Egy nap alatt elfogadták a válságadót - tudósítás percről percre

Események

döntött az országgyűlés a válságadó bevezetéséről, Orbán Viktor a parlamenben
Vágólapra másolva!
A kormányfő által múlt héten meghirdetett különadó vitáját és a szavazását is lebonyolították hétfőn a parlamentben. Az ellenzéki pártok közül egyedül az MSZP tiltakozott egyértelműen, de a Jobbiknak és az LMP-nek is vannak fenntartásai. Tudósítás a parlament üléséről.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül70 bejegyzés
13:10
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Napirend előtt ismerteti terveit Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik hétfőn az országgyűlés ülése. A kormányfő várhatóan második akciótervét, vagyis gazdaságpolitikai terveit ismertet. Ennek néhány elemét - például az úgynevezett válságadókat - már múlt hét szerdán bejelentette, szombaton pedig a kormány benyújtotta a jövő évi adótörvények tervezetét. Orbán ugyanakkor azt mondta: nem minden elemet árul el tervei közül, mert akkor senki nem nézné hétfőn a parlamenti közvetítést. A miniszterelnök valószínűleg már utalni fog a 2011-es költségvetésre is, amelyet a jövő héten nyújt be a kormány.

13:15
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Ellenzéki segítség a válságadóhoz

A telekommunikációs- és az energiaszektort, illetve a kereskedelmi láncokat érintő különadóról szóló törvényt a kormánytöbbség a házszabálytól eltérve, már meg akarja tárgyalni és el akarja fogadni. Ehhez a jelenlévő képviselők négyötödének (308 képviselő, ha mindenki a teremben van) támogatása szükséges. A Fidesz és a KDNP együtt 263 képviselője van, vagyis a gyors elfogadáshoz a kormánypártoknak az ellenzékre is szükségük van. Ha megkapják a támogatást, már hétfőn megszülethet az új adóról szóló jogszabály, ellenklező esetben csak szerdán.

Az MSZP valószínűleg támogatja a házszabálytól eltérést. Tóbiás József frakcióigazgató pénteken az MTI-nek azt mondta: az MSZP-nek két feltétele volt. Azt kérték, hogy az előterjesztésről a szokásosnál hosszabb vita legyen, és az a televízió által közvetített idősávban legyen. Az MTI információi szerint a Jobbik is támogatja a házszabűlytól eltérést, egyedül az LMP ellenzi. Schiffer András frakcióvezető szerint "egészen elképesztő", hogy a kormány hatástanulmányok és minimális egyeztetés nélkül akar új adókat bevezetni.

13:25
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Délben kerül a költségvetési bizottság elő a különadó

A számvevőszéki és költségvetési bizottság délben kezdődő ülésén dönt arról, hogy tárgysorozatba veszi-e a különadóról szóló törvényjavaslatot. Erre azért van szülség, mert a javaslatot nem a kormány, hanem Lázár János Fidesz-frakcióvezető és Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke nyújtotta be. A testület késő délután is tart egy ülést, hogy megtárgyalja az esetleges módosító indítványokat.

13:40
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Matolcsyt is faggatják az egykulcsos adóról

A tervezett interpellációk közt is az adótörvények köszönnek vissza: Lenhardt Balázs jobbikos képviselő például azt kérdezi a nemzetgazdasági minisztertől, hogy "miért az egykulcsos adó neoliberális modelljét vezeti be a kormány a korábban megígért és társadalmilag igazságos progresszív családi adózás helyett?".

14:05
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Az eszközkezelőről is beszél majd Orbán

A parlament lakhatási albizottságának ülésén kiderült. hogy Orbán Viktor napirend előtt bejelentést tesz a bedőlő lakáshitelek kiváltására szánt úgynevezett Nemzeti Eszközkezelőről is. Az albizottsági ülésen elhangzottak alapján valószínű, hogy nem egy nagy állami intézmény lenne az eszközkezelő, hanem egy többlépcsős rendszer. A bedőlt hitellel terhelt lakásokat az önkormányzatok vásárolhatnák meg, ehhez elővásárlási jogot és állami támogatást kapnának (részletekről itt olvashat).

14:08
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Rogánra vár a költségvetési bizottság

Megkezdődött a költségvetési bizottság ülése, de a válságadóról szóló törvényjavaslatot beterjesztő Rogán Antal még nem érkezett meg.

14:12
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Rogán: Válságadó nélkül megszaladna a hiány

Megérkezett a Fidesz-frakció üléséről Rogán Antal, aki szerint a képviselőcsoport támogatja a válságadót. A képviselő szerint a kormány eddig nem volt tisztában a költségvetés valódi állapotával, kiderült, hogy intézkedések nélkül a 3,8 százalékosnál jóval magasabb lenne a költségvetési hiány. Ezeknek az intézkedéseknek a második hullámához tartozik a válságadó, amely a bankadóhoz hasonló, azokat a szektorokat terheli, amelyekben korábban igen magas volt a jövedelmezőség.

14:17
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

A verseny akadályozza meg az áthárítást

Véleményem szerint minden eszköz megvan a magyar országgyűlés kezében, hogy megakadályozza ezeknek az adóknak az áthárítását a fogyasztókra - mondta Rogán, aki szerint az energiaszektorban ma is maximált árak vannak. A telekommunikációs cégek esetében olyan erős a verseny - mondta a képviselő -, hogy hátrányba kerül az a társaság, amely áthárítja az adót. A kereskedelmi láncok esetén Rogán szerint vannak már elképzelések arra, hogy a legnagyobb cégek ne tudjanak visszaélni az erőfölényükkel.

14:23
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

A kormány parlamentje

Azt az érzést kelti, mintha a kormánynak lenne parlamentje és nem fordítva - mondta a költségvetési bizottság jobbikos elnöke, Nyikos László, arra utalva, hogy a kormány tervezetét egyéni képviselői indítványként nyújtották be. A fideszes Babák Mihály szerint erre azért van szükség, mert az idő sürget, a lakosságra pedig nem lehet többet terhelni.

14:25
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

A Jobbik támogatja a válságadót

A Jobbik meg fogja szavazni a válságadót - mondta Rozgonyi Ernő képviselő, aki ugyanakkor azt javasolta, hogy a bankadó ne ideiglenes legyen, hanem, maradjon meg a jövőben is.

14:28
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Az LMP nem támogatja a válságadót

Milyen hatása lesz a költségvetésre? Mekkora a hiány valódi mértéke? - kérdezte Vágó Gábor LMP-s képviselő, aki szerint az információhiány az oka, hogy pártja nem támogatja a válságadó tervét. Vágó külön kiemelte, hogy telekommunikációs szektorban az alsó sáv is igen magas, ami a vidéki kábelszolgáltatókat sújthatja.

14:35
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Nem egy modern adó, de egyszerűen behajtható

Kerényi János fideszes képviselő szerint érheti ugyan az a bírálat a javaslatot, hogy ez nem egy modern adó (1988 előtt volt szokás az árbevételt adóztatni a nyereség helyett), de olyan szintre jutott az adóelkerülés, hogy ezt kell tenni, mert az árbevétel, mint adóalap nyomon követhető, az adó pedig egyszerűen behajtható.

14:45
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Tukacs: Sokan fognak fizetni keveseknek

Az MSZP egységben akarja szemlélni az adótörvényeket - mondta Tukacs István szocialista képviselő, aki szerint mindegy, hogy ki nyújtja be a javaslatot, az nyilvánvalóan a kormány szándékait tükrözi. Az egykulcsos szj igen nagy kiesést jelent, a másik oldalon a válságadó növeli a bevételeket. Tukacs szerint az egykulcsos szja. a magas jövedelműeknek kedvez, a válságadót pedig mindenképpen át fogják hárítani a cégek, vagyis "sokan fizetnek majd keveseknek". Az MSZP módosító indítványokat fog benyújtani az adótörvényekhez, és azok elfogadásától teszi függővé, hogy szavaz majd a végén.

14:53
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Rogán: A válságadó méltányos és igazságos

Rogán Antal szerint a bizottsági vitából is az derült ki, hogy a válságadó méltányos és igazságos. Tekintettel voltak arra, hogy az energiaszektorban már fizetnek úgynevezett Robin Hood-adót. A képviselő szerint jó, hogy az adót árbevétel alapján vetik ki, mert egyes cégek (a tőzsdén jegyzettek) a minél nagyobb eredmény kimutatásában érdekeltek, mások viszont a minél kisebb könyv szerinti eredményben.

14:57
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

A bizottság támogatja a válságadót

24 igen szavazattal, 4 nem ellenében támogatta a költségvetési bizottság a válságadóról szóló törvény tárgysorozatba vételét.

15:01
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Új tervekkel áll elő Orbán

Új, eddig ismeretlen részleteket árul el a kormány gazdaságpolitikai terveiről Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz és a KDNP frakciójának hétfői ülésén - derült ki Lázár János fideszes frakcióvezető sajtótájékoztatóján. Lázár szerint Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke tájékoztatta a képviselőket a több szektor cégeire kivetett válságadóról és az ülésen felszólalt Orbán Viktor is.

15:05
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Szól a csengő

Megszólalt a csengő a parlamenti folyosón, ami azt jelenti, hogy hamarosan kezdődik az ülés. Orbán még nincs bent az ülésteremben.

15:14
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Megérkezett Orbán

Elfoglalta a helyét Orbán Viktor, de a csengő még mindig szól, Kövér László házelnök még nincs a helyén.

15:16
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Kezdődik az ülés

Megérkezett Kövér László is, megnyitotta az ülést, és megköszönte a türelmet.

15:20
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Tóth Csaba foglalja el Horváth Csaba helyét

A mandátumáról lemondott (a palament helyett a fővárosi közgyűlést választó) Horváth Csaba helyére az MSZP a budapesti listáról Tóth Csabát delegálta. A parlament igazolta Tóth mandátumát, a képviselő pedig letette az esküt. Ismét teljes az országgyűlés létszáma.

15:24
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: A választók megüzenték, hogy tovább

Érdemes végiggondolni az elmúlt hónapok történéseit, hogy tisztán láthassuk a mai munka jelentőségét - mondta Orbán Viktor, aki szerint október 3-án a választók véghezvitték második politikai fordulatot, "megüzenték, hogy tovább". Ezzel a kormányfő szerint lezárult a magyar politika megváltoztatásának időszaka, a választók megtették, amit kellett.

15:28
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

"Kisebb, de erősebb állam"

A közérdeket csak az állam tudja érvényesíteni, az államnak pedig csak a közérdeket szabad érvényesítenie - mondta Orbán, aki szerint ehhez kisebb, de erősebb állam kell.

15:31
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: Azoktól kérnek, akiknek van

A kormányak és az országgyűlésnek minden döntésénél az a dolga, hogy azt keresse, hogyan tudja érvényesíteni a közérdeket - mondta Orbán, aki szerint erről szól a második akcióterv is. A kormányfő szerint minden erőforrásra szükség van, hogy az ország kilábaljon a válságból, és sikeressé váljon. A miniszterelnök azt mondta: az állam a válság idején sokat segített a gazdaság szereplőinek, de most itt az idő, hogy ezt visszafizessék, azok vállaljanak többletterheket, akik jelentős profittal rendelkeznek.

15:36
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

A válságadóval időt nyer a kormány

A kormány olyan szektoroktól vár áldozatot, ahol kiszámítható és nagy a profit - mondta Orbán, aki hangsúlyozta, hogy a válságadó arányos és ideiglenes lesz. A három év, amit a válságadóval nyernek, Orbán szerint lehetőséget ad a kiadási oldal átalakítására is. A kormány hamarosan tárgyalásokat kezd az önkormányzatokkal a feladatok átvállalására - jelentette be a miniszterelnök.

A kormányfő szerint a választások után a leköszönő kormány olyan szerződést kötött az energiacégekkel, amelyben 170 milliárd forintről mondott le a javukra.

15:39
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Tarthatatlannak nevezte a magánnyugdíj-rendszert Orbán

Tarthatatlan, hogy az állam arra kényszeríti az embereket, hogy kockáztassák a pénzüket - mondta Orbán a magánnyugdíj-pénztárakról. A kormányfő szerint "a Lajtán túl" ilyen nem létezik, mert csak az állam tudja biztosan garantálni a nyugdíjak értékét, a magánvállalkozások erre nem képesek. Lehetőséget adunk a visszalépésre az állami rendszerbe - mondta Orbán, aki szerint meg kell adni az embereknek a választás szabadságát.

15:42
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Egy holdingba kerül a MÁV és a Volán

Közös holdingba tömörítjük a Volán vállalatokat és a MÁV-ot, és kidolgozzuk az együttműködést a BKV-val - jelentette be Orbán.

15:43
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Ötszázalékos leépítés a bürokráciában

Öt százalékkal csökkenti a kormány bürokrácia költségeit - jelentette be Orbán, de nem mondta ki egyértelműen, hogy ez létszámleépítést jelent-e.

15:44
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: Mindenki jól jár az egykulcsos adóval

Vissza kell állítani az adófizetés becsületét, ezért a kormány bevezeti az arányos adórendszert - mondta Orbán, aki szerint mindenki jól jár majd az egykulcsos adóval.

15:46
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Új szakképzés és járulékkedvezmény a részmunkaidőért

Német típusú szakképzési rendszert vezet be a kormány, illetve járulékkedvezményt ad azoknak a cégeknek, amelyek részmunkaidőben alkalmaznak nőket - jelentette be Orbán.

15:53
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Schiffer: A probléma a Rambo-tempóval van

Számunkra a közérdek azt diktálná, hogy ilyen mértékű változásokat a kormány társadalmi és közigazgatási egyeztetés után nyújt be - mondta Schiffer András LMP-frakcióvezető, aki szerint a csomagnak vannak támogatható elemei, de a probléma a "Rambo-tempóval van". Schiffer kiemelte, hogy a telekommunikációs cégek adója a kis hazai vállalkozásokat fogja sújtani, akik amúgy is nehéz helyzetben vannak a multikkal szemben. A frakcióvezető helyesnek nevezte, hogy a PPP-programokat meg kívánják szüntetni, de emlékeztett arra, hogy ezt először az első Orbán-kormány alkalmazta.

Az adótörvényekről Schiffer azt mondta, az jelentős jövedelem-átcsoportosítást okoz a tehetősebbek javára. Az egykulcsos adó az LMP szerint "rettenetesen igazságtalan". A válságadókra pedig azért van szükség, hogy betömjék az ezzel okozott költségvetési lyukakat. "Ez pénzbehajtás, nem reform" - mondta Schiffer, aki szerint az akcióterv mellé hatékony antikorrupciós csomagra is szükség lenne.

16:02
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Harrach: A családi adó erősíti a gyermekvállalási kedvet

Európában nincsenek szent tehenek, amelyeket az éhínség idején sem bántanak - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, aki azt hangsúlyozta, hogy a válságadók nem a termelés, hanem a szolgáltatás szektorát érintik, és csak három évre szólnak. A családi adókedvezményről a frakcióvezető azt mondta: az már az első Orbán-kormány is erősítette a gyermekvállalási kedvet. A Gyurcsány-kormány eltörölte ezt, és csak a segélyszerű családi pótlékot biztosította, ami Harrach szerint "megélhetési gyermekvállaláshoz" vezetett, és rontotta a társadalom hangulatát.

16:10
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Vona: Készen kell állni az államosításra

A Jobbik egyetért a PPP-konstrukciók megszüntetésével, mert az szélhámosság volt - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke, aki fontosnak nevezte, hogy a cégek ne háríthassák át a fogyasztókra a válságadót, és a kormány álljon készen az energiaszektor államosítására. A Jobbik egyetért az LMP-vel abban, hogy a kisebb, helyi telekommunikációs cégek esetében gondot okozhat a különadó. Vona szerint pártja már a választási programjában javasolta, hogy vonják állami felügyelet alá a magánnyugdíj-rendszert, amely szerinte "globális pilótajáték". A pártelnök bírálta a kormányzati kommunikációt is.

16:17
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Mesterházy: A kisebb keresetűeket sújtja az egykulcsos adó

Igaza van miniszterelnök úrnak, hogy az államnak a közérdeket kell szolgálnia, de abban már vitánk van, hogy mi a közérdek - reagált Orbán szavaira Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. Szerinte nem közérdek, ha olyan adórendszert vezetnek be, amely a kisebb keresetűeket sújtja. A pártelnök idézte a Fidesz 2008-as közleményét, amelyben azt írták, hogy az energiaszektor akkori különadója "rossz üzenet a befektetőknek", illetve azon aggódtak, hogy a szolgáltatók áthárítják a fogyasztókra az adót.

Mesterházy szerint a kormány intézkedései csak ideiglenesek, nem rajzolódik ki belőlük, hogyan lesz nulla a költségvetési hiány, vagy hogyan lesz egymillió új munkahely. A pártelnök szerint nem igaz, hogy a kormány nem kér áldozatot a munkavállalóktól, a magánnyugdíj-pénztárak pénzének eltérítése ilyen áldozat, és Matolcsy György miniszter nem adott választ arra, hogy mi lesz ennek a 14 hónapnak a befizetéseivel.

16:27
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Lázár: Az MSZP a legnagyobb lobbicég

Az idén két nagy társadalmi egyeztetés volt - októberben és tavasszal is -, ahol az emberek pontosan meghatározták, mi a közérdek - mondta Lázár János Fidesz-frakcióvezető, aki bírálta az MSZP-t, amely szerinte "Magyarország legnagyobb lobbicége". Lázár szerint a szocialisták politikája vezetett oda, hogy válságadót kell kivetni, hiszen az előző kormány meghamisította a költségvetési adatokat. A magánnyugdíj-pénztárakról Lázár azt mondta: szembe kell azzal nézni, hogy az emberek pénze jobb helyen van ma az államnál, mint a "spekulánsoknál", akik ráadásul még 5 százalék kezelési költséget is levonnak. Az egykulcsos adó a frakcióvezető szerint két dolgot mindenképpen növelni fog: a megtakarításokat és a fogyasztást.

16:35
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

A kormányprogramra és a választásra hivatkozik Orbán

Lassan talán beleunnak az ellenzéki frakcióvezetők abba, hogy volt-e egyeztetés vagy sem - mondta viszontválaszában Orbán Viktor, aki szerint a választási programjuk és a kormányprogram elemeit hajtják végre. "A legfontosabb egyeztetés megtörtént" - utalt Orbán is a választásokra. A kormányfő szerint ennek ellenére a kormány résztvesz különböző egyeztetéseken, de azokon csak a részkérdésekről tudnak beszélni, mert a lényeg a kormányprogramban van.

16:39
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: Senki sem jár rosszabbul

Orbán szerint elfogadhatók azok érvei, akik radikális járulékcsökkentést szeretnének, de jelente erre nincs lehetőség. A kormányfő szerint addig, amíg az adófizetési morál nem áll helyre, nincs értelme a járulékcsökkentésnek, de amint lehet, ezt is meg fogják tenni. Orbán megismételte azt az állítását, hogy az egykulcsos adóval - még az adójóváírás kivezetésével együtt is - rosszabbul járna. Azok az adózók pedig, akiknek gyermekük van, mindenképpen jobban járnak.

A válságadó nem piacszabályozási eszköz - reagált Orbán Schiffer aggodalmaira. Szerinte ezeket a jelenségeket a kormány is érzékeli, és arra kérte az LMP-t, hogy amikor majd ezek kerülnek napirendre, tegyék le az asztalra a saját javaslataikat, és támogassál a kormány elképzeléseit. A kormányfő elismerte, hogy a válságadó nem rendszerszerű, de most örökölt helyzetet kell kezelni, a pénzügyi világ elvárása pedig az, hogy tartani kell a hiánycélokat.

16:45
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Az alkotmányban rögzítené Orbán a családi adókedvezményt

Családtámogatás szempontjából csak azok a rendszerek a jók, ahol az emberek elhiszik, hogy a kedvezmény hosszabb távon is fennmarad - mondta Orbán, aki alkotmányos garanciákat szeretne arra, hogy a családi adókedvezmény megmarad.

16:48
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: Lesznek kísérletek az adó áthárítására

Lesznek kísérletek a válságadó áthárítására, de a magyar államnak vannak eszközei arra, hogy ezeket megakadályozza - jelentette ki Orbán, aki szerint már konzultáltak a PSZÁF-fal és a fogyasztóvédelemmel.

16:49
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán szerint is rossz üzenet a válságadó

A válságadó valóban rossz üzenet a nemzetközi befektetőknek - értett egyet Mesterházyval a kormányfő, de szerinte épp arról kell meggyőzni a befektetőket, hogy a három év ideiglenes adóztatás után már lesz olyan nagy a növekedés - Orbán 4-6 százalékról beszélt -, és lesz annyi új munkahely, hogy Magyarország e nélkül is képes lesz tartani az EU által előírt célokat.

16:52
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Elvetette a kormány a magánnyugdíj államosítását

Értem, amit mond, és az erkölcsi alapjait is látom - reagált Orbán Vona Gábor magánnyugdíj-pénztárakról szóló javaslatára. Szerinte az államosítást a kormány megfontolta, de el is vetette. A kormány nem kényszerrel szeretné kivinni az embereket a magánnyugdíj-rendszerből, hanem a józan eszükre apellálva. Aki akarja, a jövőben is kockáztathatja a fizetése egy részét - mondta Orbán, de szerinte a mai nyugdíjak védelmében nem támogathatják a "hazárdjátékot".

17:12
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Állami nyugdíjpénztárat javasol a Jobbik

A Jobbik javaslata, hogy helyezzék állami felügyelet alá a második pillért, vagyis a magánnyugdíj-pénztárakat - mondta napirend előtt Hegedűs Tamás képviselő, aki azt kérdezte, mi lesz azokkal, akik visszalépnek az állami rendszerbe, mi történik az ő számláikon összegyűlt tőkével. A képviselő szerint lehet találni erre megoldásokat, de az biztos, hogy igazságtalan lesz.

A Jobbik szerint a megoldás az lehetne, hogy egy vegyes állami rendszer jön létre, amely magában foglalná a felosztó-kirövő rendszert és a tőkefedezeti rendszert is. Hegedűs azt javasolta, hogy az állam hozzon létre egy magánnyugdíj-pénztárat, amelybe átléphetnének az emberek, akiknek így megmaradhatna a tőkéje.

17:14
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Készpénzt is kaphatnak a magánpénztárból kilépők

Megfontoltuk Jobbik a javaslatait, de alapvető jogokat nem sérthetünk - reagált Matolcsy György gazdasági miniszter Hegedűs felszólalására. Matolcsy szerint a jelenlegi rendszer hibás és torz, ami veszélyezteti mindenki pénzét. A kormány tervei szerint megszüntetnék a kötelező pénztári tagságot, az átlépők tőkéjét jóváírnák az állami rendszerben, illetve azok, akik a magánrendszerben jobban jártak volna, mint az államiban, készpénzben megkaphatják a különbözetet.

17:45
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Újra szól a csengő a parlamenti folyosón

Véget értek a napirend előtti felszólalások, megszólalt a csengő a parlamenti folyosón. Ez arra figyelmezteti a képviselőket, hogy térjenek vissza a terembe, mert hamarosan szavazni kell a napirendről, többek közt arról, hogy hozzájárulnak-e a válságadók házszabálytól eltérő tárgyalásához. Ha a parlament négyötöde igent mond, a törvényjavaslatot még hétfőn elfogadhatják.

17:55
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Még hétfőn elfogadhatják a válságadót

299 igen, 62 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett az országgyűlés hozzájárult a házszabálytól való eltéréshez, így a válságadóról szóló törvényjavaslatot még hétfőn elfogadhatják. Nemmel szavaztak az MSZP és az LMP képviselői, tartózkodott a korábban MSZP-s, jelenleg független Szili Katalin. 12 szocialista képviselő nem szavazott, amivel lényegében lehetővé ették a házszabálytól eltérést (a házszabály szerint ehhez a jelenlévő képviselők négyötöde kell, vagyis ha mindenki jelen van, 308 képviselő).

18:05
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

A kis kábelcégeket kímélné a válságadótól az LMP

Módosító indítványt nyújtott be a válságadóról szóló törvényjavaslathoz az LMP-s Scheiring Gábor és Vágó Gábor. A javaslat szerint az 50 millió forint alatti bevétellel rendelkező telekommunikációs cégek nem fizetnének válságadót, míg 50 és 500 milliós bevétel esetén 2 százalék helyett csak 0,2 százalék lenne az adó. Az 500 millió forintot meghaladó bevétellel rendelkező cégek továbbra is 4, 5 milliárd felett 6,5 százalék lenne a válságadó. Az indítványról késő délután dönt a költségvetési bizottság. 

18:10
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

A Jobbik az internetszolgáltatókat kímélné meg a válságadótól

A jobbikos Hegedűs Tamás és Volner János egyik módosító indítványa mentesítené a válságadó fizetése alól a vezetékes, vezeték nélküli vagy műholdas internet-hozzáférést biztosító szolgáltatókat. A módosításra az indoklás szerint az információs társadalom további felzárkóztatása érdekében lenne szükség.

18:25
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Az egykulcsos adóról érdeklődött egy jobbikos képviselő

Az egykulcsos adó "neoliberális" ötletét bírálta a jobbikos Lenhardt Balázs, aki szerint az egykulcsos adó nem felel meg az igazságosság követelményének. A képviselő interpellációjában azt mondta: nem véletlen, hogy ezt támogatta annak idején az SZDSZ is. A Jobbik támogatná a családi adózást, de progresszív rendszert szeretne, vagyis amelyben a nagyobb jövedelműek nagyobb kulccsal adóznak. A képviselő azt kérdezte, miért változtatta meg a Fidesz az álláspontját erről az adófajtáról.

Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint az egykulcsos adó lényege, hogy nem bünteti a teljesítményt, vagyis azt, ha valaki többet keres. Bevezetése mellett szól még az államtitkár szerint, hogy a régióban komoly adóverseny van, illetve hogy az egykulcsos adó segít keterjeszteni az adózók körét. Lenhardt Balázs nem fogadta el az államtitkári választ, de a parlament többsége igen.

18:30
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Kiszámolta a válságadó hatását a Költségvetési Tanács

Elérhetővé vált a parlamenti honlapon a Költségvetési Tanács véleménye a válságadóról. A tanács számításai szerint a válságadó idén 144,3 milliárd, jövőre 164,2 milliárd, 2012-ben pedig 185 milliárdot hozhat a költségvetésnek. Ebbe már beleszámolták azt is, hogy a cégek költségként elszámolják a különadót, így kevesebb társasági adót fizetnek be.

18:58
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Az önkormányzatokra maradnak a bedőlt lakáshitelek

Kíván-e a kormány intézkedéseket tenni a bajba jutott devizahitelesek megsegítése érdekében? - kérdezte Tukacs István MSZP-s képviselő, aki szerint az kormányzati intézkedések csak azoknak segytenek, akik ha nehezen is, de tudják fizetni a hiteleiket. A Nemzeti Eszközkezelőről régóta nem hallottunk konkrétumot - mondta Tukacs, aki arról kérdezte a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát, hogy mit tesz a kormány ebben az ügyben.

Cséfalvay Zoltán államtikár válaszában azt mondta: politikájuk arra épül, hogy a lakáshiteleseket nem egy módon, hanem többféle eszközzel kell segíteni. A segítség az államtitkár szerint nem ösztönözhet arra senkit, hogy ne törlesszen. Cséfalvay azt mondta: A kormány már megtárgyalta az eszközkezelő koncepcióját, és egy komplex, többlépcsős megoldás mellett döntött.

Ebben a rendszerben az utolsó lépés az lenne, hogy ha semmi más nem segít, akkor az önkormányzatok - állami segítséggel - megvehetnék a lakását, amelyben a lakók bérlőként maradhatnának. Az eszközkezelő egy költségvetési szerv lenne, amely koordinálná ezt a folyamatot. Tukacs István a konkrét intézkedések hiánya miatt nem fogadta el a választ, de az országgyűlés igen.

19:05
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Külön kalapba rakná a válságadót az MSZP

A központi költségvetés bevétele helyett egy külön költségvetősi előirányzatba helyezné a válságadóból befolyó pénzt az MSZP-s Baja Ferenc és Veres János egyik módosító indítványa, hogy nyomon követhető legyen a pénz felhasználása. Az indoklás szerint "a központi költségvetés forrásainak növelése pusztán önkényes kormányzati célkitűzések finanszírozását szolgálná". Egy másik indítvány kitolná a törvény hatályba lépését, vagy csak jövőre kezdenék beszedni a válságadót.

19:30
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Összeült a költségvetési bizottság

Ismét összeült a parlament költségvetési és számvevőszéki bizottsága, hogy megtárgyalja a válságadóról szóló törvényhez benyújtott módosító indítványokat.

19:48
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Leszavazták az ellenzéki indítványokat

A költségvetési bizottság kormánypárti többsége leszavazta az összes, a válságadóról szóló törvényhez benyújtott összes ellenzéki módosító indítványt. A fideszes Babák Mihály saját módosító javaslatokat hozott, amelyeket elképzelései szerint bizottsági indítványként adnának be.

19:55
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Mentességet kapnak a kis kábelcégek

Az adófizetési kötelezettség alól kikerül a gépkocsi-nagykereskedelem, bekerülnek azonban a piaci kereskedelem és a csomagküldő szolgálatok. A módosító indítvány értelmében a kis kábelszolgáltatók - 100 milliós bevétel alatt - nem fizetnének válságadót. Hasonló módosító indítványt nyújtott be az LMP-s Vágó Gábor és Scheiring Gábor is, de azt a fideszes többség leszavazta.

20:00
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Hozzá sem nyúltak a Költségvetési Tanács elemzéséhez

Végetért a költségvetési bizottság ülése, amelyen a képviselőknek kiosztották a Költségvetési Tanács válságadóról készített elemzését, de arról egyáltalán nem tárgyaltak, a képviselők többsége kézbe sem vette a dokumentumot.

21:12
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Kezdődik a válságadó vitája

Megkezdődött a válságadóról szóló törvényjavaslat vitája. Rogán Antal, a javaslat egyik benyújtója ismét azt mondta, hogy az előző kormány nem valódi adatokat közölt a 2010-es költségvetésről, ezért egy közel 500 milliárdos lyuk tátong a büdzsén. Ennek egy részét az első akcióterv már pótolta, de szükség van egy második lépésre is. Rogán szerint a három érintett ágazatban összesen körülbelül a profit 50 százalékát vonják el.

21:19
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Rogán: Nem lehet kibújni a válságadó alól

Az adókivetés alapját az adott év árbevétele jelenti - mondta Rogán Antal, aki szerint ezért a 2010-ben befizetendő válságadó csak csak adóelőleg, a következő évben majd a valós árbevételhez igazítják. "Az adó alól nem lehet trükkökkel kibújni" - mondta a képviselő,. aki szerint ezt a célt szolgálja, hogy a kapcsolt vállalkozások bevételét egyben kell számolni, vagyis nem lehet több klisebb cégre darabolni a nagy cégeket.

21:22
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

A kormány nem szólt hozzá a válságadóhoz

Bár 10 perces időkeret állt volna a kormány rendelkezésére, és Orbán Viktor is a teremben van, a kabinet részéről senki nem szólt hozzá az előterjesztéshez.

21:30
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Szijjártó: A válságadó tisztességes és igazságos

A most benyújtott törvényjavaslatból is jól látszik, hogy Magyarországon egy új korszak van - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, aki szerint a válságadó tisztességes és igazságos, mert nem azokról húznak le újabb bőrt, akik eddig is megfizették a megszorítások árát. Szertinte a javaslat illeszkedik a korméány intézkedéseinek sorába, és nem fenyeget munkahelyeket, mert csak a nyereséget vonja el (az adó alapja nem az eredmény, hanem az árbevétel - a szerk.). A kormány célja szerinte az, hogy az országot a piacról lehessen finanszírozni, de ehhez piaci bizalomra van szükség. A bizalmat pedig úgy lehet biztosítani, hogy a kormány tartja a hiánycélt, és ehhez van szükség a válságadóra.

Szijjártó a vitában is az MSZP-t bírálta, hosszan sorolta a Bajnai-kormány megszorító intézkedéseit. Azt mondta: hiába riogat az ellenzék az adó áthárításával, a törvények és a piaci verseny ezt nem teszik lehetővé. A képviselő több nyilatkozatot és közleményt is idézett, amelyekben különböző cégek jelzik, hogy nem fogják áthárítani az adót a fogyasztókra.

21:42
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Puch: A válságadó visszafogja a gazdaságot

Be kellene ismerni, hogy erre a különadóra azért van szükség, mert meg kell teremteni a nagy jövedelműeknek kedvező egykulcsos szja. fedezetét - mondta Puch László szocialista képviselő. Puch idézte a költségvetési tanács véleményét, amely szerint a válságadó 0,1 százalékkal csökkenti a versenyszféra alkalmazottainak számát és a GDP-t, illetve 0,2 százalékkal visszafogja a beruházásokat. A képviselő szerint az adó nem teljes mértékben, de 65 százalékban meg fog jelenni a fogyasztói árakban is. A költségvetésben lévő állítólagos lyukról Puch azt mondta: bár azt a "csotvázbrigád" sokáig kereste, annak nagy része az elmúlt hónapokban keletkezett.

21:53
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Baja Ferenc: Ez egy puccsszerű javaslat

Megszorítások nem lesznek, de áremelések lesznek - mondta Baja Ferenc szocialista képviselő, aki szerint az MSZP azért sem támogatja a törvényjavaslatot, mert a benyújtás módja nem méltó az országgyűléshez. Ahhoz, hogy az ellenzék partnere legyen a kormánynak, tisztességes eljárásrendek kellenek, amelyeket be is kell tartani - mondta Baja, aki szerint a javaslat puccsszerű, az érdekeltek nem tudtak róla semmit. A képviselő szerint hamis az a beállítás, hogy ez az adó csak a multikat érintené, valójában a fogyasztókat sújtja.

Baja sajnálatosnak nevezte, hogy a kormányoldal nem támogatta a módosító indítványukat, amely biztosította volna, hogy az adóbevételből visszajuttassanak az embereknek, például az internethez hozzáférést biztosító támogatások formájában. Azon túl, hogy a makroszámokat tartani kell, fontos lenne, hogy az átalakítások a jövőbe vezessenek - mondta Baja, aki szerint a törvényjavaslat modernizációellenes, és nem szolgálja a társadalmi igazságosságot.

22:01
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Hargitai: Nem tudják majd áthárítani az adót

Nem lepődtem meg a szocialista vezérszónokok hozzászólásaitól - mondta Hargitai János, a KDNP képviselője, aki szerint nyugodtan ki lehet mondani, hogy a válságadóra az adóátcsoportosítás miatt van szükség, hiszen nem a kisemberektől szedik be az adót, hanem olyan cégektől, akik eddig kevésbé vettek részt a közteherviselésben. A képviselő szerint az adó árnyoldala mindössze 15 milliárd forintos társaságiadó-kiesés. A Költségvetési Tanács elemzésére hivatkozva azt mondta: csak nagyon csekély mértékben lesz lehetősége a cégeknek áthárítani az adót.

Magyarország 2004 óta költségvetési deficiteljárás alatt van, ez példátlanul hosszú idő - mondta Hargita, aki szerint ebből a helyzetből kell kiszabadulni. "És mi szabadulni is fogunk" - jelentette ki a képviselő.

22:08
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Kartellező telefoncégektől tart a Jobbik

A javaslat lényegével egyetértünk - jelentette ki Hegedűs Tamás, a Jobbik képviselője, aki szerint az adót olyan ágazatokra vetik ki, amelyek az elmúlt években - részben monopolhelyzetükkel visszaélve - "nagyot kaszáltak". Ki kell azonban mondani azt is, hogy az ördög mindig a részletekben rejlik - mondta a képviselő, aki szerint mindenképpen meg kell akadályozni, hogy az adót áthárítsák a fogyasztókra. Ötletként Hegedűs azt vetette fel, hogy esetleg ki lehetne terjeszteni a hatósági ármegállapítást a távközlési szektorra is, amelyben szerinte fennáll a kartell veszélye.

A kereskedelmi cégek esetében az a veszély áll fenn, hogy nem a fogyasztókra, hanem a beszállítókra hárítja át az adót - mondta Hegedűs, aki szerint érdemes lenne megfontolni, hogy az adót a nagykereskedelmi láncokra is kivessék. A képviselő fontosnak nevezte azt is, hogy a többletbevétel ne tegye kényelmessé a kormányt, és ne engedje, hogy a cégek könyvelési trükkökkel eltüntessék a nyereségüket, és kivonják azt a társasági adó hatálya alól.

22:25
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

A rohamtempó miatt tartózkodni fog az LMP

Bár tartalmilag közel áll hozzánk a javaslat, fontos eljárásrendi hibák miatt nem tudjuk támogatni a törvényt, ezért tartózkodni fogunk - mondta Scheiring Gábor, az LMP képviselője, aki szerint még az előterjesztők sincsenek tisztában a törvény valódi hatásaival. Scheiring szerint tartalmi kifogásuk is van: a költségvetési lyukat szerinte a kormány okozza a magasabb jövedelműek személyi jövedelemadójának csökkentésével. Az LMP ellenzi az egykulcsos jövedelamadót, mert úgy vélik, a progresszív adó lenne az igazságos, a foglalkoztatás növeléséhez pedig a járulékok csöükkentését tartják szükségesnek.

Scheiring szerint a válságadó szoros összefüggésben áll a magánnyugdíj-befizetések elvonásával, mert az szja-csökkentés költségeit nem fedezi önmagában a különadó. A pénztárak súlyának csökkentését az LMP nem tartja rossz ötletnek, de a módszert lopásnak tartja, mert a már befizetett összegeket Scheiring szerint nem fogják jóváírni az állami rendszerben, a 14 hónapos befizetési stop pedig ellehetetleníti a pénztárakat.

22:45
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

"Az MSZP sajnálja, hogy nem volt bátorsága"

A szakmai szervezetek nagy része is támogatja vagy legalábbis tudomásul veszi a válságadó javaslatát - mondta Szatmáry Kristóf fideszes képviselő, aki szerint a javaslatcsomag megteremti a gazdasági növekedés lehetőségét, de nem lehetetleníti el a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőket. A nagy cégek, amelyeket az adó sújt, a képviselő szerint különösebb nehézség nélkül ki fogják tudni fizetni azt. Az ellenzéki kritikákról Szatmáry azt mondta: valószínűleg sajnálják, hogy nekik nem volt bátorságuk megtenni azokat a lépéseket, amelyeket a mostani kormány megtett.  

22:50
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Veres: Nem hallgattak a szakmai szervezetekre

Szijjártó Péter fontos részleteket hallgatott el az Országos Kereskedelmi Szövetség álláspontjából - mondta Veres János szocialista képviselő, korábbi pénzügyminiszter. A szakmai szervezet ugyanis azt javasolta, hogy a kereskedelmi cégeknek ne az árbevétel, hanem az árrés után kelljen adót fizetni, illetve december 20. helyett 27-én, a karácsonyi bevásárlások után kelljen befiozetni a kötelezettséget. A válságadó Veres szerint egy második forgalmi adót vezet be, ami miatt számolni kell az adó áthárításával. Nincs olyan jogi garancia, ami ezt megakadályozná, legfeljebb ennek mértékéről lehet vitatkozni - mondta.

Ez a javaslat nem segíti, hogy tartós egyensúly alakuljon ki Magyarországon - mondta a korábbi pénzügyminiszter. Szerinte az előző kormány sem jókedvvel fogadta el a 3,8 százalékos hiánycél, de ugyanaz a helyzet volt, mint most, hogy a nemzetközi befektetők elvárták azt. A válságadó hibájának nevezte azt is, hogy az visszafogja a beruházásokat és a gazdasági növekedést is.

23:00
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

"Tűz van babám, ég a ház!"

"Tűz van babám, ég a ház!" - mondta a jobbikos Rozgonyi Ernő, aki szerint a tűzoltó sem kezd el egyeztetni az égő ház lakóival. A képviselő szerint arról majd később kell beszélni, hogy ki gyújtotta a tüzet, de nem szabad felróni a kormánynak, hogy tüzet olt. "Legyünk hálásak, hogy a kormány azonnal lép, amikor kell" - mondta Rozgonyi, a kormánypárti képviselők pedig tapssal jutalmazták.

23:08
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

"Egy adóalapcsökkentő adó"

A javaslat csak egy részben kezeli a magyar gazdaság problémáit - mondta az LMP-s Vágó Gábor, aki szerint a válságadó csak arra jó, hogy elriassza a befektetőket. Vágó furcsának nevezte, hogy a válságadó árbevétel alapú lesz, de csökkenti a társaságiadó-alapot, vagyis "egy adóalapcsökkentő adó". A képviselő szerint annyiban előremutató az új adó, hogy a nagy cégeket is a mainál nagyobb mértékben bevonja a közteherviselésbe.

23:14
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Rogán: Aki nem akarja, nem támogatja

Akik nem akarják támogatni ezt az adófajtát, nem is fogják - reagált a vitában elhangzottakra Rogán Antal. Az egyik előterjesztő szerint azok az érvek sem állják meg a helyüket, hogy a cégek át fogják hárítani az adót a fogyasztókra, mert ezt a hatóságok meg fogják akadályozni. Az előterjesztők Rogán szerint kalkuláltak azzal is, hogy a válságadó csökkenti a társaságiadó-alapot.

23:22
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Leszavazták az ellenzéki módosítókat

308 igen szavazattal, 41 ellenében, egy tartózkodással elfogadta a parlament az előterjesztők által is támogatott, a költségvetési bizottság által benyújtott módosító indítványokat. A többi, ellenzéki módosító indítványt a parlamenti többség leszavazta.

23:24
október 18, 2010
Vágólapra másolva!

Megszavazták a válságadót

A parlament 294 igen, 44 nem szavazattal, 12 tartózkodás mellett elfogadta. A kormánypárti képviselők tapssal reagáltak. Az országgyűlés kérte a köztársasági elnöktől a jogszabály sürgős kihirdetését is. Nemmel az MSZP-sek szavaztak, illetve egy fideszes képviselő, Varga István. Megszavazta a különadót az MSZP-ből kivált Szili Katalin és Jávor Benedek LMP-s képviselő is. Az LMP többi tagja tartózkodott, a jobbikosok megszavazták a törvényt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről