"Nem tetszik a rendszer" - október 23-a percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Délután több kormányellenes tüntetés is kezdődött Budapesten. Több ezren vettek részt az Egymillióan a sajtószabadságért nevű szervezet rendezvényén, ahol felszólalt Kulka János színész is, a nem tetszik a rendszer kifejezésre tapssal válaszolt a tömeg. A kormányellenes tüntetők új köztársasági elnököt akarnak Schmitt Pál helyett. Orbán Viktor kormányfő a vasárnapi uniós csúcson tartózkodik, Kövér László pedig Brazíliában emlékezik meg a forradalomról. Kövesse október 23-ai tudósításunkat!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül52 bejegyzés
11:00
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Félszáz megemlékezés országszerte

Több mint félszáz megemlékezést tartanak vasárnap országszerte az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulóján.

Az Országház előtti Kossuth téren Schmitt Pál köztársasági elnök jelenlétében reggel kilenckor felvonják a nemzeti lobogót. A nemzeti ünnep alkalmából délelőtt tíz és este hat óra között megnyitja kapuit az Országház.

Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Önkormányzat színpadánál mond ünnepi beszédet. Selmeczi Gabriella a Fidesz szóvivője és Rogán Antal az V. kerület fideszes polgármestere a rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában helyeznek el koszorút.   

A Bankszövetség székházánál ünnepi nagygyűlését tart a Jobbik, a párt ifjúsági tagozata fáklyás felvonulását rendez. A Műegyetem rakparton a Lehet Más a Politika tart megemlékezést.

11:22
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Változik a BKV menetrendje

A vasárnapi megemlékezések, illetve a Nemzetközi Félmaraton és Szabadság Futam futóverseny miatt több BKV-járat menetrendje is módosul.

Vasárnap a 21-es és 21A buszok délelőtt a Svábhegy-fogaskerekű és a Normafa, illetve Csillebérc, KFKI megállók között közlekednek, a 212-es járatok pedig a Boráros tér és a Thomán István utca szállítanak csak utasokat.

Az 5-ös és 178-as jelű buszok délelőtt a Döbrentei tér felé nem állnak meg a Dózsa György téren, délután 6 óráig pedig módosított útvonalon, a Szabadság híd-Vámház körút-Múzeum körút útvonalon járnak. Szintén terelt vonalon (Kossuth tér-Deák tér) viszik majd az utasokat a 16-os, a 115-ös, a 7-es buszok (Szabadság híd-Vámház körút-Múzeum körút) buszai, továbbá a 8-as és 112-es buszok (Szabadság híd-Vámház körút-Múzeum körút).

A 4-6-os vonalon futó Combinókban a forradalmat, a forradalmi eseményeket idéző bejátszások lesznek hallhatóak, a nagykörúti, valamint a kiskörúti villamosok megállóiban pedig a forradalmárok rövid, fényképes életrajzával ismerkedhetnek majd meg a járművekre várakozók.

11:38
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Felvonták a nemzeti lobogót

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulóján, vasárnap reggel, a Himnusz hangjaira felvonták a 22 évvel ezelőtt ezen a napon kikiáltott Magyar Köztársaság lobogóját a Parlament épülete előtt. Schmitt Pál köztársasági elnök a Parlament főbejárata elől kísérte figyelemmel a ceremóniát, miután elvonult a felsorakozott díszzászlóalj előtt. Az MTI szerint néhány száz érdeklődő figyelte az eseményt a szemerkélő esőben.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson!

12:05
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál a díszzászlóalj előtt

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Schmitt Pál köztársasági elnök a díszzászlóalj előtt. További képekért kattintson!

13:00
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán: Nem Brüsszelben lenne a helyem

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a vasárnapi brüsszeli tanácskozáson, a Fidesz ezért lemondta a vasárnapra tervezett október 23-i nagygyűlését.

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának Brüsszelből azt mondta: szükség van közös döntésekre, de minden országnak lehetőséget kell adni arra, hogy a saját útját járja. Orbán szerint olyan döntések nem születhetnek, amelyek rosszak lennének Magyarországnak, ilyen például az európai államok az adórendszereik egymáshoz közelítése. Ezt mindenképpen megvétóznánk, mert Magyarország "versenyképessége éppen az egyszerű, rugalmas, gyors és alacsony adókulccsal operáló adórendszerében van" - mondta.

A kormányfő szerint Magyarországnak az az érdeke, hogy a pénzintézetek konszolidációjába olyan országoknak ne kelljen befizetniük, amelyek nem felelősek a kialakult helyzetért, illetve amelyeknek bankjai nincsenek bajban. Hozzátette, az egyetlen európai méretű, komoly magyar bank, az OTP nem szenved ilyen problémától.

Orbán beszélt arról is, hogy a vasárnapi EU-s csúcstalálkozón komoly lépéseket tehetnek előre, és úgy látja, szerdán nem kell ismét összejönniük a tagállamok vezetőinek, legfeljebb a pénzügyminisztereknek, illetve az eurózónához tartozó államok vezetőinek. Hozzátette: A jövő szerdai sikerességhez vasárnap néhány kérdésben egyetértésre van szükség, ezért is tartózkodik Brüsszelben, annak ellenére, hogy nem ott volna a helye, hanem Budapesten, "mert 1956-ot ünnepeljük, mert minden, ami ma jó, és esélyt ad a jövőre a mi életünkben, az mind 56-ból fakad".

Forrás: AFP
Orbán megérkezik Brüsszelbe

13:25
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

'56-os megemlékezés Olaszországban

Az Olaszországba menekült 56-os magyarok jelképes helyszínein emlékeztek meg a nemzeti ünnepről Rómában és az abruzzói Capestranóban, ahol október 23-án nyitották meg Kapisztrán Szent János magyar segítséggel helyreállított szülőházát. Capestranóban Magyarország szentszéki nagykövete, Győriványi Gábor és a város polgármestere, Giuseppe Marulli mondott beszédet.

13:30
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Forralt bor a Kossuth téren

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Forralt bor a Kossuth téren

14:00
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Lázár: "A Biszku Bélák könnyű nyári öltönyökben sétálnak"

Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője Hódmezővásárhelyen azt mondta: ami Európában történik, annak nem csupán elszenvedői vagyunk, mint 1956-ban, de alakítói is, Európa legsúlyosabb gazdasági krízisében nincs döntés nélkülünk, magyarok nélkül. Ezzel arra utalt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli uniós csúcs miatt nem tudott részt venni a budapesti ünnepségen.

"A sajnálatos októberi eseményekkel maszatoló KISZ-titkárok, meg a Biszku Bélák ma könnyű nyári öltönyökben sétálnak a zöldövezetekben, míg az 1956 utáni megtorlások túlélői gyakran nyomorognak és lekapcsolt villany mellett várják a nyugdíjat hozó postást" - mondta Lázár. A politikus szerint ezért karolta föl a Fidesz azt a kezdeményezést, hogy a diktatúrák politikai döntéshozói, haszonélvezői fizessenek jóvátételi adót nyugdíjuk után, az így befolyt összeggel pedig támogassák az 56-os szervezeteket.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

14:10
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Palcsó a Kossuth téren

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson!

14:25
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Az EP is megemlékezett a magyar forradalomról

A magyar nép 1956-ban megmutatta a világnak, hogy a szabadság, demokrácia és emberi jogok nem elvont ideák, hanem valós értékek, amelyekért szükség esetén harcolni is kell - írta közleményében az Európai Parlament elnöke, Jerzy Buzek. A politikus szerint ezeket az értékeket ma túl gyakran adottnak vesszük, egészen "addig a napig, amíg meg nem tagadják tőlünk".

15:00
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Tarlós: A többség rendet akar Budapesten

Tarlós István főpolgármester szerint a demokráciát "jajongva" féltők között vannak azok is, akik 1990 előtt aktív kiszolgálói voltak a diktatúrának. A főpolgármester a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai székházánál vasárnap tartott ünnepségen azt mondta: a csendes többség ma rendet és átgondolt fejlesztéseket akar Budapesten. Tarlós azt mondta: a parlamenti erők és a kerületek segítségére is számít a főváros felemelkedése érdekében.

Tarlós István a beszédében utalt az Új Színházban történő igazgatóváltásra is. Úgy fogalmazott: "nem okos dolog riogatni a világot, és jó előre újnácinak bélyegezni egy színházat, amelyik Csokonait, Vörösmartyt, Petőfit, Katona Józsefet, Németh Lászlót, Hernádi Gyulát, Gyurkovics Tibort ígéri a közönségnek".

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

15:10
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Vona: A napig nem teljesültek '56 céljai

Vona Gábor, a Jobbik elnöke Gyöngyöspatán, a helyi önkormányzat ünnepségén azt mondta: 1956 küzdelme nem ért véget, a szabadságharc céljai, az igazság és a szabadság, a mai napig nem teljesültek. A harcot azért is folytatni kell, hogy 55 év múlva az akkori ifjúság azt mondhassa rólunk, mostani magyarokról: megtették, amit megkövetelt a haza - tette hozzá. A politikus azt mondta: már 1990-ben, "a sokak által gengszterváltozásnak nevezett hatalomátmentéskor elsikkasztották" 1956 céljait, és megtaposták '56 emlékét 2006. október 23-án is, amikor gyermekeket és idős embereket kardlapoztak meg az újra véráztatta pesti utcán. Gyöngyöspatán vasárnap fokozott rendőri ellenőrzés volt érvényben.

15:15
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Romákra emlékeztek a Corvinközben

Forrás: MTI/Marjai János

15:20
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

A Stephansdom plébánosa reménysugárról írt

Az 1956-os forradalomról emlékezett meg a Kurier című osztrák napilapban a bécsi Szent István székesegyház (Stephansdom) plébánosa, Toni Faber. A forradalom reménysugár volt, de leverték és csírájában elfojtották. Közel háromezren áldozták vérüket ezekben a napokban és több mint 180 ezer menekült hagyta el Magyarországot az osztrák határon át - írta a plébános.

15:45
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Megtanulta a világ, mi a különbség Budapest és Bukarest között

Rétvári Bence, a KDNP alelnöke, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a XI. kerületében tartott megemlékezésen azt mondta: Magyarország tekintélyét Nyugat-Európában és Észak-Amerikában a mai napig az adja meg, hogy az 56-os szabadságharcosok szembeszálltak a kor legerősebb hadseregével, a szovjet Vörös Hadsereggel. Ha valamiért megtanulták, hogy mi a különbség Budapest és Bukarest között, illetve, hogy Európa melyik részén helyezkedünk el, az ezeknek a fiatal forradalmároknak a hőstette és emléke - mondta Rétvári

16:35
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Gyűlekeznek a "rendszer ellenes" tüntetők

Tudósítónk szerint gyülekeznek az emberek az Erzsébet híd lábánál meghirdetett "Nem tetszik a rendszer" címmel meghirdetett kormányellenes tüntetésre. A rendezvényt Az egymillióan a sajtószabadságért nevű szervezet szervezi. Egyelőre körülbelül százan gyűltek össze a tüntetés helyszínén. A Szolidaritás csoport háromnegyed három körül csatlakozott a tüntetőkhöz, nagy tapssal fogadták őket. Tudósítónk szerint többen katonai egyenruhában vannak, illetve ápolónak maszkírozták magukat. A tüntetők között feltűnt Molnár Gyula, korábbi XI. kerületi MSZP-s polgármester.

Forrás: [origo]
További képekért kattintson!

16:50
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Kimentek tankok, bejöttek bankok - tüntet a Jobbik

Megkezdődött a Jobbik rendezvénye a fővárosi József Nádor téren, jelenleg a kárpátaljai Crédo zenekar játszik. Tudósítónk szerint 6-700 ember lehet jelen a szitáló esőben, de folyamatosan érkeznek az emberek. A rendezvény címe: Kimentek tankok, bejöttek bankok.

16:55
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Leváltanák a kormányt az Erzsébet hídi tüntetők

Az egymillióan a sajtószabadságért rendezvényén két nyugdíjas nő az [origo]-nak azt mondta: abban bíznak, hogy a tüntetésből kinő egy olyan politikai erő, amely képes lesz leváltani a kormányt, szerintük a parlamentben jelenleg nincs erre alkalmas politikai csoport.

16:55
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

KOKI-rukúú! - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson!

17:02
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Brazil idősotthonba látogatott Kövér

A Sao Pauló-i magyar közösségekkel találkozott a hétvégén a hivatalos látogatáson Brazíliában tartózkodó Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Zászlófelvonáson vett részt szombaton a Simon Bálint Cserkész Parkban, majd a helyi magyar vállalkozókkal elköltött ebéd után ellátogatott a Balázs Péter Idősotthonba. Este a Sao Pauló-i Magyar Házban a házelnök és Szíjjártó Csaba nagykövet jelenlétében kilenc ember tett állampolgársági esküt.

17:08
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Több mint ezren lettek a kormányellenes tüntetők

Ezres nagyságrendű lett az Egymillión a sajtószabadságért nevű szervezet tüntetése. Tudósítónk szerint szellősen állnak az emberek, de az Erzsébet hídtól kezdve a Ferenciek terén túl is áll a tömeg. 

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson!

17:10
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Zúg a "Szebb jövőt" a Jobbik rendezvényén

Adjon az Isten! - köszöntötte a Jobbik rendezvényén összegyűlteket Pörzse Sándor, mire mintegy ezer ember válaszolta, hogy "Szebb jövőt" - jelentette tudósítónk.
Fotó: Hirling Bálint [origo]
További képekért kattintson!

17:15
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Tarlós beszéde

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=WbIHhqRDYbG36Qik
17:16
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Kulka köszöntötte a Fidesz-szimpatizánsokat is

Megkezdődött a budapesti tüntetés programja. Kulka János és Csákányi Eszter színészek konferálják fel a rendezvényt. Kulka azt mondta, köszönti azokat is, akik a Fidesszel szimpatizálnak. Beszédükben felidézték, hogy tavaly Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, Magyarországnak nem lehet külföldről diktálna, ma mégis külföldön van.

17:19
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Antikommunista övezet a Jobbik tüntetésén - kép

Fotó: Hirling Bálint [origo]
További képekért kattintson!

17:20
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Hiányoznak a transzparensek a Ferenciek teréről

Tudósítónk szerint az Astoria felől egyre többen érkeznek az Egymillióan a sajtószabadságért tüntetésre. A tömeg körülbelül a Ferenciek terei templomig ér. Feltűnő, hogy nem látni egyetlen transzparenst sem. Valakik egy fehér nagy kartondobozt cipelnek, oldalán egy evolúciós ábrával, ahol a majomból emberré változó figura vonakódban végződik.

17:23
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Riasztották a mentőket a Jobbikhoz

Mentősök érkeztek hordággyal a Jobbik tüntetéséhez, de nem találták az állítólagos beteget - közölte tudósítónk.

17:29
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Navracsics: 1956 iránytű

1956 iránytű ahhoz, hogy tudjuk, hogyan kell viselkednünk válságos helyzetekben, hogyan nem szabad megalkudnunk, feladnunk ragaszkodásunkat a szabadsághoz - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter vasárnap Balatonberényben.

17:34
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Nem tetszik a rendszer - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=PjFPjcR3KMP9GhWY

Csákányi Eszter és Kulka János

17:35
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Ne csak lájkolj, szerveződj!

Az Egymillióan a sajtószabadságért tüntetésen a Hallgatói Hálózat nevű diákszervezet képviselője azt mondta, a kormány röghöz akarja kötni a felsőoktatásban tanulókat. Szerinte nem engedik politizálni a diákokat az egyetemeken, Orbán Viktor attól fél, hogy a mostani fiatlok lesznek az ellenzéke, és hozzátette azt is, hogy szerint joggal fél ettől Orbán. Beszédét azzal zárta: "ne csak lájkolj, szerveződj!"

17:37
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Magyar narancs - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson!

17:39
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Taps felel a "nem tetszik a rendszerre"

Juhász Péter, az Egymillióan sajtószabadásért szóvivője arról beszélt a tüntetésen, hogy egyre többen akarják képviselni a civileket, akik viszont maguk szeretnék megmutatni, hogy mit akarnak. Juhász a beszédben többször használta a "nem tetszik a rendszer" kifejezést. Ezekre rendre tapsviharban tört ki a közönség. Beszéde után a himnuszt énekelte el egy énekes.

17:40
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

WikiLeaks aktákat idéz Novák Előd

Novák Előd, a Jobbik képviselője beszédében a Wikileaks iratokat emlegeti, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy a Fidesz és az MSZP vezetői rendszeres raportra jártak az amerikai követségre, ahol párttársaikról is kompromitáló adatokat szolgáltattak, zsarolhatóvá téve egymást.

17:43
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Hende Párizsban

Köszönetet mondott az 1956-os forradalom Franciaországba menekült szabadságharcosainak és a francia népnek Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap Párizsban a Magyar Katolikus Misszióban tartott ünnepi megemlékezésen.

17:50
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Szociálpedagógus szapulta a kormányt

Magyarként, európai polgárként, roma értelmiségiként szólalt fel egy szociálpedagógus nő az Egymillióan a sajtószabadásért tüntetetésen és a kormányt kritizálta. Azt mondta, hogy közoktatás ahelyett, hogy tanulásra biztatná a leszakadókat, inkább megszabadulna tőlük. Azt is mondta, hogy a kormány közmunkaprogramokkal imitálja a munkahelyteremtést és a leszakadó rétegek problémáit nem szociális kérdésként, hanem helytelenül rendészeti problémaként kezeli. A felszólalás után Kovács Kati Most kéne abbahagyni című száma szól.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson!

17:56
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

LMP: A társadalom nem tud mit kezdeni 1956-tal

A Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezető-helyettese, Karácsony Gergely a Műegyetemnél tartott rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a magyar társadalom 55 év után még mindig nem tud mit kezdeni 1956-al. Karácsony Gergely azt mondta, hogy 1956 a nemzeti egység pillanata volt, mert a hazug diktatúrát a forradalom alatt is kiszolgáló törpe kisebbséget leszámítva, egységbe olvasztotta a nemzetet.

17:58
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Milliónyi ember vált adósrabszolgává

Snejder Tamás a Jobbik rendezvényén azt mondta: ő volt az első, akit elhurcoltak a tévészékház elől. Azért ment tüntetni, mert látta a vidék nyomorát. Szerinte öt évvel később a társadalom még mindig nem indult el a felemelkedés útján. Az idei évben csak a leggazdagabbak terhei csökkentek, de az utolsó télen 350 ember halt meg kihülés miatt. Milliónyi ember vált adósrabszolgává.

18:04
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

"Ilyen az államilag támogatott elmebaj"

Kulka János és Csákányi Eszter színészek is beszéltek az Egymillióan a sajtószabadságért rendezvényén. Kulka azt mondta, hogy ha jelenlegi vezetés meghallja a kultúra szót, egyből a revolveréhez kap. Kulturális intézményekben nem szakmai alapon zajlanak döntések, hanem politikai alapon - mondta, majd hozzátette: "ilyen az államilag támogatott elmebaj". Felemlegették a közterek átnevezését, és nyíltan utaltak az Új Színház igazgatói posztját elnyerő Dörner Györgyre is.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson!

18:08
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

"A Fidesz elárulta 1956-ot"

Felszólalt az Erzsébet hídnál tartott rendezvényen Istvánffy András, a 4. Köztársaság nevű szervezet koordinátora. Istvánffy bírálta a kormány és Orbán Viktort. Azt mondta, a Fidesz elárulta 1956-ot, megdöntötte a harmadik köztársaságot. A kormány új rendszert épít, de nekünk nem tetszik ez a rendszer - mondta Istvánffy nagy üdvrivalgást kiváltva, a tömegben sokan azt skandálták: nem tetszik, nem tetszik.

18:10
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

"Viktor, te testesíted meg a rendszerváltás bukását"

Istvánffy András, a 4K koordinátora külön bírálta Orbán Viktort is. Azt mondta, "Viktor, ahogy te testesíted meg a rendszerváltást, úgy te testesíted meg a redszerváltás bukását". Istvánffy szerint három feladat vár a mostani kormánnyal szemben kritikus csoportokra: meg kell szervezni a hiányzó erőket; meg kell teremteni a demokratikus erők összefogását; meg kell teremteni a negyedik köztársaságot.

18:20
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Jobbik: Térjenek észhez a bankárok!

Snejder Tamás a Jobbik képviselője szerint a kormány fél a Jobbiktól, így sikerült kikényszeríteni a devizahitelek végtörlesztését. Nem adják azonban fel, tovább küzdenek, hogy a felvételkori árfolyamon lehessen fizetni. Snejder a bankároknak azt üzente: térjenek észhez, ne várják meg, hogy Molotov-koktélok repüljenek a bankokra Magyarországon is.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint 2006 őszén új időszámítás kezdődött Magyarországon, akkor kezdődött a nemzeti oldal felemelkedése. Azt jósolta, "ahogy Gyöngyöspatán győztek, győzni fognak az egész országban". A Fidesz szerinte 2010-ben becsapta a szavazóit, "sikerült Gyurcsány és Bajnai alá mennie". A Fidesz szerinte "csak betetézi az elsikkasztott rendszerváltást, Magyarország továbbra sem a magyaroké".Vona bírálta Orbánt azért is, mert október 23-án Brüsszelt választotta. Azon is ironizált, hogy Terrorelhárírási Központ lefoglalta Brad Pitt Magyarországon forgó zombifilmjének fegyvereit, szerinte a kormány tagjai "elmehetnének statisztálni Pitt filmjébe, hiszen a magyarok húsát eszik".

A Jobbik Vona szerint valódi rendszerváltást akar, ehhez keresi a lehetséges szövetségeseket, mert hisznek benne, hogy Magyarország kétharmada jobbikos. Nem engedik át az utcát a "Gyurcsány-féle hordáknak", ezért mindenütt ott lesznek, ahol ők megjelennek. Vona szerint "a Fidesz már elindult a bukás felé, a Jobbikon kívül pedig nincs igazi alternatíva".

Fotó: Hirling Bálint [origo]
További képekért kattintson!

 

18:30
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

A farknak nincs kutyája

Dénes Balázs, Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke at Egymillióan a sajtószabadságért tüntetésen azt mondta: nem kérünk a makarenkói, sem az atyai pofonokból. Felsorolta, hogy mi miatt nem tetszik a jelenlegi rendszer, megemlítette többek között a gőgöt, az önkényt, a rossz törvényeket. "Ahogy a farknak sincs kutyája, hanem a kutyának van farka, úgy a kormánynak sincs országa, hanem országnak van kormánya". Azt mondta: van egy rossz híre, az, hogy nem elég hogy nem tetszik a rendszer, tenni is kell érte, hogy megváltozzon a jelenlegi helyzet.

18:34
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Alternatív köztársasági elnököt választanak

Juhász Péter, a mozgalom szóvivője a rendezvény legvégén azt mondta: két hét múlva kampányt indítanak, amelynek célja egy alternatív köztársasági elnök megválasztása. Juhász azt mondta, nem lehet, hogy egy helyesírási hiba jusson az emberek eszébe az államfőről. Juhász azt mondta, Schmitt lapít, amikor meg kellene szólalnia és beszél, amikor lapítania kellene. Juhász szerint az alternatív köztársasági elnököt a terv szerint március 15-én választják meg, amikor egy hasonló tüntetést tartanak. Addig azt kérte, hogy mindenki próbáljon minél több embert felívni a mozgalom Facebook-oldalára. Juhász utalt arra is, hogy a rendezők szerint százezren lehettek a tüntetők. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint sokan voltak, de nehéz volt megbecsülni, hogy elérte-e a százezret.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson!

18:43
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Felavatták "Orbán Viktor hűlt helyét"

Az MSZP szóvivője és a Societas elnöke vasárnap felavatta "Orbán Viktor hűlt helyét" az Astoriánál, a Fidesz tervezett, de Orbán brüsszeli útja miatt lemondott nagygyűlésének helyszínén. Az MSZP-s politikusok szerint a miniszterelnöknek október 23-án illene Magyarországon lennie, e helyett azonban Brüsszelben, az EU-csúcson tartózkodik. Török Zsolt, a szocialisták szóvivője azt mondta: október 23-a a szabadság, a köztársaság ünnepe, de a miniszterelnökön kívül más közjogi méltóság sincs Magyarországon, illetve nem is nagyon jelennek meg semmilyen nyilvános eseményen. A szóvivő azt mondta: valószínűleg lelkiismeret-furdalásuk lehet, hiszen a szabadság és köztársaság ünnepén "nem éppen szabadságot, hanem a szabadság korlátozását sikerült megteremteniük" az elmúlt tizenöt hónapban.

Orbán az EU gazdasági problémáinak megoldásáról szóló csúcstalálkozón vesz részt Brüsszelben. Orbán vasárnap délelőtt azt mondta, bár az ország jövője szempontjából legfontosabb döntések Brüsszelben születnek, neki Magyarországon lenne a helye.

(MTI)

19:00
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Összefoglaló

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett a vasárnapi brüsszeli tanácskozáson, a Fidesz ezért lemondta a vasárnapra tervezett október 23-i nagygyűlését. Orbán a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának Brüsszelből azt mondta, hogy komoly eredményeket vár az uniós csúcstól, ezért is tartózkodik Brüsszelben, annak ellenére, hogy nem ott volna a helye, hanem Budapesten.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Hódmezővásárhely polgármestere ünnepi beszédében azt mondta, hogy az előző rendszernek több olyan vezetője van, aki jelenleg is élvezi a magas nyugdíjat. A politikus szerint ezért karolta föl a Fidesz azt a kezdeményezést, hogy a diktatúrák politikai döntéshozói, haszonélvezői fizessenek jóvátételi adót a nyugdíjuk után, az így befolyt összeggel pedig támogassák az 56-os szervezeteket.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű csoport szervezésében több ezer fős kormányellenes tüntetést tartottak délután az Erzsébet hídnál. A tüntetés felszólalói bírálták a kormányt, amiért a felsőoktatásban tanulókat röghöz akarja kötni, amiért a leszakadó rétegek problémáit rendészeti kérdésként kezeli, illetve kifogásolták a kormány kultúrpolitikai döntéseit. Felszólalt többek között Kulka János és Csákányi Eszter színész, Istvánffy András, a 4. Köztársaság nevű szervezet koordinátora, Dénes Balázs, a TASZ elnöke.

Juhász Péter, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért mozgalom szóvivője a rendezvény végén azt mondta, hogy két hét múlva kampányt indítanak, amelynek célja egy alternatív köztársasági elnök megválasztása. Juhász azt mondta, nem lehet, hogy egy helyesírási hiba jusson az emberek eszébe az államfőről. Juhász szerint az alternatív köztársasági elnököt a terv szerint március 15-én választják meg, amikor egy hasonló tüntetést tartanak.

20:30
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Az Erzsébet hídhoz vonultak a tüntetők - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Kj5weBeMBek2dNJ6
21:38
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

"Sajnálom azokat, akik a Fideszre szavaztak, mert át lettek verve" - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=maMvC4AwpsieSrwV
22:03
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán szerint szerencsétlen volt az EU-csúcs időzítése

"Mindazt, ami a mostani világunkban jó, ideértve a szabadságot, az Európához való tartozást,a keresztény gyökerekhez való visszatérés lehetőségét, számunkra mind 1956 teremtette meg" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozóját követő brüsszeli sajtótájékoztatóján. Szerinte október 23. egyfajta hálaadás, és az 1956-os hősiességet évente egyszer minden magyarnak érdemes közösen megünnepelnie, ide sorolva a miniszterelnököt is.

Mint mondta, ebből a szempontból, a nemzeti ünnep miatt Magyarország számára szerencsétlen volt a mostani EU-csúcstalálkozó időzítése. Úgy vélte ugyanakkor, hazánk még nincs abban a helyzetben hogy meghatározza az európai politika menetrendjét és naptárát. Ezért kénytelen volt alkalmazkodni az időponthoz, és együtt kell élnie azzal az - "egyébként nem helyes és remélhetően többet meg nem ismétlődő" - helyzettel, hogy a miniszterelnök a nemzeti ünnepen nem tartózkodik Magyarországon.

Orbán Viktor szerint a polgárok is megértették, hogy fontos döntés ma leginkább Brüsszelben születhet, és az ország felelős vezetőinek ott kell lenniük, ahol az ilyen döntéseket befolyásolni lehet.

(MTI)

22:11
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Harrach szerint a szabadságunkért küzdünk ma is

Ha nem is fegyverrel, de a szabadságunkért küzdünk ma is, és ez a küzdelem ugyanúgy csak a közösségek összefogása révén vezethet eredményre, mint 1956-ban - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az 1956-os forradalom emléknapján, vasárnap a Pest megyei Erdőkertesen.

A frakcióvezető azt mondta: a pénzvilág képviselői adósságba verték az országot, és ez ellen ugyanúgy fel kell lépnünk, mint a hagyományos értékeket, normákat és közösségeket gyengítő eszmék ellen. Szerinte ilyenkor mindig érdemes 1956 hőseire gondolnunk, hisz mi is csak akkor jutunk előbbre, ha az egyéni célok helyett a közösség érdekeit tartjuk szem előtt.

(MTI)

22:41
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Schmitt szerint a magyaroknak ma "ezer fronton" kell megvédeniük magukat

Ahogy március 15-ének már régóta, immár október 23-nak is megvannak a hagyományai: jól ismert helyszínek hívják az emlékezőket, a Műegyetem, a Kossuth tér vagy például a Corvin-köz - mondta a Magyar Televízió által közvetített ünnepi beszédében Schmitt Pál államfő. A köztársasági elnök szerint ugyanakkor "1956 nem köthető egy híres személyiséghez, mert nem úgy kezdődik, hogy volt egyszer egy ember, hanem úgy, hogy volt egyszer egy nemzet".

Az elnök a beszédében azt mondta, hogy 1956 október 23-án azt mondták a magyarok, hogy "eddig és ne tovább", és szerinte mindenki a közösség dolgát tartotta szem előtt. Schmitt szerint "fiatalok vonultak az utcákon, és könnyű lépteikbe beleremegett a föld. A kommunista hatalom félt, mert látta, hogy ezek az emeberek az igazságból jönnek".

Az elnök úgy fogalmazott: "azokban a napokban több volt a bátorság, mint az óvatoskodás, több volt a remény, mint a kicsinyhitűség". Az államfő hangsúlyozta, hogy fontos, hogy méltóan emlékezzünk 1956-ra, és hozzátette, hogy szerinte öt évvel ezelőtt méltatlanul ünnepelték október 23-át. Úgy fogalmazott: "láttuk, hogyan lehet lábbal tiporni 1956 szellemét, és méltatlan módon kellett megéreznünk, milyen nagy dolog a szabadság".

A köztársasági elnök szerint ötvenöt évvel ezelőtt "halálos sebet adtunk egy embertelen világhatalomnak", majd hozzátette, hogy Magyarországnak "ma ezer fronton kell megvédenie az emberek érdekeit, mert harcolni kell például az adóssággal és a szegénységgel".

23:50
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

Németh Zsolt szerint 1956 újjáélesztette a magyar identitást

"1956 döntő üzenete, hogy újjáélesztette a magyar identitást, az önbecsülést, amelyet a Kádár-korszak ismét kiiktatott lelkivilágunkból" - jelentette ki Németh Zsolt, a külügyminisztérium államtitkára vasárnap Szabadkán. Az önbecsülést próbáljuk újra életünk és világunk szerves részévé tenni, s kiterjeszteni minden magyarra, függetlenül attól, hogy az ország határain belül vagy éppen kívül él - mondta a politikus a Vajdasági Magyar Szövetségn (VMSZ) megemlékezésén

"Ezt tettük akkor is, amikor az új országgyűlés elfogadta a nemzeti összetartozásról szóló, valamint az új állampolgársági törvényt, amely lehetővé tette, hogy a nemzet újra eggyé váljon. Ezt tettük akkor, amikor megalkottuk az új alaptörvényt, és ezt tesszük, amikor majd döntünk a sarkalatos jogszabályokról" - közölte Németh Zsolt.

(MTI)

00:41
október 23, 2011
Vágólapra másolva!

A forradalmárok Krisztus-követők voltak Hoffmann szerint

Az 1956-os forradalmárok, a névtelen tömegek és a neves személyiségek a kivívott szabadságban ébredtek rá, hogy nincs egyéni, privát szabadság, csak közös, mindenkit megillető, egybefogó szabadság van - mondta Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára vasárnap este Veszprémben, a Petőfi Színházban.

Az államtitkár szerint az 1956-os forradalmárok "az életnek Isten rendelése szerinti méltóságát választották, s ebben a tekintetben Krisztus-követők voltak, még ha erről mit sem tudtak". Mert szabaddá válni "csakis másokkal együtt, a szabadság olthatatlan vágyában élve lehetséges" - fogalmazott az államtitkár.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről