Fanyalog az ellenzék az egykulcsos adó miatt - tudósítás a parlamenti vitáról

Események

Vágólapra másolva!
Egykulcsos, 16 százalékos jövedelemadót, banki különadót és szabad pálinkafőzést ígért Orbán Viktor kedden a parlamentben, ahol ismertette kormányának "első akciótervét" a gazdaságról. A kormány hatalmas megtakarítást remél az állami kiadások felülvizsgálatától, és még a pártok támogatását is megkurtítaná. Az ellenzéknek nem tetszik az egykulcsos adó, Schiffer András szerint Orbánék képében Kóka János bújt vissza az ország élére. Tudósítás a parlamentből.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés
14:45
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Zárt ajtók mögött ismerhette meg a terveket a Fidesz-frakció

A Fidesz kedd délelőtti, zárt frakcióüléséről kiszivárgott, hivatalosan meg nem erősített információk szerint a kormány egységes, 16 százalékos személyi jövedelemadót vezethet be, hosszú átmeneti időszak után megadóztathatná a minimálbért, csökkentené a társasági adókulcsot, bevezetheti a bankadót A kormány egyik névtelenséget kérő tagja szerint jelentős elbocsátások is szerepelnek az akciótervben (a részletekről itt olvashat).

14:48
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

A jól keresők a 16 százalékos szja biztos nyertesei

A jól keresők biztosan nyernek az egykulcsos szja-rendszer bevezetésén, a szerényebb fizetésből élők esetében pedig az a kérdés, hogy mi lesz a sorsa az adójóváírások rendszerének. Az adójóváírást mindenképp át kell szabni, a minimálbéresek esetében ugyanis a 16 százalékos kulccsal együtt negatív lenne az adófizetési kötelezettség (a részletekről itt olvashat).

14:58
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán Matolcsyval egyeztet

Orbán Viktor már az ülésteremben van, Matolcsy György gazdasági miniszterrel egyeztet a beszéde papírjai felett.

15:06
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a parlament ülése

Schmitt Pál házelnök megnyitotta a keddi ülést, és napirend előtt szót adott Orbán Viktor kormányfőnek.

15:07
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Az árvízhelyzettel kezdi beszédét Orbán

Orbán szerint minden korábbi ismeretet meghaladó árvíz vonult le a folyókon, különösen a Hernádon. A kormányfő köszönetet mondott mindenkinek, akik részt vesznek a védekezésben, és együttérzését fejezte ki azokkal szemben, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat. Azt ígérte: a kormány mindent megtesz az újjáépítésért. "Senkit sem hagyunk az út szélén" - mondta Orbán, aki szerint a polgári kormánynak van már tapasztalata az ilyesmiben, hiszen a 2000-es évek elején a Tisza mentén kellett hasonló munkát végezniük.

15:11
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Senki nem szökött meg a dolgozó rabok közül

Orbán külön kiemelte, hogy a büntetés-végrehajtástól is rendeltek ki embereket a gátakra, részben az őrök, részben a fogvatartottak közül. Közülük senki nem szökött meg, sőt, elől jártak a munkában - mondta Orbán.

15:13
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

"Eljött az idő a gazdaságban is"

Eljött az idő a gazdaságban is, hogy a régi helyére új kerüljön - mondta Orbán, aki szerint a a régi rendszer nem tudott megoldást kínálni a gazdaság bajaira.

15:16
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: Kiestünk a 30 legversenyképesebb ország közül

A régi, rossz rendszer oda juttatta Magyarországot, hogy kiestünk a világ 30 legversenyképesebb országa közül, mondta Orbán, aki szerint 183-ból 151. helyen vagyunk a vállalkozásokat adók tekintetében.

15:17
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán beszédének vázlata - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A beszéd elolvasásához kattintson a fotóra!

15:19
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Megnyílik a vita lehetősége Orbán szerint

A kormányprogram volt az iránytű, most pedig eljött az idő, hogy megvalósítsák a célokat. A kormány ezért a hétvégén elfogadta az "első akciótervet", amely alapján törvényeket nyújtanak be, amelyekről immár lehet vitatkozni. A miniszterelnök szerint két céljuk van: egy új gazdasági rendszer kialakítása, illetve a kölcsönös felelősségvállalás elvének bevezetése.

15:21
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: Új irányba fordult a világgazdaság

Orbán Viktor szerint fordulat következett be a világgazdaságban, ismét a termelő gazdaság felé fordulnak, a spekulatív gazdaságnak pedig leáldozott. A problémát a kormányfő szerint az okozta, hogy a vilában több pénz van a könyvekben kimutatva, mint amennyi valódi érték. Ebből buborékok jönnek létre, amik aztán kipukkannak.

15:27
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Új alapokra helyezné az adórendszert Orbán

"Azt javasoljuk a Tisztelt Háznak, hogy helyezze új alapokra az adórendszert" - mondta Orbán, aki szerint az adózás az egyik legerősebb kötelék az egyén és a közösség közt. Magyarországon azonban az adórendszer nem bizalomra épült, mindenki büntetésnek érezte. Ez arra kényszerített mindenkit, hogy próbáljon kibújni alóla - mondta Orbán, aki szerint emiatt alakult ki az a nézet Magyaroszágon, hogy nem éri meg becsületesnek lenni.

15:33
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Egykulcsos adót javasol Orbán

"Életszerű, egyszerű, teljesíthető és munkabarát adórendszer kell. Olyan egyszerű, hogy a nyolc általánossal rendelkező személy is átláthassa a rá vonatkozó szabályokat" - mondta Orbán. A kormányfő azt javasolja, hogy 19-ről 10 százalékra csökkentsék a társasági adót az évi 500 millió nyereség alatti vállalkozásoknál. Bevezetnék az egykulcsos, családi jövedelemadót is. Erre két év alatt állnának át, megszűnne az adójóváírás. Orbán szerint ennek mindenki nyertese lesz.

 

15:34
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Megszüntetné a kis adókat a kormány

Tíz kis adót "egy mozdulattal" megszüntetne a kormány - mondta Orbán. Adómentessé tennék azt is, ha egy magánszemély a saját, már adózott nyereségéből  másnak munkát, jövedelmet biztosít. Eltörölnék az ajándékozási és örökösödési illetéket az egyenesági rokonok közt, mert a kormányfő szerint ezekbe a viszonyokba az államnak nem szabad beavatkozni.

15:37
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

16 százalék lesz az egykulcsos adó

Orbán azt javasolja, hogy az egykulcsos jövedelemadó 16 százalékos legyen.

15:38
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Szabaddá tenné a pálinkafőzést Orbán

"Adjuk vissza az embereknek a szabad gyümölcspárlat-készítési jogot!" - mondta Orbán. Bejelentését nagy taps, majd derültség kísérte, a házelnöknek kellett rendre utasítani amképviselőket. A kormányfő szerint ezzel egy 90 éves küzdelmet zárnának le, amit a magyar emberek a mindenkori államhatalommal vívtak. "Ez a harc a felkelők teljes győzelmével zárul" - mondta Orbán.

15:42
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán átrendezné az uniós forrásokat

Külön előterjesztést fog benyújtani a kormány arról, hogy "radikálisan" átrendezzék az uniós forrásokat a kis- és középvállalkozók javára - mondta Orbán.

15:45
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

120 milliárd megtakarítást vár Orbán

Az állami kiadások teljes felülvizsgálatától 120 milliárd forint megtakarítást vár a kormány attól, hogy teljesen felülvizsgálják az állami szervek kiadásait - mondta Orbán.

15:47
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Kétmilliós fizetési plafon lesz a közszférában

Havi bruttó kétmillió forintos bérplafont vezetne be a kormány a köszférában - mondta Orbán, aki külön kiemelte, hogy ez a Magyar Nemzeti Bankra is. Ezt a bejelentés kormánypárti képviselők nagy tapssal jutalmazták.

15:50
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Lefaragná a pártok pénzét a kormány

Még az idéán 15 százalákkal csökkentené a pártok költségvetési támogatását a kormány - mondta Orbán, aki szerint ennek alkotmányos feltételeit a kormány hamarosan megteremti.

15:51
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán bankadót javasol

A bankok, a biztosító társaságok és a pénzügyi szolgáltatóktól nagyobb költségvetési hozzájárulást vár a kormány, ezért bevezetik a bankadót - jelentette be Orbán. Az idei költségvetésben 13 milliárd forint van ilyen címen tervezve, ezt a kormányfő szerint 200 milliárdra kívánják emelni. Orbán szerint tárgyalni szeretnének a bankokkal arról, hogy mi legyen az adóalap, illetve hogyan oszoljon meg a kívánt összeg a bankok és más intézmények közt. Az adó egyelőre három évre lépne életbe.

15:55
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Visszaszorítaná a devizahiteleket a kormány

A jövőben csak forintalapú lakáshitel esetén lenne lehetőség jelzálog bejegyzésére, hogy ne gyarapodjon tovább a sok bajt okozó devizahitelek száma - mondta Orbán.

15:56
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Moratórium a közüzemi díjak emelésére

Orbán felkérte Fellegi Tamás fejlesztési minisztert, és az általa vezetett minisztériumot, hogy rendeljen el moratóriumot a közüzemi díjak emelésére, és kezdjen tárgyalásokat a szolgáltatókkal az új árakról. A kormány 2010 december 31-ig a kilakoltatási moratóriumot fenntartja.

15:59
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Mindenki nyertes lesz Orbán szerint

Orbán Viktor szerint az új gazdasági rendszernek Magyarország minden polgára nyertese lesz. Szándékai szerint az új rendszerben mindenkinek jobb lesz az életminősége, több a lehetősége.

16:02
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán lefaragná az államadósságot is

A magyar gazdaság legnagyobb baja az államadósság szinje - mondta Orbán, aki szerint az előző kormányzat súlyos bűnt követett el azzal, hogy a GDP 80 százalékáig eladósították az országot. Az adósságot a következő évek során csökkenteni kell - jelentette ki Orbán, aki szerint a befektetők elfordulnak Magyarországtól, ha nem lesz kiegyensúlyozott a költségvetés helyzete.

16:05
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán szerint mindenki támogatja az új rendszert

Nehéz úton indultunk el, de már vannak sikereink - mondta Orbán, aki megköszönte a képviselőknek és minden magyarnak is, hogy "támogatják a nemzeti együttműködés rendszerét". Beszéde után Orbán vastapsot kapott a kormánypárti képviselőktől.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:15
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Turi-Kovács: a gazdákat segítheti az egyszerűsített foglalkoztatás

Zömében a korábban úgynevezett kék könyvvel fogalalkoztatott mezőgazdasági idénymunkásokra vonatkozhat az egyszerűsített alkalmi foglalkoztatás szabályainak megváltoztatása - mondta a kormányfő beszéde után az [origo]-nak Turi-Kovács Béla fideszes képviselő. Orbán keddi beszédében nem árult el részleteket az egyszerűsített foglalkoztatásról, csak annyit mondott: céljuk, hogy az valóban egyszerű legyen, szemben a mai rendszerrel.

Turi-Kovács szerint a kék könyv megszöntetése óta üldözik ezt a fajta foglalkoztatást. A vállalkozóknak, vagy gazdáknak ma minden nap előre be kell jelenteniük az idénymunkásokat, ami a képviselő szerint főleg a 20-25 hektáron gazdálkodókat, vagy a szőlősgazdákat sújtja. Turi-Kovács szerint olyan rendszert kellene kialakítani, amiben csak utólag kell bejelenteni a munkásokat.

16:20
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Lázár: Visszaszerezni Európa bizalmát

A közös felelősségvállalás szükségességét hangsúlyozta hozzászólásában Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint a múltbéli eseményektől eltekintve - amelyeket természetesen számonkérés fog követni - Orbán beszédében párbeszédre hívta a pártokat. Az új programnak Lázár szerint az a célja, hogy vége legyen a "gazdasági diktátumok" időszakának. Az előző időszakban szerinte ez volt a jellemző, a szocialista kormányok rákényszerítették az emberekre az intézkedéseiket. A szocialista kormányok nem kezelői, hanem előidézői voltak a válságnak - mondta Lázár, aki szerint Magyarország a Gyurcsány-koprmány miatt "Európa hazug embere" lett. Az Orbán-kabinet feladata szerinte épp az, hogy visszaszerezzék Európa bizalmát. 

16:30
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Schiffer: Kóka János visszabújt

A Fidesz új rendszer alapjairól beszél, de ez egy demokratikus jogállam, amit nem váltottunk fel - mondta reakciójában Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, aki szerint a Fidesz neokonzervatív gazdaságpolitikát hirdetett. "Kóka János az önök képében visszabújt" - mondta Schiffer, aki szerint a Fidesz is az adócsökkentés a kisebb állam demagógiájával jön elő. "Orbán Viktor miniszterelnök mikor hívja meg Bokros Lajost a kormányába?" - kérdezte Schiffer, aki példaként azt mondta, hogy az örökösödési illeték eltörlése a gazdagokat támogatja, a bankadót pedig a kisemberek zsebéből fogják kivenni a pénzintézetek. Az LMP egy elemet támogat a programból: a szabad pálinkafőzést.

16:40
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Harrach örül a családi adózásnak

A társadalmi igazságosság érvényesült Orbán gazdasági akciótervben - reagált Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, aki szerint a program sok érdeket fog sérteni a program, de nem a kisemberekét. "A pénzügyi egyensúly megteremtésében mindenki vegyen részt, ne csak a kisemberek" - jelentette ki Harrach. Szerinte fontos, hogy a rendszert nem szabad toldozgatni, hanem át kell alakítani. A KDNP frakcióvezetője külön üdvözölte a családi adózás bevezetését, amelyet a KDNP javasolt elsőször.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:45
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Vona: Kósa csak a döglött pumát mutogatta

Az akcióterv nagy része jó - mondta Vona Gábor, aki a Jobbik választási gyűléseinek hangulatát érezte a parlamentben Orbán beszéde alatt. A Jobbik elnöke szerint ő azért szívesen megnézné a hatástanulmányokat, és kíváncsi arra is, mennyire tudatos terv eredménye a program, vagy pedig csak a forintgyengülést okozó a fideszes nyilatkozatokra adott válasz.

A pumát az MSZP-t döglesztette meg, Kósa Lajos bűne csak az volt, hogy a döglött pumát mutogatta a világnak - mondta Vona a Fidesz alelnökének nagy vihart kiváltó nyilatkozatáról. A Jobbik szerint nem lenne jó, ha a közszféra inná meg a levét a kiadáscsökkentésnek, és a párt nem támogatja az egykulcsos adó bevezetését sem.

16:52
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Mesterházy: Az új rendszer a gazdagokat segíti

Az új rendszer a gazdagokat segíti, a szegényeket pedig nem - jelentette ki Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, aki szerint az egykulcsos adó a gazdag családoknak kedvez, arra pedig nincs garancia, hogy a bankadót a pénzintézetek nem hárítják át az ügyfelekre. Mesterházy kifogásolta azt is, hogy bár a kormány együttműködésről beszél, nem egyeztetett senkivel a programról, azt egy zárt kormányülésen dolgozták ki. Az MSZP azt kéri, hogy a programot vitassák meg az Országos Érdekegyeztető Tanácsban és a civil szervezetekkel.

Mesterházy azt mondta, örül annak, hogy a Fidesz végre konkrétumokat árult el, mert szerinte az elmúlt négy évben semmilyen konstruktív ötletük nem volt. A frakcióvezető örül annak is, hogy az Orbán-kormány folytatni kívánja az előző kormány egyes kezdeményezéseit, ezzel szerinte azt is elismerik, hogy nem volt minden eleve rossz az elmúlt években.

17:02
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: A szocialisták okozták a bajt, nem Kósa

Azok a cinikus megjegyzések, hogy egy nem kormánytag fideszes politikus megjegyzései összedöntik a gazdaságot, a humor kategóriájába tartoznak - reagált viszontválaszában Orbán a frakcióvezetők felszólalásaira. Szerinte a szocialisták hagytak örökül olyan költségvetés, amelyben öt hónap alatt elérték a teljes évi hiány 87 százalékát. "Ezt a világ tudja, és ettől vannak nehézségek" - mondta Orbán, aki szerint a gazdaságban tények vannak, nem nyilatkozatok.

17:11
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán önerőből is lefarag a pártpénzekből

Ne bújjanak a mögé, hogy "jól dolgoztunk, csak rosszul kommunikáltunk" - mondta Orbán a szocialistáknak. Ez szerinte önbecsapás, rossz régi magyar reflex. Orbán szocialistának minősítette - bár állítólag nem sértő értelemben - Schiffer András felfogását, amely szerinte arról szól: "hogyan adjak valakinek, hogy közben mástól elveszek". Azt mondta: a PSZÁF működni fog, és megakadályozza azt, hogy a bankok áthárítsák az ügyfelekre bankadót.

Orbán szerint sajnálatos, hogy egyik frakcióvezető sem tért kia  pártok támogatásának megkurtítására. Azt mondta: ebben az esetben a Fidesz és a KDNP - amelyeknek meg van ehhez a megfelelő erejük - végrehajtják a lefaragást. A kormányfő szerint lehet ugyan viccet csinálni a pálinkafőzésből, de ez sok vidéki embernek igenis fontos. Az egykulcsos adóról pedig azt mondta: lehet kritizálni, de senki gondolta volna, hogy Magyarországon valaha bevezetik ezt az adófajtát.

Orbán reakciója végén azt mondta, 20 éve két dolgot tekint fő ellenfelének a politikában: a nihilizmust és a cinizmust, és a jövőben is fel kíván lépni minden eszközzel ezek ellen.

18:30
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Sárga lapot mutatott és kivonult az LMP a teremből

Sárga lapot mutattak fel az LMP képviselői, majd kivonultak a teremből, amikor a parlament elkezdte az önkormányzati választásokat átalakító törvény zárószavazását. A fideszes képveilők által benyújtott törvény alaposan átalakítaná a helyi erőviszonyokat: megnövelné a mindenkori győztes párt erejét, és megnehezítené a kisebbek, illetve a civil szervezetek bejutását a helyi testületekbe (a javaslatról itt olvashat részletesen).

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

18:45
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Név szerinti szavazás az önkormányzati törvényről

Név szerinti szavazást rendeltek el az önkormányzati testületek létszámát csökkentő, a választási rendszert átalakító törvényről. A jegyzők egyenként olvassák fel a képviselők nevét, amire mindenkinek fennhangon kell bemondani, hogyan szavaz.

19:05
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Az "egypártrendszer" betűit mutatta fel a Jobbik

Miközben zajlott az önkormányzati választási törvény név szerinti szavazása, a Jobbik kéviselői - sorban, ahogy épp szólították őket - narancssárga alapon fekete betűket mutattak fel. A betűkből végül az "egypártrendszer" szó állt össze, utalva arra, hogy a törvény a mindenkori győztesnek kedvez, és csökkenti a kis pártok esélyeit.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

19:30
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

"Önkormányzatiság - élt 20 évet"

"Önkormányzatiság - élt 20 évet" feliratú molinót feszítettek ki a jobbikos képviselők frakciójuk padsorai mögött, tiltakozásul az önkormányzati választási rendszer átalakítása ellen.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

20:00
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Ősztől kisebbek lesznek az önkormányzati képviselő-testületek

Név szerinti szavazással az Országgyűlés elfogadta a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatot, amely alapján ősztől kisebb létszámúak lesznek az önkormányzati képviselő-testületek. A képviselők közül 259-en szavaztak igennel, 94-en nemmel. Igennel szavazott a Fidesz- és a KDNP-frakció, az MSZP és a Jobbik képviselői viszont elutasították azt. A plenáris ülésről kivonultak, így a zárószavazáson nem vettek részt az LMP képviselői, mert nem értenek egyet a törvénnyel. Az Országgyűlés döntött arról is, hogy a köztársasági elnöktől kéri a törvény sürgős kihirdetését.
(MTI)

20:20
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Szavazott a parlament a köztisztviselők munkaviszonyáról is

Az állam indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel megszüntetheti a kormánytisztviselővé váló köztisztviselők munkaviszonyát. Ebbe a körbe tartoznak majd a központi államigazgatás, a kormányhivatalok és a rendvédelmi szervek nem hivatásos állományú tagjai. Az Országgyűlés kedden fogadta el a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt, amely várhatóan június második felében lép hatályba. A képviselők a javaslat minősített többséget igénylő rendelkezéseit 258 igen és 93 nem szavazattal, míg egyszerű többséget igénylő részeit 257 igen, valamint 94 ellenszavazattal fogadta el. A parlament kedden döntött arról, hogy kéri a törvény sürgőséggel történő kihirdetését.
(MTI)

20:30
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

A Kuruc.infót nézegeti Pősze Lajos

A jobbikos Pősze Lajos képviselő a Kuruc.info hírportált böngészi laptopján.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

20:50
június 08, 2010
Vágólapra másolva!

Fejet hajt az állam a 2006-os mulasztások áldozatai előtt

Az országgyűlés elfogadta az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szóló fideszes országgyűlési határozati javaslatot. A parlament megkövet minden ártatlan áldozatot, és bocsánatot kér az ország mindazon polgárától, akit 2006-ban - augusztus 20-án, illetve az ősz folyamán - akár az állami vezetői mulasztások, akár a törvénytelen rendőri fellépés folytán alapjogi sérelem ért. A törvényhozás erkölcsi és anyagi kártérítést ígér. Az Országgyűlés 316 igen és 44 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el az országgyűlési határozatot.
(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről