Vágólapra másolva!
A dohány, az alkohol és a gázolaj adójának emelésével és szigorúbb áfabehajtással foltozná be a költségvetésen keletkezett lyukat a kormány - jelentette be Orbán Viktor és Matolcsy György. A kormányfő a kétnapos, kihelyezett ülés után azt mondta, hogy hamarosan újabb négy százalékponttal csökkentik az államadósságot a nyugdíjkasszáktól átvett külföldi részvények értékesítésével.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül17 bejegyzés
17:21
szeptember 06, 2011
Vágólapra másolva!

Két nap döntéseiről számol be Orbán

Az MTI korábbi információi szerint a kormány hétfőn és kedden, a lovasberényi kihelyezett ülésen második olvasatban is megtárgyalta a 2012-es költségvetés tervezetét, illetve beszéltek annak a százmilliárdos költségvetési lyuknak a befoltozásáról is, amelyet a vártnál rosszabb gazdasági környezet okozott, de szerepelt a napirenden a közoktatási törvény tervezete is. Orbán Viktor Facebook-bejegyzése szerint az első ülésnap az éjszakába nyúlt, éjjel háromnegyed egykor fejezték be a munkát.

17:24
szeptember 06, 2011
Vágólapra másolva!

Zsúfolt hét áll a kormánypártok előtt

A kormányülés csak az első lépése annak az eseménysorozatnak, amellyel megkezdődik az őszi politikai szezon: szerdán kormánypárti frakcióülés kezdődik Hajdúszoboszlón, Orbán pedig szombaton, Kötcsén zártkörű találkozón ismerteti a várható menetrendet a Fideszt támogató értelmiségiekkel és üzletemberekkel. Ezek után, jövő hétfőn kezdődik az országgyűlés őszi ülésszaka.

17:28
szeptember 06, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán már beharangozta a "komoly döntéseket"

"Komoly döntések" előtt áll a kormány - jelezte Orbán már a múlt hét szerdán, amikor arról beszélt, hogyan reagál Magyarország az euróválságra. A miniszterelnök reagálását az indokolja, hogy - mint azt az [origo] megírta - a jövő évi költségvetésben 90-120 milliárd forintos (a GDP-ben mérve 0,3-0,4 százalékos) lyukat üt a vártnál rosszabb gazdasági környezet, ennyivel nagyobb lenne a hiány, ha a kormány által eddig várt három- helyett kétszázalékos lenne csak a gazdasági növekedés.

17:35
szeptember 06, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán felgyorsítaná a reformokat

A kormányfő a múlt szerdán a Kossuth rádiónak többek közt arról beszélt, hogy arra fog javaslatot tenni a kabinetnek, a Fidesznek és a KDNP-nek, hogy gyorsítsák fel azokat a terveket, amelyek Magyarország megújítását célozzák, így az oktatás, az egészségügy, az önkormányzati rendszer és a gazdasági támogatási rendszer átszervezését. A miniszterelnök azt is mondta, hogy újabb államadósság-csökkentés bejelentésére készül, amelynek forrása szintén a nyugdíjrendszer átalakítása lenne.

17:41
szeptember 06, 2011
Vágólapra másolva!

Kordonok közt várnak Orbánra az újságírók

Az [origo] helyszínen lévő munkatársa szerint az újságírókat a lovasberényi kormányüdülő területén, egy tisztáson lévő, kordonnal körbevett területre engedték be, onnan nem léphetnek ki. Egyelőre nem kaptak információt arról sem, hogy Orbán mikor kezdi meg a fél négyre meghirdetett sajtótájékoztatót.

17:55
szeptember 06, 2011
Vágólapra másolva!

Kezdődik a sajtótájékoztató

Számos kérdéssel foglalkoztunk a mai kormányülésen - mondta a jegyzeteit rendező Orbán, aki szerint a kormány vasárnap is ülést tart majd annak érdekében, hogy a hétfői parlamenti ülés előtt mindennel elkészüljenek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Orbán érkezik Szijjártó Péter szóvivő és Matolcsy György gazdasági minszter társaságában

17:56
szeptember 06, 2011
Vágólapra másolva!

Továbbra is az államadósság a fő ellenség

A kormány a mai ülésen is foglalkozott az államadósság kérdésével - mondta Orbán, aki szerint helytállónak bizonyult a korábbi elemzésük, mert kiderült, hogy Európában az államadósság a válság oka és következménye egyszerre, csak azoknak az országoknak van esélyük sikeressé válni, amelyek képesek kiszabadulni az adósságspirálból. A gazdaságpolitika első számú célja az államadósság csökkentése - mondta a kormányfő.

17:58
szeptember 06, 2011
Vágólapra másolva!

Négy százalékponttal csökkentik az adósságot

Október és november hónapban, amikor lejár két nagyobb összegű hitel, Magyarország visszafizeti azokat, és nem vesz fel helyettük újat - jelentette be a miniszterelnök, aki szerint ezzel négy százalékkal, a GDP 73 százalékára csökken az államadósság. Nem engedjük, hogy az ország átsodródjon a görög útra - mondta Orbán.

18:01
szeptember 06, 2011
Vágólapra másolva!

A valutatartalékból csökken az adósság

Abszolút számban is jelentős összeg, 4 milliárd euró a bejelentett államadósság-csökkenés. A miniszterelnök szerint ennek forrása részben a Nemzeti Bankban lévő valutatartalék egy része, amely fölött a kormány rendelkezik. Ebből hárommilliárd forintot fordítanak az államadósság csökkentésére, további egymilliárd euró a nyugdíjkasszákból az államhoz került külföldi részvények értékesítéséből származik majd.

18:03
szeptember 06, 2011
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Három százalék alatt kell tartani a hiányt

Meg kell akadályoznunk az államadósság újratermelődését - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, aki szerint ehhez három százalék alatt kell tartani a hiányt, és folytatni kell a strukturális reformokat.

18:05
szeptember 06, 2011
Vágólapra másolva!

Nő a cigaretta, az alkohol és a gázolaj adója

Felgyorsítjuk az adó- és vámbevételek beszedésének átalakítását - mondta a miniszter, aki emlékeztetett arra, hogy az idén eddig 600 milliárd forint tervezett bevétel nem folyt be. Matolcsy szerint az adóhatóság vállalta, hogy 40 milliárddal többet szed be a tervezettnél. Emellett a miniszter szerint teljes beszerzési stopot rendelnek el a közigazgatásban, 50 százalékkal emelik a játékadót, 7 százalékkal a dohánytermékek és 5 százalékkal az alkohol jövedéki adóját. Az utóbbin belül jelentősen, 50 százalékkal nő az aromázott szeszes italok adója. 97 forintról 110 forintra növelik a gázolaj jövedéki adóját.

18:08
szeptember 06, 2011
Vágólapra másolva!

"Biztonságba helyeztük a költségvetést"

Matolcsy számításai szerint 40 milliárddal nőnek az áfabevételek, ugyancsak 40 milliárd származik majd az állam átszervezéséből. 10 milliárd többletbevételt remélnek a jövedéki adó emeléséből, és szintén 10 milliárd forint a külföldi részvények értékesítéséből és az osztalékokból. "Ezzel biztonságba helyeztük a költségvetést" - jelentette ki a miniszter.

18:12
szeptember 06, 2011
Vágólapra másolva!

"A tettek beszélnek" - reagált Orbán a WikiLeaks-iratokra

"A külföldi diplomatáknak ma is azt mondom, hogy ne arra figyeljenek, amit mondok, hanem amit csinálok" - mondta Orbán az [origo] azon kérdésére, hogy valóban azt mondta-e 2006-ban, hogy nem érdemes a kampányban elmondott ígéreteire figyelni. "A tettek beszélnek" - jelentette ki Orbán.

18:15
szeptember 06, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán: Jó hír a svájci jegybank lépése

A hír jó, de nem teszi szükségtelenné, hogy a devizahitelesek problémájával foglalkozzunk - reagált a miniszterelnök a svájci jegybank keddi döntésére, amely szerint az euróhoz kötik a frank árfolyamát (ezzel mintegy 20 forinttal gyengült a svájci valuta). Orbán arra számít, hogy a hajdúszoboszlói frakcióülésen a "népi elégedetlenséget" megjelenítő képviselőkkel fog találkozni, akik válaszokat várnak tőle és Matolcsytól.

18:19
szeptember 06, 2011
Vágólapra másolva!

Kinyitni a középosztály felé vezető kaput

A kormány 500 ezer ember előtt szeretné megnyitni a középosztályba bekerülés lehetőségét - mondta Orbán, aki szerint a "Start munka" programmal a 28 500 forintos jövedelempótló támogatás helyett 48 ezer forintos fizetésért dolgozhatnak. A miniszterelnök szerint nem biztos, hogy ez mind az 500 ezer ember esetében sikerülni fog, de 300 ezer embert mindenképpen szeretnének bevonni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

18:21
szeptember 06, 2011
Vágólapra másolva!

Kétszázalékos növekedéssel számol a kormány

Az idén és jövőre is 2 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány - mondta kérdésre válaszolva Matolcsy. Orbán a minisztert félbeszakítva megjegyezte: elfogadja az óvatos előrejelzést, de azt szeretné, ha Magyarország képes lenne ennél jóval gyorsabb fejlődési pályára állni.

18:23
szeptember 06, 2011
Vágólapra másolva!

Novembertől jön az adóemelés

Kéthavi adóbevételből számít 10 milliárd forint többletbevételre a kormány - mondta kérdésre válaszolva Matolcsy, vagyis a jövedéki adókat várhatóan novembertől emelik meg. Több kérdésre nincs lehetőség, véget ért a sajtótájékoztató.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről