A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Gyöngyöspatáról, offshore-cégekről vitáztak a parlamentben - a keddi ülésnap eseményei

Események

Vágólapra másolva!
A múlt heti gyöngyöspatai események szolgáltattak témát a napirend előtti felszólalásokhoz kedden a parlamentben, ahol a belügyi államtitkár kijelentette: az ellenzéki pártok politikai haszonszerzésre használják a helyzetet. Az interpellációkban és a kérdésekben szóba kerültek az offshore-lovagok, egy amerikai üzletember, illetve Rétvári Bence államtitkár Fluor Tomi iránti rajongásán többször is élcelődtek ellenzéki képviselők. Néhány nemzetközi szerződés kihirdetése mellett kedden a nemdohányzók védelméről szóló, márciusban elhalasztott törvényjavaslatról döntenek a képviselők. Szerdán a lakáshitelesekről vitatkozhatnak a képviselők.  
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
14:50
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Döntés a dohányzási tilalomról

Az alkotmányozás lezárulta után kedden kétnapos, rendes ülésbe kezd az országgyűlés. A képviselők elfogadhatják a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását, amelynek tárgyalása közvetlenül a zárószavazás előtt szakadt félbe márciusban. Ha a parlament a kormánypárti képviselők által benyújtott formában fogadja el az előterjesztést, akkor a jövőben valamennyi zárt közforgalmú térben és munkahelyen tilossá válik a dohányzás, vagyis a kocsmákban és más vendéglátóhelyeken sem lehet majd rágyújtani.

14:55
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Szerdán a lakáshitelekről lesz vitanap

Szerdán a parlament az LMP kezdeményezésére vitanapot rendez Lakáshitelesek válságban: megoldások rövid és hosszú távon címmel. A tervek szerint a képviselők négy és fél órában vitatkozhatnak a bajba került lakáshitelesek megsegítéséről.

14:57
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

A megszorításokról faggatják Matolcsyt

Az interpellációk során elsősorban a kormány tervezett megszorító- vagy reformintézkedési kerülnek napirendre. Az MSZP-s Szekeres Imre például Mi ez, ha nem megszorítás? címmel interpellálja a nemzetgazdasági minisztert. Párttársa, Varga László Matolcsy György és az angol nyelv - avagy bérbefagyasztás a közszférában? - címmel ugyancsak a nemzetgazdasági minisztert faggatja. A jobbikos Bertha Szilvia Hány gyógyszerészt kíván utcára tenni a fülkeforradalmi Kormány? címmel nyújtott be interpellációt a nemzeti eroforrás miniszterhez.

14:59
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Utakról érdeklődnek a kormánypártiak

A kormánypárti interpellációk útfejlesztésekről szólnak majd: a fideszes Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere a várost az M35-ös autópályával összekötő, rendkívül rossz állapotú út felújításáról, a kereszténydemokrata Habis László pedig az Egert az M3-as autópályával összekötő útról kérdezi a nemzeti fejlesztési minisztert.

15:05
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Lassan szivárognak a képviselők

Lassan érkeznek a képviselők, a terem egyelőre alig félig telt meg. Kövér László házelnök már elfoglalta a helyét, hamarosan kezdődik az ülés.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:08
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Megemlékezéssel kezdődik az ülés

A nemrégiben elhunyt Nádori Lászlóra emlékezik Kövér László és a parlament. Nádori 1990 és 1998 közt volt az SZDSZ képviselője.

15:11
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

"A Vöröskereszt üdülni vitt roma családokat"

Gyöngyöspatán bizonyos erők rendetlenséget és káoszt akartak okozni - mondta napirend előtt a fideszes Kocsis Máté, a rendészeti és honvédelmi bizottság elnöke, aki szerint a múlt hétvégén egy minden eddiginél otrombább kísérlet tanúi lehettünk. Kocsis szerint nincs helye mellébeszélésnek, a Fidesz és a kormány nevében mindenkit arra szólított fel, hogy fejezze be az etnikai feszültségek gerjesztését. Ez szerinte vonatkozik a félkatonai szervezetekre, és azokra is, akik "ismét Magyarország nemzetközi tekintélyének rombolására" akarják kihasználni a helyzetet. "A Vöröskereszt üdülni vitt roma családokat" - jelentette ki Kocsis, aki szerint nem mondtak igazat, akik evakuálásról beszéltek, és "ismét körbehazudták a világot".

15:15
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Kontrát: Gyöngyöspatán rend van

"Gyöngyöspatán rend van" - reagált a kormány nevében Kontrát Károly államtitkár, aki szerint Gyöngyöspatán az ellenzéki pártok politikai manővereiknek köszönhetően, a helyiek feje felett folyik egy játék. Az államtitkár szerint nagypénteken "szégyenteljes kísérlet történt az ország lejáratására, hírnevének besározására", amikor evakuálásnak, menekülésnek állították be a cigányok üdültetését. Kontrát szerint a helyiek Gyöngyöspatán azt mondták neki és pintér Sándornak, hogy a rendőrség fenntartja a rendet, és nem kérnek egyik ellenzéki pártból sem.

15:21
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Vona: Csak kudarcok vannak

Bizonyára hallották, hogy a Csillebércről hazatérő emberek kiosztottak két pofont - mondta szintén napirend előtt Vona Gábor, a Jobbik elnöke, aki szerint Gyöngyöspatán kívül komoly bűncselekmények történtek máshol is, például Szikszón, ahol két idős embert gyilkoltak meg a közelmúltban. Vona szerint eltelt egy év, és Pintér Sándor belügyminiszter semmilyen eredményt nem tud felmutatni, a közbiztonság romlik, a bizalom szétesett. Vona felszólította Pintért, hogy mondjon le, adjon lehetőséget másnak, hogy tegyen valamit a közbiztonságért. "Magyarország legsúlyosabb problémája a cigánykérdés" - mondta Vona, aki szerint lehet, hogy a Jobbiknak nincs mindenben igaza, de erről a problémáról a leplet a radikális párt rántotta le.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:29
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Még 2500 rendőrt ígért Kontrát

Azt soha nem állítottuk, hogy egyetlen bűncselekményt nem követnek el 2010 májusa után - reagált Vona szavaira Kontrát Károly, aki szerint csak az lehet a cél, hogy minél kevesebb bűncselekmény legyen, ha pedig mégis megtörténik, a rendőrség elfogja az elkövetőket. Ennek rédekében további erőfeszítéseket teszünk - mondta Kontrák, aki azt ígérte, nyárig 2500 további rendőr áll majd szolgálatba. Az államtitkár azt is bejelentette, hogy hamarosan beterjesztik a büntető törvénykönyv módosítását.

15:31
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Nem reagálhatott az LMP

Fejezzék be a hazudozást - próbált reagálni Kocsis Máté szavaira az LMP-s Scheiring Gábor, de Kövér László figyelmeztette, hogy scak az előre bejelentett témájáról, "a neoliberális gazdaságpolitika csődjéről" beszélhet.

15:34
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Scheiring: Olvassák Matolcsy régi írásait!

Scheiring saját korábbi írásával szembesítette Matolcsy György gazdasági minisztert, aki korábban még a neoliberális gazdaságpolitika téveszméiről írt tanulmányt, miniszterként viszont - az LMP-s képviselő szerint - épp ezeket a téveszméket valósítja meg. Példaként a képviselő azt említette, hogy a neoliberális elveket követve a kormány a magasabb keresetűek terheit csökkenti, és növeli az alacsonyabb keresetűek terheit. "Önök ott folytatják, ahol az álbaloldali elődeik abbahagyták" - mondta Scheiring, aki azt javasolta a kormánynak, hogy többet olvassák Matolcsy régi írásait.

15:44
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

A polgárőrségről szóló törvényt módosítaná az MSZP

Lassan egy éve, hogy két héten belül közbiztonságot, az állampolgároknak jólétet ígértek - mondta az MSZP-s Harangozó Tamás, aki szerint az elmúlt egy évben kirajzolódott a kormány valódi politikája. A szocialista képviselő szerint két lehetőség van: a kormány vagy képtelen megoldani az önkéntes rendfenntartók által okozott problémát, vagy pedig maga is összekacsint a szélsőségesekkel. Harangozó bírálta a kormányt, amiért szerinte leépíti és megalázza a rendvédelmi szerveket a semmisségi törvénnyel, a csökkenő jövbedelmekkel és a szolgálati nyugdíj elvételébel. A képviselő kezdeméányezte a polgárőrségről szóló törvény módosítását is, hogy a jövőben csak a rendőrséggel együttműködve lehessen ilyen tevékenységet végezni.

15:46
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Kontrát: Az MSZP a hibás a helyzetért

Öneknek nyolc esztendejük volt arra, hogy tegyenek - reagált Harangozó szavaira Kontrát Károlya, aki szerint az MSZP nyolcéves kormányzása során 17 ezer rendőr ment korengedményes nyugdíjba, ami 59 ezer forintjába került a költségvetésnek. ha ez a pénz meglenne, az államtitkár szerint átlagosan 80 ezer forintos illetményemelést jelenthetne minden rendőrnek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:51
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

A PPP-beruházásokat bírálta egy KDNP-s képviselő

A szocialista kormányok nem igazi PPP beruházásokat hajtottak végre, hanem bújtatva hiteleket vettek fel, közben minden kockázat az államra és az önkormányzatokra maradt - bírálta az előző kormány magántőkéből finanszírozott beruházásait a KDNP-s Hofmann Pál, aki szerint az MSZP a nagyösszegű autópályaépítések elfogadottsága érdekében szorgalmazta az önkormányzati és oktatási PPP-beruházásokat.

15:58
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Fónagy: 400 milliárdot lehet spórolni PPP nélkül

Fónyag János államtitkár reakciójában azt mondta: a PPP-konstrukcióban a szocialista kormányok megtalálni vélték annak a módját, hogy a költségvetést az államháztartáson kívül adósítsák el. Az összes PPP-konstrukció kiváltása Fónagy szerint hosszú távon 400 milliárd forinttal csökkentené az államháztartás terheit. Az eddigi vizsgálatok az állatitkár szerint minden beruházásnál kimutatták, hogy a költségek nagyobbak az indokolhatónál. A megrendelő állam vagy önkormányzat hosszabb távon a három-hétszeresét kénytelenek kifizetni olyan beruházásokra, amelyeknek a szüksége sem mindig bizonyított.

16:01
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Rágalmazás miatt kérnek ki egy fideszes képviselőt

Kövér László bejelentett, hogy a fideszes Gelencsér Attila mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó indítvány érkezett a bíróságtól. A képviselő ellen rágalmazás miatt indulna eljárás, ha a mentelmi jogát felfüggesztenék.

16:04
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Szekeres: Mi ez, ha nem megszorítás?

Orbán Viktor 2010 szeptemberében még azt mondta: nem lesznek megszorítások - emlékeztetett Szekeres Imre MSZP-s képviselő, aki a nemzetgazdasági minisztert interpellálta. Szekeres szerint a kormánypártok álintézkedésekkel próbálják elfedni, hogy nő a munkanélküliek száma és megkezdődött a szociális intézkedések lebontása. A képviselő szerint a konvergenciaprogramból az látszik, hogy ez a folyamat tovább folytatódik: csökkennek a nyugdíjak, a gyógyszertámogatások, és vesztesei lesznek a megszorításoknak az iskolák is. "Ha valami olyan sárga mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az bizony egy kacsa" - mondta Szekeres.

Senki nem akarja a gyógyszereket 120 milliárddal növelni, de abban talán mindenki egyetért, hogy az adókat hatékonyabban fel lehetne használni - mondta válaszában Cséfalvai Zoltán államtitkár, aki szerint a kormány célja, hogy életerős emberek ne menjenek idő előtt nyugdíjba. Az államtitkár szerint a magyar gazdaság legnagyobb baja, hogy túl nagy az újraelosztás, az állam rátelepszik a vállalkozásokra. Szekeres nem fogadta el az államtitkári választ, mert szerinte a kormány maga ütött lyukat a költségvetésen az egykulcsos adóval. A parlamenti többség elfogadta a választ.

16:14
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Miért szűnik meg az OGYI?

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet tervezett megszüntetése miatt interpellált a jobbikos Bertha Szilvia, aki szerint érthetetlen, hogy egy jól működő szervezetet megszüntetnek, illetve beolvasztanak egy mamutszervezetbe. Lehet, hogy az OGYI által eddig évente megtermelt 3-4 milliárd forint a cél, vagy az ingatlant szeretnék eladni? - kérdezte a képviselő, aki arról is érdeklődött, hogy hány gyógyszerészt kíván elküldeni a kormány. Válaszában Halász János államtitkár azt mondta: a minisztérium háttérintézményeinek struktúrája jelenleg átláthatatlan és nehézkes, ezért született döntés az átszervezésről, és nem lesz tömeges elbocsátás, hiszen a feladatokat továbbra is el kell látni.

16:21
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Hajdúnánás és Eger megközelíthetőségi problémái

Szólláth Tibor Zoltán (Fidesz) Hajdúnánás közúti megközelítésének javításáról beszél. A települést az M35-ös autóúttal összekötő 33-23-as út leromlott állapota miatt szerinte biztonságos közlekedésre alkalmatlan, és a tűzoltók vonulását is hátráltatja. Ígéretet kaptak az út felújítására, de eddig ez elmaradt. Fónagy János államtitkár szerint ez a legsürgősebb beavatkozások között szerepel, a munka jövő év elején kezdődik, tavaszra végezhetnek.

Habis László (KDNP) arról érdeklődött, hogy mikor kezdődik el az M3-ast Egerrel megfelelően összekötő gyorsforgalmi út tervezése, és mikor adhatják át. A közlekedési államtitkár szerint az út egy szakaszára még idén elkészülhet a fejlesztési terv, egy másik szakasz beruházása pedig az év végén elindulhat. Az út végleges átadása legkésőbb 2014-ben történhet meg.

16:38
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Offshore-ozók, Richard Field és Fluor Tomi

Karácsony Gergely (LMP) szerint az alkotmányban szereplő, offshore cégekre vonatkozó passzus nem terjed ki arra, hogy az önkormányzatoknál és az állami szerveknél továbbra is kaphatnak ilyen megbízásokat. Példaként említette a Magyar Posta 1,8 milliárd forintos megbízását egy ciprusi offshore-cégnek, illetve egy Budapest XI. kerületi előnytelen médiaszerződést. Rétvári Bence, a közigazgatási minisztérium államtitkára szerint a passzust követő további alkotmányrészletek kiterjednek a jelzett szervekre, majd azzal támadta az LMP-t, hogy a kampányban elfogadtak támogatást Richard Field amerikai üzletembertől, akinek cégekei mögött offshore-cégek álltak. Miért fogad el adományt olyan támogatótól, aki offshore-ozik?" - kérdezett vissza az államtitkár. Karácsony azzal vágott vissza, hogy idézi Rétvári egyik kedvenc zenészét, Fluor Tomit, akinek szavaival "válasz nagyon 'off' volt", majd közölte, ők nyilvánosságra hozták, ki támogatta a pártot, hogy a Fidesz mögött hány offshore-cég állt, azt nem tudni. Többet is mondott volna, de túllépte az időkeretét, és elvették tőle a szót.

16:49
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

A rokkantsági nyugdíjak felülvizsgálata

Horváth András Tibor (MSZP) a kormányt támadta a rokkantsági nyugdíjak megnyirbálása miatt, azt mondta, hogy a kormány 170 ezer embert rúgna ki a rendszerből és elveszik a megélhetésüket. Cséfalvay Zoltán államtitkár azzal válaszolt, hogy a rehabilitálhatóság és munkára foghatóság vizsgálatáról van szó, nem pedig arról, hogy 170 ezer embert kirúgnak.

16:59
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

A finnugor elmélet felülvizsgálatát kéri számon a Jobbik

Dúró Dóra (Jobbik) egy magyar őstörténeti kutatóintézet felállításáról beszélt, és számon kérte a kormányon, hogy még semmit nem tett a finnugor rokonság kérdésének többek között genetikai felülvizsgálatáért, ami szerinte a magyarság identitásának aláásása. Szőcs Géza államtitkár azzal válaszolt, őt is érdekli, hogy "a finnugor teória hogyan állja ki a genetikai összevetés próbáját?" Azt mondta, hogy a kérdést is vizsgáló Julianus Barát Program nemzetközi kutatócsoportjának összeállítása folyamatban van.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Szőcs Géza

17:22
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

A kormány fővadásza

Mi a dolga a kormány fővadászának? - kérdezte Szilágyi László (LMP) Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesre utalva, kritizálva annak vadászattal kapcsolatos lobbi-tevékenységét, illetve Radics Katalin, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettesének elbocsátását. Azt javasolta, hogy Semjén inkább foglalkozzon az állatvédelemmel vagy a parlagfű-mentesítéssel. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint nincs semmi kivetnivaló, hogy Semjén a civil szervezet nevében felajánlotta segítségét a kormánynak a vadászati ügyek fejlesztésében.

17:29
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

A domainregisztráció felgyorsítása

Koszorús László (Fidesz) a domainregisztráció felgyorsításáról érdeklődött, Nyitrai Zsolt államtitkár azt mondta, reméli, hamarosan arról számolhat be, hogy a jelenlegi két hétről 1-2 napra csökkent a regisztráció átfutása.

17:47
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Milyen szocialista megszorító csomagokat szüntetett meg a kormány?

Milyen szocialista megszorító csomagokat szüntetett meg a megszorítás-ellenes kormány? - kérdezte Volner János (Jobbik), aki egyúttal kritizálta az egykulcsos személyi jövedelemadót, amely szerinte a gazdagokat segíti.

17:51
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Végrehajtási eljárások és a kilakoltatási moratórium

Vágó Gábor (LMP) a fokozatosság elvének érvényesülését kérte számon a végrehajtási eljárások során. Rétvári Bence államtitkár a kilakoltatási moratóriumra emlékeztette a képviselőt, amely szerinte a lehetővé tette, hogy időt kapjanak a bajba jutott adósok.

17:59
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Komolyan gondolják, hogy 60 éves rendőrök üldözik a bűnözőket?

Harangozó Tamás (MSZP) a fegyveres rendvédelmi szerveknél meglévő szolgálati nyugdíj elvétele miatt kritizálta a kormányt, azt kérdezte tisztában vannak-e a lehetséges következményekkel? Kontrát Károly államtitkár az előző kormányokra hárította a felelősséget, akik miatt meg kellett tenni ezt a lépést, és azt is mondta, hogy dolgoznak az életpálya-programon, amely szerinte vonzóvá teheti a hivatást. Harangozó szerint  hecckampány  folyik a dolgozók ellen, amiért bocsánatot kell kérnie a kormánynak. Kontrát szerint az előző kormányoknak kell bocsánatot kérniük, és közölte, hogy a 40 évesen nyugdíjba menő rendőrök teljesítenek a legjobban szakmailag.

18:09
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Mikor lesz gyógyszerhiány Magyarországon?

Garai István Levente (MSZP) szerint a Széll Kálmán terv legembertelenebb eleme a gyógyszerkassza lecsökkentése, amely idén folytatódhat. Azt kérdezte, igaz-e hogy 30 milliárdos elvonásra készülnek, megszüntetik a méltányosság kezelését és a közgyógyellátás nagy részét? Halász János államtitkár az előző kormány egészségügyi elvonásait emlegette fel, és közölte betartatják a gyógyerkassza kereteit, de nem növelik a lakosság terheit, és ne riogassanak gyógyszerhiánnyal.

18:37
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Mit gondol a kormány a boltok vasárnapi nyitva tartásáról?

Simon Gábor (MSZP) a kormánynak a boltok vasárnapi nyitva tartásával kapcsolatos álláspontjáról érdeklődött. Szatmáry Kristóf államtitkár szerint vizsgálják a felmerült javaslat hatásait, a téma napirenden van.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Simon Gábor  [origo] iPad alkalmazásával olvassa a híreket

18:41
április 26, 2011
Vágólapra másolva!

Tíz perc szünet

Véget értek a kérdések a parlamentben, a házelnök tíz perc szünetet rendelt el. A tudósítást ezzel lezárjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!