Másfél nap után mindenki kiszabadult - havazás percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Katasztrófahelyzet alakult ki az országban a csütörtök hajnal óta tartó havazás miatt. Péntek este még mindig 70 ezren voltak áram nélkül, 13 megyében vannak járhatatlan utak, sokan több mint egy napig vesztegeltek az autójukban, és több tucat települést elzárt a hó. A március 15-i ünnepségek elmaradtak, Pintér Sándor riadót hirdetett, majd az állampolgárokat és a szabálytalan autósokat hibáztatta, a Belügyminisztérium SMS-eket küldött, a hadsereg tankokkal vonult az utakra. Így temette be a hó március 15-ét.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül205 bejegyzés
08:16
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Káoszt hozott a márciusi hó

Csütörtökön kemény havazás kezdődött először a Dunántúlon, majd az ország többi részén is. A havazás közlekedési káoszt okozott, az M7-es autópályán 40 autót érintő tömegbaleset történt, több úton egymás után csúsztak az árokba és egymásnak az autók, buszok, kamionok. A havazás okozta káoszt megsokszorozta a helyenként 100 km/h-s szél, amely visszahordta az útra a havat.

A legsúlyosabb helyzet Veszprém megyében alakult ki, ahol még Pápát is le kellett zárni: nem engedtek ki autósokat a járhatatlan utakra. A kint rekedtekért terepjárókkal, sőt katonai teherautóval mentek, másokat csak letereltek az útról, és melegedőbe, átmeneti szállásra küldtek. A hatóságok arra kérték az embereket, éjjel senki ne induljon útnak, az este műszakot záró cégeket pedig arra, hogy inkább tartsák a gyárakban a dolgozókat. A csütörtöki nap eseményeiről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

08:17
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Lefújták a március 15-i rendezvényeket

A csütörtöki havazás után a pénteki ünnepnap sem ígérkezik könnyűnek. A kormány az emberek testi épsége miatt lefújta a szabadtéri állami rendezvényeket, így nem lesz ünnepség a Nemzeti Múzeumnál, ahol Áder János mondott volna beszédet. A részletekről reggel nyolc órakor tartanak sajtótájékoztatót.

Nem tartja meg március 15-i nagygyűlését a Jobbik sem, a párt arra kér mindenkit, hogy ne induljanak útnak. Nem tartja meg tervezett programját Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció sem, viszont az eredeti időpontban zárt körben beszédet mond majd Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba, felolvassák a párt 12 pontját.

Az eredeti tervekről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

08:28
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Százötven út járhatatlan

Mintegy 150 út járhatatlan és harmincnál több település megközelíthetetlen - közölte a közútkezelő péntek reggel. Továbbra is azt kérik, hogy  hófúvásokban érintett megyékben senki ne induljon útnak.

Országszerte több megyében sok fő- és mellékút vált járhatatlanná a viharos széllökések nyomán kialakult hófúvások miatt. Az Útinform számításai szerint Somogyban 17, Zalában 21, Komárom-Esztergomban 18, Tolnában 10, Veszprémben 17, Győr-Moson-Sopronban 30, Fejérben 26, Vasban 1, Borsod-Abaúj-Zemplénben 7, Szabolcs-Szatmár-Beregben 2 és Bács-Kiskun megyében 2 úton van érvényben teljes útzár. Emellett számos nagyon nehezen járható útszakasz van ezekben a megyékben.

Az ország nyolc megyéjében továbbra is piros, vagyis a legmagasabb fokú riasztás van érvényben az erős hófúvás miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar, valamint Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala, Somogy és Fejér megye legtöbb térségében továbbra is arra kell készülni, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet. A veszélyes időjárási jelenségek délután kezdhetnek mérséklődni.

08:30
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Több mint harminc település elzárva

A teljes útlezárások miatt elzárt település a zalai Zalaszentmárton, Belezna, Rezi, a tolnai Szakadát, a veszprémi Tés, Jásd, Nagyesztergár, Sáska, Zalahaláp, Taliándörögd, Mindszentkálla, Szentbékkálla és Káptalantóti, a Fejér megyei Iszkaszentgyörgy, Magyaralmás, Zámoly, Gánt, Csókakő, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Szár és Újbarok. Emellett a rendőrség lezárta a Veszprémből, Várpalotáról és Pápáról kivezető utakat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nem lehet bejutni Hejcére, Regécre, Mogyoróskára, Fonyra, Korlátra, Pányokra, Simára, Baskóra, Abaújalpárra, Arkára, Boldogkőváraljára és Boldogkőújfaluba.

08:32
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Nyolcezren átmenti szálláson

A rendkívüli időjárási körülmények miatt mostanáig több mint ezer helyszínen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem egységeinek. Több mint 8 ezer embert kellett átmeneti szálláson elhelyezni, több mint 100 ezer ember maradt áram, mintegy tízezer pedig vízszolgáltatás nélkül.

A katasztrófavédelem megerősített ügyeleteire az érintett megyékben az intenzív havazás következtében több ezer segélyhívás érkezett. Több mint százan sérültek meg különböző közúti és egyéb balesetekben.

08:42
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Sokat késnek a vonatok

A havazás és a viharos erejű szél nagyon komoly gondot okoz a vasúti közlekedésben szerte az országban. Főleg a Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Záhony, a Miskolc-Nyíregyháza és a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon van súlyos fennakadás, de szinte mindenütt késnek a vonatok - közölte az MTI-vel pénteken Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese.

Van olyan járat, amely több száz percet késik. Több vonalon nagyon rövid idő alatt magas hóakadályok keletkeznek, így a hóekés mozdony hiába járja végig a pályát, utána sem lehet vonatot indítani.

A Budapest-Komárom-Győr vonalon a hóátfúvások miatt Komárom és Győr között le kellett zárni az egyik vágányt. A viharos erejű szél nemcsak a havat hordja, hanem leszakította a felsővezetéket is az említett a vonalakon. Az állomásokon, megállóhelyeken szerte az országban több százan dolgoznak a peronok síkosságmentesítésén, a váltók tisztításán és a felsővezetékek javításán.

Pénteken az InterCityre és a feláras vonatokra nem kell helyjegyet vásárolni - közölte a sajtóügyeletes.

08:44
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Nem indulnak buszok a Dunántúlra

A rendkívüli időjárás miatt a Volánbusz Zrt. előreláthatólag péntek délig nem indít járatokat Budapestről a Dunántúlra. Az elővételben megvásárolt menetjegyeket a társaság visszaváltja - közölte az MTI-vel Szalayné Kotroczó Eszter, a cég szóvivője. A dunántúli megyékben mintegy százötven út járhatatlan és harmincnál több település megközelíthetetlen.

08:46
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

A mentőegységek is elakadtak a 86-oson

Éjjel a 86-os úton, Győr-Moson-Sopron megyében Szil és Páli között a több kilométeres járműsorból mintegy két kilométernyit sikerült kiszabadítani - közölte a megyei rendőr-főkapitányság. Jelezték: a válságos helyzetben a rendőrség mezőgazdasági gépek helyszínre irányításával próbálja menteni a bajba jutott autókat és buszokat, de néhol olyan kritikus az utak állapota, hogy a traktorok is elakadnak.

A helyzetet nehezíti, hogy változatlanul erős, néhol viharos szél fúj, amely fél-egy méterre csökkenti a látótávolságot és hótorlaszokat, néhol méteres hófalakat emel.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője, Pécsi Norbert Sándor péntek reggel azt közölte, hogy a 81-es úton Pér és Töltéstava, a 83-ason Gyarmat és Veszprém megye határa, a 86-oson pedig Szil és a megyehatár között elakadt kamionok blokkolják a forgalmat. Hozzátette: megyeszerte 28 négy számjegyű összekötő út forgalmát bénította meg a hófúvás. A közútkezelő továbbra is azt kéri: aki teheti, ne keljen útra a térségben.

09:00
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Százezren áram nélkül maradtak

Összesen 160 település maradt áramszolgáltatás nélkül, ami több mint 100 ezer embert érintett. Vízszolgáltatás jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5 településén szünetel átmenetileg, mintegy 11 ezer lakost érintve - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

09:03
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Leállították a balatoni kompot

A rendkívül erős szél és rossz útviszonyok miatt ideiglenesen leállították a balatoni kompjáratot. Széles János, a rév állomásfőnöke péntek reggel az MTI-vel azt közölte, hogy a Szántód és Tihany között közlekedő kompot akkor indítják újra, ha az időjárás lehetővé teszi.
09:05
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Kilométeres autósor az M1-esen

 Kilométeres autósor vesztegel az M1-es autópályán Győr közelében - közölte pénteken reggel a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A főváros felől "egy sávon, csörgedezve" halad a forgalom, a Budapest felé tartó oldalon pedig azzal próbálják javítani a helyzetet, hogy Győrnél nem engedik az autósokat felhajtani a sztrádára.

Az MTI a mentésben részt vevőktől úgy értesült: azt tervezik, hogy több ponton átvágják az autópálya szalagkorlátját, így téve lehetővé, hogy a hófalak által feltartott autók vezetői visszaforduljanak vagy mellékutakra "meneküljenek".

Az MTI tudósítója által találomra megkérdezett, Győr déli, az M1-eshez közeli részén lévő mintegy fél tucat panzió, szálloda mindegyikében azt közölték: késő estére telt házuk lett, mert az autópályán veszteglők közül sokan úgy döntöttek, inkább biztonság, meleg helyen alszanak, és később folytatják útjukat.

09:08
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Bajnaiék sem tüntetnek

A zord időjárás miatt - az állami rendezvényekhez hasonlóan - az Együtt 2014-Párbeszéd Választási Szövetség is lemondja mai, ünnepi rendezvényét, amely a budapesti Március 15. téren kezdődött volna 15 órakor. Bajnaiék közleménye szerint több száz szimpatizánsuk jelezte, hogy nem meri vállalni az utazással járó kockázatokat.
09:18
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Átvágták a szalagkorlátot az M1-esen

Az M1-es autópálya 90-es kilométere környékén, Bábolna közelében, a Győr irányába vezető oldalon továbbra is áll a forgalom, a személyautók mentésének ideje bizonytalan. Az autósokért melegedőbuszokat indítottak - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A pálya Budapest irányába vezető oldalán lassan megindult a forgalom. Győr felé a 77-es szelvényben átvágták a két oldalt összekötő szalagkorlátot, a rendőrök megkezdték a 65-ös és a 83-as szelvények között rekedt járművek kimentését.

09:25
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Akadozik a tömegközlekedés Budapesten

A havazás miatt nem közlekednek az 51-es és az 52-es villamosok a Török Flóris utca-Nagysándor József utca közötti szakaszán - írta péntek reggel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a rendkívüli időjárás miatt a korábban meghirdetett mai közúti zárások és a hozzájuk kapcsolódó tömegközlekedési változások döntő többsége elmarad.

A BKV fődiszpécsere péntek reggel az MTI-nek azt mondta: a téli időjárási körülmények között nehezebben, de tudnak a járataik közlekedni, nagyobb fennakadások nincsenek. Az éjjeli és kora reggeli órákban áramellátási problémák miatt több villamosjárat vonalán is pótlóbuszokat kellett beállítani, de a forgalom jelenleg zavartalan.

09:28
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Szendvics, tea, meleg takaró

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint eddig mintegy 140 embert sikerült a hóban elakadt járműből kimenteni. Az úton rekedtek ellátása érdekében az érintett megyékben 227 melegedő szálláshelyet alakítottak ki, amelyeken eddig több mint nyolcezer embert helyeztek el, az ő ellátásuk folyamatosan megoldott takarókkal, meleg teával és szendvicsekkel. Az úton rekedt utasok közül, akik nem kívánták a gépjárművüket a helyszínen hagyni, melegedő buszokat biztosítottak, és gyermekeiket a legközelebbi melegedőhelyekre szállították.

Az úton rekedtek mentésével egy időben a súlyos betegek kimentéséről, ellátásáról, a forgalmi fennakadások miatt elakadt mentőegységek mentéséről is gondoskodni kellett. Mint kifejtették: a sárospataki melegedőhelyen egy epilepsziás gyermek gyógyszeres ellátását biztosították, a szerencsi pályaudvaron rekedt csaknem kétszáz utas számára a melegedést szerelvényeken sikerült megoldani.

Szajolon egy 1600 embert szállító személyvonat rekedt a pályaudvaron. Az utasokat, köztük négyszáz gyermeket a közeli kollégiumokban helyezték el ideiglenesen. Az érdi buszgarázsból két csoportban húsz busz az M1-es autópályán, négy pedig az M7-es és a 7-es úton rekedtek kimentésére útnak indult - írta a katasztrófavédelem.

Az OKF arra kéri a lakosságot, hogy továbbra se induljanak útnak, valamint kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról.

09:30
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Tamásinál mindenkit kimentettek

Péntek hajnalban befejeződött a 65-ös úton, Tamási és Iregszemcse között járművekben rekedt utazók kimentése, a környék településein 1000-1200 ember töltötte az éjszakát ideiglenes szállásokon. A legtöbb embert Tamásiban és Iregszemcsén helyezték el művelődési házakban, kollégiumokban, de Nagykónyiban, Pincehelyen és Simontornyán is sokan éjszakáztak.

A bajbajutottak jelenleg is arra várnak, hogy járhatók legyenek az utak. A védelmi bizottság elnöke arról számolt be: továbbra is le van zárva Tamásitól Iregszemcse felé a 65-ös, Pincehely és Nagykónyi felé pedig a 61-es főút.

Csütörtökön Iregszemcse és Tamási között öt autóbusz és sok személygépkocsi csúszott árokba, az éjszaka folyamán több mint száz embert, köztük sok diákot, beteget terepjárókkal, traktorokkal szállítottak Iregszemcsére helybeli magánemberek, gazdálkodók. Az utasok közül sokan tizenkét órát vártak a mentésre. 

Boros Brigitta Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a tamási és a dombóvári járás útjain kritikus a helyzet annak ellenére, hogy a közútkezelő gépei folyamatosan tisztítják az utakat.

09:33
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Meddig tart még a havazás?

 Az ország nyolc megyéjében továbbra is piros, vagyis a legmagasabb fokú riasztás van érvényben az erős hófúvás miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar, valamint Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala, Somogy és Fejér megye legtöbb térségében továbbra is arra kell készülni, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet.

A hófúvás, valamint a viharos szél miatt a Dunántúl nagy részén, de az ország keleti felében és a középső területein, köztük a budapesti kistérségben is riasztás van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: erős hófúvás továbbra is a Dunántúl középső sávjában és az északkeleti megyékben várható.

A legerősebb széllökések általában továbbra is 60-90 kilométer/óra között várhatók, de a Bakony és a Balaton térségében reggel és délelőtt továbbra is számítani kell 100-110 kilométer/óra körüli széllökésekre is. A sokfelé viharos északnyugati szél északkeleten a déli óráktól, a Dunántúlon csak a délután második felétől kezd jelentősen mérséklődni.

A havazásból a Tiszántúlon újabb 5-10, a Duna-Tisza közén és a Dunántúl keleti felén nagyjából legfeljebb 5 centiméter friss hó hullhat. Késő délután mindenütt megszűnik a csapadék - olvasható az előrejelzésben.

Jelenleg az egész országban fagypont alatti a hőmérséklet. A nappali órákban mínusz 4 és plusz 1 fok között alakulhatnak a maximumok.

09:35
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Meglátjuk, meddig jutunk

A 4-6-os villamos sofőrje a Blaha Lujza teret Buda felé a következő figyelmeztetéssel hagyta el: "Kedves utasaink, elméletileg a Széll Kálmán térig megyünk, gyakorlatilag meglátjuk" - jelentette tudósítónk. A Széll Kálmán téren váltóhiba miatt sokáig nem indultak el a villamosok Pest felé.

09:38
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Járhatatlan az M7-es Somogyban

Somogy megyében az utak balesetveszélyesek és több szakaszon járhatatlanok, az M7-es autópályán és a 7-es főúton továbbra sem lehet közlekedni - közölte Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófelelőse pénteken.

A rendőrök a társszervek együttműködésével 2405 embert és 1419 járművet mentettek ki a hó fogságából. Csütörtök óta 53 baleset történt, közülük hét járt sérüléssel. Huszonhat helyen ezer embernek nyújtottak menedéket forró teával, takarókkal.

A megyében továbbra is mintegy harminc járhatatlan útszakaszt tartanak nyilván. Egyelőre megközelíthetetlen Nagybajom, Kadarkút, Osztopán, Somogyjád, Gamás, Karád és Mike. A rendőrség kéri, hogy a megyében a hóhelyzet miatt senki ne induljon útnak. Somogyban 8-20 centiméternyi hó hullott, és továbbra is viharos erejűek a széllökések.

10:00
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Késnek a vonatok a GYSEV vonalain

A GYSEV vonalain elsősorban a Győr-Moson-Sopron megyei szakaszokon kell késésekkel számolni a hóhelyzet miatt, 10-50 perces csúszások előfordulhatnak. A feláras vonatokra a pénteki üzemzárásig nem kell pótjegyet váltaniuk az utasoknak, és továbbra is érvényes a rendkívüli időjárás miatt bevezetett intézkedés, hogy elfogadják a Kisalföld Volán bérleteit is.

Éjszaka két felsővezeték-szakadás és egy sínre dőlt fa is nehezítette a közlekedést, a hajnali órákra pedig több helyen nagyobb hótorlaszok alakultak ki a hófúvás miatt. A hibák elhárításán folyamatosan dolgoznak a vasúttársaság szakemberei.

10:08
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Fejér megyében több helyen tilos autóba ülni

Három járásban teljes gépjárműforgalmi tilalom van Fejér megyében: a megyei rendőr-főkapitányság vezetője a székesfehérvári és a gárdonyi járásra kiadott csütörtök esti rendelkezést, az enyingi, a bicskei és a móri járásban azonban továbbra is érvényben van a tilalom. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a Székesfehérváron és a környező utakon veszteglőket, hogy ha el szeretnék hagyni a várost, akkor ezt a 7-es úton Budapest irányába, illetve a 63-as úton tegyék meg. A megye többi útja továbbra is nehezen vagy egyáltalán nem járható, így azokon a közlekedés nem biztonságos. Csütörtök este óta Fejér megyében kamionstop van az egy és két számjegyű főutakon.

10:15
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Iskolában melegednek az elakadt autósok

Sok a román, de több más ország állampolgárai is nagy számban vannak azok között, akik az M7-es autópálya vagy az M70-es autóút zalai szakaszán akadtak el a rendkívüli időjárási viszonyok miatt. Letenye általános iskoláját éjjel nyitották meg ideiglenes melegedő helyként. Kora hajnalban szállították oda az autópályán rekedt járművek utasait, akik között nagy sok román van családdal, gyerekekkel. Ételt, italt, takarókat adtak nekik, befűtötték az épületet, és az iskola tornatermében aludni is tudtak. A letenyei iskolában péntekre virradó éjjel nyolcvan embert helyeztek el azok közül, akik az autópályán vagy az autóúton akadtak el az időjárási viszonyok miatt. A katasztrófavédelem további három helyszínt, egy-egy nagykanizsai, keszthelyi és sármelléki iskolát is kijelölt melegedőhelynek. Az éjszaka Sármelléken 150, Keszthelyen 24 embernek nyújtottak ideiglenes elhelyezést, a nagykanizsai iskolát nem kellett igénybe venni.

10:18
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Csak a zászlófelvonást tartják meg

Pénteken reggel erről rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Balatoni Mónika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Elmondta, hogy tegnap este 7-kor összeült az úgynevezett operatív törzs. Ez egy olyan szervezet, amely katasztrófavédőkből, mentőkből, a Belügyminisztérium, a BKK, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a katonaság, a rendőrség és a TEK képviselőiből áll, felállítását pedig minden nemzeti ünnep előtt törvény írja elő, a 2006. augusztus 20-ai tragikus tüzijáték óta.

Az operatív törzs mérlegelte az időjárási helyzetet, ez alapján Pintér Sándor este 10-kor hozta meg azt a döntést, hogy lefújnak minden kültéri ünnepi rendezvényt. A zárt téri ünnepi rendezvényeket Balatoni szerint nem törlik, lesz ünnepi megemlékezés a Széchenyi Könyvtárban, a Hadtörténeti Múzeumban, a Parlamentben, és átadják a Széchenyi- és a Kossuth-díjakat is. Balatoni azt mondta, hogy a döntés szlogenje, hogy "Tisztelet a bátraknak". Szerinte ugyanis van igény a közös ünneplésre, és a zord időjárás ellenére a kormány felkészült arra, hogy aki szeretne ünnepelni, annak megadják erre a lehetőséget.

Arra a kérdésre, hogy azt mérlegelték-e, hogy a zártakat is törlik, azt felelte, hogy mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy elmegy-e valahová. De teljesen nem akarják törölni az ünnepet, és az időjárás-előrejelzéseket látva már március 13-án intézkedtek arról, hogy néhány állami esemény kerüljön át zárt térbe - mondta. Az egyetlen nyílt téri állami rendezvény, amit megtartanak, az az ünnepélyes Kossuth téri zászlófelvonás lesz katonai tiszteletadással. De Balatoni azt mondta, hogy csak egy minimális ceremnia lesz, viszont ezt meg kell tartani, mert törvény írja elő.

Az operatív törzs ma is folyamatosan ülésezik, folyamatosan értékelik a helyzetet. Figyelik az autópályákat, a baleseti statisztikákat, igyekeznek beavatkozni folyamatosan ott, ahol szükség van rá.

10:28
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Több ezren éjszakáztak az utakon

Több ezren éjszakáztak az M1-es autópályán rekedt járművükben Győr és Tata között - közölte a katasztrófavédelem Győr-Moson-Sopron megyei szóvivője pénteken az MTI-vel, továbbra is arra kérve mindenkit, hogy ne induljon útnak.

Dobos Viktória jelezte: nem is a havazás, hanem az óránkénti akár 100 kilométeres szél és kamionok keresztbe fordulása okozta a hatalmas torlódásokat. Több helyen a műszaki mentések ideje alatt álló forgalom miatt az autókat befújta a szél, ezért azok a jeges úton nem tudtak elindulni. A megyében jelenleg is több főút járhatatlan, a legrosszabb a helyzet Bősárkány és Jánossomorja között, a 86-oson. A közútkezelő 27 gépe folyamatosan dolgozik a megyében, de a szél szinte azonnal visszafújja a havat az utakra.

10:32
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

A reptéren nincs fennakadás

A havazás ellenére normál üzemmódban tudják fogadni és indítani a járatokat a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren - közölte a Budapest Airport szóvivőhelyettese péntek délelőtt. A havazás miatt csak egyetlen járat, a Lufthansa Münchenből érkező repülőgépe volt kénytelen Bécsben leszállni, mert a budapesti repülőtéren nem tudták fogadni. Az utasok továbbszállításáról a légitársaság gondoskodik - tette hozzá.

A kifutópályákat folyamatosan takarítják. A kora reggeli órákban több gép is a levegőben várakozott, amíg teljesen letakarították a 2-es pályát, ezután mindegyik rendben le tudott szállni. Reggel óta folyamatosan dolgoznak a repülőtér hószolgálatának munkatársai, zajlik a gépek jégtelenítése, a repülőtér közlekedésében nincs fennakadás - mondta Kurucz László.

10:34
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Az LMP lemondott a "kerékpáros örömtekerésről"

Az LMP a Facebook-oldalán közölte, hogy a rendkívüli időjárási körülmények miatt a tervezett programok módosultak: a kerékpáros felvonulás helyett a Deák térről 10:30-kor induló kerékpáros felvonulás helyett a megemlékezők gyalog átsétálnak a Pilvax közbe, a Pilvax kávézóba. Itt "11:00-tól Galkó Balázs színművész szaval és 48-as dalokat tanít a Pilvax kávézóban, 12:00-kor ugyanitt Vágó Gábor és Schiffer András mond rövid beszédet".
10:37
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Sok autós nem tud fűteni az M1-esen

A Kisalföld.hu-nak egy, az M1-esen veszteglő autós jelentette, hogy kamionok állnak keresztben, autók ütköztek a szalagkorlátnak. Az olvasó szerint "se étel, se ital. Sokaknak elromlott a fűtésük és többen vannak nagycsaládosok is a pályán. A katasztrofális helyzet már elviselhetetlen, sokan átfáztak".

10:40
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Senki nem mond semmit az M1-esen rekedt autósoknak

Több mint 15 órája áll több száz autós az M1-es autópályán Tatabánya környékén úgy, hogy semmi információjuk nincs, mert egyetlen rendőrt és katasztrófavédőt sem láttak - jelentette egy olvasónk, aki szerint az autósok arra készülnek, hogy megbontsák az autópálya szalagkorlátját.

Korábban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt közölte, hogy melegedőbuszokat indítottak az úton ragadt utasoknak Bábolna környékére.

10:47
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Keleten javul a helyzet

Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyére vonatkozóan másodfokúra mérsékelte az erős hófúvás miatt kiadott riasztást a meteorológiai szolgálat péntek délelőtt, hat másik megyében viszont továbbra is piros riasztás van érvényben.

Továbbra is a legmagasabb fokú, piros riasztás van érvényben Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Somogy, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Emellett a hófúvás, valamint a viharos szél miatt szinte az egész országban van érvényben valamilyen fokozatú riasztás. Így mindenhol készülni kell arra, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet.

10:48
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Még 5-10 centi hó hullhat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez péntek délelőtt eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a sokfelé viharos északnyugati szél északkeleten a déli óráktól, a Dunántúlon csak a délután második felétől kezd jelentősen mérséklődni. A legerősebb széllökések általában óránkénti 60-90 kilométeres erősségűek lehetnek, a Bakony és a Balaton térségében azonban reggel és délelőtt továbbra is számítani kell az óránkénti 100-110 kilométeres erősségű széllökésekre is.

A Tiszántúlon újabb 5-10, a Duna-Tisza-közén és a Dunántúl keleti felén nagyjából 5 centiméternyi friss hó hullhat. Késő délutántól mindenütt megszűnik a csapadék. Erős hófúvás továbbra is a Dunántúl középső sávjában és az északkeleti megyékben várható.

10:50
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Vasárnap tüntet a Milla

A rendkívüli időjárási viszonyok miatt vasárnap délutánra halasztja az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport (Milla) a Kálvin térre, a Magyar Nemzeti Múzeum közelébe hirdetett péntek délutáni demonstrációját - tájékoztatta az egyesület korábbi vezetője az MTI-t. Juhász Péter elmondta, hogy a demonstrációt vasárnap változatlan formában és helyszínen vasárnap 15 órától kívánják megtartani.
10:52
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Visszafordítják Budapestre a Hegyeshalom felé tartókat

Pályazár van érvényben az M1-es autópálya főváros felé vezető oldalán, Győrnél, több ponton a szalagkorlát elbontásával próbálják elterelni a forgalmat - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pénteken a honlapján.

Győr-Moson-Sopronban az M1-es és az M19-es csomópontjától délre, a 105-ös kilométernél az országhatár felé műszaki mentés miatt alakult ki több kilométeres torlódás, a főváros felé vezető oldalon valamivel nyugatabbra, a 115-ös kilométernél pályazár lépett életbe - írták.

A tájékoztatás szerint Komárom-Esztergom megyében a 79-es, Győr-Moson-Sopronban a 111-es kilométernél elbontották a műszaki átjárót; a Hegyeshalom felé haladókat visszafordítják a főváros felé.

10:59
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Többszáz ingázó rekedt Várpalotán

Csütörtökön több száz ingázó rekedt Várpalotán a rendkívüli időjárási és közlekedési viszonyok miatt, közöttük gyerekek, idősek és krónikus betegek is. Mindenkit átmeneti szálláson, melegedőkben helyeztek el, a Tésről bejáró kisebb gyerekeket igyekeztek osztálytársakhoz, rokonokhoz elvinni, a többiekkel egy tanár maradt. A városban vendégeskedő sepsiszentgyörgyi színészek játékkal próbálták oldani a hangulatot - mondta a polgármester.

Az érintettek nagy része elfogadta a kialakult helyzetet, pánik nem volt, minden krónikus beteg gyógyszerét megszerezték. Egy idős asszony rosszul lett az átélt izgalmak miatt, őt kórházba szállították.  A városban rekedt több száz embernek meleg teát, ételt biztosítanak. A polgármester kiemelte: mindenkiről gondoskodnak, aki a város közelében jutott bajba, kérik, hogy a Jó szerencsét művelődési házba térjenek be információért.

11:02
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Késés 120 perc - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kijelző a Déli Pályaudvaron. A képre kattintva galéria nyílik!

11:08
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Káosz keleten is

A keleti országrészben sem jobb a helyzet, mint a Dunántúlon - jelezte egy olvasónk, akinek a felesége Kisújszálláson éjszakázott, mert az IC-vel addig jutott el. Az állomáson ma reggel a vasutasok azt mondták, ők nem tudnak neki információt adni. Az asszony Szabolcsba igyekezett, ott ismerőseik szerint most nincs áram, fűtés és telefon. Nem tudnak információt szerezni, mert minden információs telefonszám túlterhelt, nem tudják, mire számíthat, aki útnak indulna.

11:12
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Zalában sem járnak a buszok

Zalaegerszegről pénteken nem indultak és a városba nem érkeztek távolsági buszjáratok, a megye egyes területein egyáltalán nincs menetrend szerinti közlekedés - mondta el a Zala Volán zalaegerszegi üzemvezetője. A zalai megyeszékhelyről csütörtökön elindult járatok közül sem ért vissza két autóbuszuk. Keszthely és Hévíz, valamint Bak és Zalatárnok térségének kivételével a helyközi közlekedésben járnak a zalai buszok, de jelentős késésekkel tudnak csak haladni a hóátfúvások és az elakadt járművek miatt.

Péntek délelőtt Zalaegerszeg északi elkerülő útján és Dióskálon is a hóban vesztegelt egy-egy buszuk, amelyeket még csütörtökön kellett a helyszínen hagyni. 

A közlekedési körülmények változásától függően legkorábban péntek délutánra remélhető, hogy újra elindulhatnak a távolsági buszok. Példaként említette, hogy a győri és szegedi járat is Zalaegerszegen rekedt, azokat sem tudták csütörtök óta útnak indítani.

11:14
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Hómunkás Budapesten - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

11:21
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Újabb elzárt települések

Tizenötre emelkedett a hófúvások miatt elzárt települések száma pénteken Veszprém megyében; Veszprém, Pápa és Veszprém megye kivezető útjait lezárták - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján. Nagyesztergár, Tés, Jásd, Sáska, Zalahaláp, Taliándörögd, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Káptalantóti, Csetény, Lókút, Bakonynána, Szápár, Dudar, Felsőpere el van vágva a külvilágtól.

Veszprém megye területén a 7,5 tonnás járművek előtt továbbra is le van zárva a 83-as és a 82-es út,a megyéből továbbra sem lehet felhajtani az M7-es autópályára (Balatonvilágosnál), ott ugyanis a balesetek miatt teljesen megállt a forgalom.

Tájékoztatásuk szerint a Tapolca és Zalahaláp közötti utat hóátfúvás miatt lezárták; zárva van a Tapolca és Gyulakeszi közötti út, a 7301-es út teljes hosszában, a 710-es út, a Sümeg-Bazsi közötti 7327-es út, a Sümeg és Sümegprága közötti 73159-es út, Sümeg belterületén a 7327-es út, a Sümeg és Devecser közötti 7324-es út, a Sümeg és Tapolca közötti 7319-es út, a Balatonfüred és Balatonszőlős közötti 7338-as út.

Balatonfüred Aszófő és Pécsely felől megközelíthetetlen, le kellett zárni minden Pápáról, Veszprémből és Veszprém megyéből kivezető utat, valamint a 8-as utat Devecsernél Vas megye irányába - áll a közleményben.

11:25
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Debrecenben nem járnak a villamosok

A felsővezetékekre rakódott jég miatt csütörtök este leállították a villamosközlekedést Debrecenben és várhatóan pénteken is egész nap pótlóbuszok szállítják az utasokat. A csütörtök esti ónos eső miatt félő, hogy leszakadnának a vezetékek, ha megpróbálnák megtisztítani a jégtől. A Nagyállomás és az egyetem között így pótlóbuszok járnak. Elképzelhető, hogy egész hétvégén szünetelni fog a villamosközlekedés a városban, meg kell várni ugyanis, hogy a vezetékek leolvadjanak.

11:27
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Vonatok indultak a Balatonhoz

A MÁV 10 órakor személyszállító vonatot indított a Balaton mindkét partja irányába - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Szabó-Bisztricz Anett tájékoztatása szerint a vonatközlekedés akadozik. A 10 órakor induló vonatok Szabadbattyán-Lepsény irányába a Balaton déli partján Nagykanizsáig, valamint Szabadbattyán-Polgárdi-Füle-Csajág vonalon a Balaton északi partján Tapolcáig mennek. Székesfehérvárról Budapestre körülbelül óránként indulnak személyvonatok.

Fejér megyében a kora reggeli órákban megállt a vasúti közlekedés Dinnyés és Budapest között. A MÁV tájékoztatása szerint az érintett vasúti pálya jégmentesítése folyamatos. 

Közlekednek a vonatok a Nagykanizsa-Veszprém-Tapolca és a Székesfehérvár-Sárbogárd vonalon, de a komáromi vasútvonal Mór után nehezen járható. Jelentős a késés a Székesfehérvár-Pusztaszabolcs vonalon.

11:29
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Buszok, autók az árokban

Egy román busz árokba csúszott, egy másik elakadt Püspökladány környékén, több autó pedig az utakon rekedt péntekre virradó éjjel Hajdú-Biharban - közölte a megyei rendőr-főkapitányság. Csütörtökön késő éjjel egy Ártánd felé tartó, román rendszámú busz csúszott árokba a 42-es úton Bárándnál. A buszon senki nem sérült meg, a 48 utast egy püspökladányi rendezvényházban helyezték el. Szintén Püspökladányban helyezték egy másik román busz utasait is, ennek vezetője a 4-es úton kért segítséget a rendőrségtől.

A Nádudvart Hajdúszoboszlóval összekötő alsóbbrendű úton öt autó akadt el a hóban, mentésük jelenleg is folyik. Hajdú-Biharban nincs járhatatlan út és megközelíthetetlen település, de a megyei utak nehezen járhatóak, csúszósak, jegesek és a hóátfúvás is folyamatos.

Hajdú-Bihar tíz településén szünetel vagy szünetelt hosszabb-rövidebb ideig az áramszolgáltatás, amely hajnalban mintegy 25 ezer háztartást érintett. Az áramszolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán.

11:30
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Lobog a zászló - kép

Forrás: MTI/Földi Imre
Március 15-e alkalmából felvonták a zászlót a Kossuth téren. A képre kattintva galéria nyílik!

11:32
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Kövér Lászlóra esik a hó - kép

Forrás: MTI/Földi Imre
Nem volt nagy ünnepség, de Kövér László házelnök ott volt a zászlófelvonásnál

11:36
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Béna az M1-es

Folyamatosan mentik az M1-esen rekedt autósokat, az autópálya Komárom-Esztergom megyei szakasza nem járható - közölte a rendőrség, kérve, hogy senki ne induljon útnak se Győr, se Budapest felé. 

Az elmúlt 24 órában 1500 embert helyeztek biztonságba, ők az M1-es autópályán, a 13-as és az 1-es úton, valamint összekötőutakon rekedtek a hóban. Az 1-es úton a komáromi rendőrök járőrei egy buszból és negyven személygépkocsiból 93 embert, köztük egy 40 tagú iskolai csoportot vittek meleg helyre, a rászorulók ott védőitalt és élelmet kapnak. A 13-as úton is iskolások rekedtek a hóban, a 35 szolnoki diák szintén melegedőben töltötte az éjszakát.

11:37
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Megtiltották az autózás Tatabánya környékén

Komárom és Almásfüzitő között a hótorlaszok miatt leállt a közúti és a vasúti közlekedés. A rendkívüli időjárási és útviszonyok miatt a megyei védelmi bizottság megtiltotta a közlekedést Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya térségében. Tilos elhagyni a településeket és a városokon belül sem ajánlatos járművel közlekedni.

Nem lehet közlekedni Ács és Nagyigmánd, Nagyigmánd és Tárkány, Kömlőd és Kecskéd, Bokod és Dad, Kömlőd és Dad, Ászár és Győr, Tatabánya és Környe, Tarján és Tardos között. A 13-as és a 81-es út Ászár és Kisbér közötti szakaszát is lezárták.

Kömlődöt, Csatkát, Tárkányt, Csémet, Nagyigmándot, Kisigmándot, Akát, Császárt, Súrt, Ácsteszért és Vérteskethelyt elzárta a hó, ezek a települések közúton megközelíthetetlenek.

11:41
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Autók a járhatatlan úton - kép

Forrás: MTI/Vajda János
Elakadt autósok a Miskolc és Harsány közötti járhatatlan úton. A képre kattintva galéria nyílik!

11:44
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Kisalföld Volán: 28 busz akadt el a hóban

A Kisalföld Volán 28 autóbusza vesztegel a hó fogságában. Csorna, Kapuvár és Győr térségében "állunk, egyszerűen nincs lehetőségünk közlekedni", míg Mosonmagyaróvár és Sopron térségében, ha fennakadásokkal is, de megy a forgalom - közölte a társaság személyszállítási igazgatója péntek délelőtt.

Az elakadt járatok között több olyan is van, amelyről még nem tudták kimenteni az utasokat és a sofőrt. Egy Győrből a közeli Bőnybe tartó busz száz utasának felét egy közeli baromfitelepen sikerült elhelyezni, a többiek, a "fűtött, de nem komfortos" járművön éjszakáztak.

Éjjel az M1-es autópályán a társaság négy busza vesztegelt, "ott minden olyan körülmény adott, ami akadályozza a közlekedést: a hó, a szél, a jég és több keresztbefordult jármű" - jegyezte meg az igazgató.

Több olyan busz is elakadt, amely a győri Audi-gyárból szállította volna haza a délutáni műszak dolgozóit, így nem ért célba az ácsi és a neszmélyi járat sem.

11:46
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárták az M1-M7 kivezető szakaszát - kép

Forrás: MTI/Lakatos Péter
A képre kattintva galéria nyílik!

11:47
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

MÁV: Aki teheti, ne üljön vonatra

A havazás és a viharos erejű szél nagy gondokat okoz a vasúti közlekedésben, a Mávinform ezért arra kéri az embereket, hogy aki teheti, ne üljön vonatra. Szinte valamennyi vonalon késnek a vonatok, vannak olyan szerelvények is, amelyek csütörtök este óta még nem tudtak eljutni a célállomásukra.

Az északkeleti, keleti országrészben a Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Záhony, a Miskolc-Nyíregyháza és a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon szinte alig tudnak közlekedni a vonatok, és számos vonalon a csütörtök esti vonatok sem érkeztek még meg a célállomásra.

A Kaposvár-Kiskorpád vonalon a katasztrófavédelemmel közösen szabadítottak ki egy vonatot a hó fogságából, de több dunántúli vonalon is vannak fennakadások. A viharos szél miatt sok helyen a vasúti pályát nem tudják megtisztítani, és a szél - főleg a keleti országrészben - leszakítja a felsővezetékeket.

A sajtóügyeletese közölte: a Budapest-Komárom-Győr vonalon Komárom és Győr között a hóátfúvások miatt le kellett zárni az egyik vágányt.

11:50
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

A szlovákoknak se jobb

Szlovákiában is országszerte fennakadásokat okoznak a csütörtök este betört hidegfront. Az erős szél, a havazás, a hóátfúvások, valamint a jegesedés miatt országszerte több főutat és számtalan mellékutat, valamint néhány hágót le kellett zárni a forgalom elől.

A közutakon a legkritikusabb helyzet a komáromi járásban alakult ki, ott éjjel sok kamion és több száz személygépkocsi akadt el a helyenként méteres magasságú hóban. A rendőrség, a tűzoltóság és a katonaság segítségével csaknem háromszáz embert kellett kimenteni, egy részük a több településen ideiglenes jelleggel létrehozott átmeneti szállásokon töltötte az éjszakát. A komáromi járásban lévő Gúta és Földesócsa közti útszakaszon péntek délelőtt is több tucat autó vesztegelt a hóban. A tűzoltók jelentése szerint a hótorlaszok magassága helyenként az öt métert is eléri, ott is folyamatos a mentés. A rendőrség reggelre az összes Révkomáromba bevezető utat lezárta, és szünetel a forgalom a Révkomárom és Pozsony közötti vasútvonalon is.

Komoly gondokat okoz az időjárás a vasúti közlekedésben, a szlovák vasúttársaság szóvivője szerint jelentős, több vonalon másfél órás késésekkel kell számolni. Számos járat el sem indult, egy-egy vasúti szakaszt pedig a pálya járhatatlansága miatt teljesen le kellett zárni. A vasúttársaság pénteken közleményben szólította fel az utazókat: alaposan fontolják meg, hogy útnak indulnak-e. A tájékoztatás szerint az Érsekújvár, Kassa, Tiszacsernő és Tőketerebes vasúti csomópontokon és környékükön a legsúlyosabb a helyzet.

Az időjárási viszontagságok által leginkább érintett térségek némely településein rendkívüli helyzetet rendeltek, több helyen bezárták az iskolákat, és az oktatásügyi minisztérium döntése alapján hétfőre halasztották a pénteken esedékes magyar és ukrán nyelvű írásbeli érettségi vizsgákat is.

Az időjárás kihatással lesz a március 15-ei magyar nemzeti ünnep alkalmából országszerte több tucat helyszínen tervezett megemlékezésekre is. Bár részletes adatok egyelőre nincsenek, már több szervező jelezte: elhalasztják rendezvényeiket.

11:52
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Magyar turistabusz borult árokba Szlovákiában

Az alsó-kubíni járási tűzoltóság tájékoztatása szerint pénteken a reggeli órákban az észak-szlovákiai Krivá és Podbiel települések között a behavazott úton vélhetően megcsúszott majd az árokba fordult egy közel negyven utast szállító magyar turistabusz. Sérülést senki sem szenvedett, az utasokat a közelben lévő Nizná településre szállították.

11:53
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Told meg! - kép

Forrás: MTI/Vajda János
Autót tolnak a Miskolc és Harsány közötti járhatatlan úton. A képre kattintva galéria nyílik!

11:57
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Tankokat indított a honvédség az utakra

A Magyar Honvédség T-72-es harckocsikat indított útnak a rendkívüli időjárás miatt bajbajutottak segítésére - közölte a Magyar Honvédség a Facebook-oldalán.

Atabiné Darabos Anna őrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának (MH ÖHP) kommunikációs tisztjét idézve azt írták: a katasztrófavédelmi operatív törzs lánctalpas technikai eszközök bevetését rendelte el. A T-72-es harckocsik segítenek az elakadt járművek mentésében, míg a PTSZ harcjárművek főként a hóban ragadt emberek szállítására alkalmasak - idézték az ÖHP kommunikációs tisztjét.

Az operatív törzs felkérésére egy órán belül összesen hat lánctalpas indul útnak Győr-Moson-Sopron, Veszprém, illetve Komárom-Esztergom megyében.

12:03
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Több mint 70 ezren áram nélkül

Kilencvenhét településen még mindig nincs áram a viharos szél és a jegesedés okozta vezetékszakadások miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője péntek délelőtt. Az áramkimaradás összesen 71 ezer fogyasztói helyet érint a megyében.

Az E.ON Zrt. szakemberei és alvállalkozói folyamatosan dolgoznak a hibaelhárításon, Nyíregyháza keleti részén például 12 órás üzemzavar után délelőtt 10 órakor állt helyre az áramszolgáltatás. Szabolcsban, ahol 10-15 centiméteres hó esett eddig, már nincs elzárt település.
   
Az áramkimaradás miatt sok településen nincs fűtés sem a lakások egy részében, ezért melegedőket jelöltek ki, eddig azonban csak a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban lévőt vették igénybe huszonhárman. Ők az éjjel a vasútállomásról kerültek oda, miután vonattal nem tudtak tovább utazni.

Zala megyében is áramszünet van több településen, Zalaegerszegen és Rédicsen csaknem 600 fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás az időjárási körülmények miatt. Zalaegerszeg bazitai városrészében és Babosdöbrétén 294 fogyasztó maradt áram nélkül nem sokkal 9 óra előtt, Rédicsen pedig 274 fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás reggel 8 órától. A katasztrófavédelem közölte azt is: éjszaka is több helyen voltak hosszabb-röviden áramkimaradások, amelyeket a szolgáltató mindenütt kijavított, és megkezdte a mostani hibák megszüntetését is.

12:06
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Az MSZP és a Jobbik a felelősöket keresi

Az MSZP és a Jobbik is közleményt adott ki az országban kialakult katasztrófahelyzetre reagálva. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt kérte Orbán Viktortól, hogy "haladéktalanul utasítsa Pintér Sándor belügyminisztert és az állampolgárok biztonságáért felelős kormányzati szervek vezetőit, hogy tegyék végre a dolgukat!". Az MSZP szerint az eddigiek azt mutatják, hogy "sem a lakossági tájékoztatás, sem a mentés megszervezése és irányítása nem volt megfelelő".

A Jobbik közleményében felszólítja a kormányt és a belügyminisztert, hogy rendeljen el átfogó vizsgálatot a katasztrófavédelem, autópálya-kezelő és az ítéletidő által érintett minden szerv felső vezetésének felelősségét illetően.

12:13
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor riadót rendelt el

A rendkívüli időjárási körülmények miatt az országban katasztrófahelyzet alakult ki, emiatt Pintér Sándor belügyminiszter péntek délelőtt riadót rendelt el.

Részletek hamarosan.

12:17
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Egyméteres hótorlaszok Bács-Kiskunban

Egy méternél magasabb hótorlaszok alakultak ki, ezért teljesen lezárták Bács-Kiskun megyében az 5205-es utat Szabadszállás és Kunszentmiklós, valamint az 5203-as utat Tass és Kunszentmiklós között, a települések azonban nincsenek elzárva, mert a másik irányból megközelíthetőek. Az 55-ös úton Baja és Felsőszentiván között egy-két kilométer hosszan helyenként csak egy-egy sáv járható a hóátfúvások miatt, de az utat folyamatosan takarítják. Hasonló a helyzet az 5308-as úton Kalocsánál és az 5412-es úton Kiskunhalas és Jánoshalma között is. A megyében a folyamatos havazás és erős szél miatt több úton nehéz a közlekedés.

12:19
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Bontják a díszletet a Múzeumkertben - kép

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Az időjárás miatt elmaradt az állami ünnepség. A képre kattintva galéria nyílik!

12:26
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Fejér megye járhatatlan

Fejér megyében egyes útszakaszokon már 1-2 méteres hóakadályokat emelt a viharos szél. A szél számottevő enyhülésére az előrejelzés szerint a mai nap folyamán nem lehet számítani. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a Fejér megyében közlekedőket, hogy semmiképpen ne induljanak útnak.

Az úton rekedt, magára hagyott autók miatt az utakat nagyon nehezen tudják tisztítani, a közútkezelő gépei több helyen nem tudnak elmenni a feltorlódott kocsisor miatt sem.

A megyében számos utat lezártak, járhatatlan a 8-as számú főút teljes Fejér megyei szakasza és a 7-es főút nagy része is.

12:32
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

A Parlamentben jó az idő

Bár a szabadtéri állami ünnepségek elmaradtak, a fedett helyekre tervezett programokat megtartják. Eddig már több mint kétezer érdeklődő jelent meg a Parlamenti Nyílt Napon - 14.30-ig lehet ingyenesen belátogatni a Díszlépcsőházba és az Országház Kupolatermébe.

Az Országos Széchényi Könyvtárban, az I. kerületi önkormányzat aulájában, a Tárnok utcai iskolában, a Magyar Honvédség Hadtörténeti Intézet és Múzeumban és a Nemzeti Táncszínházban fennakadás nélkül megtartják a programokat. Délután 16.00 órától adják át a Kossuth- és a Széchenyi-díjakat a Parlament kupolatermében, az ünnepségen részt vesz Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

12:34
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Bajnai azért visz virágot

Bár Bajnai Gordon új pártja is kénytelen volt lemondani első rendezvényét, az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség elnökségének hat tagja: Bajnai Gordon, a pártszövetség vezetője, valamint Szabó Tímea, Jávor Benedek, Juhász Péter, Kónya Péter és Szigetvári Viktor társelnökök azért elmennek délután háromkor a Petőfi-szoborhoz, és virágot tesznek a talapzatra.

12:39
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Elakadat busz Debrecenben - kép

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
A képre kattintva galéria nyílik!

12:43
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Hómunkásokat keresnek Budapesten

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hómunkásokat vesz fel délutáni 14.00 - 22.00 óráig tartó munkavégzésre.  A nyolc órai munkáért nettó 4250 Ft-ot fizetnek.

Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, melyek címeiről a FKF honlapján tájékozódhatnak.

12:49
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Ingyen lehet álldogálni az autópályákon

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. átmenetileg díjmentessé tette a hazai díjköteles autópálya szakaszokat. Az intézkedés visszamenőlegesen, tegnap, 2013. március 14-én 14 órától lépett életbe, tehát akik az éjszaka folyamán baleset vagy torlódás miatt az autópályán rekedtek, és közben lejárt az úthasználati jogosultságuk, azaz az e-matricájuk, nem kapnak büntetést. A díjmentesség minden díjkategóriában visszavonásig érvényes - közölte az ÁAK.

A cég elnézést kér azért, hogy a segélyhívó számuk és a honlapjuk annyira leheterhelt, hogy gyakorlatilag elérhetetlenek.

12:55
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Pintér: Emberemlékezet óta nem volt ilyen idő

Az országban kilakult katasztrófahelyzet miatt Pintér Sándor belügyminiszter riadót rendelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél, és összehívta az operatív törzset. Pintér Sándor belügyminiszter pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás Magyarországon. Közölte, felkérték a honvédség lánctalpas egységeit, hogy vegyenek részt a mentésben.

13:03
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Dunaújváros is elesett

A Fejér Megyei Rendőrkapitányság szerint Dunaújvárosban és környékén az M6-os autópálya kivételével minden út járhatatlan. A megyében nagyon nehézkes a közlekedés, sok főutat és mellékutat is lezártak. A teljes listát ezen a linken olvashatják el.

13:07
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Katonák viszik a betegeket

A Magyar Honvédség katonái már tegnap este óta részt vesznek a hóban rekedtek mentésében. Ahogy korábban már írtuk, a hadsereg három helyőrségről összesen hat lánctalpas gépet indítanak el a hóban rekedtek segítésére, továbbá a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság kérésére alapján a Bakony Harckiképző Központ terepjárókat biztosít a dialízises betegek szállítására.

13:12
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

SMS Pintér Sándortól

Belügyminisztérium feladóval érkezett SMS az [origo] munkatársának telefonjára a következő szöveggel: "Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik autóba! Belügyminisztérium"

13:15
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Reggel óta a vonaton

Balázs nevű olvasónk reggel 6 óra 8 perckor indult Sopronból IC-vel Budapestre, ahonnan Londonba szerettek volna repülni, de Győr után leállt a vonat, így a repülőt lekésték. Azt írja, 3 órája állunk Ács állomáson,és senki nem tud semmit mondani. "A telefonok süketek, az internetes infóoldalak halottak. Legalább itt osztogattak némi teát, de semmi hasznos információ. A vonat tele, mindenki fel van háborodva. A hó szépen olvad - az a 2 cm - és csak állunk itt" - írja, és hozzátette, szerinte vérlázító, ami az országban zajlik. Képet is küldött arról, mit látnak a vonatablakból:

Forrás: Tárnoki Balázs

13:20
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Akadoznak a közlekedési oldalak

Az Útinform honlapja és az Autópálya.hu akadozik, a Volán menetrendkeresője működik, de a hóhelyzetről nem szerepel rajta semmilyen rendkívüli információ. A Fővinform.hu is működik. Az  Elvira.hu működik, itt aktuális vonatközlekedési információkat is közzétesznek.

13:23
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

A kutyák élvezik - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Havazás Őrbottyán környékén. A képre kattintva galéria nyílik!

13:27
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

"Több óra után feladtuk a vonatot"

"A vasúti közlekedés katasztrofális, Miskolcra szerettünk volna utazni, de a Keletiben 10 órakor még nem ment le a reggel hét órás IC. Többórás várakozás után feladtuk és hazajöttünk, a MÁV a jegyet mindenkinek visszafizeti korrektül. Aki teheti, ne induljon tényleg sehova, mert hiába indul el egy vonat, nem biztos hogy célba ér! Miskolci információ szerint ott sem tudják beengedni a vonatokat, mert nincs hely a pályaudvaron" - írta Andor nevű olvasónk.

13:30
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Hóekével jön az Osztrák Vöröskereszt

Az Osztrák Vöröskereszt várhatóan útnak indít egy konvojt Magyarországra, hogy segítséget nyújtson a rendkívüli időjárási helyzet miatt elakadt autósoknak - erősítette meg az MTI értesülését Gerry Foitik, az Osztrák Vöröskereszt országos bevetési parancsnoka pénteken délben.

"Előkészítünk egy akciót, hogy segítsünk az autósoknak, akik az M1-es autópálya Győr és, ha jól tudom, Tatabánya közötti szakaszán akadtak el" - mondta az osztrák illetékes. Becslése szerint egy-másfél órával dél után indulhatnak az autók. A magyar társszervezet kérésére szervezik az akciót.Munkatársaik meleg teát, élelmiszert és természetesen elsősegély-ellátáshoz szükséges eszközöket visznek magukkal. Mint elmondta, becslése szerint 30-40 járművet tudnak útnak indítani, és reményeik szerint az osztrák autópálya-kezelő is rendelkezésre bocsát egy hóekét.

13:32
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Súlyos sérültek kerültek a nagykanizsai kórházba

Kihűlés, agyrázkódás és törések miatt több sérült is a nagykanizsai kórházba került csütörtök óta, a rendkívüli időjárás által okozott balesetek helyszínéről - mondta a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója pénteken.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság korábban arról adott tájékoztatást, hogy a megyében csütörtök hajnaltól péntek reggelig 321 embert kellett kimenteni a hóban rekedt gépjárművekből, a közúti balesetekben tízen sérültek meg.

13:35
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Vonattal lehet Tatabányáról szabadulni

"Tatabányán egy Sportcsarnokban várakoznak az emberek, a lányomék hárman tegnap délután indultak útnak Budapestről Győr felé" - írta olvasónk. "Végre sikerült a MÁV-val beszélni (06-40-49-49-49) egy óra várakozás után, ahol azt mondták, hogy vonattal ki lehet szabadulni Tatabányáról, mivel a Budapest-Szombathely vonat (a reggel fél 10-es) 180 perc késéssel ugyan, de fél egy körül Tatabányára érkezik, és megy tovább Győrön át Szombathely felé" - közölte P. Zoltán. A MÁV információs vonala fél egykor elérhetetlennek bizonyult.

13:42
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Hatvanezren áram nélkül Észak-Magyarországon

Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (ÉMÁSZ) közleménye szerint a tegnap kezdődött, havazás és viharos erejű szél komoly üzemzavarokat okozott a Bodrogköz és Taktaköz térségében. Jelenleg közel 60.000 lakos van ellátás nélkül. A tartóoszlopok az orkán erejű szél miatt több helyen kitörtek, vezetékek szakadtak le, melynek következtében a jelzett területen fennakadás tapasztalható az áramellátásban. 

A szolgáltató minden emberét és eszközét a kritikus területre irányította, hogy a hibákat mielőbb elhárítsák, de az utak jegesedése, és a hótorlaszok következtében megközelíthetetlen hibahelyek hátráltatják a helyreállítási munkákat - írják. A közlekedési feltételek javulásával a tervek szerint a mai nap végére már több településen újra helyreállhat a szolgáltatás.

13:43
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

A focimeccsek is elmaradnak

A rendkívüli időjárás miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) versenybizottsága úgy döntött, hogy elhalasztja az OTP Bank Liga hétvégi 20., illetve az NB II 18. fordulóját. Az MLSZ honlapja szerint a testület pénteken határozott valamennyi találkozó elhalasztásáról. A mérkőzések új időpontjait a bizottság fogja kitűzni. Bővebb információ ebben a cikkünkben.

13:44
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Az ellenzék szerint a kormány magára hagyta az országot

Napokkal ezelőtt lehetett tudni, hogy visszajön a tél, a kormány mégis magára hagyta az országot - írta közleményében az MSZP pénteken. A Jobbik közleményben követelt vizsgálatot és a katasztrófavédelem vezetőjének menesztését, a párt szerint ugyanis az országban kialakult válsághelyzetek a katasztrófavédelem és az autópálya-kezelő vezetőinek alkalmatlansága, nemtörődömsége miatt jöhettek létre, holott a meteorológiai szolgálat már napokkal korábban jelezte, hogy rossz idő közeledik. "Emberek tízezrei maradtak ellátatlanul, áram, fűtési lehetőség nélkül, megrongálódott házukban, az ország számos részén elzárva a külvilágtól. Ugyanez a felkészületlenség az oka annak is, hogy emberek ezrei rekedtek az autópályákon élelem, víz és meleg ruhák nélkül, teljesen magukra hagyatva, életveszélyes környezetben" - áll a közleményben. Ebben a DK is maximálisan egyetértett a Jobbikkal, Gyurcsány Ferenc közleménye szerint ugyanis "érthetetlen, hogy példának okáért, hogyan maradhatott segítség nélkül több ezer ember az M1-es autópályán, Tatabánya térségében, akik éjfél óta rostokolnak egy helyben. Lassan elfogy az üzemanyaguk, kihűlnek autóik, nincs ételük és az elmúlt nyolc órában semmilyen segítség nem érkezett számukra."
13:47
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Nógrádban is épülnek a hótorlaszok

Kezdődő hóátfúvásokra kell számítani Nógrád megyében a 2-es úton a rétsági körforgalom és a Parassapuszta közötti útszakaszon.. A Nagyoroszi és Patak közötti szakaszon a hóátfúvás miatt csak a fél útpálya járható, ezért kérik a közlekedőket, hogy kerüljék el ezt az útszakaszt.

13:52
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

A veszprémi kórházból senkit nem engednek haza

A veszprémi Csolnoky Ferenc kórházból egyelőre nem engedik haza a gyógyult betegeket; az ellátás biztosított, néhány bejáró nővért helyiek helyettesítenek - közölte a kórház főigazgatója. Rácz Jenő elmondta: mivel a Bakonyban nem ritka jelenség a hófúvás, nem ismeretlen nekik a jelenlegi helyzet. Több napra elegendő készlettel rendelkeznek, így az ellátást nem veszélyezteti semmi.

13:55
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Semjén Zsolt belovagolt Kézdivásárhelyre

Semjén Zsolt jól járt, mert miközben Magyarországon az időjárás miatt minden március 15-i szabadtéri ünnepséget lefújtak, ő Erdélyben, Kézdivásárhelyen ünnepel. A miniszterelnök-helyettes pénteken délelőtt lóháton érkezett meg az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 165. évfordulóját ünneplő felső-háromszékiek közé. A kézdivásárhelyi szervezők azt mondták: a lovas felvonulás hagyomány, de első ízben fordul elő, hogy politikusok is lóháton érkeznek az ünnepségre.

Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

14:01
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Sok fa nem bírta a fővárosban

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte, hogy a fővárosi fő- és tömegközlekedési útvonalak járhatóak, bár a hideg és a hóátfúvások miatt kisebb késésekre kell számítani. A mellékútvonalak takarítását is megkezdte a Budapesti Közterület Fenntartó Zrt. A fővárosban folyamatos mind az áram-, mind a víz-, mind a gázszolgáltatás. 

Az elmúlt 24 órában tíz olyan esethez riasztották a tűzoltókat, ahol a hó súlya alatt vagy az erős szél miatt fa dőlt ki. A XII. kerületben autóra, kerítésre és felső vezetékre dőlt öles fa, míg a XI. kerületben az Etele úton három autóban tettek kárt a lezuhanó ágak.

14:03
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Harminc pávián meglépett Nyíregyházán

A kifutójukra dőlt fán keresztül kiszökött a Nyíregyházi Állatparkból harminc pávián péntekre virradó éjjel. Tíz tölgyfa dőlt ki péntekre virradó éjjel a park harminchektáros területén, többségük nem okozott kárt, néhány azonban az állatok kifutóira borult és összetörte a kerítéseket. A mintegy harminc pávián ezt a lehetőséget használta ki: a kidőlt fát használva kiszökött az állatparkot övező Sóstói-erdőbe.

A gondozóknak fél óra elteltével sikerült megtalálniuk az ijedt, fáradt és fázó állatokat, majd ételes vödreik segítségével becsalták őket a fűtött kifutókba - mondta el az igazgató. Egyik állat sem sérült meg.

A rossz idő által okozott üzemzavar miatt leállt az Ócenáriumban egyenletes hőmérsékletét biztosító rendszer, a szakemberek azóta már kijavították a hibát. A sóstógyógyfürdői állatparkban jelenleg a kidőlt fákat távolítják el.

14:05
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Vér van elég

Az országban a vérellátás az ítéletidő ellenére is zavartalan - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) pénteken.

Ezzel együtt az OVSZ ezúton kéri a felnőtt - 18-65 év közötti, egészséges - lakosságot, hogy az idő javulásával keressék fel a lakhelyükhöz legközelebb eső vérellátó intézményt vagy kiszállásos véradási helyszínt, és adjanak vért, ugyanis az ország biztonságos vérellátásához napi 1500-1700 véradásra van szükség.

14:14
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

A tankok is elakadtak

Pintér Sándor belügyminiszter a katasztrófa miatt elrendelt riadót bejelentő sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy felkérték a honvédség lánctalpas egységeit, hogy vegyenek részt a mentésben. Jelezte ugyanakkor, hogy sok esetben a hófalakkal nem bírtak a hómarók és sok esetben a lánctalpas harci járművek is elakadtak. Közölte, jelenleg is nehézségek vannak az M1-es és az M7-es autópályán.

14:17
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor nem elégedett az állampolgárokkal

Pintér a sajtótájékoztatóján arra az újságírói kérdésre, elégedett-e az eddigi megelőző, illetve mentési tevékenységgel, azt mondta: amit az egységek tettek, azzal elégedett, ugyanakkor az állampolgári fegyelemmel nem. Az egységek mind odaadással, mind szakmai felkészültséggel jelesre vizsgáztak - szögezte le.

Az állampolgári felelőtlenségre példaként említette, hogy előző nap, amikor már mindenki tudta, hogy nem szabad útnak indulni, negyven gépkocsi ütközött össze az M7-es autópályán. "Felelőtlenül elindultak, nyári gumikkal elindultak és 5-10 méteres látótávolságnál olyan sebességgel haladtak, hogy képtelenek voltak megállni (...), és egy ember el is hunyt" - fogalmazott.

14:21
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Lánctalpas mentő - kép

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat lánctalpas járműve egy benzinkúton az M7-es autópálya mellett. A képre kattintva galéria nyílik!

14:28
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Pécs is nehezen járható

Baranyában közúton, gépjárművel megközelíthetetlenné vált Kisnyárád és Bakonya.

Pécsen a Kénesi út van lezárva, a város többi útja járható, de az erős szél miatt rövid időn belül hóakadályok képződhetnek az utakon. A 35-ös számú helyi járat továbbra is csak a Dömörkapuig, a 36-os és a 37-es pedig az Angster János úti megállóig közlekedik, a többi vonalon kis késéssel ugyan, de járnak a buszok. A távolsági buszok menetrend szerint elindulnak, az útviszonyok miatt azonban késésre lehet számítani.

Baranyában sehol sem kötelező a hólánc használata, a vasúti közlekedésben nincs fennakadás, a határátkelőknél ugyanakkor nehézkes a haladás. Horvátországban az utak járhatók, de a látótávolság alacsony és ott is hóátfúvások lehetnek.

14:34
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Autók az M1-esen - kép

Forrás: MTI/Krizsán Csaba
Az M1-esen több mint fél napja várnak az autók. A képre kattintva galéria nyílik!

14:42
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Többezer rendőr az utakon

Az Országos Rendőr-főkapitányság "Heroikus küzdelem" címmel adott ki közelményt, amiben azt írják, hogy a 12 óra 45 perckor rendelkezésre álló adatok szerint a hivatásos katasztrófavédelmi erők 920 fővel és 209 eszközzel, a rendőrség 2540 fővel és 189 gépjárművel, a terrorelhárítási központ 43 fővel és 28 gépjárművel, a honvédség 12 fővel és 6 speciális technikai eszközzel küzd az elakadt gépjárművekben tartózkodók kiszabadításán.

A mentési munkát az önkormányzati és önkéntes tűzoltók 296 fővel és 65 eszközzel, a polgári védelmi szervezetek 8 fővel, a mentők 174 fővel és 69 mentőautóval segítik a mentést. A közútkezelők 660 fővel és 535 eszközzel, a polgárőrség 5074 fővel és 30 eszközzel, a karitatív szervezetek 24 fővel és 4 eszközzel vesznek részt jelenleg is az érintett szakaszok és térségek helyszínein történő mentésben.

14:45
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Ásva jutottak ki a házból Veszprémben - kép

Forrás: Kránicz Balázs olvasónk felvétele
"Délelőtti kép a lakóparkból. Ásás nélkül nem lehetett kimenni a ház ajtaján" - írta Balázs nevű olvasónk Veszprémből.

14:50
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

És még a fák is dőlnek

 Járművekben és épületekben is jelentős károkat okoztak Zalában a viharos szél miatt kidőlt fák. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság péntek délelőtti összegzése szerint Zalaszentlőrincen a szél kidöntött egy 15 méteres fenyőfát, amely egy parkoló személygépkocsira csapódott. A Nagykanizsán, a Múzeum téren kicsavarodott fa parkoló személyautóban és lakóépületben egyszerre okozott kárt. Zalaegerszegen, a Landorhegyi városrészben szintén jelentős anyagi kárt szenvedett egy autós, akinek parkoló járművére egy 15 méteres fa zuhant.

Forrás: MTI/Balázs Attila
Vezetékre dőlt fa Kótajban. A képre kattintva galéria nyílik!

14:56
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Négyórás sor Záhonynál

Négyórás várakozás alakult ki a Záhony és Csap közötti magyar-ukrán határállomáson péntek délre a teherforgalomban. A havazás miatt a határállomáson egy időben szünetelt a forgalom, így összetorlódtak a teherautók. Az ukrán hatóságok mostanra a beléptetést újraindították, de a torlódás következtében jelenleg négyórás várakozásra kell számítaniuk a kamionsofőröknek.

A rendőrök jelenleg fokozatosan ellenőrzik a hófúvások által leginkább veszélyeztetett szabolcsi utak forgalmát. A Nyíregyháza és Tokaj közötti 38-as számú főúton a kamionok forgalmát is korlátozzák, hogy ne alakulhasson ki jármű okozta akadály.

14:59
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Hókotró az árokban - kép

Forrás: Pribeli Gábor olvasónk felvétele
Olvasónk felvétele arról, hogy a tatabányai ipari parkban a hókotró is az árokban végezte. A képre kattintva galéria nyílik!

15:02
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Gyurcsány: Valaki nem teszi a dolgát

Gyurcsány Ferenc egy órával ezelőtt a Somogy megyei Kötcséről jelentkezett be a Facebookra, ahol azt írta: sok telefont kapott az M1-es autópályán magukra hagyott emberektől. "A kamionosok próbálnak segíteni. Az emberek kétségbe vannak esve. Valaki nem teszi dolgát. Nem működik az ország."

 

15:05
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Kidőlt nagyfeszültségű villanyoszlop

Forrás: MTI/Balázs Attila
Leszakadt 22 kilovoltos elektromos fővezeték és összetört tartóoszlopok Kemecse és Nagyhalász határban. A képre kattintva galéria nyílik!

15:08
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Jó hírek

Az [origo] tudósítója szerint jól járható a 6-os út Budapest és Százhalombatta között. Ercsi felé hótáfúvások voltak, de hamarosan azokat is eltakarítják. Az M6-os autópályán nincs fennakadás.

Közben felszabadult a 7-es út is Szabadbattyánnál és Pettendnél is, így a főút Fejér megyei szakasza járható - közölte a megyei rendőrség, de ennek ellenére azt kérik, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hóátfúvások Százhalombatta és Ercsi között a 6-os úton. A képre kattintva galéria nyílik!


15:16
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Ma délre értek haza a tegnapi munkából

Forrás: Pribeli Gábor olvasónk felvétele
A képre kattintva galéria nyílik!

Elakadt autó a tatabányai ipari parkban. A képet Gábor nevű olvasónk küldte, aki azt írta, a tegnapi napon munkahelyükön rekedt dolgozók készítették, akik gyalogszerrel jutottak haza a munkából ma délelőtt 11-re.

 

15:21
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Elindult a balatoni komp

Mivel csökkent a szélerősség Somogy megyében, és arra lehet számítani, hogy az utakon is beindulhat lassan a forgalom, pénteken 14 órától újra közlekedik a balatoni kompjárat. A Szántód és Tihany között közlekedő kompot péntek reggel ideiglenesen leállították, azt ígérve, újraindítják, amint azt az időjárás lehetővé teszi.

15:24
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Kilátás a hókotróból - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hókotró munkában a 6-os út Százhalombatta és Ercsi közötti lezárt szakaszán. A képre kattintva galéria nyílik!

15:29
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Nincs víz öt szabolcsi településen

A vezetékszakadás okozta áramkimaradás miatt továbbra sincs vízszolgáltatás öt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen: Bujon, Beszterecen, Kemecsén, Tiszarádon és Vasmegyeren. Több mint tízezer ember maradt víz nélkül az öt településen, ideiglenes ellátásukról a rendőrség segítségével gondoskodnak. Ásványvizet és máshonnan szállított ivóvizet osztanak nekik, a zavar elhárításához pedig segítséget kértek a katasztrófavédelemtől.

15:32
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Mozdonnyal ment szülni

Csütörtökön éjszaka segélyhívás érkezett Bodajkról a rendőrséghez egy várandós asszonytól. A kismamánál - akinek hasában lévő magzata farfekvéses volt - megindult a szülés, és a szélsőséges időjárás miatt nem tudott elindulni a kórházba.

Az asszonyért rendőrökből, katasztrófavédőkből, orvosokból és ápolókból álló mentőegység indult. Végül a tűzoltók vitték el a bodajki vasútállomásra, ahonnan a MÁV egyik mozdonya vitte Székesfehérvárra. A megyeszékhelyi vasútállomáson már mentő-gépkocsi várta, ami azonnal a Fejér Megyei Szent György Kórházba szállította.

A kismama 07 óra 37 perckor császármetszéssel hozta világra egészséges fiúgyermekét, aki 2800 grammal, 50 centiméterrel született, és a Zoltán nevet kapta. A kisfiú és az anyukája is jól vannak.

15:37
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Jönnek az osztrák hókotrók

Öt hókotró járművet állított készenlétbe az osztrák állami autópálya-kezelő társaság (AFSINAG) a hegyeshalmi határátkelőnél a segítségnyújtáshoz. Az ASFINAG-hoz az osztrák belügyminisztériumban működő válságstábon keresztül érkezett felkérés. A járművezek azután indulnak útnak, hogy az osztrák válságstáb közvetítésével megérkeznek a részletes információk a magyar válságstábtól arról, hogy pontosan hol van szükség rájuk.

Egy hatodik járművet, egy speciális hómarót adott az ASFINAG ahhoz a konvojhoz, amelyet az Osztrák Vöröskereszt készül indítani kora délután az M1-es autópályán elakadt autósok megsegítésére. A járműveket akár napokig is nélkülözni tudják, Ausztriában most nincs szükség rájuk.

15:39
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Tankok vonulnak Tatán - kép

Forrás: Rochlitz István
A képet olvasónk küldte, aki azt írja: "Tatáról úton van a hadsereg, hogy segítsen! Több hullámban vonultak el a házunk előtt." A képre kattintva galéria nyílik!

15:47
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Egyre többen áram nélkül

A korábbi 97-ről 95-re csökkent az áram nélkül marad települések száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az üzemzavar által érintett fogyasztói helyek száma viszont tovább nőtt, ugyanis az áramkimaradás 73 501 fogyasztói helyet érint, szemben a délelőtti 71 ezerrel.

Már hat településen nincs vízszolgáltatás: Vasmegyer, Buj, Beszterec, Tiszarád és Kemecse után Szabolcsveresmart is azt jelezte, hogy nincs víz a településen. Az üzemzavar hat településen összesen 10 792 embert érint.

Elzárt település nincs a megyében, de Kótaj csak Nyírszőlős felől, földúton közelíthető meg. Emelkedett a lezárt utak száma is: jelenleg az Újfehértó-Hajdúdorog, a Kemecse-Nyírbogdány, a Császárszállás, László-tanya-Nagykálló, az Újfehértó-Kálmánháza, a Kemecse-Nagyhalász, a Dombrád-Nyírtass, a Nagyhalász-Tiszarád, a Paszab-Ibrány és a Nagyhalász-Nyírbogdány útszakaszon nem közlekedhetnek az autók.

15:54
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Megnyitották az M7-est Budapest irányába

A rendőrség felvezetéssel megnyitotta az M7-es autópálya országhatártól Budapest irányába tartó teljes szakaszát - közölte a rendőrség a honlapján. A másik irányba - Budapesttől az országhatár felé - egyelőre a Balatonvilágos és Letenye közötti szakaszt nyitották meg kora délután.

Forrás: Pál Balázs olvasónk felvétele
Várakozó kamionok az M7-es autópálya mellett Székesfehérvárnál. A képre kattintva galéria nyílik!

16:03
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Áder János a rendőrségnél járt - kép

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Áder János köztársasági elnök és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Áder János az időjárásról kialakult helyzetről tanácskozott az Országos Rendőr-főkapitányság székházában.

16:27
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Pintér át akarja élni a viszontagságokat

A belügyminiszter személyesen ellenőrizi az M1-es autópályán az extrém időjárás miatt kialakult helyzetet pénteken délután. Pintér Sándor az indulás előtt az MTI-nek a helyszínen azt nyilatkozta, ellenőrzi, hogy kollégái végre tudták-e hajtani a számukra előírt feladatokat, valamit ő is ki szeretné venni a részét azokból a viszontagságokból, amelyeknek az időjárás miatt ki vannak téve.

A belügyminiszter egyúttal türelmet és fegyelmet kért a sztrádán utazóktól. Azt kérte, hogy ne állják el a biztonsági sávokat, és ne nehezítsék a hókotrók és a segítségnyújtók munkáját.

16:29
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Hiába nyitották meg, le van zárva az M7-es

Bár korábban a rendőrség azt közölte, hogy megnyitották az M7-es Budapest felé vezető oldalát, tudósítónk azt jelentette, hogy ennek ellenére Kápolnásnyék közelében le van zárva, és a rendőrök a helyszínen azt mondták nekik, hogy egyelőre nem is nyitják ki.

16:33
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Borsod szabad

Már nincs elzárt település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Mezőcsát és Hejőszalonta, Hejőpapi és Hejőbába, valamint Tiszatarján és Mezőcsát között az út csak fél pályán járható.

Péntek délben még öt település volt megközelíthetetlen a megyében a hóhelyzet miatt: Hejce, Regéc, Mogyoróska, Fony és Korlát.

16:36
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Megtépázott tábla az M7-esen - kép

Forrás: MTI/Varga György
A képre kattintva galéria nyílik!

16:39
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Akadozik az áram- és vízellátás

Hajdú-Bihar megye 31 településén teljesen vagy részlegesen szünetel az áramszolgáltatás, közülük hat helyen az ivóvízellátás is akadozik.

Egyáltalán nincs áramellátás Bihardancsházán, Bihartordán, Kabán, Bárándon, Nagyrábén, Sápon, Szerepen, Tetétlenen, Nagyháton, Hajdúdorogon, Hajdúszoboszlón, Hajdúszováton, Ebesen és Nagyhegyesen, Püspökladányban, Balmazújvárosban, Hajdúnánáson. További 14 helyen részlegesen, a települések néhány utcájában nincs áram. A szolgáltatás hiánya miatt akadozó az ivóvízellátás is Bakonszegen, Tépén, Derecskén, Hajdúszováton, Hajdúdorogon és Hajdúnánáson.

Hajdú-Bihar megyében téliesek az útviszonyok, de minden út járható és elzárt település sincs. A MÁV járatai átlagosan fél órát késnek a megyében, míg a Hajdú Volán autóbuszainak közlekedésében nincs fennakadás.

16:42
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Elhagyott kamion az M7-esnél - kép

Forrás: MTI/Varga György
Leszakadt lökhárító és elhagyott kamion a csütörtöki baleset helyszínén az M7-es autópálya mellett. A képre kattintva galéria nyílik!

16:44
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Még 79 elzárt település van az országban

Jelenleg 79 elzárt település van az országban, 157 út pedig járhatatlan - közölte a belügyminiszter főtanácsadója az MTI-vel péntek délután, megjegyezve: továbbra is 288 ember és 722 jármű vár arra, hogy kiszabadítsák a hó fogságából.

Samu Attila a 15 órakor összesített országos adatokat ismertetve azt mondta: összesen 11 535 embert mentettek ki 2 970 hóban elakadt gépkocsiból, és őket központi melegedőbe, vagy más egyéb, erre a célra kijelölt helyre vitték.

A reggeli adatokhoz képest az áram nélkül maradt települések száma délutánra 22-vel emelkedve 129-re nőtt. A legkritikusabbnak számító közúton, az M1-es autópályán eddig 4 kilométernyit tudtak felszabadítani - tette hozzá.

16:45
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Győrnél még mindig le van zárva az M1-es

Győrnél továbbra is le van zárva az M1-es autópálya. Az országhatár felől a fővárosba tartó oldalon a 123-as kilométerszelvényig lehet járművel eljutni, ott a rendőrök mindenkit mellékutakra terelnek, mivel a 90-es kilométerig a szél újabb hótorlaszokat emelt, ezért az út ott részlegesen járhatatlan.

16:50
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

De miért állnak az M1-esen?

Forrás: Pfeffer Ferenc
Elakadt autó az M1-esen. A képet Pfeffer Ferenc olvasónk készítette pénteken dél és egy óra között. Az autók csütörökön este hat óta a hó fogságában vannak. A képre kattintva galéria nyílik!

16:54
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Katonák viszik a vért

Katonai gépjárművel szállítanak vért Székesfehérvárról a veszprémi Csolnoky Ferenc kórházba - közölte a Magyar Honvédség a Facebook-oldalán. A katonák visznek forró teát is visznek egy tatai bevásárlóközpont parkolójában várakozó embereknek.

16:58
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Telefonos segítség a kórházból

A rendkívüli időjárási helyzet miatt a budapesti Heim Pál Gyermekkórház éjjel-nappal működő telefonos tanácsadást tart, a 06-1 264-33-14-es számon kérhető segítség.

A gyermekkórház hétfő reggel nyolc óráig minden gyermekgyógyászati sürgősségi esetet területi ellátási kötelezettség nélkül fogad. A gyermeksebészeti és traumatológiai ügyeleti ellátás az ügyeleti beosztásnak megfelelően történik.

17:00
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Ez nekik járható út - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A hetes főút Martonvásár és Baracska között. A képre kattintva galéria nyílik!

17:03
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Estére talán mindenki kimenekül

A honvédség reméli, hogy péntek estig sikerül kimenekíteni a havas utakon rekedt valamennyi embert - erről a Magyar Honvédség műveleti csoportjának vezetője beszélt budapesti sajtótájékoztatóján.  

Kádár Pál hozzátette, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az M1-es autópályán tartó mentési munkálatokhoz is kérte a honvédség közreműködését, itt - például lánctalpas járművekkel - jelenleg is nagy erőkkel dolgoznak. Hat helyőrség katonáit mozgatták meg, ezek között Tatát, Veszprémet, Várpalotát, Pápát és a kaposvári alakulatot említette.

17:07
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Mindenki az árokban - kép

Forrás: MTI/Varga György
Árokba borult kamion, busz és teherautó a 7-es út mellett. A képre kattintva galéria nyílik!

17:15
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Velencénél már jól lehet haladni

Velencénél folyamatosan halad a forgalom az M7-es autópályán Budapest irányába, de a másik irányba egyelőre üres a pálya - jelentette tudósítónk.

17:17
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Már bevetesén a TEK-es tank - kép

Forrás: Terrorelhárítási Központ
Kattintson a galériáért!

17:19
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

A MÁV a konkrétumok ellensége

"Én vonaton ragadtam Kiskőrös közelében, a máskor három órás utam jelenleg a hetedik óráját éli, és még hol van innen Budapest" - írta olvasónk, Kovács Krisztián. "Tájékoztatás nincs, csak, hogy 'majd jön a vonat', 'majd indul', minden 'majd' történik. A MÁV telefonos ügyfélszolgálata időnként elérhetetlen, a weboldalukon sem lehet tájékozódni. Szerintem ez kissé dühítő" - tette hozzá.

17:26
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Pintér élő adásban nyilatkozik az autópályán

Minden bajba jutott embert kiszabadítanak a hó fogságából, hogy ne kellejen az éjszakát a gépkocsijukban tölteniük - nyilatkozta a Hír TV-nek élő adásban péntek délután Pintér Sándor belügyminiszter, aki a helyszínen tekinti meg az M1-es autópályán az extrém időjárás miatt kialakult helyzetet.

A miniszter a riporter kérdésére úgy válaszolt: annak ellenére, hogy a meteorológiai szolgálat piros riasztást adott ki a havazás miatt több megyére, senki nem számított arra, hogy 100 kilométer/órás sebességű szél lesz, amely ilyen hótorlaszokat emel, és emiatt akadnak el járművek. Pintér Sándor megjegyezte, már csütörtök délután elrendelték a kamionstopot, kiadtak figyelmeztetést, ennek ellenére mégis több jármű útnak indult.

17:30
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán rögtön a Teve utcába megy

A brüsszeli uniós csúcstalálkozóról péntek délután hazaérkező miniszterelnök látogatást tesz a havazás miatt kialakult helyzetet kezelő és irányító, a belügyminiszter által összehívott operatív törzsnél - közölte Samu Attila, a tárcavezető főtanácsadója. Orbán Viktor kormányfő azt követően, hogy menet rendszerinti gépe landol a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren, a rendőrség Teve utcai igazgatási központjába megy, ahol Bakondi György altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője tájékoztatja majd a mentési munkálatokról és a pillanatnyi helyzetről.

17:33
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Bábolnánál még mindig 3 méteres a hó

Az M1-es autópálya bábolnai csomópontja környékén, a 90-es és a 110-es kilométer között kritikus a helyzet, főként Győr felé, ahol a szél helyenként három méter magas hófalat emelt - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság. Itt még sok az elakadt jármű. Az emberek mentése és az autópálya tisztítása folyamatosan zajlik, de időigényes feladat, ráadásul a viharos szél újabb hótorlaszokat emel az utakon - közölte a rendőrség.

Az autópályát szakaszosan lezárták, a 13-as úton pedig nem lehet közlekedni. A megyei védelmi bizottság március 18-áig megtiltotta a közlekedést Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya térségében. Tilos gépjárművel elhagyni a településeket, és a városokon belül sem ajánlatos közlekedni. A vonatközlekedés Komárom és Almásfüzitő között megindult, de továbbra is jelentős késésekkel kell számolni.

17:40
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

A Fradi kéziseivel is kiszúrt a hó

A Ferencváros nőikézilabda-csapata lekéste a bécsi csatlakozást, emiatt csak szombat hajnalban ér Oroszországba, ahol aznap délután utolsó csoportmérkőzését játssza a Bajnokok Ligája középdöntőjében, a Zvezda Zvenyigorod vendégeként. Ebben a cikkünkben olvashat részleteket.

17:42
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Eközben a Fidesz Mesterházyt bírálja

Ízléstelen Mesterházy Attila politikai haszonlesése - közölte péntek délután a Fidesz. "A jelenlegi rendkívüli helyzetben, amikor katonák, rendőrök, mentők és civilek ezrei a bajba jutottak megsegítésén dolgoznak az arra illetékes kormányzati szervek irányításával, a szocialisták elnöke parlamenti vizsgálóbizottságról vizionál. Mesterházy Attila megnyilvánulása gátlástalan politikai haszonlesés, amit a Fidesz a leghatározottabban visszautasít. Ízléstelen pártpolitikai nyilatkozatok helyett most összefogásra van szüksége az országnak" - áll a Fidesz közleményében.

17:45
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Ételosztás a budaörsi Tescóban - kép

Forrás: MTI/Lakatos Péter

17:49
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Jó hír: Baranyában már nincs elzárt település

Baranyában már nincs elzárt település - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes szóvivője. Sárkány Sándor közleményében azt írta, hogy a közútkezelőnek sikerült megtisztítania a hótorlaszoktól a Kisnyárádra és Bakonyára vezető utakat, majd a délután a hó fogságába került Kiskeresztúrt is megközelíthetővé tették.

A baranyai katasztrófavédelemnek az elmúlt másfél napban mintegy 60 esetben kellett beavatkoznia közúti balesetek, elakadt járművek, kidőlt fák, megrongálódott tetők miatt, munkatársaik mintegy 300 embernek nyújtottak segítséget. Egy transzformátorállomásnál történt zárlat következtében egy időre több mint ezren maradtak áram nélkül, a szolgáltató azonban rövid időn belül gondoskodott a probléma megoldásáról.

17:54
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Újabb jó hír: Pápáról már ki lehet jutni

Megnyitották a Pápáról kivezető utat Veszprém megyében - közölte a megyei rendőr-főkapitányság a honlapján. Balatonfüred Aszófő és Pécsely felől megközelíthetetlen, Ajka térségében az összes mellékút járhatatlan, a 7-es főút Veszprém felől sem Székesfehérvár, sem Siófok irányába nem járható.

17:59
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Senki se mondta meg, mi az isten van

"Olvasom itt a híreket, hogy minden milyen flottul megy, meg minden, valójában az állampolgárok hibásak, hogy egyáltalán elindultak" - írta Puffala a Tumblren, miután az éjszakáját az M1-es autópályán töltötte. "Fél négykor indultunk el Bécs felé, 8-9 közöttre gondoltuk, hogy csak odaérünk. Ebben az időpontban, bár havazott Budapesten, sehol ezen a kurva interneten nem írták, hogy ne induljunk el" - írta. Az autójuk végül a 79-es kilométerkőnél ragadt be végleg.

"Egész éjjel kibaszottul nem jött semmi (se melegedő busz, se tűzoltó, se katonaság) senki se mondta meg, hogy mi az isten van, fél füllel hallgatóztunk, amikor bátor emberek a minusz 15 fokban, hófuvásban kérdezgették a rendőröket, hogy mi lesz most. A rendőrök semmit sem tudtak, fogalmuk nem volt, néha kaptak egy-egy üzenetet, hogy már csak két-három óra és indulhatunk. (...) Óránként fűtöttünk kb. 25 percet, majd 35 perc didergés jött - befagytak az ablakok, lassan betemetett mindenkit a hó körülöttünk."

A mikroblogger a végére még odaírta, hogy "Pintér Sándornak kívánok egy ilyen remek éjszakát a mi kis Skodánkban, biztos élvezné."

18:02
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Kiesések a mobilszolgáltatásban

A mobilszolgáltatásban is vannak részleges fennakadások azokban a térségekben, ahol akadozik az áramellátás, amiatt ugyanis a mobilszolgáltatók bázisállomásai sem kapnak áramot.

A Magyar Telekom vezetékes és mobil szolgáltatásában is okoznak kiesést az áramszünetek Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, de péntek délelőtt óta már fokozatosan javul a helyzet - közölte a társaság kommunikációs igazgatósága. A legnagyobb gond azokon a helyeken van, ahol hosszú ideje tart az áramkimaradás, a berendezések ugyanis csak rövid ideig képesek a saját áramforrásukról működni. A Telenor a Facebook-oldalán közölte, hogy a rendkívüli időjárás okozta áramszünetek miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, valamint a Dél-Dunántúlon szórványosan akadozik a szolgáltatás.

A Vodafone-nál a kialakult áramszünetek csütörtök kora estétől szakaszos szolgáltatáskiesést okoznak Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli, délkeleti részén, Hajdú-Bihar észak és északkeleti területein, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg egyes részein - közölte a szolgáltató. A Vodafone közölte azt is, a szokatlan márciusi időjárás miatt elakadt vagy vészhelyzetbe került ügyfeleit kívánja segíteni azzal, hogy a vészhelyzet során lebonyolított hívások költségeit jóváírja.

18:07
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Felvezetéssel nyitották meg az M1-es egy szakaszát

A rendőrség felvezetéssel megnyitotta M1 autópálya (bal pálya) Tata és Budapest közötti szakaszát - közölte ORFK.

18:09
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

A hokotrót ellenőrzi a sofőr - kép

Forrás: MTI/Nagy Lajos
A hókotrót ellenőrzi a sofőr a 8-as úton (Kattintson a galériáért)

18:11
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Még mindig 70 ezren áram nélkül

Az áram nélkül maradt települések többsége Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye területén van - közölte a szolgáltató E.ON Zrt. szóvivője. Egyházi Nikoletta azt mondta: napközben javult a helyzet, 100 ezerről 70 ezerre csökkent azon fogyasztók száma, akik a vezetékszakadások, oszloptörések miatt áram nélkül maradtak. Az érintett települések köre is mérséklődött, mintegy 30 százalékkal.

Hozzátette, hogy a cég megerősített hibajavító szolgálata és teljes alvállalkozói köre változatlanul dolgozik az üzemzavar elhárításán, de még nem lehet tudni, mikorra fejeződhet be a munka.A szóvivő tájékoztatása szerint természetesen az esti és az éjszakai órákban is folytatódik majd a javítás, s az biztosnak látszik, hogy lesznek még olyan települések, ahová nem tudják visszakapcsolni szombat reggelig az áramot.
   
A szóvivő azt is mondta, hogy elszórtan még Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron és Jász-Nagykun-Szolnok megyei településeken is vannak részleges áramellátási zavarok, de ott a javítási munkálatok zömével már végeztek az E.ON Zrt. szakemberei és alvállalkozói.

18:14
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Nagyesztergáron nehéz megtalálni a megállót - kép

Hertner András olvasónk felvétele
Nagyesztergári olvasónk alig találta meg a megállót, igaz a busz most nem közlekedik

18:18
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

A 21. órában kiszabadultak

Huszonegy órát töltött az autópályán Ács város mellett, az M1-es autópálya 89. kilométerénél egy hatéves gyermek az édesapjával. Rokonaik mobiltelefon és internet segítségével próbáltak nekik szállást szerezni a közeli városokban. Az autópályán rekedteket végül Bábolnára vitték be. "Ácson majd mindenhol fogadnak kimenekített embereket, mindenki nagyon segítőkész. Nagyon sokan hívtak telefonon bennünket. Le a kalappal" - mondta az [origo]-nak egy rokon.
 
A család korábban sikertelenül próbált meg benzint vásárolni egy benzinkútnál. Azzal utasították el őket, hogy csak marmonkannába lehet tankolni. Forrásunk szerint még várnak emberek mentésre az ácsi hótorlasznál. Szállás lenne a környékbeli városokban, de nagyon nehéz bejutni az autópályáról.

18:22
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Elakadt kocsik Hajmáskérnél - kép

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Hajmáskérnél még mindig nem szabadították ki a kocsikat (Kattintson a galériáért!)

18:28
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Pintér a melegedőbe ment

Pintér Sándor belügyminiszter péntek délután Tatán találkozott Michl Józseffel, a város fideszes polgármesterével. Michl azt mondta, hogy két iskolát nyitottak meg a rászorulók előtt, ezek tornatermeiben előző éjszaka körülbelül ötszáz embert szállásoltak el, őket étellel és itallal is ellátták.

Jelenleg körülbelül 250-en tartózkodnak az iskolákban, a számukat azért nehéz megbecsülni, mert napközben többen is kimentek a járművükhöz. Ezután a polgármesterrel együtt a belügyminiszter meglátogatta az egyik melegedőt, ahol gyerekeket, többek között két iskoláscsoportot is elszállásoltak.

18:31
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Somogyban megnyitották az M7-est

Megindulhatott a forgalom péntek délután az M7-es autópálya somogyi szakaszán is, a megyében még mindig több útszakasz járhatatlan, a barcsi határátkelőhelyen Horvátország feloldotta a tehergépkocsikra egy napja bevezetett súlykorlátozást - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Orbán Zoltán tájékoztatása szerint Somogyban továbbra is lezárva tartják a Szulok-Homokszentgyörgy, az Iharosberény-Böhönye, a Tab-Kapolypuszta és a Balatonendréd-Lulla-Tab közötti útszakaszt. Nem közlekedhetnek járművek Kaposvár környékén a 61-es elkerülő úton, a 61-es út Kaposfő-Nagybajom közötti szakaszán, továbbá Kadakút-Bárdudvarnok, illetve Büssü-Kisgyalán között. Továbbra is elzárt településnek számít Edde község. A 65-ös főúton a forgalom Tolna megye irányába műszaki mentések miatt feltorlódott.

18:38
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Szolnok megyében kétezer helyen van áramkimaradás

Törökszentmiklóson, Karcagon, Kunmadarason, Mezőtúron, Törökszentmiklós-Surjányban, Kuncsorbán és Tiszafüreden továbbra is gondok vannak az áramellátással. Ezeken a településeken összesen több mint kétezer fogyasztási helyen kell még helyreállítani a szolgáltatást, ez a szám kora délelőtt még 6261 volt.

18:42
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Ismét járható a 86-os főút

Ismét járható a 86-os főút Páli és Beled között. Csütörtökön hófúvások miatt részleges kamionstopot vezettek be, majd az elakadt járművek tették lehetetlenné a közlekedést. A rendőrség továbbra is azt kéri, ne induljunak útra Győr-Moson-Sopron megyében.

18:44
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Már szabad vezetni Fejér megyében

Fejér megye rendőr-főkapitánya feloldotta a gépjármű-vezetési tilalmat az egész megyében, ugyanakkor a kamionstop vasárnap estig érvényben marad - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A 64-es úton Enying és Dég között mintegy 15 gépkocsi vesztegel. Az utasok melegedőben vannak, a műszaki mentés és az út megtisztítása folyamatban van. Fejérben még kilenc település - Zámoly, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Újbarok, Gánt, Kincsesbánya, Mány - van elzárva a külvilágtól.

18:47
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

A TEK tankja kiszabadította a hókotrót - kép

Forrás: Pfeffer Károly
A TEK tankja Bábolnánál (Kattintson a galériáért!)

18:51
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

13 megyében vannak járhatatlan utak

A rendkívüli időjárási körülmények miatt jelenleg az ország tizenhárom megyéjében vannak járhatatlan utak - olvasható a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

E szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas, Baranya, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Tolna, Komárom-Esztergom, Zala és Somogy megyében csaknem 170 útszakasz járhatatlan. Emellett Zala, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyében több település megközelíthetetlen.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt írta, továbbra is változó intenzitással havazik az északi országrészben Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területén, a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön. A fő- és mellékutak havasak, latyakosak. A 7-es főúton Székesfehérvár és Polgárdi között csak Siófok felé lehet haladni, a főváros felé tartó oldal még zárva van. Sokfelé a hátrahagyott és hóval befújt járművek okoznak óriási gondot az utak felszabadításában - írták.

18:55
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Mehetnek az autósok Zalában

Délután öt órától feloldották a korlátozást a zalai gyorsforgalmi utakon.  A zalai védelmi bizottság a kialakult rendkívüli időjárási helyzet miatt csütörtökön 14 órától a 7,5 tonna összsúlyt meghaladó teherjárművek közlekedését tiltotta meg a horvát és a szlovén határ térségében. Csütörtök este 19 óra után viszont már mindenféle járműforgalmat leállítottak az M7-es autópályán. Most ezt a korlátozást oldották fel.

18:58
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Pintér haját fújja a szél - kép

Forrás: MTI/Lakatos Péter
Pintér Sándor az M1-esen tájékozódott (Kattintson a galériáért!)

19:02
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Három melegedőt jelöltek ki Nyíregyházán

Nyíregyházán három melegedőhelyiséget jelöltek ki az áramkimaradás miatt fűtés nélkül maradt lakóknak - közölte az önkormányzat sajtószóvivője. Rendes Sándor elmondta: a nyírszőlősi Szőlőskerti Általános Iskola, a Wesselényi Miklós Szakközépiskola és a Bánki Donát Műszaki Középiskola kollégiumába várják azokat, akik nem tudnak az otthonukban fűteni az áramellátási üzemzavar miatt.

A szóvivő tájékoztatása szerint a négyezer lakosú nyírszőlősi városrészben péntek délutántól nincs áramszolgáltatás, eddig csak néhány utcában tudták a hálózati vezetékszakadások, oszloptörések miatti hibát elhárítani az E.ON Zrt. szakemberei. Nyíregyháza több külterületi részén is nehézséget okoz az elhúzódó áramkimaradás, s azokat, akik ott sem tudnak emiatt fűteni, a kollégiumokba várják az esti, éjszakai órákra. Rendes Sándor megjegyezte, hogy az Ózon Panzió is befogad éjszakára otthonukban fűteni nem tudó nyíregyháziakat, térítésmentesen.

19:11
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Újabb éjszaka az autóban?

A katasztrófavédelem szóvivője a HírTv-nek azt mondta, elképzelhető, hogy még ma is lesznek, akik az autójukban fognak éjszakázni a hótorlaszok miatt. Pintér Sándor kora délután még azt mondta, hogy reméli, hogy senkinek nem kell az autójában aludnia.

19:13
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Hóvihar Felcsútnál - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hóakadály Felcsútnál (Kattintson a galériáért!)

19:19
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Lánctalpasokkal viszik haza az embereket

A honvédség lánctalpas járművekkel és teherautókkal szállítja haza a Várpalotán rekedt embereket - erősítette meg az MTI értesüléseit a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának főtisztje pénteken. Tabiné Darabos Anna elmondta: Várpalotán, egy bevásárlóközpont parkolójában két PTSZ áll a katasztrófavédelem rendelkezésére, a járművek egyenként 40-50 embert képesek szállítani; úti céljuk Tés és Jásd. Ural teherautóval Székesfehérvár, Ősi és Berhida irányába visznek majd embereket, ha az útviszonyok lehetővé teszik - tette hozzá.

19:24
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán rendkívüli sajtótájékoztatót tart

A miniszterelnök péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy 155 ember van még kint a hóban, és 285 járművet nem tudtak kimenteni. A legnehezebb helyzet az M1-es autópályán Bábolnánál állt elő, itt van egy 12 kilométeres hófal, és az erős szél miatt a helikopterek bevetése is nehéz. Orbán Viktor délután hazaérkezett Brüsszelből, és meghallgatta az operatív törzs tájékoztatóját a mentési munkálatokról.

19:26
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Egy ember életveszélyben

Jelenleg egy ember van életveszélyben, egy tüdőtranszplantáción átesett ember, aki egy elakadt mentőautóban vesztegel - mondta Orbán Viktor, aki reméli, hogy minél előbb eljut hozzá a mentőhelikopter.

19:28
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán megérti az ingerült embereket

Sok a fáradt, ideges és ingerült ember, ez természetes - mondta a miniszterelnök, aki azt is megérti, hogy sokan nem merik otthagyni az utakon elakadt autójukat.

19:31
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán sokaknak mond köszönetet

A mentési munkálatokban országszerte több mint 8 ezer rendőr, és 1140 katasztrófavédelmis vett részt. A katonákat is hozzászámolva nagyából 10 ezer hivatásos dolgozott az elmúlt két napban - mondta Orbán Viktor, aki köszönetet mondott nekik, és azoknak a civileknek, aki segítettek az elakadt embereknek.

19:32
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Szombat estére szabadulhat ki mindenki

A Hír Tv-nek az M1-es autópályán nyilatkozó tűzoltó dandártábornok azt mondta, hogy várhatóan szombat estére fognak mindenkit kiszabadítani. Orbán Viktor a sajtótájékoztatón erről nem beszélt.

19:34
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Ketten haltak meg a hó miatt

Orbán Viktor azt mondta, hogy ketten haltak meg a jelenlegi hóhelyzet miatt - akkor, amikor több mint negyven autó csúszott össze Somogy megyében. Orbán Viktor sajtótájékoztatójáról ebben a cikkünkben olvashat.

19:36
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Az M1-esen már csak derékig ér a hó

A tűzoltóság illetékes szóvivője szerint az M1-es autópályán 4000 gépjármű akadt el a hófúvásban. Kétezer fővel végzik a mentést. A Hír TV tudósítója szerint "már csak derékig ér a hó az M1-esen".

19:38
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Mentőautókat mentettek - kép

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
Mentőautókat mentettek Mór és Székesfehárvár között (Kattintson a galériáért!)

19:41
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivő is elakadt a hóban

A rendkívüli időjárási helyzetben Giró-Szász András kormányszóvivő is bajba jutott, 15 órát autózott, míg elérte úti célját. Giró-Szász András az InfoRádiónak azt mondta: csütörtök késő délután indult útnak kocsival, és péntek reggel érkezett meg. Az M7-es autópályán, a Velencei-tó magasságában terelték le az autóját a sztrádáról - olvasható a rádió honlapján.

A kormányszóvivő szerint "volt kiásás, kivontatás, várakozás", de - mint mondta - jó érzéssel töltötte el, ahogy az emberek egymásnak segítettek, továbbá az, hogy mindenhol ott voltak a rendőrök és a tűzoltók, akik mindent megtettek a bajbajutottakért. "Egy ilyen vis maior helyzetben senki nem lehet elégedett, de a hatóságok erejükön felül mindent megtesznek, hogy megoldják a helyzetet" - emelte ki Giró-Szász András.

19:44
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Teát főztek a záhonyi hátárőrök

Meleg teát és szendvicseket osztottak a rendőrök pénteken a Záhony és Csap közötti magyar-ukrán határállomáson, ahol négyórás átkelési várakozás alakult ki a kilépő kamionforgalomban - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes sajtószóvivője. Berki Bianka elmondta: a teát a Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai főzték a hidegben várakozó teherautósofőröknek, míg a szendvicseket a Záhonyi Járási Hivatal vezetője ajánlotta fel.

19:50
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán azt ígérte, reggel mindenhol lesz áram

A miniszterelnök azt mondta, beszélt az E.On vezetőjével, és ez alapján azt ígérte, hogy Kelet-Magyarországon legkésőbb reggelre mindenhol vissza fog térni az áram.

19:53
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Osztrák hókotrók az M1-esen - kép

Forrás: MTI/Krizsán Csaba
Osztrák hókotrók az M1-esen (Kattintson a galériáért!)

19:59
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Zalában már csak egy település van elzárva

Zala megyében már csak egy település van elzárva a külvilágtól, mindenütt helyreállt az áramszolgáltatás és kevesebben vannak az ideiglenes melegedőhelyeken is - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság péntek este. A korábbi öt helyett már csak egy települést, a csaknem 300 lakosú Pötrétét zárja el a hó a külvilágtól. A megyében a reggeli csaknem 40 után 11-re csökkent a nem vagy csak nagyon nehezen járható utak száma. Továbbra is le van zárva a 75-ös főút tíz kilométeres szakaszon.

20:03
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Egyre több az elzárt település Fejér megyében

Fejér megyében továbbra is sok út járhatatlan még, és az elzárt települések száma ismét kibővült 13-ra - közölte a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság. A jelenleg elzárt települések: Zámoly, Csákberény, Vértesboglár, Bodmér, Újbarok, Gánt, Kincsesbánya, Mány, Vasztély, Magyaralmás, Balinka, Bodajk, Fehérvárcsurgó.

20:09
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Perkátát is ellepte a hó - kép

Kozma László Gábor olvasónk felvétele
Perkátai olvasónk fotóján látszik, hogy őket is ellepte a hó (Kattintson a galériáért!)

20:13
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos a mellét veregeti

Debrecenben minden, az áramszolgáltatásban és a közlekedésben előforduló fennakadást sikerült elhárítani péntek estére - közölte Kósa Lajos polgármester. Debrecen külső részein, a Csapókertben, a Lenctelepen és a Biczó István-kertben voltak kisebb áramkimaradások, de ezeket elhárították az áramszolgáltató szakemberei - jelezte a politikus. Közlése szerint a városi utakat folyamatosan takarítják, így nincsenek járhatatlan útszakaszok, miként Hajdú-Bihar megye közútjain sem.

Az önkormányzatnak nem kellett rendkívüli intézkedéseket hoznia a hóhelyzet miatt, a melegedők képesek minden rászorulót befogadni - fűzte hozzá. Kósa Lajos kiemelte, hogy jelen állás szerint a debreceni repülőtér fogadni tudja majd a szombati menetrend szerinti járatokat.

20:16
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Reptereket zártak le Ukrajnában

A hirtelen leesett nagy mennyiségű hó miatt meghatározatlan időre lezárták pénteken az ungvári és az ivano-frankivszi repülőteret, Nyugat-Ukrajna több régiójában fennakadások vannak a közúti közlekedésben. A lehullott hó vastagsága helyenként a fél métert is eléri, a hőmérséklet mínusz 7 Celsius fokra esett vissza - áll az ukrán infrastrukturális minisztérium közleményében.

20:24
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Csak kicsit csökkentek a késések a vasútvonalakon

A havazás és a viharos erejű szél még okoz fennakadásokat a vasúti forgalomban, néhol még többórás a várakozás, de a helyzet valamelyest javult, számos elővárosi vonalon mérséklődtek a késések - közölte a Mávinform péntek este.

Az észak-alföldi, az északkeleti térségben, valamint a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Szombathely-Székesfehérvár és a Budapest-Pécs vasútvonalon a távolsági közlekedésben még jelentős, akár többórás késésekre is számítani kell. A budapesti elővárosi közlekedésben azonban több vonalon már nincsenek jelentősebb késések, fennakadások, a főpályaudvarok fogadnak és indítanak járatokat.

20:27
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Kiváló mentésről beszél Pintér

A rendkívül mostoha körülmények ellenére kiválóan sikerült megszervezni a mentési munkálatokat - értékelte a rendőrség és a katasztrófavédelem munkáját Pintér Sándor pénteken az MTI-nek. A belügyminiszter Bábolna mellett, az M1-es autópályán nyilatkozott, ahol éppen átvágták az elválasztó szalagkorlátot, hogy a Győr irányába tartó, de a dugóban rekedt autók vissza tudjanak fordulni.
    
Pintér úgy fogalmazott: az időjárás próbára tette kollégáit, mert a rendkívüli havazás és a 100 kilométer/órás szél miatt 30-40 kilométer hosszú gépjárműsor alakult ki az autópályán. Hangsúlyozta: a katasztrófavédelem és a rendőrség egységei megszervezték az úton rekedtek mentését és meleg helyre szállítását. Kiemelte, hogy az extrém körülmények ellenére minden helyszínre odaértek. Hozzátette: négyezer kollégájuk, a katasztrófavédelem és a polgárőrség emberei folyamatosan dolgoznak, ennek köszönhetően senkit sem találtak kihűlve a járművében.

Pintér Sándor véleménye szerint késő estig, vagy éjszakáig kiszabadíthatják az úton rekedt személyautókat, és a szalagátvágásokkal szakaszosan, hol az autópálya egyik, hol a másik oldalán, de megindulhat a forgalom.

20:30
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor és az operatív törzs - kép

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatót tart (Kattintson a galériáért!)

20:31
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Traktorunk nincs, de segítünk

Civil kezdeményezésre indult egy térkép, amelyen bárki kérhet és nyújthat segítséget. "A Fiáker Panzió Turista szobáit a mai napon ingyenesen felajánlja a hóhelyzet miatt bajba jutottaknak" - jött egy felajánlás Zalaszentgrófról. "Ha valaki esetleg a Mátrában akadt el, Mátraszentistván környékén, akkor a Mátraszíve apartmanházban meleg teát és ételt biztosítunk minden úton rekedt embernek" - olvasható egy másik felajánlás.

Hejőpapiról azt írta valaki: "Ha vki az M3-as autópályán Hejőpapi környékén szorul segítségre (meleg tea, ennivaló), jelentkezzen nálunk. Traktorunk sajnos nincs, menteni nem tudunk, de másban szívesen segítünk." Novából pedig azt írják: "Zalában rekedt 6-8 főnek tudok meleg szállást,ételt, italt adni amíg az utakat járhatóvá teszik! Ameddig járható az út el is tudok menni értük."

Szlovákiából is érkeznek önkéntes felajánlások."Budapesten átutazó bajbajutottak figyelem. Az M0-s mentén Ecser-en betérhetsz hozzánk egy teára, kv-ra, ételt is készítünk ha van rá igény, megmosdhatsz, pihenhetsz, feltöltheted a telefonod. Pici a baba úgyhogy este 8ig lehet telefonálni".

20:37
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Ezeken a vasútvonalakon nagy a késés

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal Komárom és Győr közötti szakaszán az egyik vágányon keletkezett méteres hóakadályokat hóekés mozdonnyal lehet csak áttörni. A közúton elakadt autósokat a vasúttársaság vonatai felveszik az Ács és Nagyszentjános közötti megállókban.

A Szombathely-Székesfehérvár vonalon jelentős, 60-140 perces késéssel járnak a vonatok. A Budapest-Pécs vonalon átlagosan 40-50 perces (egyes vonatoknál 90-180 perces) késések fordulnak elő. Budapest és Miskolc között átlagosan 20-30 perces késéssel közlekednek a vonatok. A Miskolc-Nyíregyháza vonalon a vonatok továbbra sem közlekednek Mezőzombor és Görögszállás között. A Békéscsaba felé tartó vonatok átlagosan 120 percet késnek.

20:44
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

81 szabolcsi település áram nélkül

Nyolcvanegy település van még áramszolgáltatás nélkül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársa péntek este. Az üzemzavar csaknem 60 ezer háztartást érint - mondta Tóth Gabriella. Továbbra is le van zárva az Újfehértó és Hajdúdorog közötti útszakasz. Nehezen járható a Butykatelep és Nagykálló, a Csegöld és Rozsály, a Kemecse és Vasmegyer, valamint a Berkesz és Demecser közötti út.

20:47
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Lánctalpassal mentették a mentőt - kép

Forrás: Honvédelmi Minisztérium
Lánctalpassal mentettek meg egy mentőautót Igarpusztán (Kattintson a galériáért!)

20:49
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Jó hír: teljesen járható az M7-es

A rendőrség megnyitotta az M7-es autópályát, így az M7-es mindkét irányban teljes szakaszon járható. Járható továbbá az 1. számú főút teljes szakasza is - közölte az ORFK.

20:57
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Rendőrök szállítják a borsodi családokat

Rendőrök szállították haza azokat a borsodi családokat, amelyek a zord idő miatt a nyíregyházi vasútállomáson rekedtek pénteken - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Dobi Tamás azt mondta, hogy az időjárási viszonyok miatt akadozó vasúti közlekedés miatt a nyíregyházi vasútállomáson 29, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei utas kényszerült várakozásra, ők miskolci, sátoraljaújhelyi, illetve tarcali otthonukba szerettek volna eljutni.

21:05
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Étlen-szomjan vesztegeltek a focisták

Húsz órát töltött a hó fogságában az Illés Akadémia-Haladás hét korosztályos válogatott focistája és két edzője. Itt olvashat részleteket.

21:13
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Megmentették az életveszélyben lévő férfit

Nem sokkal 18 óra után megtalálták a terrorelhárítók azt a tüdő transzplantáción átesett férfit, aki az M1 autópálya 92 és 100 km közti szakaszán rekedt egy BMW-ben - közöltre a TEK. A férfi egy élénk színű sálat helyezett a kocsi tetejére, így találtak rá a terrorelhárítók. A férfit kézről kézre adva az egyik tankba helyezték, majd átadták őt az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, akik elszállították. A Terrorelhárítási Központ két harci járműve eddig mintegy 400 járművet, elakadt hókotrót húzott ki a méteres hóból.

21:18
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Minden beszélgetést jóváír a Telekom

A Magyar Telekom minden mobil ügyfele számára jóváírást biztosít az országban kialakult hóhelyzet miatt a március 15-i, pénteki napon folytatott beszélgetésekből. A jóváírás automatikusan kiterjed az előfizetéses és a feltöltőkártyás T-Mobile ügyfelekre is. A Telekom a jóváírásra vonatkozó részletekről a jövő hét folyamán nyújt részletesebb tájékoztatást ügyfelei számára - közölte a Magyar Telekom sajtóosztálya. Ugyancsak jóváírást ad ügyfeleinek a március 15-i hívásokból a Vodafone.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.

21:26
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

A győri katonák még maradnak

A győri katonák "a helyzet normalizálódásáig" a nap 24 órájában fogják járni az utakat - írta a Magyar Honvédség péntek este a Facebook-oldalán. Kifejtették: az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredet péntek reggel vonták be a téli időjárás okozta rendkívüli helyzet elleni küzdelembe. Az érintett állományt azonnal értesítették, a katonák folyamatosan érkeztek a likócsi laktanyába. Elöljárójuk 12 órakor rendelt el számukra konkrét feladatot. Ennek megfelelően a győri honvédek egy lánctalpas eszközzel, illetve egy terepjáró tehergépjárművel indultak el az M1-es autópálya - annak 112-es lehajtójánál, a Pest felé vezető oldalon levő - bőnyi felüljárójához, ahol egy elakadt tehergépjármű akadályozta a forgalmat.

21:31
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Mindenhol van víz Hajdú-Biharban

Már csak négy településen van részleges zavar az áramellátásban Hajdú-Bihar megyében, az ivóvíz-szolgáltatás pedig mindenhol helyreállt - közölte Rácz Róbert, a megyei védelmi bizottság elnöke. A megyében reggel még 39 településen szünetelt teljesen vagy részlegesen az áramszolgáltatás és délután tíz helyen az ivóvízellátás.

21:40
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Pintér a szabálytalankodó autósokat hibáztatja

A belügyminiszter szerint a leállósávot elfoglaló autósok, valamint a belső sávot eltorlaszoló kamionosok nehezítették az autópályán rekedtek mentését. A belügyminiszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorának pénteken azt is mondta, hogy kivizsgálják, miért nem segített az egyik nagy mobilszolgáltató a tárca tájékoztató üzenetének továbbításában. Itt olvashat részletesebben arról, hogy értékelte a belügyminiszter a mentést.

21:42
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Rendőri felvezetés az M7-esen - kép

Pál Balázs olvasónk felvétele
Rendőri felvezetéssel nyitották meg az M7-est Székesfehérvárnál

21:45
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Szombati elsőfokú figyelmeztetések

Szombatra már csak nyolc megyére és Budapestre, és csak a hófúvás miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. E szerint Somogy, Tolna, Fejér, Veszprém, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint a főváros területére adtak ki citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést. Ezekben a megyékben szombaton is várható gyenge hófúvás, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

21:59
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Az 1-es főútra menekítik az autósokat

Az M1-es autópálya Győr felé vezető oldaláról Bábolnánál a készenléti egységek munkatársainak segítségével az 1-es főútra terelik a másfél napja hóban rekedt kamionokat és személyautókat - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A járművek Győrig rendőri felvezetéssel közlekednek, ahol visszatérhetnek az M1-esre és folytathatják útjukat Ausztria felé. Ezzel kikerülhetők az autópályán még jelenleg is meglévő hótorlaszok.

22:03
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Mennek haza a veszprémi melegedőből

Hozzávetőlegesen a felére csökkent a létszám a Veszprém megyei melegedőkben, korábban még mintegy hatszázan voltak ezeken a helyeken - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője péntek este. A legtöbb embert Veszprémben és Várpalotán helyezték el, a melegedőkről az emberek egy részét a Honvédség segítségével szállították haza, mások meg tudták oldani maguk a hazautazásukat. Hozzátette: a megye tűzoltói most is műszaki mentéseket végeznek, sok, korábban kritikus útszakaszt sikerült megtisztítaniuk. A Bakony Harcikiképző Központ katonái Várpalotáról Ural típusú és lánctalpas járművekkel, 20-25 ősi és berhidai embert szállítottak haza, Hajmaskérnél pedig az E.ON gépkocsiját segítettek kimenteni - közölte a központ kommunikációs tisztje.

22:09
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Nemsokára mindenkit kiszabadítanak

Még az éjszaka kiszabadítanak mindenkit a hó fogságából - mondta a Hír Tv-nek Petróczi Tímea katasztrófavédelmi szóvivő. Az országban jelenleg már csak az M1-esen vannak elakadt autósok, nagyjából 150 ember, hozzájuk is nemsokára eljutnak a katasztrófavédelmisek.

22:11
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Jól esett a forró tea az M1-esen - kép

Forrás: MTI/Beliczay László
Teát osztottak az M1-esen Tata közelében (Kattintson a galériáért!)

22:18
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

73 járművet kell még megmenteni

A 20 óra 15 perckor rendelkezésre álló adatok szerint a mentő egységek országszerte 12 670 főt és 3466 gépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából, a katasztrófavédelem 692 műszaki mentést hajtott végre. Jelenleg 146 személy és 73 jármű mentése van folyamatban. Az elzárt utak száma 141 - közölte az ORFK. Az úton rekedtek ideiglenes elhelyezésére 523 melegedő áll rendelkezésre, az ellátásban részesülők száma 7946 fő. A rendőrség továbbra is korlátozza számos település elhagyását, az áramszolgáltatási kimaradással érintett 129 településen a rendőri jelenlét folyamatos.

A rendőrség ismételten felhívja a még mentésre váró elakadt járművek vezetőinek és utasainak figyelmét, hogy a gépjárműből ne szálljanak ki, a rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan dolgoznak mentésükön. A rendőrség kéri, hogy az elakadt gépjárművek vezetői működtessék az elakadás jelzőt, ezzel is hívják fel magukra a figyelmet.

22:20
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Ezeken a helyeken talán reggel lesz áram

Egyre több településen áll helyre az áramszolgáltatás Észak-Magyarországon, ezen belül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de várhatóan péntek éjszakára még maradnak ellátatlan települések - közölte az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (Émász).

Az oszlopkidőlések miatt továbbra is súlyos problémák vannak a Bodrogköz számos településén (Györgytarló, Tiszakarád, Tiszacsermely, Cigánd, Nagyrozvágy, Kisrozvágy, Alsóberecki, Felsőberecki, Ricse, Bodroghalom, Karos, Karcsa, Pácin), ahol a villamosenergia-ellátás jelenleg nem biztosított. Ebben a térségben a helyreállítási munkákat nehezíti, hogy a kitört oszlopok belvizes területeken vannak, így azok megközelítése is komoly problémát jelent. A Taktaközben vezetékszakadások és oszlopkidőlések miatt Újharangod, Újcsanálos, Sóstófalva, Bekecs, Legyesbénye és Alsódobsza településen, valamint Megyaszó egy részén van továbbra is fennakadás az áramszolgáltatásban.

22:31
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Tatánál rekedtek - kép

Forrás: MTI/Beliczay László
Az M1-esen Tatánál rekedt autó (Kattintson a galériáért!)

22:44
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

A katonák mindenben segítenek

A Magyar Honvédség katonái nemcsak a járművek és az emberek mentésében, hanem a vízellátás és az egyéb közműszolgáltatások biztosításában is folyamatosan segédkeznek - írta közelményében a Honvédelmi Minisztrium. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár is bekapcsolódott a rendkívüli időjárás okozta katasztrófahelyzet elhárításába. Március 15-én délután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándra és Bodroghalomra két, aggregátorokat szállító járművet szállított, amelyek a települések vízellátásához szükséges áramot állítják majd elő. A Hajdú-Bihar megyei Szerep községben a Bocskai dandár katonái egy Ural katonai teherautóval az E.ON Energiaszolgáltató Kft. szakembereinek nyújtanak segítséget a leszakadt vezetékek helyreállításában.

22:53
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Újabb hókotrókat küldenek az osztrákok

A korábbi öt után újabb négy hókotrót küld Magyarországra az osztrák autópálya-kezelő társaság (ASFINAG) - közölte a vállalat péntek este. A közlemény szerint a négy jármű a Bécstől hatvan kilométerre délre fekvő Traiskirchen térségéből, összesen nyolcfős személyzettel, rendőri kísérettel indulhatnak a problémás magyar utakra.

22:59
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Magyarországot elhagyni volt nehezebb

Nehezebb feladat volt távoznia Magyarországról csütörtök délután a ralis Szalay Balázs, Bunkoczi László kettősnek, mint teljesítenie a hétvégi olasz Vk-futam első, nyolc kilométeres szakaszát. Az Opel Dakar Teamnek sikerült távoznia a teljes útzár elott. "A balesetek híreit hallva az M1-esen indultunk el Olaszország felé, de arról is letereltek minket. Végül azonban mégiscsak szerencsénk volt, mert még a teljes útzár előtt átjutottunk Ausztriába, és bár a hat óra helyett tizenkettőt jöttünk, megérkeztünk a verseny helyszínére" - mondta Szalay Balázs. Erről itt olvashat részletesebben.

23:13
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Mentőhelikopter Nagyszentjánoson - kép

Ungár János olvasónk felvétele
Mentőhelikopter Nagyszentjánoson délután (Kattintson a galériáért!)

23:16
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

400 ember aludhat a budaörsi iskolában

Csaknem négyszáz, az M7-es és M1-es autópályán, illetve az 1-es főúton rekedt, a rendőrség és a katasztrófavédelem segítségével a budaörsi hipermarketek parkolójában menedéket talált embernek tud ágyat és takarót biztosítani egy helyi általános iskolában éjszakára a katasztrófavédelem és a vöröskereszt - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője.

A bajba jutott és Budaörsig visszakísért autósokat - többségük külföldi állampolgár - délután öt óráig a budaörsi Tesco áruház előterében látták el a vöröskeresztesek meleg étellel és itallal, majd a város Hársfa utcai általános iskoláját nyitották meg a számukra, ahol éjszakára is maradhatnak.

Mivel a budaörsi nagy parkolóba folyamatosan érkeznek újabb csoportok (a rendőrség korábbi információja szerint az 1-es főút megyei szakaszán rekedt több mint száz járművet konvojban kísérik ide), késő délutántól az időközben kinyitott Auchan áruház előterében rendeztek be melegedőt - mondta Spitz Alexandra. Innen kisebb csoportokban kísérik át az iskolába az embereket.

23:19
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Győr felé ne hajtsanak fel az M1-esre!

Torlódás alakult ki az M1-es autópálya Győr irányába vezető oldalán Tatabánya-Újvárosnál, a rendőrség ezért azt kéri, hogy az arra tartók ne hajtsanak fel az M1-es autópályára - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Racsné Galambos Gréta azt mondta, hogy a forgalmat az újvárosi lehajtónál az 1-es számú főútra terelik.

23:30
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Ha járható az autópálya, indulnak a buszok

A Budapestről induló távolsági járatok a Nyugat-Dunántúl - Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy,Vas és Zala megye - kivételével a tervek szerint az útviszonyok függvényében a menetrendben meghirdetett időpontban indulnak. Nem indul ugyanakkor 19 nyugat-dunántúli járat, például a Budapest-Hévíz-Zalaegerszeg, a Budapest-Veszprém-Ajka, a Budapest-Veszprém-Szombathely, a Budapest-Bakonybél-Pápa, illetve a Budapest-Kisbér vonalon. Emellett részlegesen nem közlekedik három járat Veszprém és Székesfehérvár, illetve Veszprém és Zirc között. Számos járat menetrend szerinti közlekedése az M7-es autópályán kialakult helyzettől függ.

23:35
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán nagyon gondolkodik - kép

Forrás: Facebook/Orbán Viktor
Orbán Viktor az operatív törzzsel délután (Kattintson a galériáért!)

23:46
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán szerint mindenkit kihoztak

Mindenki biztonságban van, "az utolsó embert is kihoztuk az utolsó hóakadály mögül is" - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek este. A kormányfő ezt a Szépművészeti Múzeumban közölte azon a hagyományteremtő vacsorán, amelyet a nemzeti ünnepen Kossuth-díjjal kitüntetett művészek tiszteletére adtak. A vacsorán tartott beszédének részleteit ide kattintva olvashatják.

00:28
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Kevesebb elzárt település Veszprém megyében

A korábbi tizenötről nyolcra csökkent az elzárt települések száma Veszprém megyében, kevesebb a járhatatlan utak száma is - közölte a megyei rendőr-főkapitányság a honlapján péntek késő este. A közlemény szerint a 83-as számú főúton továbbra sem haladhatnak a 7,5 tonna feletti járművek, miként a 8-as számú főúton Devecsertől Vas megye irányába, valamint a 82-es számú főút Veszprém és Zirc közötti szakaszán, Zirctől Győr felé a 82-es főúton továbbra is teljes az útlezárás. A nyolc elzárt település: Lókút, Pálihálás, Felsőpere, Jásd, Tés, Szápár, Csetény és Bakonynána.
00:40
március 15, 2013
Vágólapra másolva!

Percről percre tudósításunkat lezárjuk, holnap reggeltől ismét beszámolunk a helyzetről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről