A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Magas kamatok, ittas vezetők és Gyurcsány kesudiója - parlament percről percre

Események

Országgyűlés őszi ülésszakának nyitó napja, munka törvénykönyve, parlament, országgyűlés, ülésterem
Vágólapra másolva!
Hoffmann Rózsát, a költségvetést és az új Munka törvénykönyv tervezetét érte hétfőn a legtöbb kritika a parlamentben. A képviselők megemlékeztek az egyiptomi buszbaleset áldozatairól és felköszöntettek egy 90 éves képviselőt. Gyurcsány Ferenc nem alakíthat frakciót. Már hétfőn szavaz a parlament a felszámítható hitelkamatok és a teljes hiteldíjmutató mértékének korlátozásáról. A parlament hétfői ülése percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül56 bejegyzés
13:40
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

A THM-plafonról is dönthet a parlament

Az országgyűlés már hétfőn szavazhat a felszámítható kamatok és a teljes hiteldíjmutató (THM) mértékének korlátozásáról, amennyiben a képviselők megszavazzák a házszabálytól való eltérést. A képviselők tárgyalnak a jövő évi adótörvényekhez fűzött módosítókról is. Részletek ebben a cikkben.

13:45
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Négyötödös többség kell a módosításhoz

A parlament gazdasági bizottsága javasolta a felszámítható kamatok és a teljes hiteldíjmutató (THM) mértékének korlátozását. Az indítványról csak a házszabálytól eltérve dönthetnek hétfőn a képviselők, de az ehhez szükséges négyötödös többség a devizahiteleseket érintő intézkedések esetében eddig kivétel nélkül megvolt a parlamentben.

A törvényjavaslat alapján ha magánszemély ad kölcsönt másnak, a kamat nem lehetne több a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékénél. Hasonlóképpen kimondanák, hogy pénzügyi intézmény - egyes kivételektől eltekintve - nem nyújthat olyan kölcsönt, amelynek a teljes hiteldíjmutatója meghaladja a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal megnövelt mértékét. Emellett a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor a bankoknak a kamat változását vagy referencia-kamatlábhoz kell kötniük, vagy a kamat mértékét a szerződésben meghatározott - legalább 3, 5 vagy 10 éves - periódusok alatt rögzíteniük kell.

Banki elemzők korábban az [origo]-nak azt mondták, hogy a THM-plafon előnyös és hátrányos is lehet. Erről itt olvashat bővebben.

13:50
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Miért módosítják megint az alkotmányt?

"Az adósság elleni harcban a kormány kész az önkormányzatok segítségére sietni és konszolidálni kilátástalan helyzetüket. Ebből következően a kormány meg kívánja teremteni annak a lehetőségét, hogy törvény biztosítsa egyes önkormányzati vagyonelemek átadását az állam vagy más önkormányzat részére" - így fogalmaz az alkotmány módosításáról szóló javaslat, amelyet Navracsics Tibor közigazgatási miniszter nyújtott be a parlamentnek. Az alkotmány már kevesebb mint két hónapig marad meg, mert az új alaptörvény 2012. január elsején lép hatályba.

14:00
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Gyurcsánynak egyelőre nem lesz frakciója

Nem alakíthat frakciót Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) - döntött hétfői ülésén a parlament alkotmányügyi és ügyrendi bizottsága, amelyet Kövér László házelnök kért fel állásfoglalásra. Részletek ebben a cikkben.

14:08
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi balesetre emlékeznek a képviselők

Kövér László megnyitotta a parlament ülését. A házelnök megemlékezett az egyiptomi halálos buszbalesetről. Kövér arra kérte a képviselőket, hogy néma felállással emlékezzenek az áldozatokra.

14:11
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Bejelentették a döntést Gyurcsányékról

Az ülés levezetésében részt vevő Stágel Bence KDNP-s képviselő felolvasta az alkotmányügyi bizottságnak azt a határozatát, amely szerint a Gyurcsány Ferenchez kötődő korábbi szocialista képviselők nem alakíthatnak parlamenti frakciót.

14:12
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

90 éves a parlamenti korelnök

Kövér László köszöntötte a parlament legidősebb tagját, Horváth Jánost abból az alkalomból, hogy hétfőn ünnepli 90. születésnapját.

14:15
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Hoffmann Rózsát bírálja egy jobbikos

Farkas Gergely jobbikos képviselő arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza közoktatási terveit. A képviselő idézi azt a minisztériumon belül készült hatástanulmányt, amely szerint a tanári létszám jelentős csökkentésével járnak majd az átalakítások. Farkas bírálta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt, aki először azt mondta, hogy nem ismeri a tanulmányt, a képviselő szerint azonban később kiderült, hogy az ő aláírása is szerepel a dokumentumon.

14:19
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Hoffmann nem szeretné, ha lustának tartanák

Hoffmann Rózsa oktatási válaszol a felszólalásra. Azzal kezdi, hogy mielőtt még azt hiszik, hogy azért nem ment el az egyik bizottsági ülésre, mert lusta lenne, ennek valódi oka az volt, hogy volt egy korábban előre egyeztetett programja. Az államtitkár szerint hiba, hogy nem a hivatalos kormányzati dokumentum alapján alakította ki véleményét, mert szerinte abban nincs szó semmilyen tanárelbocsátásról. Egy éves előkészítés előzte meg a törvényt, amit rengeteg álhír kísért Hoffmann szerint.

14:22
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Hoffmann "távoli tagja" a kormánynak

Hoffmann azt mondja, bár ő csak "távoli tagja" a kormánynak, de nem tartja valószínűnek, hogy a kormány vissza fogja vonni a közoktatási törvényt. Szerinte akik a hatástanulmányt emlegetik, azok azt nem szokták megjegyezni, hogy a dokumentumban komoly forrásbevonás is szerepel.

14:24
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Rogán javaslata "nagyjából megfelel" Orbán céljának

Rogán Antal felszólalásával folytatódik az ülés. A fideszes képviselő a kamatplafon szabályozásáról szóló törvényjavaslatról beszél. Szerinte azt a hiányosságot pótolják, amelyeket a környező országok már megléptek. Ezért őket máshogy érintette a pénzügyi válság - tette hozzá Rogán, aki szerint "nagyjából megfelel" a gazdasági bizottság által készített csomag annak a célnak, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök tűzött ki (ő azt mondta, azt szeretné, hogy 30 százalék felett legyen a tényleges hitelkamat)

14:27
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Rogán tisztességes profitot ígér

Rogán szerint ezzel a csomaggal tisztességes játszmára kényszerítik a bankokat. Hozzátette, hogy ebbe a tisztességes profit is belefér. Rogán hangsúlyozza, hogy egy átmeneti idő után a jelenlegi banki termékekre is vonatkoznak majd az új szabályok, ha azokat megszavazza a parlament.

14:28
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Emlékezés az egyiptomi áldozatokra - fotó

Fotó: Hajdú D. András [origo]

14:30
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

A kormánynak tetszik Rogánék javaslata

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára reagál Rogán felszólalására. Az államtitkár azt mondja, hogy szerte a világban átalakul a bankok és az ügyfelek viszonya. Megjegyzi, hogy ez egy többlépcsős folyamat, és a mostani hitelkamatos javaslatnak is voltak előzményei. A kormány támogatja a javaslatot, és a parlamentet annak minél gyorsabb elfogadására szólított fel - mondta Szatmáry.

14:31
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Hoffmann Rózsa belenyúl a pénztárcájába - fotó

Fotó: Hajdú D. András [origo]

14:33
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

"A kormány rángatja a gazdaságot"

Az LMP-s Vágó Gábor arra kéri a kormányt, hogy ne az EU válságával magyarázza a magyar gazdaság problémáit. Szerinte a legnagyobb gond Magyarországon a kiszámíthatatlanság, mert a kormány rángatja a gazdaságot, például azzal, hogy folyton új adószabályokat jelent be. Vágó szerint az eva körüli vihar azt jelzi, hogy a kormány további adminisztatív terheket tesz a vállalkozók számára.

14:35
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Totojázik a kormány egy LMP-s szerint

A hitelválságot önök eltotojázták - mondta Vágó Rogán Antalnak. Az LMP-s képviselő szerint ugyanis nem történik más, mint hogy a Fidesz a korábbi LMP-s javaslatokat nyújtják be megkésve saját nevükben. Vágó azt javasolja, hogy induljon gazdasági válságtanácskozás, ami szerinte pozitív jelet küldene a külföldnek, és nem lenne olyan gyenge a forint sem.

14:38
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Keveri a "szezont a fazonnal"

Szatmáry Kristóf válaszol az LMP-s Vágó Gábornak is. Az államtitkár szerint Vágó összekeveri a szezont a fazonnal. Szatmáry szerint szükség van a szokatlan intézkedésekre, és bizonyos érdekek megsértésére is. Szatmáry szerint Magyarország iránt továbbra is megvan a nemzetközi befektetők bizalma.

14:40
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Az eva tényleg "kényes kérdés"

Szatmáry szerint az eva valóban egy kényes kérdése a magyar gazdaságpolitikának. De azt mondja, nem akar erről most beszélni, mert még lesz róla szó az adóvitában. Szerinte azonban ettől függetlenül sok olyan intézkedés született, amelyek enyhítették a vállalkozók adminisztratív terheket. Szatmáry azzal zárta hozzászólását, hogy szerinte a magyar gazdaságpolitika átlátható és kiszámítható.

14:43
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Kiss Péter Európába akar menni

Kiss Péter szocialista képviselő, korábbi munkaügyi miniszter "Európába, de mindahányan" címmel szólal fel a munkaügyi törvény tervezetéről. Szerinte ez a törvény illeszkedik abba a politikába, amely eddig is az alacsonyabb jövedelműeket sújtotta. Kiss szerint a munkaügyi törvény tervezetének alapállása elhibázott, mert mindenhol máshol az a bevett gyakorlat, hogy a munkavállalót segítik a törvények, mert helyi szinte a munkaadók vannak erősebb pozícióban. A képviselő szerint Magyarországon most nem ez történik.

14:47
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Rogán beszél, Pokorni mosolyog - fotó

Fotó: Hajdú D. András [origo]

14:49
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Az államtitkár pogácsázásra emlékszik

Czomba Sándor munkaügyi államtitkár reagál Kiss Péter felszólalására. Szerinte a szocialista képviselő több állítása sem igaz, például az sem, hogy az Országos Érdekegyeztetési Tanács megszüntetésével vége lenne a háromoldalú (kormány-munkaadók-munkavállalók) egyeztetéseknek. Czomba szerint a szocialista kormányok idején az volt a jellemző, hogy az OÉT-en pogácsázás zajlott, de a kormányok nem vették figyelembe az ott elhangzott javaslatokat.

14:55
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Igazi rendszerváltást akar egy KDNP-s

Utolsóként Hoffman Pál KDNP-s képviselő szólal fel napirend előtt. Hoffman az 1956-os forradalomra emlékezik, és felteszi a kérdést, hogy vajon lehet-e még igazodási pont a nemzetnek az, ami akkor történt. Elfogadhatatlannak nevezi, hogy vannak olyan emberek, akik a forradalom hőseit és áldozatait gyalázzák meg. Szerinte ki kell kerülnie a közéletből azoknak, akik azonosulnak a forradalom leverőivel. Hoffman szerint végre kell hajtani az igazi rendszerváltást.

15:02
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Szekeres szerint a Fidesz elvette a javaslataikat

Az MSZP támogatja a házszabálytól való eltérést a hitelkamatok korlátozásáról szóló törvények esetében - közölte Szekeres Imre szocialista képviselő. Az eltérés azt jelenti, hogy már hétfőn szavazhat a javaslatokról a parlament. Szekeres szerint valójában az ő javaslataikat vette át a Fidesz.

15:05
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Az LMP is sajátjának érzi a fideszes javaslatot

Ertsey Katalin az LMP nevében jelzi, hogy ők is támogatják a házszabálytól való eltérést. Hozzátette, hogy ők már februárban benyújtottak egy hasonló javaslatot. Ertsey azt mondta, örömteli meglepetéssel hallotta, hogy Rogán azt mondta, tisztességes profitot tesz lehetővé a bankoknak az új csomag.

15:08
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

A Jobbiknak is tetszik a javaslat

Volner János a Jobbiktól azt mondja, hogy szintén a saját javaslataikat látja visszaköszönni a javaslatot. Bár megjegyezte, hogy felpuhította a Fidesz az ő elképzelésüket.

Így már biztosan nem lesz akadálya annak, hogy gyorsítva tárgyaljanak és szavazzanak a javaslatról.

15:13
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Már hétőfőn szavaznak a kamatokról

Szavaztak a határozathozatalról, és 334 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 3 tartózkodással elfogadta a parlament a házszabálytól való eltérést. Ennek értelmében már hétfőn szavaznak a hitelkamatok korlátozásáról benyújtott javaslatokról.

15:17
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Kövér László fegyelmez

"Felhívnám a bekiabáló képviselő úr figyelmét, hogy ő még nincs 90 éves, de 14 már elmúlt, ezért kérem, viselkedjen" - intett helyre Kövér László házelnök egy képviselőt, miután a parlament leszavazta a Jobbik javaslatait. A párt azt szerette volna, ha a parlament megtárgyalja a volt szocialista funkcionáriusok fizetéséről szóló javaslatukat.

15:22
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

"Többet kell dolgozni ugyanazért a pénzért"

A parlament megszavazta a napirendet, most az interpellációk következnek. Elsőként a szocialista Gúr Nándor az új Munka törvénykönyvéről kéredezi a kormányt. Gúr szerint az új törvény miatt nő a munkavállalók kiszolgáltatottsága, kevesebb pénz jut az embereknek, "a jövőben többet kell dolgozni ugyanazért, vagy még kevesebb pénzért" - mondta.

15:28
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

"Minden rosszat összesepertek"

A kormány nevében Czomba Sándor államtitkár válaszol az interpellációra. Szerinte az új Munka törvénykönyvben egy olyan passzus sincs, ami ne lenne érvényben valamely európai országban.

Önök minden rosszat összespertek az európai törvényekből - válaszolta erre Gúr, aki szerint a hiába beszél az államtitkár akármit, az emberek nagy része azt érzi, hogy ez az új törvény a kárukra lesz. Az államtitkár válaszát nem fogadta el, de a parlament többsége igen.

15:31
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Kevesli a szocpolt a Jobbik

A Jobbik kevesli a szocpolra félretett 5-6 milliárd forintot - mondta Z. Kárpát Dániel. A jobbikos képviselő szerint a fiatalok elvándorlásának megállításához ennél sokkal szélesebb körű lakhatási támogatásokra lenne szükség. "Megmondjuk, hogy honnan tegye ezt" - mondta. Szerinte "az elmúlt években a cigányintegrációra elszórt" pénzeket a közrend fenntartására és az otthonteremtés támogatására kellene fordítani.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Jobbikos és LMP-s képviselők a parlamentben

15:35
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Miből támogatja az otthonteremtést a kormány?

Szatmáry Kristóf államtitkár szerint a kormány megfelelően próbálja segíteni az otthonteremtés ügyét, a cigányok integrációjára szánt pénzről pedig azt mondta, hogy ne a korábbi kormányok kudarcából induljanak ki. Z. Kárpát hiányolta, hogy az államtitkár nem mondta el, hogy milyen forrásból képzelik el a lakhatási támogatásokat. A parlament többsége elfogadta az államtitkár válaszát.

 

15:37
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Szavaz a Fidesz-frakció - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

15:41
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Rámennek az ittas vezetőkre

Egy fideszes képviselő arról kérdezte a belügyminisztériumot, hogy hogyan próbálják megfékezni az ittas vezetőket. Kontrát Károly államtitkár szerint is szigorúbb szabályokra van szükség. Ha valaki a jövőben ittasan vezet, magasabb bírságot fog fizetni, második alkalommal pedig a jogosítványát is bevonják. A rendőrség új, elektromos szondákkal fogja szűrni a vezetőket; az államtitkár szerint ez is segít majd, hogy csökkentsék a balesetek számát.

15:47
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

A nyugdíjpénztári vagyont keresi az LMP

Az LMP-s Vágó Gábor szerint a kormány kapkodó, felelőtlen gazdaságpolitikája miatt jelentősen csökkent már a magánnyugdíjpénztári vagyon, ezért kevesebb államadósságot tud majd belőle visszafizetni a kormány. A képviselő szerint megpróbálták megtudni, hogy miből áll a nyugdíjvagyon, de az állam nem árulta el, Vágó szerint így azt sem lehet tudni, hogy mennyi eddig a vagyonvesztés. "Miért rejtegeti a kormány, hogy hogyan gazdálkodik, és miből áll össze a nyugdíjvagyon?" - kérdezte Vágó, aki szerint a Fidesz-kormány "rossz gazdája" a pénznek.

15:50
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Mennyit bukunk az árfolyamon?

Szatmáry Kristóf államtitkár szerint a kormány nem rejteget semmit, az államadósságot kezelő szerv honlapján fent vannak az adatok, most ezeket olvassa fel. Vágó szerint az LMP ennél sokkal részletesebb adatokat szeretnének tudni, hogy kiderüljön, mennyi az árfolyamveszteség például a részvényeken.

15:58
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

A rokkantnyugdíjasokon vitatkoznak

A rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatáról interpellálja a kormányt az MSZP-s Tóth Csaba, aki szerint nem tudni, mennyi rokkantat akar visszavezényelni a kormány a munka világába, és az sem, hogy hogyan akarja levezényelni a felülvizsgálatokat a kormány. A képviselő szerint még a munkaszimulátorok sem működnek. "Meddig akarnak még többszázezer családot bizonytalanságban tartani?" - kérdezte.

Halász János államtitkár szerint "még folyamatban" van az új minősítési rendszer kialakítása. A kormány támogatásokkal fogja segíteni azokat, akik az új vizsgálat szerint képesek munkát végezni, és a közmunkarendszerben is lehetőséget akarnak majd nekik adni.

16:03
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

144 évig tartó felülvizsgálat

A szocialista képviselő szerint a munkaszimulátorral egy ember felülvizsgálata öt-öt és fél óráig tarta, így az összes rokkantnyugdíjast 144 év alatt lehetne vele megvizsgálni. "Ilyen hosszú távra ne tervezzenek" - mondta.A parlament ennek ellenére elfogadta az államtitkár válaszát.

16:14
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc kesudiót majszol - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

16:27
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem százas" törvényről kérdez Nyakó

"A törvény, amely nem százas" címmel kérdezi a kormányt Nyakó István MSZP-s képviselő, aki az egyházakról szóló törvényt érit a cím alatt. Nyakó szerint a törvény diszkriminatív. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint a törvényre azért volt szükség, mert túl sok vállalkozás működött egyházként. Szerinte már tucatnyi új szervezett jelentkezett be, hogy egyházzá szeretne válni. Nyakó szerint erre csak 2012. január 1-e után van lehetőség a törvény szerint, ezért nem érti, hogyan fognak dönteni az új jelentkezőkről.

16:35
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Hol az orvosok béremelése?

Az egészségügyben tervezett béremelések forrását keresi a költségvetésben egy jobbikos képviselő, aki szerint ennek nyoma sincs, több területen kevesebb is a bérekre szánt összeg, mint eddig. Szócska Miklós államtitkár szerint "egyes területeken" a kormány "teszi is, amit tenni kell", példaként a rezidensek ösztöndíjrendszerét említi. Szócska szerint nem csak fizetéssel lehet javítani valakinek a helyzetét, szerinte ilyen az is, hogy a praxisok helyzetét rendezni akarja a kormány. A béremelés forrása szerint a csipszadó lesz a következő években.

16:42
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Lesz pénz a pszichiátriai betegekre

Az idei több mint 7 millió forint helyett a költségvetés szerint jövőre csak 4 millió forint jut a szenvedélybetegek ellátására Szabó Tímea LMP-s kévpiselő szerint. A képviselő arról kérdezi a nemzeti erőforrás minisztériumot, hogy milyen lesz a sorsuk az ellátatlanul maradók sorsa a kormány szerint.

"Nemcsak ellenzékben, hanem most is kiállunk ezért az emberekért" - mondta Soltész Miklós, aki szerint képviselők módosító javaslatokat fognak benyújtani a költségvetéshez, és nem fog csökkenni az erre a célra fordított összeg. Soltész szerint ezen kívül egy speciális intézet is feláll az addiktológiai, pszichiátriai betegek gyógyítására.

16:57
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

A köznevelési törvény titkai

A köznevelési törvény tevezetéhez készült tanulmányról kérdezi Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár Hiller István MSZP-s képviselő, volt oktatási miniszter. A törvénytervezethez készült tanulmányról Hoffmann Rózsa korábban azt mondta, hogy nem is látta, az annyira titkos, hogy nincs is. Hiller szerint Hoffmann alá is írta azt az előterjesztést, amelynek része volt az előterjesztést. Azt kérdezt Hoffmanntól, hogy ismerte-e a tanulmányt.

17:00
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Kiürült az ülésterem - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az azonnali kérdések és a kérdések alatt már nem kell szavazniuk a képviselőknek, ezért ki is ürült az ülésterem, csak a válaszadók és a kérdezők maradtak bent

17:01
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Hoffmann nem győzte meg Hillert

Hoffmann Rózsa szerint a kormánynak nincsenek olyan tervei, amelyek a tanulmányban szerepelnek (a pedagógusok létszámának jelentős csökkentése, tömeges iskolabezárások stb., erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat). Hoffmann szerint a most nyilvánosságra hozott törvénytervezet tartalmazza a kormány terveit, és abban nincs ilyenekről szól. "Nem tudok a kormánynak olyan szándékáról, hogy pedagógusokat küldene el és iskolákat zárna be" - mondta Hoffmann. "Engem nem győzött meg" - mondta erre Hiller.

17:08
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Az uniótól próbál pénzt szerezni a kormány az almásfüzitői vörösiszapra

Az LMP azt kérdezi a kormánytól, meg fogják-e vizsgálni az almásfüzitői vörösiszap-tározót, hogy vannak-e ott veszélyes anyagok. "Nem" - válaszolta erre határozottan Illés Zoltán államtitkár, aki szerint "pontosan lehet tudni, hogy mi van ott", ezért felesleges méricskélni. Illés szerint az lenne a feladat, hogy elszállítsák onnan a veszélyes anyagokat, de erre nincs pénze a kormánynak, ezért uniós forrásokból próbálnak rá pénzt szerezni.

"Ön az egyetlen ebben az országban, aki tudja, hogy mi van abban a tározóba" - mondta erre Jávor Benedek LMP-s képviselő, aki szerint ezzel  még a cég sincs tisztában.

17:21
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Lendvai Ildikó szaval

A Kossuth téri József Attila-szobor áthelyezése miatt aggódik Lendvai Ildikó, aki a költő verseivel akarja meggyőzni a kormányt, ahogy méltó helyen van a szobor. "Nekem is kedvenc költőm József Attila, van is első kiadású kötetem, hozok önnek legközelebb" - mondta erre Halász János államtitkár, aki szerint nem a szobor ellen vannak, nem azt akarják átrakni, csak a teret akarják méltóvá tenni az országgyűléshez.

17:28
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Kirúgják az ápolónőket?

A parlament az azonnali kérdések után most rátér a kérdések tárgyalsáára. Elsőként a szocialista Tukacs István kérdezi a nemzeti erőforrás minisztériumot arról, hogy milyen elbocsátásokra kell számítani az "amúgy is hiányszakmának számító egészségügyben". Tukacs szerint az államosítás miatt a dolgozók félnek, hogy majd átrendezik a kapacitásokat, esetleg bezárják a kórházakat.

17:30
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

"Már az sem igaz, amit kérdezett"

Halász János szerint "már az sem igaz", amit Tukacs kérdezett, a hiányszakmákból nem bocsátanak el senkit, hanem megpróbálják feltölteni az üres helyeket. Szerinte a kórházak átvételével kapcsolatos kormányjavaslat erre több garanciát is tartalmaz.

17:32
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Mennyit keresnek az ügyvédek a vörösiszapon?

A jobbikos Ferenczi Gábor a vörösiszap-katasztrófa után a károsultak megsegítésére megalakított ügyvédi munkaközösségről kérdezi a minisztériumot. A képviselő szerint már az ügyvédek kiválasztása is problémás volt, csak két helyi iroda volt köztük, a messziről jött ügyvédek pedig a károsultak szerint arrogánsak voltak. Ferenczi arra kíváncsi, mennyibe fog ez kerülni az adófizetőknek.

17:35
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

"Egy fillérbe sem kerül"

Tállai András önkormányzati államtitikár szerint az adófizetőknek egy fillérjébe sem fog kerülni az ügyvédi munka, mert az állam költségeit meg fogja téríteni a károkozó.

17:41
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Büféznek a képviselők - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Botka László MSZP-s képviselő társaival a büfében

17:43
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Nem lesz kilakoltatási moratórium

Az LMP-s Vágó Gábor a kilakoltatások miatt aggódik, azt kérdezte a nemzeti erőforrás minisztériumtól, hogy számíthatnak-e a kormánypártok támogatására, ha benyújtanak egy olyan javaslatot, hogy a fűtési szezonban ne legyenek kilakoltatások.

Halász János államtitkár elmondta, hogy tavaly több mint egy évig volt moratórium a kilakoltatásokra, idén elindították a devizahiteleseket segítő programokat, de Vágó kérdésére nem válaszolt.

17:51
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

A kormánynak tetszik a munkahelyi kaució

"Komolyan gondolják ezt?" - kérdezte az új Munka törvénykönyvben szereplő munkavállalói biztosítékról az MSZP-s Gőgös Zoltán a kormányt. A munkavállalói biztosíték Czomba Sándor szerint valóban szerepel a törvényben, de csak azokra vonatkozik, akik pénzzel foglalkoznak. Az államtitkár szerint ez most is elterjedt gyakorlat, és a bíróság is elismeri ezt a formát, szakmai szervezetek szerint pedig "még mindigi jobb a kaució, mint ha kirúgnák a munkavállalót" - mondta.

17:55
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

"Bóvli kormány bóvli gazdaságpolitikája"

"A költségvetéssel a gázba taposnak, és viszik magukkal az országot: neki a falnak" - mondta az MSZP-s Boldvai László, aki szerint a költségvetés "egy bóvli kormány bóvli gazdaságpolitikája".

Czomba Sándor államtitkár szerint az ország rossz helyzet a szocialisták hibája, az Orbán-kormány pedig stabil pályára rakta a gazdaságot. Az ellenzéki képviselők hangos bekiabálásokkal fogadták, hogy az államtitkár szerint a külföld elégedett a kormány gazdaságpolitikájával.

18:00
november 07, 2011
Vágólapra másolva!

Háromnegyed órát pihennek a képviselők

Lejárt a kérdésekre szánt idő, így az ülést vezető Latorcai János, majd háronegyed óra szünetet rendelt el. A parlament 17.45-kor határozathozatallal folytatja a munkáját. A szavazások eredményeiről későbbi cikkeinkben beszámolunk, percről percre tudósításunk ezzel véget ért.

A plenáris ülésről készült összefoglaló videót itt nézheti meg:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!