A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Törött felni és névtévesztés a parlamentben - tudósítás percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött hétfőn a parlament ülése, amelyen a képviselők várhatóan lezárják az új alaptörvény részletes vitáját. A kormánypárti és jobbikos képviselők hétfőn ötórás időkeretben beszélhetnek az alaptörvényről. A hétfői ülésre egy jobbikos képviselő törött felnivel érkezett, az ülés vezetője pedig MSZP-snek hitt egy fideszes képviselőt. Kövesse az ülést percről percre az [origo]-n!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül93 bejegyzés
11:09
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

A végéhez közeledik a vita

Az országgyűlés hétfői egynapos ülésén fejezi be a kormánypárti alaptörvény-javaslat részletes vitáját. A képviselők a szokásokkal szemben nem az interpellációk után, hanem az előtt, összesen öt órában utoljára szólhatnak hozzá a készülő alaptörvény-tervezetéhez. A javaslathoz a hétfői vita végéig lehet benyújtani további, úgynevezett kapcsolódó módosító indítványokat, amelyeket az alkotmányügyi bizottság április 6-án és 7-én, szerdán és csütörtökön tárgyalhat meg. A módosítókról a menetrend szerint jövő hétfőn lesz a szavazás.

11:17
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Száz módosító érkezett

A kormánypárti, jobbikos és független képviselők (az MSZP és az LMP nem vesz részt az alkotmányozásban) összesen százegy módosító indítványt nyújtottak be az alaptörvényhez (ezekről itt olvashat). Az alkotmányügyi bizottság múlt héten több ellenzéki módosító indítványt is támogatott, illetve leszavazott kormánypárti javaslatokat is: a Jobbik és a kormányprátok képviselői például összefogtak azért, hogy az alaptörvényben az eredeti elképzeléseknek megfelelően ne megye, hanem vármegye legyen a területi egységek neve.

11:25
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán beszéde nyitja az ülést

A hétfői ülés elején, napirend előtt Orbán Viktor miniszterelnök szólal fel, aki várhatóan ismét az alkotmányozási folyamatról beszél. A kormányfő egy hete, a részltes vita kezderén már felszólalt, akkor az úgynevezett nemzeti konzultáció eredményét ismertette. Többek közt bejelentette, hogy a kormánypárt eláll attól az ötlettől, hogy plusz szavazati jogot biztosítson a gyermekes anyáknak (a részletekről korábbi cikkünkben olvashat).

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

11:31
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az MSZP és az LMP is kíváncsi Orbánra

Hamarosan kezdődik az ülés, már nagy a zsivaj az ülésteremben. A napirend előtti felszólalások kedvéért bent vannak az MSZP, illetve az LMP képviselői is, pedig ők bojkottálják az alkotmányozás folyamatát.

11:33
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Megérkezett a kormányfő is

Megérkezett Orbán Viktor, mire az elnöklő Lezsák Sándor rögtön meg is kocogtatta a csengőt, és megnyitotta az ülést. Kiderült, hogy Orbán nem az alkotmányozásról, hanem a magyar EU-elnökségről kíván beszélni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

11:36
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

A csúcstalákozóról számol be Orbán

Orbán az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójáról kíván beszámolni a parlamentnek, "alkotmányos szokásainknak megfelelően". A kormányfő szerint a találkozón fontos, régóta szükséges döntések születtek Európa megerősítése érdekében.

11:40
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Ha kell, vállaljuk a konfliktusokat"

Az elmúlt három hónap legnagyobb eredménye Orbán szerint, hogy Magyarország ki tud állni az érdekeiért, és ha kell, vállalja a konfliktusokat is. A kormányfő azt mondta: pontosan tudták, amikor átvették az elnökséget, hogy Európa legnehezebb éve lesz az idei, és minden bizonnyal jönnek majd váratlan nehézségek is.

11:43
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán: Újfajta megoldások kellenek

A gazdasági válság Orbán szerint megmutatta, hogy újfajta megoldásokat kell találni. A régi módszerek szerinte nem megoldások, hiszen azok okozták a válságot. "A régi politika az egekbe növelte az adósságot, a válság legfőbb okát" - mondta a miniszterelnök, aki szerint kormánya felismerte, hogy új eszközök kellenek, mégha azok szokatlanok is. Példaként a bankadót és az általa "multiadónak" minősített válságadót említette.

11:47
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

A magyar politika még nem tökéletes

A politikának az embereket érintő kérdésekről kellene szólnia, nem hatalmi kérdésekről - mondta a kormányfő, aki szerint a mai magyar politika nem tökéletes, de már az emberek életéről szól. Orbán a magyar EU-elnökség eredményei közül kiemelte, hogy véglegesítették az európai polgári kezdeményezést szabályozó rendeletet, amely szerint egymillió polgár aláírásával kezdeményezheti az Európai Bizottság intézkedését.

11:50
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Magyarország nem csatlakozik az Euró Plusz paktumhoz

Orbán az elnökség legnagyobb eredménynek európai gazdaságirányításról szóló javaslatcsomagot nevezte, amelyet sikerült mind a 27 tagállammal elfogadtatni, már csak az Európai Parlament jóváhagyását kell megszerezni. A kormányfő kiemelte, hogy ez nem azonos az Euró Plusz nevű paktummal, amelyet az euróövezet tagállamai kezdeményeztek, és amelyhez Magyarország nem csatlakozott. Orbán szerint a paktum pontjainak többségét Magyarország is megvalósítja, de nem hajlandó egységesíteni a társasági adó alapját, mert az a kormányfő szerint adóemelést jelentene. Orbán ezzel le is zárta beszédét, csak annyit kért, hogy a pártok támogassák a kormány törekvéseit.

11:54
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Mesterházy szerint több ügy is beárnyékolja az elnökséget

Van számos olyan kérdés, amiről érdemes lett volna még beszélni - reagált Orbán beszédére Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője. Szerinte a szocialistáknak is fontos, hogy sikeres legyen a magyar elnökség, de ezt nem elsősorban Magyarországon fogják megítélni. Mesterházy kifogásolta, hogy a magyar elnökség előtt elbocsátottak több vezető köztisztviselőt, majd a médiatörvény és az alkotmányozás is beárnyékolta a magyar elnökséget. A szocialista frakcióvezető szerint tévedés volt, hogy Magyarország nem csatlakozik a Euró Plusz paktumhoz.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

12:00
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán igazgatja a ruháját - fotó

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

12:02
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Schiffer: Az adóverseny nem megnyerhető

Tartózkodnék, hogy félidőben kritizáljam a soros elnökséget, ezt megtartanám júliusra - mondta Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, aki ugyanakkor elismerte, hogy vannak ereményei a maygar elnökségnek. Schiffer szerint Orbánnak igaza van, hogy a krízist nem lehet a régi, a válságot előidéző eszközökkel kezelni, de akkor nem is kellene ezt tenni. A frakcióvezető szerint Magyarországnak elő kellene segítenia az adóharmonizációt, hogy előmozdítsa az adóparadicsomok megszűnését. "Az adóverseny nem megnyerhető" - mondta a frakcióvezető, aki szerint a balti államokban és Romániában is kipukkant a hasonló buborék.

12:04
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az autógyárak támogatását kifogásolta Schiffer

Schiffer kifogásolta a jelenlegi és az előző kormány gyakorlatát, amely szerint hatalmas összegeket költenek egyes nagy autógyárak támogatására. Schiffer szerint a nélkül adják a támogatásokat, hogy megvizsgálnák, hogy ugyanazzal az összeggel nem lehetne-e más módon - példaként a Homokhátság öntözőrendszerének a helyreállítását említette - sokkal több munkahelyet teremteni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

12:05
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Balla: Sok sikert a tripoli nagykövetség munkatársainak!

A magyar elnökség sikereit olvasta fel címszavakban egy papírról a Fidesz nevében beszélő Balla Mihály képviselő, a külügyi bizottság elnöke. Balla szerint a magyar elnökség sikerrel vizsgázott az észak-afrikai válság ügyében is, és külön sok sikert kívánt a jelenleg is nyitva tartó tripoli magyar nagykövetség munkatársainak.

12:08
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Balczó: A Jobbik nem Európa-ellenes

Alapvetően eltér a véleményünk arról, hogy mi tekinthető sikernek és mi tekinthető nemzeti érdeknek - reagált Orbán beszédére a jobbikos Balczó Zoltán, aki szerint pártja nem Európa-ellenes, de a nemzetek Európáját szeretné megvalósítani. Balczó Bogár László közgazdász írását idézi, amely szerint az Euró Plusz paktum lényege, hogy megakadályozza Közép-Európát abban, hogy elszipkázza a tőkét Nyugat-Európából.

12:14
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Harrach 1921-hez hasonlítja a helyzetet

Az 1921-es és a 2010-es kormányprogrammal közt vont párhuzamot Harrach Péter KDNP-frakcióvezető, aki szerint a trianoni szerződés után is az ország külpolitikai pozíciójának megerősítése volt az egyik fontos célkitűzés. Az 1921-es program megemlékezett az "európai destruktív eszmék" veszélyéről, ami akkor a kommunizmus jelentette, ma viszont Harrach szerint a neoliberális eszmék jelentenek veszélyt.

12:20
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Bennünket a magyar nemzet érdekei vezetnek"

Lehet, hogy mondandóm jelentős része belpolitikainak tűnt, de ez csak érzéki csalódás - mondta viszontválaszában Orbán, aki szerint Magyarországon is hasonló dolgokat kell véghez vinni, mint Európában. A kormányfő szerint ők nem tudják elfogadni azt a kijelentést, hogy "hiszünk az Európai Unióban", mert ők Magyarországban hisznek, az EU pedig nem hit, hanem ész kérdése. "Bennünket a magyar nemzet érdekei vezetnek, amelyeket össze akarunk hangolni más nemzetek érdekeivel" - mondta Orbán, aki szerint ez a modern hozzáállás.

12:25
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán: Kudarcra volt ítélve a keleti partnerség csúcs

A soros elnök nem felelős a közös kül- és védelmi politikáért - mondta Orbán, aki szerint a magyar kormány csak a líbiai válság humanitárius és a migrációval kapcsolatos kérdéseivel foglalkozhat. A kormányfő szerint hasonló a helyzet a keleti partnerség programjával, amelynek csúcstalálkozóját Budapestre tervezték, de végül elhalasztották a lengyel elnökség idejére. Orbán szerint azonban fölösleges lett volna felforgatni a várost egy eleve kudarcra ítélt találkozót megrendezni. A kormányfő szerint azért lett volna kudarc a találkozó, mert az egybeesett volna a G8 csúcstalálkozóval, így a világ fontops vezetői nem jöttek volna el.

12:31
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán: Egy százalékkal lassítaná a növekedést az Euró Plusz

A társasági adó egységesítése nem függ össze az adóparadicsomok elleni fellépéssel - reagált Orbán Schiffer felszólalására. Szerinte az adóparadicsomok ellen a készülő alaptörvényben lépnek fel, amikor előírják, hogy csak átlátható cégeknek lehet költségvetési támogatásokat kifizetni. A Homokhátság vízellátása a kormányfő szerint nem áll összefüggésben az ipari beruházások támogatásával, de azt is meg fogják oldani, a Széchenyi-tervben van rá forrás. Az Euró Plusz paktum hatodik pontja - az Orbán által idézett brüsszeli jelentés szerint - majdnem egy százalékkal fogná vissza a gazdasági növekedést, amit nem szabad megengedni.

12:38
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az EU-nak több az előnye, mint a hátránya

Annak idején megvizsgáltuk, hogy az EU-csatalakozás milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, és azt láttuk, hogy több előnye van mint hátránya - reagált Orbán Balczó Zoltán felszólalására. A kormányfő ugyan osztja a jobbikos képviselő bizonyos aggályait a gazdaságpolitikák összehangolásának ügyében, de úgy véli: nem lehet tovább fenntartani a korábban folytatott gyakorlatot, nem szabad engedni, hogy hamis adatokat szolgáltatnak a tagállamok, mert össze fog omlani az euró, majd az EU is.

12:40
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán: Vállalni kell a konfliktusokat

"A szolgalelkűségnek soha más jutalma nem volt még, mint a szolgaság" - mondta viszontválasza végén Orbán, aki szerint a sikeres politika titka, hogy ha kell, vállalni kell a konfliktusokat is.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

12:42
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Távozó képviselők miatt kellett szünetet tartani

Osztolykán Ágnes LMP-s képviselő napirend előtti felszólalása következne, de a hangzavar miatt nem tudta megkezdeni beszédét. Az elnöklő Lezsák Sándor két perc technikai szünetet rendelt el, és arra kérte a képviselőket, hogy aki el akarja hagyni a termet, az gyorsan tegye.

12:45
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

A hejőszalontai tüntetésről kérdezett Osztolykán

"Meddig tűrik még azt, hogy Magyarországon rasszista, provokatív kampányt folytassona  Jobbik, és a köré szerveződő csoportok?" - kérdezte Osztolykán, aki megemlékezett a szombati hejőszalontai jobbikos demonstrációjáról, amit az váltott ki, hogy a faluban meggyilkoltak egy asszonyt. "Ti meg odaálltatok a gyilkosok mellé" - kiabálta be valaki a Jobbik frakciójából. Osztolykán erre nem reagált, csak azt mondta: a feltételezett elkövetőt elfogták, jelenleg is őrizetben van.

12:51
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán kiosztotta a jobbikosokat

Vannak, akik a magyarországi cigányság ügyének megoldatlanságából próbálnak politikai hasznot húzni, akik nem a megoldást keresik, hanem azokat elmélyítve - fordult a jobbikos képviselőkhöz Balog Zoltán államtitkár. Szerinte a közbiztonság problémái még senkit nem jogosítanak fel arra, hogy kollektív bűnösség elvét alkalmazza, vagy álstatisztikákra hivatkozva önbíráskodásra buzdítson. Ez a retorika csak arra jó, hogy egymásban keressék az emberek a bajok okát - mondta Balog, aki szerint a jobbikos tüntetők hazatérnek, a feszültségeket pedig ott hagyják a településeken, ezt aztán a rendőrségnek kell kezelnie.

12:53
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Nem kapott szót a jobbikos jelentkező

Valaki a Jobbik frakciójából ügyrendben akart felszólalni, de Lezsák Sándor nem adott neki szót, mert szerinte nincs személyes érintettség. Majd a szünet előtt beszélhet - mondta Lezsák.

13:01
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Ami az Orbán-beszédből kimarad - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Javítások Orbán beszédében - nagyításhoz kattintson a képre!

13:17
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Botka: Bűnbaknak tették meg az önkormányzatokat

Hiányzik az önkormányzatiság joga az alaptörvény-tervezetből - mondta napirend előtt Botka László, Szeged szocialista polgármestere, aki kifogásolta, hogy a tevezet lehetőséget ad az önkormányzatok kormányzati felügyelet alá vonására. Botka szerint a kormánypártok új ellenséget találtak az önkormányzatokban, ezért igyekeznek korlátozni a helyhatóságok gazdasági mozgásterét. A polgármester szerint az önkormányzatok teljes hitel- és kötvényállománya mintegy ezer milliárd forint, miközben az államadósság húszezer milliárd forint. Botka szerint a legtöbb kötvényt fideszes vezetésű önkormányzatok bocsátották ki. Azt szeretné, ha parlamenti bizottság vizsgálná ki ezeknek a kibocsátásoknak a törvényességét, illetve hogy mire költötték a pénzt.

13:20
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Tállai: Iborfián is lesz önkormányzat

Riagatás és hiteltelenség - Tállai András államtitkárnak ez a két szó jutott eszébe Botka felszólalásáról. Az államtitkár felolvasta a az alaptörvény-tervezet vonatkozó részét, amely szerint "Magyarországon önkormányzatok működnek", ami szerinte azt jelenti, hogy minden településen, még a 13 lakosú Iborfián is lesz önkormányzat.

13:28
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Vona szerint az LMP élezi a cigány-magyar konfliktust

"Lassan mondom, hogy az LMP-sek is megérsék: a probléma az volt, hogy a cigányság egy része inzultálta, zaklatta a magyar lakosságot" - mondta a hejőszalontai és gyöngyöspatai demonstrációkról Vona Gábor Jobbik-elnök, aki szerint pártja csak a valós problémára reagált. Az LMP Vona szerint nem érdekelt a probléma megoldásában, hanem csak élezik a helyzetet, és hamis áldozattudatot alakítanak ki a cigányokban. Vona bírálta a kormányt is, amiért majdnem egy év alatt nem tudott semmit tenni a közbiztonságért. A pártelnök szerint jó, hogy nő a rendőrök száma, de attól, hogy minden sarkon trafipax van, még nem nő a rendőrség tekitélye. Vona arra kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy látogasson el Gyöngyöspatára, ő szívesen vállalkozik rá, hogy körbevezeti.

13:32
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

"A hátuk közepére kívánták a demonstrációt"

"A hejőszalontaiak a hátuk közepére kívánták a szombati demonstrációt" - reagált Vona felszólalására Kontrát Károly államtitkár, aki szerint a Jobbik politikai okoból tüntetett a településen. A törvény mindenkire kötelező - mondta az államtitkár, aki szerint a rendőrség vizsgálatot indít amiatt, hogy a szombati demonstráción a szónokok arról beszéltek: erőszakkal kell kicsavarni a rendőrök kezéből a hatalmat. Kontrát szerint megkereste őt a gyöngyöspatai polgármester, aki állítólag elégedett a rendőrséggel, csak több rendőrt szeretnének látni.

13:36
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Novák Előd továbbra sem kap szót

Novák Előd továbbra is ügyrendben akar felszólalni, de az elnöklő Latorcai János nem ad neki szót, mivel a házszabály szerint napirend előtt nincs lehetőség ilyen felszólalásra.

13:38
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

A függetleneknek adja idejét az LMP

Az LMP-nek hétfőn 34 perces időkerete lenne, de a párt nem vesz részt az alkotmányozásban, ezért idejét átadja a független képviselőknek.

13:41
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Április 4-re akar emlékezni Novák Előd

Ma van a szovjet megszállás 66. évfordulója - mondta Novák Előd, aki szerint egyperces néma felállással kellene megemlékezni, különösen, hiogy a jövő héten holokaustmegemlékezés lesz, ami "messze nem akkora tragédia". Latorcai úgy reagált: Kövér László házelnök nem tartotta szükségesnek a megemlékezsét április 4-ről.

13:43
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Lázár: Csak az SZDSZ lehet más

Megkezdődött az alaptörvény részletes vitája. Lázár János Fidesz-frakcióvezető a Gyurcsány-kormány idején "rejtve, sötét szobákban" folyó alkotmányozáson élcelődött , szerinte a tervezet nyilvánosságra kerülése után a szocialisták teljesen hiteltelenné váltak. Lázár bírálta az LMP-t is, amely szerinte tavaly azt hazudta, hogy lehet más a politika, mára viszont kiderült, hogy "csak az SZDSZ lehet más".

13:48
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Lesznek még nyelvi javítások a tervezetben

A Nyelvtudományi Intézet és a Magyar Tudományos Akadémia is elkészítette véleményét, illetve nyelvészprofesszorok is lektorálták a szöveget, a változtatásokat kapcsolódó módosító indítványok formájában a parlament elő kerül - mondta Lázár János.

13:51
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Lázár bevenné a második köztársaságot is

Jelenleg is vita van a Fidesz-frakción belül, hogy megemlékezzen-e az alaptörvény az 1946. évi I. törvényről, illetve a rövid életű második köztársaságról - mondta Lázár, aki maga támogatja, hogy bekerüljön ez a szövegbe (múlt héten az alkotmányügyi bizottság leszavazta ezt a kezdeményezést).

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13:54
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

A vármegye ellen érvel Lázár János

Érdekes érdemi vita folyik a Fidezsen belül a megye vagy a vármegye elnevezés használatáról - mondta Lázár, aki szerint a joghoz és a történelemhez értők számára a vármegye a hatalommegosztás intézménye, de a XX. században más jelentések is rakódtak erre a fogalomra. "Vannak olyan választóink, akik megkérdezik tőlünk, mit is jelent a vármegye" - mondta Lázár, aki szerint azok, akiknek cseléd vagy kubikus volt a dédapja, az másként tekint erre a fogalomra.

13:56
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb az alapzaj a teremben

A kis, falusi iskolákért aggódik a fideszes Pichler Imre László, aki hosszan sorolta, hogy az előző kormányok milyen módokon lehetetlenítették el ezeket az intézményeklet. A képviselő örül neki, hogy az alaptörvény rögzíti a kötelező és ingyenes közoktatást, de szeretné azt is, ha ez mindenütt, a legkisebb településen is elérhető lenne. A képviselő felszólalása közben egyre nagyobb lett az alapzaj a teremben, mivel hamarosan interpellációk következnek, erre térnek vissza a képviselők.

13:58
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Lázárnak mindenről az LMP jut eszébe

Az LMP cserben hagyta a zöldszervezeteket - mondta Lázár, aki szerint több más képviselő aktívan lobbizott a környezetvédelem megjelenítéséért. A frakcióvezető akkor is kitért az LMP-re, amikor a tényleges éeltfogytiglani büntetés alaptörvénybe foglalásáról beszélt. Szerinte a nemzeti konzultációs kérdőívekből az derül ki, hogy a választók "megérezték azt az álszent vitát, ami az LMP által istenített Cohn-Bendit nevezetű brigád égisze alatt zajlik", hogy már a tényleges életfogytiglan is az emberi jogokba ütközik.

14:04
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Lázár szerint két hónap alatt dönt majd az Alkotmánybíróság

Én tiszteletben tartom az Alkotmánybíróság jogállását - mondta Lázár, aki szerint az általuk javasolt szabályozás lehetővé teszi, hogy konkrét ügyben bárki a testülethez forduljon, és az új törvény szerint két hónap után ki is vizsgálják majd a panaszát. A frakcióvezető szerint ma ugyan bárki fordulhat bármilyen üggyel az Ab-hoz, de van, aki már tíz éve várja, hogy foglalkozzanak vele. Lázár szerint német mintára választották azt, hogy a bírói eljárások után még mindenkinek legyen lehetősége az Alktománybírósághoz fordulni, ha úgy érzi, jogsérelem érte.

14:09
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Salamon Lászlónak jobban tetszik a vármegye

A KDNP-s Salamon László szerint az 1946. évi I. törvény elfogadásakor Moszkvából diktálták, hogy mekkora lehet a köztársasági elnöki jogkör, ezért ő nem ért egyet ennek a beemelésével. Salamon szerint a vármegye hungarikum, ezért ő ragszkodna ahhoz, hogy ez a kifejezés szerepeljen az alaptörvényben.

14:18
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

A Jobbik szerint sérül a szabad mandátum elve

A kormánypártok soraiban meglévő vitákon élcelődik a jobbikos Kiss Sándor, aki azt kérdezte: miért írta alá minden képviselő, ha nem értenek egyet vele? Kiss szerint az alaptörvény-tervezet aláírásával sérült a parlamentarizmus egyik alapelve, a szabad mandátum. A kormánypártok soraiból többen bekiabáltak, az elnöklő Latorcai János figyelmeztette őket, hogy ha beszélni akarnak, jelentkezzenek kétperces felszólalásra.

14:20
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Gaudi-Nagy vármegyét szeretne

Kérem, hogy őrizzük meg a vita méltóságát! - figyelmeztette a kormánypárti képviselőket a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás, aki szerint Kissnek igaza van, hogy sérült a szabad mandátum elve. A képviselő azokkal ért egyet, akik a vármegye kifejezést támogatják, és azt szeretné, ha az 1944 óta született összes jogszabályt felülvizsgálnák, hogy megfelelnek-e a szentkorona-eszmének.

14:25
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Harrach: Sarkalatos törvény lesz az önvédelemről

Harrach Péter KDNP-frakcióvezető szerint szerint az alaptörvény-tervezet erénye, hogy van mögötte "hiteles emberkép és egészséges társadalomkép". Harrach szerint a módosító indítványok csak finomítják a szöveget, illetve beemelik a nemzeti konzultáció során felmerült új szempontokat. Az élet- és tulajdonvédelem jogáról a frakcióvezető szerint egy nagyon keskeny mezsgyén tudnak haladni, hiszen ki kell zárni a visszaélések lehetőségét. Ennek érdekében egy külön sarkalatos törvényt kell hozni az önvédelemről.

14:29
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Törvényi kereteket akar a tanítás szabadságának a KDNP

A KDNP különösen fontosnak tartja, hogy a tanítás szabadságáról szóló részbe kerüljön bele, hogy ezt a törvény keretein belül lehet gyakorolni - mondta Harrach, aki szerint erre azért van szükség, hogy ne lehessen bármit, akár társadalomra veszélyes nézeteket is az iskolákban tanítani.

14:33
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Halálbüntetést szeretne a Jobbik

A halálbüntetés lehetőségének visszaállítását szorgalmazza Zakó László jobbikos képviselő. Szerinte márcsak az elrettentés lehetősége miatt is szükség lenne erre, hiszen az Egyesült Államokban egy halálbüntetés 74 gyilkosságot előz meg. A képviselő szerint a tényleges életfogytiglani büntetések nagyon sokba kerülnek, ezt a pénzt pedig inkább az áldozatok családjának támogatására kellene költeni. Zakó úgy tudja, a kormánynak visszaküldött kérdőíveken is sokan követelték a halálbüntetés visszaállítását.

14:37
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Salamon: Csak Isten rendelkezhet az emberi élet felett

Salamon László szerint a kereszténydemokratáknak elvi álláspontjuk van a halálbüntetésről, amely szerint ember nem rendelkezhet az élet felett, csak Isten. Más szempontból pedig a halálbüntetés az egyetlen, amelynél nem lehet jóvátenni a bírói tévedést - mondta Salamon.

14:40
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Üresek az MSZP-s padsorok - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:45
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az EU-ból is kilépne a termőföld miatt egy jobbikos képviselő

A Jobbik azt szeretné, ha alaptörvényben rögzítenék, hogy termőföld vagy vízkészlet csak állam, önkormányza, illetve magyar természetes személy tulajdonában lehet. Z. Kárpát Dániel szerint enélkül nem lehet megvédeni a magyar termőföldet a felvásárlástól, hiába írják azt, hogy a föld és a víz a nemzeti örökség része. Ha pedig ezt az EU-s szabályok nem engedik, akkor ki kell lépni az EU-ból - mondta a képviselő.

14:53
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

A médiától is védené a gyerekeket a KDNP

A tanítás szabadságának törvényi keretek közé szorítását szorgalmazza a KDNP-s Michlé József, aki szerint nem szabad megengedni, hogy a természeti törvényeket, vagy a történeti tényeket meghamisítsák, vagy kihagyják az oktatásból a magyar irodalom legnagyobb alakjait. A képviselő fontosnak nevezte, hogy az alaptörvényhez benyújtott egyik módosító indítvány a védendő személyek közt említi a gyermekeket. Szerinte erre azért is szükség van, mert a médiából áradó hatások súlyosan veszélyeztetik a gyerekek fejlődését.

14:58
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az önkormányzatokért aggódik a Jobbik is

Senki nem adott önöknek felhatalmazást arra, hogy az önkormányzatiság jogát kivegyék az alaptörvényből - mondta a jobbikos Apáti István, aki felháborítónak nevezte, hogy az alaptörvényben adnak lehetőséget kötelező önkormányzati társulások létrehozására. Apáti szerint jó ötlet lenne az eladósodás korlátozása, de annk abszolút kellene lennie, nem lenne szabad lehetőséget adni kivételekre. A képviselő sajnálatosnak nevezte azt is, hogy a kormánypártok leszavazták a bizottságban azt a módosító indítványukat, amely szerint az államnak teljes egészében finanszíroznia kell az önkormányzatok kötelező feladatait.

15:04
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

A privatizáció felülvizsgálatát akarja a Jobbik

Apáti István szerint kulcsfontosságú lenne annak a rögzítése az alaptörvényben, hogy felül kell vizsgálni a privatizációt, illetve hogy nyilvánosak az 1990 előtti az állambiztonság iratai. A képviselő azt is szorgalmazta, hogy az önvédelem jogának rögzítése mellett a büntető törvénykönyvben is felhatalmazást kell adni a sértetteknek, hogy fellépjenek az életük és a vagyonuk védelme érdekében.

15:09
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Illés Zoltán örül az egészséges környezethez való jognak

"Az 58-as módosító indítvány az, amelyet dicsérni jöttem" - mondta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, aki fontosnak nevezte, hogy az indítvány kiegészítené az alaptörvényt az egészséges környezethez való joggal. Az államtitkár fontosnak nevezte azt is, hogy az alapjogi biztosnak az alaptörvény szerint mindenképpen lesz környezetvédelemmel foglalkozó helyettese.

15:17
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybírság korlátozását kifogásolja egy jobbikos képviselő

Pártalkotmánynak nevezte a készülő alaptörvényt a jobbikos Gyüre Csaba, aki kifogásolta, hogy a kormánypártokról leperegnek az ellenzéki módosító indítványok. A képviselő szerint folyamatosan szűkítik a népszuverenitás gyakorlásának lehetőségeit, és bírálta az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését is. Gyüre szerint nem szűkíteni kellene a testület jogköreit, hanem - mint az szerepel is egy kormánypárti módosítóban - bővíteni a létszámát. A képviselő különösen azt kifogásolta, hogy a jövőben nem kezdeményezhet bárki alkotmánybírósági eljárást. A Jobbik azt is szeretné, ha népszavazást lehetne tartani nemzetközi szerződésekről, vagy éppen a honvédség külföldi bevetéséről.

15:23
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Visszafogott érdeklődés a teremben - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:33
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Manninger: Az MSZP a hibás az önkormányzatok helyzetéért

Az önkormányzatok pénzügyi ellenőrzése azzal is jár, hogy finanszírozni kell a kötelező feladatokat - mondta a fideszes Manninger Jenő, aki az előző, szocialista kormányokat tette felelőssé az önkormányzatok eladósodásáért.

15:38
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Hamarosan újra előveszik a gyerekek szavazati jogát

Hamarosan újra foglalkozni kell a gyermekek szavbazati jogával - mondta a fideszes Zsigó Róbert. A képviselő szerencsésnek tartja, hogy az ötlet bekerült a tervezetbe, de elfogadja azt is, hogy a nemzeti konzultáció eredményeként végül kikerül az anyák plusz szavazati joga.

15:48
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az államadósság és az Alkotmánybíróság

Az államadósság csökkentése az ország egyetlen esélye, hogy elmozduljon a sereghajtó szintről - mondta a fideszes Mengyi Roland, aki szerint az alaptörvény közpénzügyi fejezete a tervezet legelőremutatótt része. Mengyi az államadósság csökkentésének érdekében még az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását is elfogadhatónak tartja.

16:02
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

"A felelősséghez megfelelő mozgástér is tartozzék"

Magyar Anna fideszes képviselő szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a felelős jobboldali kormányok csökkentették, majd a munkájuk eredményét a baloldali kormányok rendre tönkreteszik. A képviselőnő szerint azért jó az alaptörvény közpénzügyi része, mert megakadályozza, hogy ez a jövőben megtörténjen. "A felelősséghez megfelelő mozgástér is tartozzék" - mondta Magyar, aki szerint a rendkívüli helyzet nem szokványos eszközök használatát is szükségessé teszi, ezért támogatja az Alktománybíróság korlátozását.

16:03
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Elnapolták a vitát, interpellációk következnek

Latorcai János elnapolta a részletes vitát, mivel az előzetesen elfogadott napirend szerint az interpellációk következnek.

16:07
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Látogatók a parlamentben - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:12
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Közmunkásokról érdeklődik egy MSZP-s polgármester

Az önkormányzati közfoglalkoztatási támogatások visszavonását kifogásolja Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere, aki szerint ez is közrejátszik a munkanélküliek számának növekedésében. Tóth azt kérdezte a kormánytól, mit tesznek azért, hogy a közfoglalkoztatásból kiesett százezer ember érdekében. Czomba Sándor államtitkár azzal vágott vissza, hogy 2002 és 2010 közt is százezrekkel nőtt a munkanélküliek száma. Czomba szerint máris több mint 60 ezer ember került be a közfoglalkoztatásba, év végéig pedig 200 ezren lesznek. Tóth nem fogadta el a választ, és arra kérte a kormányt, hogy hosszabbítsák meg a foglalkoztatás időtartamát, illetve négy óra helyett hat órában alkalmazzanak embereket. A parlament többsége elfogadta a választ.

16:22
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Készségesebb ügyintézőket szeretne egy fideszes képviselő

Az ügyfélszolgálatok fejlesztéséről tett fel kérdéseket Székyné Sztrémi Melinda fideszes képviselő. Szerinte fontos lenne, hogy az ügyfélszolgálatok ne csak munkaidőben legyenek nyitva, segítőkészebbek legyenek az ügyfélszolgálati munkatársak és integráltabb legyen az ügyintézés.

Szabó Erika államtitkár válaszában azt mondta, hogy valóban vannak problémák egyes ügyfélszolgálatokon, de a kormány azon dolgozik, hogy ezeket megoldják. Ezt követően Szabó Erika felsorolta, hogy a kormány milyen intézkedéseket tett a hatékonyabb ügyintézés érdekében, leginkább a kormányablakokról beszélt. Szerinte a kormányablakok jelenlegi helyzete csak kezdet, és 2013-ban befejeződhet az integrált kormányablakok rendszerének kiépítése.

16:31
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Gyurcsány bosszúja" miatt adósodtak el a megyék egy államtitkár szerint

A Pest megyei önkormányzatok problémájáról beszélt felszólalásában Bertha Szilvia jobbikos képviselő. Szerinte teljes szemléletváltásra van szükség az olyan önkormányzatoknál, ahol adósságokat halmoztak fel. Azt is mondta, hogy a dabasi gimnázium építése leállt, és többen késésekkel kaptak fizetést a Pest megyei önkormányzati dolgozók közül.

Tállai András szerint több állítása sem igaz Berthának, de azt mondta, valóban vannak gondok egyes megyei önkormányzatoknál. Szerinte ez azért van, mert Gyurcsány Ferenc 2006-ban a fideszes vezetésű megyéken akart bosszút állni, és emiatt van szinte valamennyi megyei önkormányzat a csőd szélén. Bertha Szilvia nem fogadta el Tállai válaszát, mert szerinte nem lehetne mindig a szocialistákra mutogatni.

16:33
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Üres sorok a parlamentben - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:40
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az önkormányzatokról vitáznak parlamentben

Elszomorító, hogy a helyi önkormányzatok funkciói nem a kormányzat érdeke - jelentette ki Ipkovich György MSZP-s képviselő interpellációjában. Szerinte az alkotmánytervezet és a kormányzati intézkedések arra utalnak, hogy csökkentsék az önkormányzatok függetlenségét, és centralizálni akarják a közigazgatást.

Tállai András válaszát azzal kezdte, hogy addig ne foglalkozzanak a szocialista képviselők az interpellációk során az alkotmánytervvel, amíg nem járnak be az alkotmányterv vitájára. Tállai azt is mondta, hogy nincs igaza Ipkovich Györgyne, amikor az önkormányzatok védelmét hiányolja az alkotmánytervből.

16:51
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

A járások kialakításán dolgoznak az államtitkár szerint

A járásokról tett fel kérdéseket Varga Zoltán szocialista képviselő, aki azt is mondta, nem ért egyet a vármegyék létrehozásával. Szabó Erika válaszában azt mondta, a járásokkal kapcsolatos koncepció még nem készült el, emiatt sem érti Varga kérdését. Szabó a járások létrehozásától azt várja, hogy közelebb vigyék az emberekhez a közigazgatást. Válasza végén Szabó türelmet kért a járásrendszer kidolgozásához.

16:58
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

A vasutasokról kérdezett egy jobbikos képviselő

A vasútról és a vasutas szakemberek elbocsájtásáról kérdezett Korondi Miklós jobbikos képviselő. A válaszoló Fónagy János államtitkár szerint a Korondi kijelentésével ellentétben a MÁV-nál dolgozók létszáma enyhén nő. Korondi nem fogadta el Fónagy válaszát.

17:01
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Pokorni és Pálffy egy Népszabadsággal - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:17
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Orbánra várnak az MSZP-s képviselők

Az interpellációkat követően azonnali kérdésekkel folytatódik az ülés. Az első kérdező Varju László MSZP-s képviselő lett volna, de nem fogadta el, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hiányában Navracsics Tibor válaszolt volna kérdésére. Kovács László MSZP-s képviselő ugyanezt mondta, így párttársuk, Harangozó Tamás kérdezhetett. Harangozó kísérletezgetésnek nevezte, hogy az alkotmányterv módosítaná az ország elnevezését (Magyar Köztársaság helyett Magyarország lenne), és a hatályos törvények betartására szólította fel Navracsics Tibort. Navracsics rövid válaszában azt mondta, szerinte egyértelmű, hogy Magyarország köztársaság, és azt mondta, az MSZP-nek inkább az alkotmányozási vitában kellene részt vennie.

17:22
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

A pozsonyi konzult védte egy jobbikos képviselő

Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő Farkas Géza pozsonyi konzul Szlovákiát bíráló nyilatkozatáról kérdezte Németh Zsolt külügyi államtitkárt. Gyöngyösi egyetértett Farkas nyilatkozatával, Németh viszont azt mondta, a kormány nem kívánja kommentálni Farkas megszólalását. Németh előbb azt mondta, hogy hazarendelték Farkast, majd később azt, hogy áthelyezik egy szomszédos országba, mert a megnövekedett feladatok miatt szükség van rá. Gyöngyösi viszontválaszára reagálva Német azt mondta, hogy "nem tudom, hogy tudom kielégíteni önt", amelyet hangos nevetés fogadott.

17:32
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Egyetértés a Leader-program megújításáról

A mikrovállalkozásokról, a turisztikai fejlesztésekről és a Leader vidékfejlesztési módszerről tett fel kérdéseket Szabó Rebeka LMP-s képviselő. Szabó bírálta a pályázatok központi kezelését és a centralizálását. V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár azt mondta, szerinte is megújításra van szükség a Leader-közösségeknél, és szerinte jelenleg is dolgoznak ezen.

17:38
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Jobbikos képviselő fizetését firtatja egy fideszes képviselő

Nyikos László jobbikos parlamenti képviselőnek kifizetett közpénzekről kérdezte Domokos László ÁSZ-elnököt Tasó László fideszes képviselő. Domokos szerint Nyikos 1989 óta dolgozott az Állami Számvevőszéknél, többek között az alelnöke is volt a szervezetnek. Domokos azt mondta, hogy 2002 és 2009 között 67 millió forintot keresett ez alatt az idő alatt. Tasó szerint Nyikos minden bizonnyal megdolgozott a pénzéért, csak "nem kellene sarat dobálnia" a Jobbiknak, amikor mások fizetését firtatják.

Nyikos is reagált a kérdésre, azt mondta, valóban ennyit kereshetett, de szerinte ezért emgdolgozott, és azt is mondta, hogy áll elébe egy vizsgálatnak, ami az általa készített tanulmányokat vizsgálja.  

17:50
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Lamperth felkészültnek tartja Navracsicsot

Lamperth Mónika MSZP-s képviselő Szabó Erika korábbi válaszát bírálta, és azt mondta, szerinte nem tudja mi a különbség az államigazgatás és a közigazgatás között, és szerinte nem tudják, hogy hogyan alakítanák át a közigazgatási rendszert. Navracsics Tibor válaszában azt mondta, hogy Lampert nem érti a közigazgatási rendszert, és dolgoznak a rendszer átalakításán. Lampert viszontválaszában azt mondta, Navracsicsot az "egyik legfelkészültebb kormánytagnak tartja", de most szerinte félrebeszélt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Lamperth Mónika szerint Navracsics az egyik legfelkészültebb kormánytag, de most félrebeszélt

17:55
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Rendőrőrs megtámadásáról vitatkoznak a képviselők

Kik és miért támadják meg a rendőröket, rendőrőrsöket? - tette fel a kérdést Baráth Zsolt jobbikos képviselő, aki egy érdi példát hozott fel, ahol a képviselő szerint roma származásúak támadtak meg egy rendőrőrsöt. Kontrát Károly belügyi államtitkár szerint ilyen még 2009-ben, Nagykállón fordult elő az előző kormány idején, de a kormányváltás óta a törvények módosítása miatt a rendőrség már határozottan lép fel az ilyen esetekben. 

18:01
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

A költségvetésért aggódik egy LMP-s képviselő

A költségvetés hiányáról tett fel kérdést Mile Lajos LMP-s képviselő, aki szerint időarányosan jóval nagyobb a költségvetési hiány, mint az ígért. Cséfalvay Zoltán stratégiai államtitkár szerint pont arra szolgálnak a válságadók és a stabilitási alap, hogy ezt kiküszöböljék.

18:11
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Ön elragadtatta magát, és egyébként is hazudik"

Garai István Levente szocialista képviselő a gyógyszerárakról tett fel kérdést Halász János államtitkárnak. Garai minden szakmaiságot nélkülöző elképzelésnek nevezte az egészségügyi tárca elképzelését, és azt mondta 120 milliárddal csökkentették a gyógyszerárakra fordítható támogatást.

"Ön elragadtatta magát, és egyébként is hazudik" - kezdte válaszát Halász. Szerinte a képviselő kijelentéseivel szemben csökkeni fognak a gyógyszerárak. Halász azt is mondta, hogy az MSZP-nek is inkább azon kellene gondolkodnia, hogyan segítsenek az embereken.

18:17
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Az önkormányzati rendszer átalakítása a legfontosabb feladat"

Hitelek helyett ésszerű megtakarításról beszélt Hegedűs Lórántné, aki szerint az iskolabezárások is rossz megoldásnak számítanak. Hegedűs felhozott egy V. kerületi iskola bezárására. Tállai András államtitkár válaszában azt mondta, hogy szerinte Hegedűsné egy sajnálatos intézménybezárási példán mutatta be az önkormányzati rendszer átalakításán. Tállai szerint a kormányzatnak az önkormányzati rendszer átalakítása a legfontosabb feladata, amelyre megvan a politikai akarat. Az érintettség miatt a Belváros volt MSZP-s polgármestere, Steiner Pál is szót kért, aki jót röhögött az egyik nyelvbotlásán.

18:25
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Közérdekű adatok miatt aggódik egy jobbikos képviselő

"Mikor vet véget a kormány annak a gyakorlatnak, hogy az önkormányzatok csak részben vagy egyáltalán nem szolgáltatnak ki közérdekű adatokat?" - kérdezte Kulcsár Gergely jobbikos képviselő, aki egy debreceni példát hozott fel arra, hogy nem adtak ki közérdekű adatokat. Válaszában Szabó Erika államtitkár azt mondta, hogy erre kötelesek az önkormányzatok, de az előző kormányzat által meghozott rossz jogszabály miatt erre nem volt mindig lehetőség.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Jobbik frakció

18:31
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

MSZP-snek hitt fideszes képviselő kérdezett

"Úgy látszik, hogy az elnök sem hibátlan anyagot kapott" - mondta az ülést vezető Jakab István, miután többen is figyelmeztették, hogy az felszólalni kívánó Kovács Zoltán nem az MSZP, hanem a Fidesz soraiban ül. Kovács a vörösiszap-katasztrófa következményeiről, azon belül is a Marcal élővilágának feltámasztásáról kérdezett.  Ángyán József államtitkár válaszában azt mondta, hogy a vidékfejlesztési tárca ezt támogatja, és jelenleg is tervezik ennek a megoldását.

18:39
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Költők vitája a Márai-programról

Kukorelli Endre LMP-s képviselő a kultúrpolitikáról tett fel kérdéseket, többek között arról, hogy mi lesz a Márai-program sorsa. Szőcs Géza államtitkár válaszában azt mondta, április közepétől-végétől adhatnak be támogatási kérelmeket a különböző pályázatokra.  

18:49
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Globalizációs alap segítségét kérné egy MSZP-s képviselő

Az EU globalizációs alapjának igénybe vételét szeretné elérni Göndör István szocialista képviselő, aki szerint ilyen lépésekkel lehetne támogatni a munkanélkülivé váló embereket. Cséfalvay Zoltán szerint mérlegelték ennek a lehetőségét, de végül különböző okok miatt mégsem döntöttek emellett, így is azonban reméli, hogy segíteni tudják a munkanélkülivé válók helyzetét.

18:54
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Törött felnit hozott magával egy jobbikos képviselő

Zagyva György Gyula jobbikos képviselő az Egerszalókot Verpekléttel összekötő út felújításáról kérdezett, mert szerinte életveszélyessé vált a 20 kilométeres út. Szemléltetésképp a rossz út miatt sérült lengőkart és széttört felni hozott magával az ülésterembe, amiket fel is mutatott a parlamentben. Fónagy János válaszában azt mondta, a kérdéses utat 2011 nyarától kezdhetik felújítani. A válasz után folytatódik az alkotmányvita mai második szakasza. 

Forrás: MTI/Kovács Attila

19:02
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Nem tetszik a vármegye egy fideszes képviselő választóinak

Az alkotmányvita folytatása Márton Attila fideszes képviselő felszólalásával folytatódott. Azt mondta, több választópolgárával beszélt, és ezek alapján szeretne módosító javaslatokról beszélni. Azt mondta, jó dolognak tartja, hogy a tényleges életfogytig tartó börtönbüntetés bekerül az alkotmányba, de szerinte "nem szabad túlesni a ló másik oldalára". Ezt arra értette, hogy nem ért egyet azzal, hogy korlátlanná váljon a lőfegyverek birtoklására. 

Azt is mondta, hogy választóival beszélve arra jutott, hogy a vármegye elnevezésnek kevesebb a támogatottsága, mint a megyének.

19:15
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

A fenntarthatóságról beszélt egy fideszes képviselő az alktományvitában

Az alaptörvény környezetvédelmi aspektusairól beszélt Bányai Gábor fideszes képviselő. A fenntartható fejlődés fontosságáról beszélt, mert szerinte jelenleg jóval több erőforrást használ fel az emberiség, mint ami fenntartható lenne. Szerinte emiatt is lenne fontos, hogy a fenntartható fejlődés szerepe megjelenjen az alkotmányban.

19:23
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

A határon túli közösségekről beszélt egy fideszes képviselő

"Őszintén komolyan gondoljuk a magyar nemzetben való gondolkodást" - mondta felszólalásában Gyopáros Alpár fideszes képviselő, aki szerint nagyon fontos a határon túli közösségek támogatását és a szomszédos országokkal való jó viszony.

19:30
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Ugorjunk már túl ezen a vármegye témán!"

A jobbikos Szávay István felszólalásában azt nehezményezte, hogy az előtte szóló kormánypárti képviselő újra a vármegyék elnevezéséről beszélt hozzászólásában. "Vitakozzunk most már érdemi kérdéseken is, ugorjunk már ezen a vármegye témán túl" - kérte Szávay a képviselőket.

19:55
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Balczó nem kér az érzelmekkel teli szép szavakból

Egyik kormány sem tett még annyit a nemzet újraegyesítéért, mint a Fidesz-KDNP-kormány - mondta hozzászólásában a fideszes Kiss Attila, aki ennek kapcsán a kettős állampolgárságról szóló törvényt méltatta, és arról beszélt, hogyan élték meg a határon túli magyarok a kérvényezést. Rövid felszólalása után az ülést vezető Balczó Zoltán azt mondta, hogy "ilyen érzelmekkel teli szép szavak után" nehezen, de arra kéri a képviselőket, hogy mivel részletes vita van, a módosító indítványokhoz szóljanak hozzá.

20:04
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

A jobbik szerint méltatlan az alaptörvényhez a vita

Egy újabb fideszes hozzászólás utána a jobbikos Z. Kárpáti Dániel szót kért, hogy elmondja: a kormánypárti képviselő hozzászólását korábban már olvasta az interneten. Szerinte a kormánypárti képviselők "előre megírt paneleket, mások által megírt szövegeket" olvasnak fel, ez pedig méltatlan az alaptörvény vitájához. Z. Kárpáti ezért a vitát a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legszégyenteljesebb időszakának nevezte, amelyben ráadásul "egy pártalkotmányt akarnak lenyomni a torkunkon".

20:18
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Ivády szerint nem védeni, hanem ápolni kell a magyar nyelvet

Több mint negyven perces időkeretben szólhat hozzá az alaptörvény vitájához Ivády Gábor független képviselő, akinek korábbi frakciója, az LMP adta át az idejét. Ivády részletesen elemezni kezdte az alaptörvény szövegét. Felszólalása elején például azt javasolta, hogy az állam nyelvénél az legyen a megfogalmazás, hogy "Magyarország hivatalos nyelve a magyar", valamint javasolta, hogy maradjon ki a szövegből a magyar nyelv védelmére vonatkozó rész, és helyette az szerepeljen, hogy a nyelvet ápolni és gondozni kell.

20:46
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Véget ért az alaptörvény vitája

Szili Katalin volt az utolsó hozzászóló az alaptörvény vitájában, felszólalásában azt kérte a képviselőktől, hogy támogassák módosító indítványait. Beszéde után az ülést vezető Balczó Zoltán lezárta vitát, és bejelentette, hogy az országgyűlés április 11-én dönt az alaptörvényhez beérkezett módosító indítványokról. A parlament ülése napirend utáni felszólalásokkal folytatódik, percről percre közvetítésünk ezzel véget ért.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

21:15
április 04, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor beszéde videón

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=YGl9WCE4qP3soFUq
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!