Új fegyvert vetett be az USA Irakban

Vágólapra másolva!
Olyan új típusú fegyvert használt az Egyesült Államok az iraki háborúban, amely képes szétrombolni egy épület földszinti helyiségeit, épen hagyva közben az emeleteket, illetve az egész épületszerkezetet.
Vágólapra másolva!

Az új fegyver két már régebben is használt eszköz összevonásával keletkezett. Hellfire rakétákat szereltek fel olyan porlasztott robbanóelegyet tartalmazó fejjel, amelynek detonációja csak a zárt helyen lévő élőerőt és berendezéseket pusztítja el, az épület statikai szilárdságát nem veszélyezteti. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter beszélt szerdán a szenátusban az új fegyver alkalmazásáról.

Hasonló robbanófejet alkalmaztak már az amerikai erők Afganisztánban. Ilyeneket használtak az al-Kaida terrorszervezet búvóhelyéül szolgáló kelet-afganisztáni barlangrendszerek belsejének pusztítására.

A legutóbbi iraki háborúban fordult azonban elő legelőször, hogy ezt a különleges robbanófejet Hellfire rakétákra szerelve alkalmazták. A helikopterekről - többnyire AH-64 Apache típusokról - kilőtt rakéták révén sokoldalúbban, gyorsabban, a harctéri viszonyok változásaihoz jobban igazodva lehet használni az új, különleges robbanófejeket - fejtette ki Rumsfeld.

A védelmi miniszter George Bush elnök védelmi költségvetési igényét igyekezett alátámasztani a szenátusban az új fegyvertechnológiák különleges képességeinek ecsetelésével - jelentette az amerikai AP hírügynökség. A washingtoni kormány 4,2 százalékos emelkedést szeretne elérni a katonai költségvetésben a jelenlegihez képest; 2004-re 380 milliárd dolláros költségvetést kíván jóváhagyatni a kongresszussal a Pentagon számára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről