokat képviselő mintegy 250 delegátus. A testület várhatóan még a hétfői nap folyamán megválasztja a város polgármesterét három független jelölt - egy orvos, egy volt rendőrfőnök és egy olyan volt tábornok közül, akinek fivérért Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök ölette meg.

Moszul arab többségű, de jelentős kurd kisebbség, továbbá türkmének, asszír keresztények és más csoportok által lakott város. Ennek megfelelően a tanácsban hét arab, három kurd, két asszír keresztény, egy türkmén és egy sebak képviseli magának a városnak a lakóit, hat arab, egy jazidi és egy asszír keresztény a város körüli tartományt, és tagja a testületnek két volt tábornok is. A vegyes etnikai összetétel a nemzetiségek közti konfliktus fellángolásával fenyegetett a múlt havi fosztogatás és erőszak után, de a megszálló hatóságok most mintavárosként állítják Moszult az ország többi része elé.

A térségért felelős amerikai vezérőrnagy a megnyitón felhívta a delegátusok figyelmét, hogy "az iraki demokratikus folyamat születésénél vannak jelen", és felszólította őket, hogy ragadják meg a történelmi alkalmat, amely jelentős esemény nemcsak Moszul, hanem egész Irak számára. A város önjelölt polgármestere, egy Misaan al-Dzsiburi nevű kétes figura, aki az amerikai és kurd katonák bevonulása után nyilvánította magát a város vezetőjévé, közölte, hogy önként átadja a hatalmat az etnikai csoportok által megválasztandó polgármesternek.

Az [origo] Irak-oldala/irak/index.html

Amerikai katonai illetékesek szerint két évbe is beletelhet, míg szabályos választásokat tarthatnak Irakban a világ más részein szerzett tapasztalatok alapján.

Moszulban helyreállóban van a rend. Amerikai katonák helyi rendőrökkel együtt járőröznek, a bankok megkezdték a fizetések folyósítását, megindult a vasúti összeköttetés Bagdaddal, és ha gyéren is, de van rendszeres üzemanyag-ellátás. Szaddám Huszein úgy tartotta, hogy nehéz ellenőrzés alá vonni a moszuliakat, de aki ellenőrzi Moszult, az ellenőrzi Irakot is - jegyezte meg a Reuters.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről