A parlamentben is a vörösiszap a téma - percről percre

Események

Vágólapra másolva!
A vörösziszap-katasztrófát okozó cég állami felügyelet alá vonását jelentette be Orbán Viktor kormányfő a parlament hétfői ülésén, ahol több miniszter is megszólal az ügyben. Az országgyűlés várhatóan megválasztja az új Médiatanács és a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának tagjait. Tudósítás percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
14:30
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán bejelentést tesz napirend előtt

A vörösziszap-katasztrófával kapcsolatban beszél Orbán Viktor kormányfő a parlament hétfői ülésén, a napirend előtt. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője vasárnap, a vörösiszap-katasztrófa miatt összehívott rendkívüli kormányülés után beszélt arról, hogy a miniszterelnök hétfőn a parlamentben fontos bejelentéseket tesz.

14:35
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

A vörösiszap miatt interpellálnak több miniszter

Várhatóan nemcsak a kormányfő, hanem a belügyminiszter is a vidékfejlesztési miniszter is megszólal az iszapkatasztrófával kapcsolatban, mivel kormánypárti képviselők interpellációt intéznek hozzájuk a témában. A vidékfejlesztési minisztert Nagy Andor KNDP-s képviselő kérdezi arról, hogy ökológiai katasztrófa történt-e a térségben, a belügyminisztert pedig Felrobban az ajkai vörösbomba címmel interpellálja két fideszes képviselő.

14:45
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Médiatanácsot és közszolgálati kuratóriumot is választanak

Hétfőn választja meg az országgyűlés az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) helyébe lépő Médiatanács tagjait. A testület elnökét (aki a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöki posztját is betöltő Szalai Annamária lesz) és négy tagját a július végén elfogadott törvénymódosítás értelmében egy külön parlamenti bizottság jelöli. A bizottság a szokásostól eltérő módon működik: a frakciók egy-egy képviselőjéből áll, akik azonban képviselőcsoportokat mandátumainak megfelelő szavazattal rendelkeznek. A testület hétfői ülésén úgy döntött, csak a Fidesz jelöltjeit javasolja a Médiatanács tagjainak (részletekről itt olvashat).

Ugyancsak hétfőn választják meg az MTV-t, a Duna TV-t, a Magyar Rádiót és az MTI-t felügyelő testületek helyébe lépő, a tulajdonosi és felügyeleti jogokat gyakorló Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának hat tagját. Ebben az esetben a tagokat az országgyűlés egyenként választja kétharmados többséggel, vagyis elvileg minden frakciónak lehetősége lesz jelölni legalább egy tagot. Megeshet ugyanakkor, hogy a kormánypártok leszavazzák az ellenzéki jelölteket, és a kuratórium csak fideszes és KDNP-s delegáltakkal működik majd.

14:55
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Állami irányítás alá vonnák a Mal Zrt-t

Állami felügyelet alá vonhat gazdálkodó szervezeteket a jövőben a kormány, ha a parlament elfogadja az erről szóló törvénymódosító javaslatot. Az indoklás szerint így hatékonyabban lehet kezelni a katasztrófákat és azok következményeit. A törvény vonatkozhatna a múlt heti iszapkatasztrófában érintett Mal Zrt.-re is (a részletekről itt olvashat).

15:03
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Csúszik az ülés kezdete

Elvileg egy órakor kezdődött volna a parlament ülése, de egyelőre még a csengő sem szólalt meg, illetve a házelnök sem foglalta el a helyét. A képviselők többsége már a teremben van, Orbán Viktor miniszterelnök is elfoglalta a helyét, helyettesével, Navracsics Tiborral beszélget.

15:08
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Megszólalt a csengő

A parlamenti folyosón megszólalt a csengő, ami azt jelzi, hogy hamarosan kezdődik az ülés.

15:18
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Dankó Béla foglalja el Domokos László helyét

Az állami Számvevőszék elnökévé választott Domokos László helyére az időközi választáson a fideszes Dankó Bélát választották meg. Az országgyűlés igazolta Dankó mandátumát, a képviselő letette az esküt.

15:20
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Bejelentették Horváth csaba lemondását

Kövér László bejelentette, hogy Horváth Csaba lemondott az MSZP fővárosi listáján megszerzett mandátumáról, ezért a képviselők létszáma 385.

15:23
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: Nagy munka vár ránk

Ma dolgozni jöttünk ide, nagy munka vár ránk - mondta napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor, aki részvétét nyilvánította az iszapkatasztrófa áldozatainak hozzátartozóinak, a sérülteknek és a kitelepítetteknek. A kormányfő ismét kijelentette, hogy senkit nem hagynak magukra.

15:26
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

A közérdek a magánérdek ellenében

Most fog eldőlni, hogy valóban új korszak kezdődött, vagy maradt minden a régiben - mondta Orbán, aki szerint korábban minden a magánérdekre épült. A kormányfő szerint nem történhet meg még egyszer, hogy a közérdek nem érvényesülhet a magánérdekkel szemben. Ennek érdekében meg kell határozni a feladatokat, ennek kiindulópontja, hogy nem természeti csapás történt - mondta Orbán, aki szerint gondatlanság miatt történt Magyarország történetének legsúlyosabb ökológiai katasztrófája.

15:29
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Négy feladatot szabott Orbán

A legfontosabb feladat a kártalanítás - mondta Orbán -, de ez nem az adófizetők, hanem a károkozók pénzéből. A kormányfő közérdeknek nevezte a timföldgyár újraindítását is, hogy az ott dolgozók ne veszítsék el a munkájukat. A harmadik fontos célnak Orbán azt nevezte, hogy ne történjen újabb katasztrófa, ezért meg kell ismerni a tározók állapotát. A miniszterelnök azt mondta: utalnak arra jelek, hogy a tulajdonosok tisztában voltak a tározó állapotával, de azt eltitkolták. A negyedik feladatnak Orbán a felelősségrevonást nevezte.

15:32
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Állami irányítás és vagyonzár alá vonják a Mal Zrt-t

A katasztrófák és a válság legfontosabb tapasztalata, hogy a magánérdekek által irányított rendszer nem képes kezelni azokat - mondta Orbán, aki szerint csak az állam van olyan helyzetben, hogy a közérdek érvényesülése érdekében fellépjen. A katasztrófát okozó céget ennek érdekében állami irányítás és vagyonzár alá kell vonni - jelentette be a miniszterelnök.

15:35
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját

A rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezérigazgatóját és kezdeményezte előzetes letartóztatását - jelentette be Orbán.

15:36
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Új intézmény: a katasztrófavédelmi biztos

A kormány létrehozna egy új intézményt, a katasztrófavédelmi biztosét. az erről szóló törvényjavaslatot már hétfőn elfogadhatja az országgyűlés. A biztos átvenné a katasztrófahelyzetben érintett cég irányítását, gondoskodna az üzem újraindításáról és a károsultak kárpótlásáról.

15:40
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Jávor Benedek: A timföldgyár újraindítása nem közérdek

Az első szó a részvété, a második szó a köszöneté - reagált Orbán beszédére Jávor benedek, az LMP képviselője. Jávor szerint pártja örül, hogy a kormány a károkozóval fizettetné meg a károkat, de azt mondta, a környezetvédelem alapvetésének kellene lennie a "szennyező fizet" elv. Jávor szerint a Mal Zrt. szennyező tevékenységének újraindítása nem közérdek, csak az, hogy az embereknek legyen munkája. Ezt azonban egy környezetkímélő, fenntartható gazdaságban kell megteremteni. Jávor emlékeztetett arra, hogy civil szervezetek már évek óta figyelmeztettek a timföldgyár és más üzemek veszélyeire, de javaslataikat lesöpörték az asztalról.

15:45
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Harrach: A társadalom jelesre vizsgázott

Az embert és az országot az minősíti, hogyan kezeli az eseményeket - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, aki szerint a magyar társadalom jelesre vizsgázott összefogásból. A kormány szerinte felelősen és szakszerűen kezelte az árvizeket és a vörösiszap-katasztrófát is. A katasztrófák azonban felhívták a figyelmet a problémákra: a rendezetlenségre és a következmények nélküliségre, amelyet a kormánynak kezelnie kell. Harrach szerint a katasztrófa felhívta a figyelmet a valódi környezetvédelemre is, amely a termelés érdekével szemben a biztonságot tartja szem előtt.

15:50
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Vona: A turáni átok nem létezik

A magyar emberek bebizonyították, hogy a turáni átok nem létezik, a magyarok képesek az összefogásra - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Vona szerint pártja minden felelős lépésben támogatni fogja a kormányt, de néhány kérdést már fel lehet és fel kell vetni: példaként azt említette, hogy a katasztrófavédelem miért nem ellenőrizte az üzemet és a zagytározót. A pártelnök azt javasolta, hogy készüljön egy lista a hasonlóan veszélyes üzemekről, szerinte sok hasonló lehet még az országban. A Jobbik támogatja a kormány javaslatát a cég állami felügyelet alá vonásáról, de úgy vélik, fel kellene vetni a magánvagyoni felelősség kérdését is.

15:55
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Mesterházy: Vannak fenntartásaink a törvénnyel kapcsolatban

Az MSZP is egyetért abban, hogy az emberek az elsők, és hogy a munkahelyeket is meg kell óvni - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, aki egyetértett azzal is, hogy a felelősöket meg kell büntetni, akár a cég, akár az állami szervek oldalán történtek hibák. Mesterházy bejelentette, hogy az MSZP-frakció egymillió forintot ad a károsultaknak, és hasonló segítséget nyújt a párt EP-delegációja is. A szocialisták ugyanakkor pontatlannak és félreérthetőnek nevezte a kormány által benyújtott törvényjavaslatot a cég állami felügyelet alá vonásáról, mert nem egyértelmű, hogy milyen helyzetekre vonatkozhat.

16:00
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Lázár: Kegyelem nem létezik

Ebben a helyzetben kegyelem nem létezik - mondta Lázár János Fidesz-frakcióvezető, aki szerint a történtek messzebbre, a privatizáció idejére vezetnek. A Fidesz-frakció vizsgálatot kér a kormánytól, hogy kiderüljön, teljesítették-e privatizációs szerződésekben foglaltakat a hasonló gyárak tulajdonosai. Kiemelten vizsgálandó - mondta Lázár -, hogy az állami szervek miként asszisztáltak a felelőtlen üzemeltetéshez. A frakcióvezető szerint nem hagyható figyelmen kívül, hogy az ország leggazdagabb emberei a cég tulajdonosai, akiknek a magánvagyonukkal is felelniük kell. Jávor Benedek felszólalására reagálva Lázár azt mondta: a gyár újraindítása közérdek, mert az ott dolgozók nem tehetnek a katasztrófáról.

16:05
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán támogatást kért a törvényjavaslathoz

Valóban van néhány tanulság, amelyeket le kell majd vonni a közvetlen veszély elhárítása után - reagált Orbán a frakcióvezetők felszólalására. A kormányfő szerint már elrendelték az ellenőrzéseket a hasonló üzemeknél, a timföldgyár újraindításáról majd a katasztrófavédelmi biztos tesz javaslatot. A miniszterelnök azt mondta: kizárt, hogy bármilyen vagyonelemet elvonjanak a cég tulajdonosai, és arra kérte a pártokat, hogy támogassák a törvényjavaslatot.

16:11
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Jobbik: Erőművi salakból épült a zagytározó fala

A szénerőmű magas urántartalmú salakjából épült az ajkai zagytározó fala - mondta Kepli Lajos, a Jobbik képviselője, aki javasolta, hogy álljon fel egy vizsgálóbizottság, amely feltárná a katasztrófa okait. A képviselő aggodalmát fejezte ki, hogy a cég vezetői az elmúlt egy hétben megsemmisíthettek dokumentumokat, és megkezdhették a vagyon kimentését.

16:13
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Pintér: A veszélyhelyzet nem múlt el

A veszélyhelyzet még nem múlt el, a 10-es számú tározó fala jelenleg is mozog, nem tudni, hogy mikor dől ki - mondta Pintér Sándor belügyminiszter, aki szerint hétfő éjszakára készülhet el a települést védő töltés. A miniszter szerint nem áll fenn a veszélye a bizonyítékok megsemmisítésének, a rendőrség azonnal megindította az eljárást és lefoglalta az iratokat. Pintér szerint sokféle szennyezés van, de uránszennyezés nem fenyeget.

16:19
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Az MSZP is támogatja a kormány törvényjavaslatát

Az MSZP is támogatja a kormány törvényjavaslatát - mondta Pál Béla szocialista képviselő, aki azt kérte a kormánytól, hogy a helyszíni egyeztetésekbe vonják be Ajka MSZP-s polgármesterét is. A szocialisták azt is fontosnak tartják, hogy a felelősségrevonás során vizsgálják meg a tározók építésének és üzemeltetésének szabályait, illetve az ellenőrzések rendszerét.

16:22
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Pintér: Nyilvános lesz az adományok felhasználása

Az interneten mindenki számára nyilvános lesz a katasztrófa áldozatainak és sérültjeinek megsegítésére érkező adományok felhasználása - mondta Pintér Sándor. A belügyminiszter megismételte, hogy mindenkit kárpótolni fognak. Az igényeket a helyi védelmi bizottságok, illetve a polgármesterek gyűjtik össze.

16:30
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor beszéde - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=svJVjhXp6bYdYtML
16:35
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Jávor: A zöldhatóság "lényegében levonult a terepről"

Az elkövetkező hetekben sor kerül a tanulságok levonására, a felelősség megállapítására, jogszabályok módosítására, amihez az LMP minden segítséget megad - mondta Jávor Benedek, de szerinte át kell gondolni a hatósági munkát és a magyar ipar jövőjét is. A képviselő emlékeztetett arra, hogy már három éve publikáltak egy jelentést a leépített zöldhatóságokról, amelyek "lényegében levonultak a terepről". Ez a folyamat Jávor szerint a kormányváltás után sem fordult meg.

Magyarországnak arra is választ kell találnia, hogy milyen jövőt képzel el magának - mondta Jávor, aki szerint olyan gazdaságra van szükség, amely nem akadékoskodásnak látja a környezet védelmét, és nem a jövő nemzedékek életlehetőségeit emészti fel.

16:52
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Néma felállással emlékezett a parlament

Az országgyűlés nevében Kövér László köszönetet mondott mindenkinek, aki a kárelhárításban segített, a perlement pedig néma felállással emlékezett meg a katsztrófa áldozatairól.

17:05
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Még ma elfogadhatják a kormány javaslatát

Az országgyűlés 307 igen szavazattal, 43 tartózkodással (mindannyian az MSZP képviselői) hozzájárult ahhoz, hogy a házszabálytól eltérve, még hétfőn megtárgyalják és elfogadják azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi katasztrófahelyzetben a cégek állami felügyelet alá vonását.

17:22
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Nem hívják vissza Szent-Iványit Ljubljanából

Szent-Iványi istván, az SZDSZ korábbi EP-képviselőjének ljubljanai nagyköveti posztjátjával kapcsolatban interpellálta a külügyminisztert Samu Tamás Gergő, a Jobbik képviselője, aki azt kérdezve, hogy visszahívják-e a korábbi politikust. Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint Szent-Iványi megfelelően végzi a napi munkáját. Azt kérte a képviselőtől, hogy tájékoztassa a kormányt, ha bármilyen konkrét panasza van, kiemelten figyelni fognak rá. "Aki tenni akar hazánk sikeréért, azt gátolni nem kell" - mondta Németh. A képviselő szerint épp elég, hogy Szent-Iványi SZDSZ-es volt, ezért nem fogadta el a választ, de az országgyűlés többsége igen.

17:26
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Házakat ígért a belügyi államtitkár

Kérem, tájékoztasson, milyen intézkedéseket tettek és terveznek a katasztrófavédelem területén, hogy megelőzhetőek legyenek az ajkaihoz hasonló tragédiák? - kérdezte a belügyminisztertől Ékes József fideszes képviselő. Kontrát Károly államtitkár ismét emlékeztetett, hogy hétfő estére elkészül a védőgát Kolontáron. Folyik a 10-es tározó alatt három gát építése, ami lelassíthatja az esetleg még kiömlő iszapot. Az államtitkár szerint vagy a házukat elvesztett emberek, illetve akik nem akarnak visszaköltözni, az állami lakások listájáról választhatnak, illetve az újonnan felépítendő lakóparkokban kapnak házat.

17:38
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Fazekas: Nincs veszélyben az ivóvízbázis

Beszivároghat-e a felszín alatti vizekbe a vörösiszap, fenyegeti-e az ivóvízbázisokat a szennyezés? - kérdezte Nagy Andor, a KDNP képviselője a vidékfejlesztési minisztert. A képviselő arról is érdeklődött, hogy képes-e Magyarország egymaga kezelni a helyzetet, vagy szükség van-e az Európai Unió segítségére.

Fazekas Sándor miniszter szerint ma még nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyi idő alatt normalizálódik a helyzet, de az biztos, hogy el kell távolítani az iszappal borított termőföld felső rétegét. A felszín alatti vízbázis a miniszter szerint geológiailag védett, így nem fenyeget az a veszély, hogy a szennyezés bejut az ivóvízbe. Fazekas azt mondta: egyelőre úgy tűnik, hogy az ország képes megbírkózni a helyzettel, de minden segítséget szívesen fogad.

21:20
október 11, 2010
Vágólapra másolva!

Állami irányítás alá vonhatják az iszapömlésben érintett céget

Megszavazta a parlament a kormány javaslatát, amelynek értelmében állami felügyelet alá lehet majd vonni gazdálkodó szervezeteket, hogy hatékonyabban lehessen kezelni a katasztrófákat és azok következményeit. A javaslat értelmében a múlt heti iszapömlésben érintett cég irányítását is átvehetik. Bővebben itt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!