Nehezen találták meg az utat Európa megmentéséhez

Események

Vágólapra másolva!
Rövid reggeli bizonytalankodás után körvonalazódik, hogy miként akarja kihúzi Európát a gazdasági válságból az Európai Unió. Kiderült, hogy a magyar kormány se igent, se nemet nem mondott az erről szóló megállapodásra, hanem támogatásáról biztosította az egyezményt, amelyet azonban a parlamentnek is meg kell még szavaznia. A britek háttérbe szorultak, a németek bizakodnak. Ez történt pénteken a kaotikus EU-csúcson.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
13:30
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Óvatos irányt választott a kormány

A magyar kormány nem csatlakozott ahhoz a megállapodáshoz, amelyet pénteken hajnalban fogadott el az EU legtöbb tagállama. Mindössze négy ország maradt ki az első hírek szerint a megegyezésből: Csehország, Magyarország és Svédország, amelyek parlamenti vita után döntenek a csatlakozásról, illetve Nagy-Britannia, amelyik teljesen elvetette a csatlakozás lehetőségét (az EU-megállapodásról szóló magyar döntésről itt olvashat részleteket).

13:38
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Mivel magyarázza a magyar álláspontot Szijjártó?

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=vB8LPiPyuEOtJbeG
13:40
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán világosan megmondta

Egy névtelenséget kérő, magas rangú diplomáciai forrás azt mondta az [origo]-nak, hogy a tárgyalófelek túl vannak a válságkezelés napirendjén. Szerinte hajnalban már nagy volt a zűrzavar, ezért sorolták hajnalban Magyarországot egy kalapba Nagy-Britanniával, holott szerinte a magyar kormány végig egyértelművé tette, hogy parlamenti vitát akar a megállapodásról. Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy a zűrzavar ellenére miért nyilatkozott egymástól függetlenül több uniós vezető is hasonlóan a magyar döntésről. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök végig azt a vonalat képviselte, hogy az ügyben meg kell kérdezni a magyar parlamentet, amely vonal "mostanra általánossá vált", szerinte ugyanis már a briteken kívül mind a kilenc nem euróövezeti tagállam erre a konklúzióra jutott. Az [origo] megpróbálta leellenőrizni ezt az információt, ám a diplomata forrásuktól tájékoztatást kapó cseh újságírók csak két további hasonlóan gondolkodó államról - Dánia és Bulgária - hallottak.

13:47
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Bizonytalan a megállapodás

Brüsszelben, az EU-csúcs helyszínén terjedő találgatások szerint mégsem biztos, hogy valóban 23 tagállam csatlakozik a péntek hajnali megállapodáshoz. Tudósítónk hallott olyan verziót is, amely szerint csak az eurózóna 17 tagja megy bele a szerződés azonnali elfogadásába, a többi 9 nem.

13:59
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

A dánok bizonytalanok

A dán kormány még mindig nem döntötte el, hogy csatlakozik-e a tervezett megállapodáshoz az eurózóna országaival - írja a BBC egy dán napilapra hivatkozva. A lap szerint a dán miniszterelnök kijelentette: "Azt mondtuk, hogy eljövünk a megbeszélésre... De semminek nem válhatunk részévé, mielőtt megtárgyaltuk volna a parlamenttel."

14:04
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

A kormány egyetért

Győri Enikő külügyi államtitkár a BBC szerint azt nyilatkozta Brüsszelben, hogy a magyar kormány alá kívánja írni az uniós megállapodást rögzítő kormányközi szerződést. Győri a BBC-nek tagadta, hogy a kormány megtagadta volna az eurózóna tagjai által elfogadott egyezmény elfogadását.

14:10
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán aláírja a horvát csatlakozási szerződést

Forrás: AFP/Georges Gobet

14:13
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Mi a bizonytalanság oka?

Egy bolgár újságíró így magyarázta az alakulóban lévő egyezményt: ez a kormányközi egyezmény, amiről megy a huzavona, megköveteli, hogy alkotmányba foglalják a gazdasági fegyelmező intézkedéseket. Igen ám, de ha alkotmányba kell majd foglalni, akkor nem kellene-e belefoglalni az erről szóló egyezményt is? Szerinte ez is okozhatja a reggel óta tartó bizonytalanságot.

14:15
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Ez kevés lesz a lengyelek szerint

Donald Tusk lengyel miniszterelnök a BBC szerint azt mondta a lengyel médiának, hogy a megállapodás nem ment elég messzire. "Ezeknek a lépéseknek sokkal ambiciózusabbaknak kell lenniük, hogy meggyőzzék a piacokat... Nem hiszem, hogy sikerült volna elérnünk ezeket a célokat."

14:18
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Új szerződésről tud a Reuters

Az euróövezeti államok és kilenc további EU-s tagállam új kormányközi szerződést készít elő a gazdasági integráció mélyítése érdekében - jelentette a Reuters brit hírügynökség a szerződéstervezetre hivatkozva. Az MTI által idézett hírből nem derül ki, hogy ez a péntek hajnali megállapodáshoz képest új-e.

14:23
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Magukra maradnak a britek

Az euróövezeti államok és kilenc további EU-s tagállam új kormányközi szerződést készít elő a gazdasági integráció mélyítésére - jelentette a Reuters brit hírügynökség az MTI szerint. A szövegtervezet szerint a bolgár, cseh, dán, lett, litván, lengyel, magyar, román és svéd kormányfők jelezték: készen állnak csatlakozni a folyamathoz azt követően, hogy - ahol ez szükséges - a kérdésben konzultáltak törvényhozásukkal. Eszerint Nagy-Britannia lehet az egyetlen EU-tagállam, amely nem vesz részt az új szerződésben.

14:26
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán beszélget az EU-csúcson - kép

Forrás: AFP/Eric Feferberg

14:32
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Jön Orbán

Délután 2-kor sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben tartózkodó munkatársunk szerint.

14:38
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Hajlandóságot mutat a magyar kormány

Egy a BBC által közölt szövegtervezet szerint (itt olvasható pdf formátumban, angolul) csak a britek nem csatlakoznak a megállapodáshoz, az eurózónán kívüli EU-tagok - köztük Magyarország - vezetői pedig jelezték hajlandóságukat, hogy a parlamentjükkel való egyeztetés után részt vesznek az együttműködésben.

A dokumentumon december 9-i dátum szerepel, az a BBC híréből nem derül ki, hogy a szöveget már az után dolgozták-e át, hogy délelőtt több ország álláspontja bizonytalan volt a megállapodásról. A magyar kormány álláspontjáról először olyan hírek jelentek meg, hogy kritikus volt a megállapodással szemben és nem támogatja azt, majd több forrás azt állította, hogy a kormány a parlament elé utalja a kérdést és utána dönt (így nyilatkozott Orbán Viktor is), végül pedig a külügyi államtitkár közölte, hogy a magyar kormány kész támogatni a megállapodást.

14:43
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

A piacok tanácstalanok

A befektetők nem tudják, mi történik pontosan az EU megmentésével kapcsolatban a brüsszeli uniós csúcson, az árak ingadoznak - írja a Financial Times blogja. Reggel még estek a részvényárak, emelkedtek a kötvényhozamok, és gyengült az euró, főleg, miután kiderült, hogy a Moody's francia bankokat minősített le - majd megfordult a trend. Kivárás van. A FTSE Eurofirst 300 nevű index 0,9 százalékot esett a nap elején, majd most 0,7 százalékos erősödést mutat, az amerikai határidős index alakulása pedig azt mutatja, hogy a Dow Jones emelkedéssel nyithat.

14:44
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Elsodródott Orbán

Tudósítónk szerint délelőtt volt egy érdekes momentum az EU-csúcson. Amikor jöttek a horvát csatlakozási szerződés aláírásáról az állam- és kormányfők, akkor egy képernyőn lehetett látni, ahogy Orbán Viktor az Európai Tanács elnöke, Van Rompuy mellett sétál, és gesztikulálva magyaráz neki. Van Rompuy eközben rezzenéstelen arccal ment előre, Orbán végül elsodoródott mellőle.

14:47
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

A Jobbiknak nem kell ez az egész

A Jobbik elutasítja azt az európai uniós kormányközi szerződést, amely lehetővé tenné a tagállamok költségvetéseinek közös ellenőrzését és a túlköltekező államok megbüntetését - jelentette ki Volner János pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a magyar kormány csütörtök este azért hezitált a csatlakozással, mert "a kormány belátta, hogy képtelen lesz az adósságcsökkentésre, gazdasági konszolidációra vonatkozó terveit teljesíteni". A Jobbik szerint attól függ a végleges magyar álláspont, hogy az "EU mennyire ijeszt rá Magyarországra", és lesz-e más erős tagállam, amely elutasítja a csatlakozást - jelentette ki Volner János, aki szerint ugyanakkor adott esetben Magyarország nélkül is létre fog jönni a megállapodás.

(MTI)

15:04
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Csúszik Orbán tájékoztatója

Újabb 15 perces csúszás várható Orbán Viktor délután 2-re ígért sajtótájékoztatójában. Az állam- és kormányfők most a bővítésről tanácskoznak. Szerbia esetében a tagjelöltség a kérdés, Montenegró esetében pedig a csatlakozási tárgyalások megkezdése.

15:12
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Klaus: az euró a legnagyobb fenyegetés

Az euró a legnagyobb fenyegetés Európa gazdaságára, a válság fő okozója, amit ráadásul nagy valószínűséggel nem oldanak meg a brüsszeli csúcson - mondta a Bloomberg hírügynökség szerint az erősen eurószkeptikus Václav Klaus cseh elnök, aki egy gazdasági konferencián beszélt. Szerinte az euró okozta az adósságválságot, az eurózóna pedig a leggyengébb láncszem, a leginkább nyilvánvaló problémák éppen ott vannak. Európa jövőjéről szólva Václav Klaus azt mondta, három megoldás van. A valutaunió további integrációja és a fiskális unió létrehozása, annak megteremtése, hogy az eurózóna egyes tagjai elhagyhassák a zónát, vagy annak lehetővé tétele, hogy egyes európai nemzetek "ad hoc" megoldásokkal élhessenek.

15:20
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Sarkozy egyeztet - kép

Forrás: AFP

15:26
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Sokan várják Merkelt

Tudósítónk szerint a tanácskozás helyszínén található konferenciatermek közül dugig van a német, sokan várják Angela Merkel német kencellárt. A francia terem kong az ürességtől, Nicolas Sarkozy államfő állítólag már elhagyta a tárgyalótermet, de még nem szólalt meg.

15:32
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Merkel lila blézerben

Angela Merkel érkezik a sajtótájékoztatók helyszínére, tudósítónk szerint lila blézerben van, és a telefonját nyomkodja.

15:42
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Merkel előrehaladásról beszél

A BBC jelentése szerint Angela Merkel azt mondta az uniós vezetők tanácskozása után, hogy a gazdasági együttműködés tolja majd előre a politikai együttműködést.

15:46
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

A svédeket is félreértették

A BBC idéz egy svéd napilapot, amely szerint a svéd EU-ügyi tanács felhatalmazta a kormányt, hogy csatlakozzon a most születő megállapodáshoz. Korábban olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint a svéd kormány csak a parlament beleegyezésével fogadta volna el a szerződést.

15:50
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán: sikeres a csúcs a magyarok számára

Orbán Viktor miniszterelnök a tanácskozást követő sajtótájékoztatóján kijelentette: izgalmas és Magyarország számára rendkívül sikeres csúcson vagyunk túl. Hogy Európa számára mennyire sikeres a találkozó, az hétfőn dől el, amikor megismerjük a hitelezők álláspontját.

15:58
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Merkel: "Visszaszerezzük a bizalmat"

Angela Merkel a Daily Telegraph blogja szerint azt mondta sajtótájékoztatóján, hogy sajnálja, hogy "Nagy-Britannia nem képes ugyanazon az úton haladni", mint a többiek. A német kancellár kijelentette: "a válság új kezdetre teremt lehetőséget" Európában. Ezután röviden üzent a piacoknak is: "Tudom, hogy az elmúlt két napban nagyon sokan várakozással tekintettek ránk, és hiszek abban, hogy világossá tettük, Európa felmérte a helyzet komolyságát... Tanultunk a hibáinkból, lépésről lépésre visszaszerezzük a bizalmat. Amikor pedig azt mondom, hogy mi, akkor azt értem ez alatt, hogy az a 17 ország, amely az eurózóna része. Fontos azonban, hogy további államok is támogatják ezt a pozitív döntést, de előbb támogatást kérnek a parlamentjeiktől" - mondta.

16:05
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Sarkozy nem fogott kezet Cameronnal

A brit Daily Mail fotókkal és videóval gazdagított beszámolója szerint a francia elnök láthatóan elkerülte a kézfogást David Cameronnal a brüsszeli uniós csúcson. A képeken az látható, amint a brit kormányfő Sarkozy felé közelít, és kéznyújtásra indítja a karját, ami elől a francia elnök villámgyorsan kitér. A kínos helyzetből Cameron úgy menekült ki, hogy megpaskolta Sarkozy vállát.

16:07
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Rompuy: 27-ből 26 maradt

Huszonhat tagország támogatja az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek pénteken Brüsszelben tartott találkozóján elhatározott kormányközi szerződés elkészítését - erősítette meg Herman Van Rompuy, a kormányfői tanács elnöke a kétnapos ülést lezáró sajtótájékoztatón. Azt is megerősítette, hogy Nagy-Britannia kivételével - az esetenként szükséges parlamenti konzultációt követően - valamennyi EU-tagállam kész részt venni a gazdasági integráció mélyítését és az adósságválság tartós rendezését célzó új szerződés előkészítésében. Jelezte azt is, hogy reményei szerint a dokumentumot márciusban alá is írhatják. Van Rompuy egyúttal köszönetet mondott a jelenlegi lengyel és az előző félévi magyar elnökségnek azokért az eredményekért, amelyeket az uniós gazdasági együttműködés fokozásában értek el a nehéz körülmények ellenére.

16:13
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán: Nincs minden megoldva

Orbán azt mondta, a magyar kormány arra kapott mandátumot, hogy a 27 tagállamból álló keretben oldja meg Európa problémáit, de "attól tartok, ezt nem sikerült megoldani".

16:15
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán: Az elitizmust nem szeretem

Orbán kijelentette: "Az elitizmust nem szeretem. Sem az születésit, sem a pártalapút (hogy a kommunisták különleges anyagból lennének), sem a szakértői elitizmust."

16:21
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán: Nem kell a kalandorság

Orbán: Magyarországnak nincs oka sietni, nem léphetünk bele átláthatatlan együttműködési rendszerbe, "mert az kalandorság lenne".

16:25
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán: Túl kell élnünk a 12-es évet

Orbán: 2012 első fele nagyon nehéz lesz, a második fele könnyebb lesz, és ha sikerül működésbe hoznunk a magyar működési tervet, akkor 2013-ra német gazdasági növekedést elérő vagy meghaladó növekedést tudunk produkálni, "de ehhez túl kell élnünk a 12-es évet".

16:33
december 09, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán nem tud Fellegi lemondásáról

Az [origo] és az Index Fellegi Tamás távozására vonatkozó közös kérdésére azt mondta, nem tud róla, hogy a miniszter fölajánlotta volna a lemondását. Azt mondta, annyit tud, hogy Fellegi fölajánlotta, hogy elvállalja az IMF-fel folyó tárgyalások irányítását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről