A Duna az új Amazonas - percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Győrújfalunál egy gát megcsúszott, de a szakemberek urai a helyzetnek, csak a védekezési munka lassul le kicsit. Orbán Viktor egy győri laktanyában tölti az éjszakát, egy szlovákiai performansz-művész pedig a Dunában állt egy esernyővel és egy aktatáskával. Budapesten a korábban várt 875 centiméterrel szemben 885 centiméteren tetőzhet a Duna vízszintje hétfőn. Az ár levonulása az Országos Műszaki Irányító Törzs tudományos tanácsaszerint előreláthatólag sehol nem okoz majd kritikus, kezelhetetlen helyzetet. A legrosszabb forgatókönyv szerint 85 ezer embert telepíthetnek ki.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül163 bejegyzés
08:20
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

885 cm lesz a Duna

Budapesten a korábban várt 875 centiméterrel szemben 885 centiméteren tetőzhet a Duna vízszintje hétfőn. Csütörtök hajnalra tovább emelkedett a víz szintje. az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint: Budapestnél 5 órakor 713 centimétert mértek a négy órával korábbi 699 centiméter után.

08:25
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A legfrissebb vízjelentések

A legutóbbi vízjelentés szerint a folyó Nagybajcsnál 23 centiméterrel 809 centiméterre emelkedett, a Győr-Moson-Sopron megyei településnél a tetőzést 900 centiméter körül várják szombaton. Komáromnál hajnalban 20 centivel állt magasabban a víz, mint éjszaka, most 704 centiméter, a tetőzés ott vasárnap reggelre várható. Esztergomnál a vízmérce hajnali ötkor 649 centiméteres vízállást jelzett, az elmúlt órákban 19 centimétert emelkedett, a tetőzés vasárnap estére prognosztizálható. Nagymarosnál a vízállás 574 centiméterre nőtt hajnali ötre, a folyó ott várhatóan hétfőn hajnalban éri el a legmagasabb szintjét.

08:30
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Összeül a tudományos tanács

Csütörtökön délelőtt összeül az OMIT Tudományos tanácsa, amelyet a 2000. évi rendkívüli tiszai árvízvédekezés alkalmával hívtak össze először a védekezés kritikus helyzeteinek elemzéséhez és a szükséges megelőző, illetve operatív beavatkozások döntéseinek előkészítéséhez. A testület javaslattevő, véleményező szerepet tölt be az OMIT mellett.

08:45
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Nem várnak kritikus helyzetet

Az Országos Műszaki Irányító Törzs szerint az ár várható levonulása az emberi erőforrások és a technikai eszközök bevetésének köszönhetően előreláthatólag sehol nem okoz majd kritikus, kezelhetetlen helyzetet. 

08:55
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Készültség több mint 700 km-en

Az OMIT tájékoztatása szerint már 707,7 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. I. fokú védekezés van 371,7 kilométeren (a Dunán Budapest alatt Ercsitől az országhatárig, a Marcal középső szakaszán). II. fokú védekezés van 82,4 kilométeren (a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Érdig, a bal parton Soltig), és III. fokú a védekezés 62,4 kilométeren (a Rába Győr-Árpási, Győr-Koroncói szakaszán, a Marcal Győr-Koroncói, valamint a Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakaszán). Rendkívüli védekezés folyik 191,2 kilométeren (a Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna-menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megye és Pest megye Budapest feletti területén a Duna-menti állami védvonalakon). A védekezésben 13 önkormányzat vesz részt.

09:03
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Lezártak Győrben egy szigetet

Győr városüzemeltetési társasága lezárta a belvárosi Radó-szigetet az áradás miatt. Élet- és balesetveszély miatt a területre sem gyalog, sem járművel nem lehet behajtani az ár levonultáig. A szigeten tartózkodók a vízpartról a sáros, vizes füvön könnyen becsúszhatnak a vízbe, és a megáradt folyóba fulladhatnak.

09:15
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Feszült a helyzet Ausztriában

Továbbra is feszült az árvízi helyzet Ausztriában az áradó Duna mentén, a Bécstől keletre és nyugatra eső szakaszokon. A csütörtök reggeli jelentések szerint Bécstől keletre tovább emelkedett a folyó vízszintje, Gross-Enzersdorf település és a szlovák határhoz közeli Hainburg között, és egy 35 kilométeres szakaszon a víz mindössze 30 centiméterrel a gátak pereme alatt hömpölygött. Hainburgban, ahol előző nap a település egy részét elöntötte az ár, folyamatosan szivattyúzzák a vizet a házakból. Bécstől nyugatra már tetőzött a Duna. Krems környékén azonban aggodalmat okoz még a Dunába ömlő Krems folyó átázott földgátja. Szerdán megerősítették a töltést, és folyamatosan ellenőrzik az állapotát.

09:25
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Gyorsabb az áradás Pozsonynál

A korábban vártnál gyorsabb ütemben áradt a Duna Pozsonynál csütörtökre virradó éjjel, a folyó vízszintje reggel hét óra előtt már csaknem elérte az estére várt szintet. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet korábbi előrejelzései azzal számoltak, hogy a Duna vízszintje Pozsonynál csütörtök este tetőzik, de a folyó ezt a szintet már reggelre elérte és tovább árad.

A 10,2 méteres vízszint csaknem 30 centiméterrel több, mint a 2002-ben Pozsonynál mért eddigi 9,9 méteres rekord. A csütörtökre vonatkozó előrejelzés pesszimistább a korábbinál. Bár a Duna rakpartjain elhelyezett mobil védőgátaknak már jelenlegi magasságukban is elégséges védelmet kell nyújtaniuk, mégis úgy döntöttek, hogy megemelik őket, továbbá növelték a készenlétbe helyezett tűzoltók és katonák számát is.

09:30
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Ötezren a gátakon Győr megyében

Közel ötezren vesznek részt Győr-Moson-Sopronban az árvíz elleni védekezésben. Eddig a megyében összesen 420 ezer homokzsákot építettek be a gátakba. Az éjszaka folyamán kilenc helyszínen folyt árvízi védekezés. Vámosszabadin a magas vízszint miatt lezárt, Szlovákiába vezető ártéri hidat 200 tonna mart aszfalttal terhelték le estére; itt 700 méteres szakaszon 30 centiméteres védművet emeltek 20 ezer homokzsákból. Gönyűn az árvízi védművek 95 százalékának kiépítésével végeztek estére. A szigetközi Győrladamér és Dunaszeg között estére a tervezett szinten összeért a gát homokzsák-magasítása. A karitatív szervezetek és az önkéntesek mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet is segített a munkálatokban, homokzsákok töltésével.

09:35
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Nem javult a helyzet az Elbán

Továbbra is katasztrófával fenyeget az árvíz Németországban az Elba és mellékfolyói mentén, a helyzet nem javult csütörtök reggelre. A hetekig tartó esőzések után az Elbán Csehország felől érkező árhullám várhatóan csütörtök délután tetőzik a kelet-németországi Drezdánál. Csak a hét végére hömpölyög le az ár az ország északnyugati részén fekvő torkolatvidékhez, ezért elhúzódó védekezésre kell felkészülni.

A folyó felső szakaszán, Szászországban Pirna, Meissen és Riesa városának több negyedét elöntötte az Elba. Egyik mellékfolyója, a Saale a Szász-Anhalt tartományi Hallét fenyegeti, a Mulde pedig Bitterfeldet.

A Duna bajorországi szakaszán csökken a vízállás, de a Deggendorf járás területén történt gátszakadás miatt több településen továbbra is csak a házak teteje látszik ki a vízből.

09:45
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

241 kitelepített Pest megyében

Pest megyében eddig 241 embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt, és húsz településen van védekezés. A Duna áradása miatt Budakalászon 100, Dunabogdányban 2, Szentendrén 1, Sződligeten 115, Szobon 15, Halásztelken 8 embert kellett kitelepíteni. Az érdi kirendeltség illetékességi területén 2, a vácin 18 településen folytatnak árvízi védekezést: Vác, Zebegény, Sződliget, Szob, Verőce, Nagymaros, Kismaros, Budakalász, Göd, Dunakeszi, Dunabogdány, Kisoroszi, Leányfalu, Pócsmegyer, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Visegrád, illetve Százhalombatta és Szigetszentmiklós területén.

09:50
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Épül a nyúlgát a 2-es útnál

Dunakeszin 75 ember vesz részt a védekezésben, a vízügyi szakemberek irányításával folyamatosan építenek ki a 2-es út Dunakeszitől délre eső szakaszán egy több mint 600 méter hosszú nyúlgátat. Éjjel 20 ezer homokzsákot szállítottak a helyszínre, a munka éjszaka is félpályás útzár és rendőri biztosítás mellett zajlott. A 2-es út Dunakeszitől délre fekvő részén az árvízi védekezés miatt félpályás útlezárás van, a főváros felé tartókat a rendőrség eltereli.

09:57
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Víz alatt a budai alsó rakpart

Forrás: Vámossy Csilla

10:10
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Vonat helyett buszok

A Komárom-Esztergom vonalon azonban továbbra sem járnak a szerelvények a Duna magas vízállása miatt, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. Komárom és Szőny közötti mintegy 4 kilométeres szakaszon 800 katona és 100 önkéntes, valamint 5 dízelmozdony, 35 kőzúzalékkal rakott tehervagon és további 13 vasúti kocsi áll rendelkezésre az árvízvédelemhez.

A munkálatok miatt bevezetett sebesség- és forgalomkorlátozás miatt a Budapest-Hegyeshalom-Rajka vasútvonalon nincs egyelőre nagyobb késés, de a nap folyamán 10-15 perccel hosszabb menetidőre kell számítaniuk a belföldi vonatok utasainak.

10:15
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Dömös a helikopterről

Dömös a helikopterről Fotó: Tuba Zoltán - Origo

10:24
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Bírták a gátak az Elba nyomását

Csekély mértékben a várt szint alatt - mintegy 10,7 méteren - tetőzött csütörtökön kora reggel az Elba az észak-csehországi Ústí nad Labemben és Decínben. A hidrometeorológiai előrejelzések több mint 11 méteres vízzel számoltak. Helyszíni jelentések szerint a gátak kibírták a nyomást, és délelőtt a vízszint csökkenésével lehet számolni. A 2002-es, tehát az eddigi legnagyobb árvíz idején az Elba Ústínál és Decínnél 11,96 centiméteres szinten tetőzött. Normálisan a folyószint három méter körül mozog.

A víz mindkét városban elárasztotta a folyó menti utakat és az utcákat, illetve Ústí nad Labem Strekov nevű külvárosát. A régióban 11 ezer ember volt kénytelen elhagyni lakóhelyét, s továbbra is mintegy 7500 háztartás van áram nélkül. A városban akadozik a közlekedés, mert az Elbán átívelő közúti hidak le vannak zárva. Zárva tartanak az iskolák is.

Az Elba völgye Észak-Csehországban autóval gyakorlatilag járhatatlan. Problémás a vasúti közlekedés is. Az árvíz miatt a nemzetközi vonatok is 3-4 órás késéssel érkeztek a régióból Prágába. Ústí régióban az árvíz több mint ötven települést érintett. A károk jelentősek, de várhatóan nem haladják meg a 2002-es nagy árvízkárokat.

10:30
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Kilenc veszélyes szakasz a Dunánál

Kilenc, a dunai árvíz miatt leginkább veszélyeztetett területet sorolt fel Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján: ezek között van Mecsér és környéke, Komárom és térsége, az egyik vörösiszap-tározója miatt Almásfüzitő, a táti térség, Esztergom, Szentendre, Kisoroszi, valamint Budapest és Dunaújváros környéke.

10:35
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A Batthány tér csütörtök reggel

A Batthyány tér Fotó: Magócsi Márton - Origo

10:43
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Körbezárja a víz Kisoroszit

Várhatóan délelőtt lezárják a Tahitótfaluból Kisorosziba vezető utat a Duna áradása miatt, így a Szentendrei-sziget csücskében fekvő település szárazföldön megközelíthetetlenné válik. A Duna rövid időn belül körbezárja a települést, jóval az egyetlen odavezető út fölött csap majd át, de 910 centiméteres vízszintig a gát megvédi a lakókat, a házak nem kerülnek veszélybe. A vízügyi szakemberek ebben a térségben 885 centiméteres tetőzést jeleztek. Jelenleg is legalább százan dolgoznak a töltésen, hogy a belterületet megóvják, ám ha a Duna 910 centiméternél is magasabbra emelkedne, akkor a honvédség segítségét kéri a község.

A csaknem ezer lakosú Kisorosziba az út lezárása után Visegrádról komppal szállítják majd át az élelmiszert, az orvosi ellátást helyben biztosítják, az esetleges kórházi kezelésre helikopterrel vihetik a betegeket a váci kórházba.

10:50
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Kilenc halott Csehországban

A cseh hatóságok szerint a természeti csapásnak eddig kilenc áldozata van, és országszerte több mint 20 ezer embert telepítettek ki. Több ezer ember csak néhány nap múlva tud visszatérni otthonába.

10:58
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán: Mindenkit kimentünk

A Duna tetőzését péntektől várják az ország területén, Nagybajcsnál kilencméteres vízszinttel számolnak. Orbán Viktor hangsúlyozta: nincs olyan ember az országban, akit baj esetén ne tudnának biztonságban kimenekíteni a lakhelyéről. Hende Csaba honvédelmi miniszter közölte, a honvédség teljes mozgósítása megtörtént, szükség esetén több mint 9600 embert tudnak bevetni. Tarlós István főpolgármester arról számolt be, hogy a Margitszigetet kilencméteres vízszintig tudják megvédeni.
11:04
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Kiürítés Esztergomban

Esztergomban, a Prímás-szigeten megszüntették az áram- és a vízszolgáltatást az árvíz miatt. Megkezdik a sziget átvizsgálását, hogy senki ne maradjon a területen. A Duna vízállása a városnál csütörtök reggel elérte a 655 centimétert, meghaladva ezzel a harmadfokú készültség szintjét. Éjfél és hajnali 5 óra között 15 centimétert emelkedett a víz szintje.

Nyúlgátakat építenek a 11-es úton Pilismarót és Esztergom között, csaknem egy kilométer hosszúságban, valamint a 111-es úton Dorog és Esztergom között kilencszáz méteren. A vízügyi szakemberek a városi védvonalakat megerősítették, és fóliával vonták be. A Szent Erzsébet Iskola épülő tornatermének alapját elárasztották, nehogy a víz felnyomja a lemezalapot.

11:05
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Komáromban is várják a tetőzést

Az árvízvédelmi töltések megerősítését és magasítását Komáromban és Dunaalmásnál pénteken befejezik, a Komárom-Almásfüzitői vasúti védvonal kiépítése szintén péntekre készül el. Komáromban a Duna tetőzése szombat éjfél után várható 820-840 centiméter körüli szinten. Ott 2002-ben mérték az eddigi legnagyobb vízállást, 801 centimétert. Esztergomban a kiépítettségi szint a teljes védelmi szakaszon kielégítő, a Kenyérmezei-pataknál is elkészült a gátak megerősítése. A folyó Esztergomnál - ahol 2002-ben 771 centimétert mértek - előreláthatólag 790-820 centiméter körül tetőzik.

11:06
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Hajón viszik a kenyeret

Forrás: MTI/Mohai Balázs

11:20
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Nézelődők a Dunánál

Forrás: MTI/Kallos Bea

11:25
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Megállnak buszok az Árpád hídon

Tekintettel a Margitszigeten zajló védekezési munkálatokra, az Árpád hídon közlekedő buszok ismét megállnak a margitszigeti megállónál. Tarlós István főpolgármester közleménye szerint a 34-es, a 106-os és a 234-es buszok, valamint a 901-es, a 918-as és a 937-es éjszakai járatok mindkét irányban ismét megállnak a margitszigeti bejárónál. A főpolgármester szerdán közölte, hogy az árvíz miatt a buszok nem állnak meg az Árpád híd szigeti megállójában. A Margitszigetre gyalogosan is csak az árvízi védekezésben résztvevők mehetnek be.

11:30
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárások és erős forgalom

A Duna áradása miatt lezárták a forgalom elől az alsó rakpartokat végig, a Margitszigetet a Pók utcát, a Nánási utat és a Királyok útját, valamint az Óbudai szigetet és az északi összekötő vasúti hidat. A Margitszigetre és az Óbudai szigetre csak az árvízi védekezésben részt vevők mehetnek be. A 4-es és a 6-os villamosok a Margitszigeti megállónál nem állnak meg. A 26-os busz nem jár, a 34-es (934-es) busz terelőúton halad, a hajójáratok (D11, D12, D13) nem közlekednek.
 
Rendkívül erős forgalomra, torlódásokra kell számítani a Dunával párhuzamos útvonalakon, a hidakon és a hidakhoz vezető utakon és a keresztutcákban. Érdemes a tömegközlekedést választani a Hungária gyűrűn belüli területeken.

11:40
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Még nincs kitelepítés Budakalászon

A reggeli hírekkel ellentétben az árvíz miatt egyelőre senkit sem kellett kitelepíteni Budakalászon, a hullámtérben lakók önként hagyták el házukat. Az itt található ingatlanokat részben vagy egészben már ellepte a Duna, melynek szintje folyamatosasan emelkedik, a körülbelül 885 centiméteres tetőzést vasárnapra, hétfőre várják. Az üresen maradt házakat rendőrök biztosítják, senkit sem engednek a közelbe.

A Lupa-szigetet három napja már elöntötte a Duna, a zömmel cölöpökön álló nyaralóházak tulajdonosai értékeiket az emeletre hordták fel.

11:47
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Ellátják az elérhetetlen településeket

Az árvízi védekezés irányítói felkészültek a napokban várhatóan megközelíthetetlenné váló települések ellátására - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs. Az OMIT összegzése szerint 708 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Ebből rendkívüli védekezés 191 kilométeren, harmadfokú pedig 62 kilométeren. Továbbra is 13 önkormányzat vesz részt a védekezésben.

11:52
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Közlekedési tábla a víz fogságában

Forrás: Visnovitz Péter - Origo

11:56
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A Duna már 719 cm-nél tart

A legutóbbi vízjelentés szerint mindenhol öt-nyolc centiméterrel emelkedett a Duna vízszintje. Reggel 7 órakor a fővárosban 719 centiméteren állt a folyó vízszintje az ötórai 713 centiméter után. (Budapesten 2006-ban mérték az eddigi legnagyobb vízállást, 860 centimétert a Dunán.)

12:00
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Almásüzitőnél gond lehet

A veszélyeztetett szakaszok közül Orbán Viktor kiemelte Almásfüzitőt, ahol a 7-es sorszámú vörösiszap-tározónak nem készült el teljesen a rekultivációja, de a szakértői tanulmányok szerint nem fenyeget az a veszély, hogy a magas vízállás iszapszennyeződést mos a Dunába. Ott a veszélyhelyzethez több mint hat méterrel magasabb vízállás kellene, mint amivel maximálisan számolni lehet.

12:05
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A földrengés nem okoz gondot

A szerda esti érsekvadkerti földrengés miatt egyelőre semmilyen árvízvédelmi problémát nem azonosítottak be, a földmozgás nem hátráltatja a védekezést.

12:10
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán személyesen irányít

http://www.youtube.com/v/PanRp1j4gX4?version=3&hl=en_GB&rel=0
12:20
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A földrengés nem okoz gondot

A szerda esti érsekvadkerti földrengés miatt egyelőre semmilyen árvízvédelmi problémát nem azonosítottak be, a földmozgás nem hátráltatja a védekezést.

12:25
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A legrosszabb forgatókönyv

Ha minden a legrosszabb forgatókönyv szerint alakul, akkor Győrújfaluból 1424, Komáromból 11 345, Almásfüzitőről 2097, Tátról 5057, Tahitótfaluból 1417, Pócsmegyerről 2047, Szigetmonostorról 2435, Szentendréről 873, Óbudáról pedig - a lakótelepet elérő árvíz esetén - 55 300 embert kellene kitelepíteni. A miniszterelnök szerint ugyanakkor minden valószínűség szerint alig néhány vagy az említetteknél jóval kevesebb embert kell evakuálni. Az esztergomi Prímás-szigetről 40 embert telepítettek ki, Pilismarótról pedig 70-et. "Erőszakkal senkit nem fogunk kitelepíteni, egész addig, amíg a veszélyhelyzet kézzel foghatóvá nem válik" - mondta, jelezve egyúttal, hogy a rendőrség gondoskodik a hátrahagyott értékekről.

12:30
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Rekordszámú önkéntes

A Belügyminisztérium kirendelt 1700 rendészeti szakközépiskolást a gátakra, és rekordszámú önkéntes is dolgozik a védekezésben. "A nemzeti összefogás, együttműködés hibátlanul működik ez idáig"- mondta Orbán Viktor. A honvédség szükség esetén több mint 9600 embert tudnak bevetni. A tartalékosok is jelentkeztek a munkavégzésre.

12:35
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Befogadnak a kórházak

A dunai árvízi védekezés miatt otthonukat elhagyni kényszerülő betegeket és ápolásra szorulókat kórházak fogadják be. Arra kérnek minden érintettet, hogy otthona elhagyásakor vigye magával állandó gyógyszereit.

12:40
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Elítéltek is pakolják a zsákokat

Eddig 80 ezer homokzsákot raktak le Sződliget megvédése érdekében a 2-es útra, az alkalmi gát építésével estére végeznek, mert éjszaka elérheti a Duna a főutat. A védekezésben részt vevők közül 55-en a katasztrófavédelem hivatásos állományának tagjai, és a váci börtönből is kivezényeltek öt elítéltet. Délutánra a segítők száma nagyjából 300 lesz. A korábban már lezárt 2-es út mentén fekvő települést védő gát most 70 százalékban van kész. Ha szükséges, a védművet később tovább magasítják.

12:44
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Kisoroszit elzárta a víz

Kisoroszi már megközelíthetetlen közúton a Duna áradása miatt. A Duna magas vízállása miatt szerdán 10 óra előtt lezárták a Tahitótfalu és Kisoroszi közötti 1113-as számú utat.

12:46
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A Népfürdő tegnap és ma

Forrás: Kurucz Dániel

13:02
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A 4-es metrót nem önti el a víz

Tarlós István főpolgármester szerint  az épülő 4-es metró alagútját nem fogja elönteni a víz, egyedül a Fővám téren képzelhető el elméleti kockázat, ott az állomáson ideiglenes védművet emelnek.

13:12
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A Margitszigetet 9 m-ig tudják védeni

A Római parton csütörtökön befejeződik a nyúlgáton a kapuk bezárása, péntekre elkészül a töltéstalp megerősítését szolgáló agyagmag - és a lezárt Margitszigeten is, amelyet kilencméteres vízszintig tudnak megvédeni. Ez a két leginkább kritikus budapesti helyszín.
13:18
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárták az Újpesti vasúti hidat

A dunai árvízi védekezési munkálatok miatt gyalogosan és kerékpárral sem lehet átkelni az Újpesti vasúti hídon. A vasúti forgalom felújítási munkálatok miatt tavasz óta szünetel. A gyalogos és kerékpáros forgalom leállításával így átmenetileg teljesen megszűnt a személyforgalom a Buda és Pest északi részét összekötő hídon.

13:27
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Nagy a forgalom a fővárosban

Budapest belső területein pedig jelentősen megnőtt a közúti forgalom az alsó rakpartok lezárása miatt. Az utasoknak számítaniuk kell az ott közlekedő buszjáratok szokásosnál hosszabb menetidejére. Ez a 2-es villamospótló, az 5-ös, 8-as, 9-es, 15-ös, 86-os, 112-es, 178-as buszokat és a 7-es buszcsaládot érinti a leginkább. A BKK azt kérte: aki teheti, kerülje el Budapest belső területeit. Az észak-déli tranzitforgalomra a nagy kerülő ellenére az M0-s körgyűrűt javasolták, illetve a kötöttpályás közösségi közlekedést tanácsolták igénybe venni.
13:35
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A Duna a Kopaszi-gáton

Forrás: Vámossy Csilla

13:40
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Kétmillió homokzsák Észak-Dunántúlon

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén 2328-an vesznek részt az árvízi védekezésben. A védekezés kezdete óta mintegy kétmillió homokzsákot és csaknem ötezer köbméter homokot használtak fel.

13:50
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Másodfokú készültség Szentendrén

Az árvízvédelmi készültség szintjének megemelésére azért volt szükség, mert a Duna vízállása elérte a 620 centimétert a városnál. A védelmi munkálatok miatt a gát környékéről továbbra is elküldik a bámészkodókat, csak a munkában résztvevők mehetnek oda. A település lakosságát egyelőre nem fenyegeti veszély, de az üdülőövezetnek számító Pap-szigeten tartózkodó tíz embert nyaralóik elhagyására szólította fel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, mert a szigetet hamarosan elöntheti a víz.

13:57
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Elhalasztották a fröccsfesztivált

Eredetileg hétvégére tervezték az I. Budai Fröccs- és Barbecue Fesztivált, amelyet a Kopaszi-gáton tartottak volna. A rendezvényt az árvíz miatt júliusban tartják meg. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra figyelmeztetett, hogy a rendezvény mégsem lenne biztonságosan lebonyolítható.

14:06
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Sokan pakolnak

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

14:09
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárták a 11-es utat

Teljes szélességében lezárták a 11-es út Esztergomtól Dömösig tartó szakaszát, ezért Dömös és Pilismarót csak erdei úton közelíthető meg. A 11-es úton Esztergomtól Tát irányába több helyszínen van félpályás útlezárás, mert az úttest egyik oldalára gátat építenek. Az 1-es főutat Komáromtól Győrig már korábban lezárták, a lezárás alatt a közlekedők díjmentesen használhatják az M1-es autópályát a komáromi és a győri csomópont között.

14:13
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Erőszakos kitelepítés

Eddig a legnagyobb árvizek idején is békén hagyták őket, most azonban váratlanul kitelepítési parancsot kaptak Szentendre egyik ártéri negyedének lakói. A meglepett és felháborodott lakosok nem akarnak elmenni, a hatóság viszont azzal fenyegeti őket, hogy erőszakkal is kiteszi a szűrüket az elöntött utcákból. Az ügyben még a város polgármestere is próbálta puhítani a katasztrófavédelem szívét, de az nem enged a tervekből, állítva, hogy mindez a lakosság érdeke. Cikkünket itt olvashatja.

14:20
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Elkerülhető Csillaghegy evakuálása

Tarlós István főpolgármester szerint a Római-parti védmű magasításával minden valószínűség szerint elkerülhető a csillaghegyi terület evakuálása a Duna áradása miatt. A terület az ország egyik legkritikusabb helyszíne evakuálás szempontjából, a katasztrófavédelemmel felkészültek arra, hogy szükség esetén akár 55 ezer embernek is el kell hagynia az otthonát. Erre csak akkor kerül sor, ha a vízszint 875 centiméter fölé kerül és megsérül a védmű.

14:30
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Gond a buzgárosodás

A Római-parton 10 ezer köbméter agyaggal támasztják meg a töltés talpát, mert nagy problémát jelent a buzgárosodás. Tarlós István főpolgármester szerint a csatornázási művek ismeri a jelenséget és kezeli a helyzetet.

14:37
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A kormány várja a kárbejelentéseket

A Belügyminisztériumnak a euszacivil@bm.gov.hu címre lehet írni. Várják a dunai árvíz miatt kárt szenvedő magánszemélyek és vállalkozók jelentkezését. Giró-Szász András kormáynszóvivő elmondta: Magyarország európai uniós tagállamként jogosult arra, hogy forrásokat hívjon le az EU szolidaritási alapjából a károk utólagos felszámolására, a helyreállítási munkálatok költségeinek fedezésére.

14:45
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Vigyázzunk az élelmiszerrel!

Az élelmiszerek szennyezése árvíz idején valós és nagy közegészségügyi kockázat - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság szerint az árvízzel szennyezett élelmiszerek fogyasztásra alkalmatlanok, megbetegedést, fertőzést okozhatnak. Az élelmiszer eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. Ezért fontos, hogy aki ezeket a tüneteket észleli magán, forduljon orvoshoz.

Árvíz során az elöntött kertekben szennyeződhetnek a beérő zöldségek, gyümölcsök; a szennyezett vízben ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféregpeték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat.

15:00
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Három óra alatt 10 cm

A délelőtt tíz órai adatok szerint három óra alatt nagyjából 10 centimétert emelkedett a Duna vízállása. Nagybajcsnál 826, Budapestnél 727 centiméter volt a vízszint. Komáromnál 721, Esztergomnál 667, Nagymarosnál pedig 592 centiméteres vízmagasságot mértek. Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették, akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása. Nagymarosnál szintén 2006-ban volt a legmagasabb a folyó szintje, 714 centiméteres. Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint. Akkor Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802, Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna.

15:11
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Másodfokú készültség Tolnában

A Duna három Tolna megyei szakaszán van készültség. A készültség elrendelését a Duna, a Sió és a Nádor-csatorna áradó vízállása indokolta a Báta-Szekszárd, a Szekszárd-Paks és a Paks-Bölcske árvízvédelmi szakaszon. Az Országos Vízjelző Szolgálat adatai szerint a Duna Tolna megyei szakaszán csütörtök reggelre egy nap alatt 51-54 centiméterrel emelkedett a folyó vízszintje.

A Duna Dunaföldvár és Sió-árvízkapu közötti szakaszán jövő hét hétfő és csütörtök között várható az árhullám tetőzése, az előrejelzés szerint a vízszint mindenütt meghaladja majd az eddigi legnagyobb vízállást. Paksnál, ahol 2006-os árvíz idején 872 centiméterrel tetőzött a Duna, a vízszint elérheti a 900 centimétert, Sió-árvízkapunál a 2006-os, 1227 centiméteres vízszintet 33 centiméterrel meghaladó, 1260 centiméteres szintre lehet számítani.

15:20
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Akcióban a polgárőrség

A polgárőrség katasztrófavédelmi törzse kihelyezett mobil részleggel erősítette meg árvízvédelmi tevékenységét. A mobil részleg folyamatos kapcsolatban áll a helyi polgárőrségekkel, az Országos Polgárőr Szövetséggel, a központi ügyelettel, a katasztrófavédelem megyei ügyeletével, a megyei rendőr-főkapitánysággal, a dunai vízi rendészettel, a vízügyi központi ügyelettel, a magyar honvédség törzsösszekötőjével és minden együttműködő szervezettel.

15:23
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Víz alatt a vízmű telephelye

Forrás: MTI/Mohai Balázs

15:30
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Baján 80 embernek kell mennie

Baján a vártnál intenzívebb áradás miatt két szigetről közel 80 embert kell kitelepíteni. Baja-Dunafürdőről 40 embert kellett kitelepíteni, a Nagy-Pandúr-sziget 40 lakójának pedig pénteken reggel 8 óráig kell elhagyni lakhelyét. Az önkormányzatnak nemcsak a mintegy 8 kilométer hosszan elnyúló nyári gátakon kell a védelmet megszerveznie, hanem a 2,5 kilométeres fővédvonalszakasz is hozzá tartozik.

15:36
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Önkéntesek a Margitszigeten

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

15:40
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Tovább tart az út

Csütörtök déltől az eddiginél lassabban közlekedhetnek a vonatok Komárom és Almásfüzitő között, ezért tovább nő a menetidő a Budapest-Hegyeshalom-Rajka vasútvonalon. Csütörtök déltől óránkénti 60 kilométerre módosítják a korábban a dunai vízállás miatt elrendelt sebességkorlátozást, ezért az eddigi 8-10 perces késések tovább nőhetnek.

15:45
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Önkéntesek Kárpátaljáról

A Kárpátaljai Református Egyház is felajánlotta segítségét hazánknak a Református Szeretetszolgálaton keresztül: önkéntesekkel és adományokkal is segít a védekezésben. A várhatóan péntek este érkező csoport gyakorlott tűzoltókat és nagy teljesítményű szivattyúkat is hoz magával. A határon túli Egyházi Önkéntes Tűzoltóság szakemberei több nagyteljesítményű szivattyúval érkeznek, és addig maradnak, ameddig szükség van a segítségükre.

15:50
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Csak bejelentéssel lehet segíteni

Budapest Főváros Védelmi Bizottsága arra kéri az árvízi védekezésben szerepet vállaló önkénteseket, hogy előzetes bejelentkezés nélkül ne jelenjenek meg a védekezési helyszíneken, mert nem tudják biztosítani a területre való belépést. A védekezési terület zárt területnek minősül, ezért oda csak engedéllyel vagy előzetes regisztrációval lehet belépni. A védekezési helyszíneken kizárólag azok vehetnek részt a munkálatokban, akik előzetesen a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján az adott helyszínre és időpontra regisztráltak.

A Duna vízszintjének emelkedésével újabb védekezési helyszínek kialakítására van szükség, ezért a védelmi bizottság azt kérte az önkéntesektől, kísérjék figyelemmel a honlapot, valamint a védekezéseket végző megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok internetes oldalait.

15:54
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Helyzetkép Meissenből

Forrás: AFP/Johannes Eisele

16:00
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Görbicz Anita is a gáton

Az Audi-ETO friss BL-győztes csapatának világklasszis irányítója Dunaszegiként kötelességének érzi, hogy segítsen a nagyobb baj elhárításában. "Most itt kell lenni, minden kézre szükség van. Én csak töltöm a zsákokat, a fiúk pedig cipelik" - mondta a játékos a kisalfold.hu-nak.

16:06
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Be lehet váltani az elázott pénzt

A jegybank is segít az árvízi helyzetben: a zökkenőmentes készpénzellátás biztosítása érdekében egyszerűsítik az elázott forint bankjegyek cseréjét. Az elázott bankjegyeket a hitelintézetek és a postafiókok is továbbíthatják az MNB-be. Közölték azt is, hogy az árvízi védekezés idején a lezárások, torlódások, kényszerű kerülők miatt a pénzszállító járművek menetideje megnőhet. A pénzfeldolgozó szervezetek és a hitelintézetek kérhetik a Magyar Nemzeti Banktól a nyitvatartási idő meghosszabbítását.

16:14
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Biztonságban vannak a tározók

A várható legnagyobb vízszinthez képest is jóval magasabbak a gátak, töltések az almásfüzitői vörösiszap-tározónál - mondta Illés Zoltán, miután a helyszínen járt. A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára szerdán a helyszínen tájékozódott a vörösiszap-tározónál kialakult helyzetről. Az államtitkár szombat estig 24 órás ügyeletet rendelt el a tározónál.

Az államtitkár szerint veszély ebben az időszakban nincs, a gátak akár a jeges árnak is ellenállnának. Jelezte ugyanakkor, ha most kellene döntenie a tározó engedélyezéséről, akkor nem engedélyezné az építést. Megismételte: ez év júniusának elején árvízi veszélyt nem jelent a tározó.

16:18
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Magasabb gátak Budapesten

A minden korábbinál magasabb várható vízszint miatt fél méterrel magasabbra építik a gátak tetejét a fővárosban, amelyek így 9,5 méteresek lesznek. A Duna várhatóan kedden tetőzik Budapesten - jelentette be Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke. A legfrissebb előrejelzések szerint a Duna hétfő helyett csak kedden fog tetőzni Budapesten. Az ártereken élőknek péntek délig kell felkészülniük az esetleges kitelepítésekre.

16:25
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A Nyírségből megy a segítség

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nyírség mentőcsoportja is segíti a dunai árhullám elleni védekezést, az alakulat csütörtökön indult útnak Komárom-Esztergom megyébe.

16:31
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Zsákolás a Margitszigeten

Forrás: AFP

16:39
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Zalai önkéntesek is jönnek

A zalai katasztrófavédelmi szervezetek több mint 150 munkatársa már elindult a dunai árvíz miatt veszélyeztetett megyékbe a védekezési munkákra, és további több száz önkéntes és hivatásos is azonnal indítható és bevethető szükség esetén.

16:42
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Biztonságban az autópályák

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. által kezelt autópályák és autóutak a magyarországi folyószakaszok áradásai miatt nincsenek veszélyben, de a biztonság érdekében fokozottan ellenőrzik a vízfolyásokkal érintett területeket.

16:48
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Nincs szükség a sportolókra

Elmarad a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) közös árvízvédelmi akciója, amelyet péntekre szerveztek a Margitszigetre. A MOB csütörtöki sajtóközleménye szerint a kezdeményezés nyomán alig tizenkét óra alatt több mint ezer sportoló, edző, sportvezető jelentkezett, ám mivel az árvízvédelmi előkészületek a tervezettnél is jobb ütemben haladnak, s Budapesten a munkálatok jelentős része már befejeződött, a Katasztrófavédelem megköszönte a MOB és a MÚSZ felajánlását, így a péntek reggel 9 órára meghirdetett önkéntes akció elmarad.

16:56
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Nem volt erőszak Szentendrén

Nem igaz, hogy erőszakkal kényszerítették a katasztrófavédők vagy mások a Szentendréhez tartozó Pap-szigeten élőket csütörtökön otthonuk elhagyására. A meggyőzés hatására az emberek önként költöztek ki a hamarosan víz alá kerülő szigetről - közölte az Origo értesülésére reagálva a város polgármestere.

Dietz Ferenc polgármester elmondta, hogy a katasztrófavédelem utasítása szerint a hullámtérben élők biztonsága érdekében szükség esetén el kell rendelniük az azonnali kiürítést, emiatt csütörtök reggel tizenhat ingatlan lakóit felszólították házaik elhagyására a fokozott életveszély miatt. "Az érintettek megértették, hogy életük védelméről van szó, ezért kiköltöztek, minden erőszak nélkül"

17:01
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A vonatpótló sem jár

A 10-es főút Neszmély és Süttő közötti szakaszának lezárása miatt a vonatpótló autóbuszok sem tudnak közlekedni. A Duna magas vízállása miatt szerda délelőttől az Komárom-Almásfüzitő-Esztergom vasútvonalon vonatpótló buszok járnak, de lezárás miatt a buszok csak Komárom és Neszmély, illetve Süttő és Esztergom között szállítják az utasokat.

17:08
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Erdély is bejelentkezett

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) bejelentette: önkénteseket toboroz Erdélyben, akik a Magyarországon segítenének az árvízi védekezésben és a kárelhárításban. "Segítsünk a rendkívüli helyzetbe kerül magyar testvéreinken!" - áll az EMNT és az EMNP felhívásában.

17:15
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Azonnal bíróság elé állítják

Az ügyészségek - a rendőrséggel együttműködve - soron kívül járnak el az árvízzel kapcsolatban vagy annak helyszínén elkövetett, továbbá az árvízi védekezési, mentési munkákat akadályozó bűncselekmények esetén. A törvényi feltételek megléte esetén a bűncselekmény elkövetőjét azonnal bíróság elé fogják állítani.

17:23
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Önkéntesek tömege - fotó

Németh Gábor olvasónk felvétele

17:27
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A csehek már fellélegezhetnek

Mintegy 700 településen okozott kárt az idei árvíz Csehországban. A természeti csapás következtében kilenc ember halt meg, s a kitelepítettek száma mintegy 20 ezer. Az első becslések szerint az anyagi károk megközelítik a 20 milliárd koronát (csaknem 230 milliárd forintot). A prágai hidrometeorológia intézet legutolsó jelentése szerint az Elba vízszintjének növekedése Észak-Csehországban is megállt.

17:38
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Ne menjenek a Szigetközbe!

Csak halaszthatatlan ügyben menjenek az emberek a Szigetközbe - kérte Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott. Mint mondta, az indokolatlan forgalom egyaránt gátolja a védekezésben részt vevők és munkába vagy onnan hazafelé tartó helyiek mozgását. Az egész Szigetközben súlyos a helyzet, de folyamatos a védekezés, hogy tartani tudják a gátakat. A legkritikusabb a helyzet Győrújfaluban.

17:40
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Gyurcsány a legény a gáton

Forrás: AFP/Isza Ferenc

17:48
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Háromezer polgárőr dolgozik

Csaknem háromezer polgárőrőr vesz részt az árvízi védekezésben. Hat árvízvédelmi és négy személyszállító motoros kishajóval, valamint húsz szakképzett hajóvezetővel is segítik a munkát.

 

17:53
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Szolnok felszerelést küld

Az árvízi védekezéshez szükséges eszközökkel megrakottan indult el csütörtök délután két teherautó Szolnokról Szentendrére, hogy így segítsék a Duna menti várost a megáradt folyó elleni küzdelemben - mondta Szalay Ferenc (Fidesz) szolnoki  polgármester sajtótájékoztatón. A városvezető tájékoztatása szerint a két teherautóval 40 ezer zsákot, ezer árvízi karót, nyolc nagy teljesítményű szivattyút, 300 méter tömlőt és száz lapátot küldtek Szentendrére az ottani polgármesterrel történt egyeztetés után.

17:59
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán megint Komáromban van

Ismét a komáromi Duna-partra érkezett csütörtök délután Orbán Viktor miniszterelnök, aki a helyszínen irányítja az árvízi védekezés munkálatait - közölte a kormányfő sajtófőnöke. Orbán Viktor a nap folyamán még több olyan helyszínt is felkeres a Duna mentén, ahol a legkritikusabb az árvízi helyzet.

18:05
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Német árvízkárosult - fotó

Forrás: AFP/Jens Wolf

18:12
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Átvágták a gátat Szentendrén

11 óra körül elárasztották a Pap-szigetet a Katasztrófavédelem munkatársai, mivel így fokozatosan tölti fel a Duna a területet, ahelyett, hogy átcsapna a gát felett nagyobb rombolást végezve. A szigeten lakókat kitelepítették. Videó a műveletről.

18:16
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Baranyában minden rendben

Baranyában jól halad a dunai árvízi védekezés, a megyei védelmi bizottság azzal számol, hogy sikerül medrében tartani a folyót. A megye leginkább veszélyeztetettebb részén, Bárnál és Dunaszekcsőnél több százan dolgoznak. Utóbbi védelmére 40 ezer homokzsákból emelnek gátat, és az a település polgármestere szerint "akkora lesz, amekkorának lennie kell".

 

18:22
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Még tíz centi kell

A legfrissebb számítások alapján az Országos Műszaki Irányító Törzs intézkedett a védművek kiépítési magasságának további 10 centiméterrel történő megemelésére. A délután 2 órás mérések ismét 10 centiméter körüli emelkedést mutattak a Duna vízállásában. Nagybajcsnál 838 centiméteres, Budapestnél 738 centiméteres a folyó magassága. Komáromnál 737, Esztergomnál 680 centiméteren áll a Duna, és már Nagymarosnál is meghaladja a 6 métert (606 centiméter) a vízszint.

 

18:26
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Még nincs vége Pozsonyban

Előreláthatóan a vártnál később és magasabb szinten tetőzhet a Duna Pozsonynál, a folyó szintje csütörtök délután háromkor már megközelítette a 10,4 métert, amit korábban a tetőzés szintjének jelöltek. A Duna vízszintje Pozsonynál várhatóan csütörtök éjszaka éri el maximumát.

18:31
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Egyre több árvíz lesz

A globális felmelegedéssel egyre gyakoribbak lehetnek a Duna mostani áradásához hasonló árvizek - állítja egy tanulmányában az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA). A szervezet szerint ugyanakkor más tényezők, az urbanizáció és a modern mezőgazdaság is hozzájárulnak a helyzet romlásához.

Hasonló véleményt fogalmazott meg ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) 2012 márciusban kiadott jelentésében: "A jelek arra utalnak, hogy az éghajlatváltozás bizonyos szélsőséges epizódokban változásokat eredményeztek az elmúlt ötven évben, és a digitális modellek a következő évtizedekben további erősödést jeleznek előre".

18:37
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Elmaradt a rekord Drezdánál

Rekordszint alatt, 876 centiméteren tetőzött csütörtök kora délután az Elbán levonuló árhullám a németországi Drezdánál. Az Elba vízszintjét a nyár elején megszokottnak több mint a négyszeresére emelték a német-cseh-osztrák határvidéken hetekig tartó esőzések, de az árhullám magassága elmaradt a 2002-ben feljegyzett 939 centiméteres csúcsértéktől.

 

18:44
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Evakuálás jöhet Dunakeszin

Nem kizárt, hogy evakuálni kell Dunakesziben a Duna soron lakókat, ha a folyó vízszintje a most tapasztalt gyorsasággal emelkedik ezen a szakaszon, és eléri a házakat - közölte a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője. A dunakeszi Rév utca környékén 24 óra leforgása alatt 70 centiméterrel emelkedett a folyó vízszintje, a Duna sorra este valószínűleg már egyik oldalról sem lehet bemenni.

18:50
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Áradás a Széchenyi térnél

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

18:55
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

55 ezer embert evakuálhatnak

Szélsőséges esetben, a legpesszimistább számítások szerint 55 ezer embert költöztethet ki a katasztrófavédelem Budapest III. kerületében a hullámtérből, de ez csak akkor következne be, ha átszakadna a gát - mondta Tarlós István főpolgármester csütörtökön, aki cáfolta az óbudai polgármester által elmondottakat, miszerint Csillaghegyen 20, Békásmegyeren pedig 50 ezer, vagyis összesen 70 ezer ember kényszerülhet otthona elhagyására. A Római-parton nem az ártérből, hanem a hullámtérből, vagyis a Királyok útjánál lévő gát és a Duna közötti szintterületről költöztetett ki lakókat a katasztrófavédelem.

19:00
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Győrben is Orbán a gáton

Komárom-Esztergom után a szomszédos Győr-Moson-Sopron megyében is személyesen irányítja az árvízvédelmi munkálatokat csütörtök délután Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán Viktor Komáromból érkezett Győr-Moson-Sopronba, ahol Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató, Sallai Péter megyei katasztrófavédelmi igazgató és Széles Sándor megyei kormánymegbízott társaságában felkeresi az árvízi katasztrófahelyzetben különösen érintett Győrújfalut és Dunaszentpált - mondta Havasi Bertalan sajtófőnök.
19:05
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Nem lehet repülni Esztergomnál

Az árvízi munkálatokkal összefüggő biztonságos repülések érdekében a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala a mai napon 15.00 órától június 9-én 19.00 óráig légtérhasználati korlátozást rendelt el. Esztergom környékén. Részletek a Nemzeti Közlekedési Hatóság oldalán.

19:08
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Bezárnak a bankok

A Budapest Bank  péntek 12:00 órától a dunai árhullám levonulásáig ideiglenesen zárva tartja az esztergomi bankfiókját, az árvíz miatt szerdán már átmenetileg bezárt a bank szentendrei fiókja is. A pénzintézet az ideiglenesen zárva tartó fiókokhoz legközelebbi bankfiókjaiban Bicskén és Budapesten, illetve netbankon keresztül áll esztergomi és szentendrei ügyfelei rendelkezésére. A fiókok újranyitásának időpontjáról az árvíz levonulta és az esetleges károk felmérése után fog dönteni a Budapest Bank.

19:12
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Rendőröket hívnak a Pap-szigethez

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Origónak megerősítette, hogy szakembereik ellenállásba ütköztek Szentendre ártéri területének kilakoltatása során. Mivel a helyiek egy része nem hajlandó elhagyni a város pap-szigeti részét, a katasztrófavédelem a rendőrség segítségét fogja kérni a kilakoltatás végrehajtásához - mondta az Origónak Spitz Alexandra katasztrófavédelmi szóvivő. Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere korábban közleményben állította, hogy nincs szükség erőszakos kilakoltatásra, mivel az emberek megértik, hogy az életük védelméről van szó. Egy az Origónak nyilatkozó helyi asszony szerint viszont azért nem akarnak elmenni, mert a korábbi nagy árvizek alkalmával is otthon maradhattak az elárasztott utcákban, és senki sem figyelmeztette őket, hogy most másképp lesz. (A konfliktusról részletesen ebben a cikkben olvashat.)
19:15
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Ausztriában már apad a Duna

Javult az árvízi helyzet Ausztriában csütörtökön, Bécstől keletre is apadás kezdődött a Dunán. Az árvíz ismert halálos áldozatainak száma ugyanakkor kettőről négyre nőtt. A délutáni órákban a vízállás nagyon lassú, de fokozatos csökkenéséről számoltak be a vízügyi illetékesek a fővárostól keletre, Bruck an der Leitha járásban. Stabilan ellenállt az áradásnak az előző nap megerősített gát Bécstől nyugatra, Krems térségében. A védművet megfeszített munkával egy nap alatt 600 tonna kőzúzalékkal és ezer tonna homokkal erősítették meg, és egy második védővonalat is emeltek mellette. Az intézkedések egyelőre hatásosnak bizonyultak. A tűzoltóság azt közölte, hogy nem áll fenn gátszakadás veszélye.

19:20
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Zebegénynél a Duna - kép

Fotó: Szabó Balázs - Origo

19:27
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Edényeket és lámpákat várnak

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon meleg étel szállítására alkalmas edények felajánlását várják, továbbá világítás kellene és agregátor Győrzámolyba a védekezési munkálatokhoz, hogy éjszaka is tudják folytatni a munkálatokat - írják a Szigetközi Árvízi Hírek Facebook-oldalán.
19:30
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Kificamodott a bokája

Az árvízi védekezés közben nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett egy 21 éves hédervári fiatal. Az önkéntes tűzoltó a Győr-Moson-Sopron megyei Zsejkepuszta közelében 2013. június 5-én este egy úton pakolta le egy kocsiról a homokzsákokat, amikor rosszul lépett és a bokája kificamodott. A fiatalt egy rendőr vette észre, aki nem kért orvosi segítséget. Értesítették a mentőket, majd amennyire tudta, rögzítette a bedagadt bokát, és szolgálati autóval a zárt területen kívülre. A fiatalembert a mentőszolgálat kórházba szállította, ahol megállapították, bokasérülése nyolc napon belül gyógyul. A sérült jelenleg otthonában lábadozik - írta a Belügyminisztérium.

19:32
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Megtelt a Margitsziget

A Katasztrófavédelem szóvivője, Kisdi Máté az Origónak azt mondta, hogy nagyon köszönik az önkéntesek segítségét, de elég ember van a szigeten, és kérik, most ne jöjjenek többen.

19:36
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Kímélik a nőket

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság az önkéntes munka feltételei között sorolja, hogy nők nem oszthatók be fizikai munkára. Ha valaki mégis pakolná a homokzsákokat, nem állnak az útjába, de a nőknek tudnak könnyebb munkát is adni - mondta az Origónak Kisdi Máté Márk szóvivő.
19:40
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Összeírják a kismamákat

Figyelnek a szülés előtt álló kismamákra és a művesekezelésre szorulókra, az árvízzel érintett településeken folyamatosan és szigorúan ellenőrzik az ivóvíz minőségét - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön. Az érintett megyékben, illetve Budapesten az alapellátást végző egészségügyi szolgáltatók elérhetőségét frissítették, az ügyeleti szolgálatok rendjét a védekezés szempontjából is áttekintették. Címlistát állítottak össze a szülés előtt álló kismamákról, a járás- és mozgásképtelen, valamint a gyomor-, illetve bélfertőzéses betegekről, továbbá azokról is, akik állandó életmentő terápiában részesülnek. Az árvízzel fenyegetett településeken dolgozó háziorvosokat kérték, hogy az esetlegesen megjelenő fertőző betegségekre kiemelt figyelmet fordítsanak - írta az ÁNTSZ.

19:40
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Somogyból is érkeznek a tűzoltók

Katasztrófavédelmi mentőcsoport indult Somogyból Győr-Moson-Sopron megyébe a dunai gátakra csütörtök délután - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Gaál Attila azt mondta, hogy a barcsi, a kaposvári, a marcali, a nagyatádi és a siófoki hivatásos tűzoltóságokról, valamint a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságról 102 hivatásos tűzoltót vezényeltek a Dunán levonuló árhullám által veszélyeztetett területekre.

19:44
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Megtilthatják a koporsós temetést

A komáromi temetőben három helyen figyelik a talajvíz szintjét is, s ha szükséges, megtiltják a koporsós temetést. Hasonló a helyzet a nyergesújfalui sírkertben is - írta az ÁNTSZ

19:46
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Figyelnek az ivóvízre is

Komárom-Esztergom megyében a Komárom-Ács Vízmű Kft. ellátási területén több kutat lezártak, több klórral fertőtlenítik az ivóvizet. Esztergomban és környékén, ha szükséges, a Duna-parti vízbázisokat lezárják, a dömösi vízbázis ellátási területén szintén megemelték a klórszintet. Az ivóvíz minőségét Budapesten és környékén is folyamatosan ellenőrzik. Az eredmények alapján a főváros és Pest megye területén a szolgáltatott ivóvíz biztonsággal fogyasztható - írta az ÁNTSZ. 

19:49
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Hende Csaba is a gáton

19:50
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Az Erste is bezár

Az Erste Bank Hungary Zrt. az árvízhelyzet miatt június 7-től ideiglenesen bezárja komáromi fiókját - írta közzé a bank csütörtökön a BÉT honlapján. Az Erste korábban bejelentette, hogy csütörtöktől ugyancsak az árvíz miatt ideiglenesen bezárja Szentendrén, a Duna korzón lévő fiókját. A komáromi és a szentendrei fiók újranyitásának időpontját annak ismertté válásakor közzé fogják tenni.

19:53
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A Duna az új Amazonas

Délután 3 és 4 óra között mérték az eddigi legnagyobb vízhozamot a Dunán Pozsonyban, az SNP híd alatt 10 540 m3 víz folyt át másodpercenként - írja a Bumm.sk. Szerintük ez az Amazonas vízhozamának tizede.

19:57
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Itt lehet jelentkezni önkénteskedni

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelem honlapján ezt az űrlapot kell kitöltenie annak, aki segíteni szeretne az árvízi védekezésben.

20:02
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Lezártak egy győri hidat

Lezárták a belvárosi Petőfi hidat Győrben csütörtök délután 4 órakor - közölte a megyei katasztrófavédelem. Azért kellett lezárni, mert egyik oldalát el kell rekeszteni, mivel a Rába várható tetőzése magasabban lesz a híd szintjénél, a vízügyi szakemberek pedig el akarják kerülni, hogy a folyó elöntse a környező területet.

20:05
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Egy másik bank is bezár

A Raiffeisen Bank péntek reggeltől átmenetileg zárva tartja esztergomi fiókját az árvízi helyzettel kapcsolatos megelőző intézkedésként - írta a bank csütörtökön. A közlemény szerint az ügyfeleknek a Raiffeisen Direkt telefonos ügyfélszolgálat (06 40 48 48 48) nyújt tájékoztatást, illetve ügyintézési lehetőséget.

20:08
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Tiszai rendőrök is a Dunán

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság egységei is elindultak 2013. június 5-én, hogy segítsenek az árvízi védekezésben Komárom, Nagymaros és Budapest térségében. A rendőrkapitányság munkatársai a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság beosztottjaival közösen vesznek részt a Dunán kialakult rendkívüli árvízi helyzet előidézte rendőri feladatokban - írják a rendőrség honlapján.
20:12
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Esernyős ember a Dunában

Forrás: Facebook

20:20
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Segítenek a szabolcsi vízügyesek is

 Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 142 szakemberrel segíti a Duna árhullám elleni védekezést - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vízügyi szervezet csütörtökön a honlapján. A tájékoztatás szerint a Nyírségből 57 műszaki szakember és 85 vízügyi dolgozó vesz részt a védekezésben, részben a győri, részben a fővárosi vízügyi igazgatóság működési területén.

20:25
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Szob víz alatt

Forrás: Dörnyei Imre (olvasónk)

20:29
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Csányi Sándor elengedi a hitelt

Az OTP Bank segít az árvízkárok enyhítésében, akiknek az árvíz jelentős kárt okozott az élő jelzáloghitelük mögött álló lakóingatlanjukban, és igazolni tudják a kárukat, annak a bank utólag jóváírja a júliusi törlesztőrészletet. Az OTP csütörtöki közleménye szerint azok az ügyfelek, akiknek az árvíz jelentős kárt okozott az élő jelzáloghitelük mögött álló lakóingatlanjukban, kárenyhítésért fordulhatnak a bankhoz. A legnagyobb hazai bank azt írt, amennyiben az árvíz nagy mértékben rongálja meg az épület állagát, további, egyedi támogatásra is van lehetőség. Az anyagi segítséget az OTP Bank fiókjaiban lehet igényelni. Ehhez biztosítói kárszakértői jelentésre, vagy jegyzői igazolásra lesz szükség - írta az OTP.

20:33
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Jönnek a borsodi tűzoltók is

Az árvízi védekezésben már kipróbált tűzoltók indultak el Miskolcról csütörtökön délután, hogy segítsenek a Dunán levonuló árhullám elleni védekezésben. Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja a miskolci tűzoltólaktanya udvarán felsorakozott csaknem 250 tűzoltónak azt mondta, hogy ők már bizonyították rátermettségüket a borsodi árvizeknél, most máshol, a Duna-mentén van szükség tudásukra, munkájukra.

21:00
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Kutyával tilos!

Forrás: Dörnyei Imre (olvasónk)
Olvasónk képe Szobról

21:07
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Győrújfalunál elmozdult a fólia

Győrújfalu térségében az egyik gátnál elmozdult a gátat védő fóliázás - közölte a Magyar Honvédség a Facebook-oldalán csütörtökön kora este. Azt írták: mivel az óránként 10 centiméterrel emelkedő vízszint a problémás területet már beborította, könnyűbúvárcsoportot riasztottak a megcsúszott fólia homokzsákokkal való rögzítésére.

21:15
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A buszok is készenlétben állnak

Az esetleges problémák megelőzése érdekében küldött buszokat két árvíz fenyegette településre a helyi Volán-társaság - közölte Dobos Viktória hadnagy, a Győr-Moson-Sopron megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Mihályka Imre, a Kisalföld Volán személyszállítási igazgatója korábban azt mondta, hogy  húsz buszt helyez készenlétbe este hat órától a Kisalföld Volán. Tíz jármű Győr Bácsa városrészében, tíz pedig a közeli Győrújfalu településen áll majd készenlétben. Továbbá 20 sofőrt a társaság győri, Ipar utcai telephelyén helyeznek készenlétbe.

21:24
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Így szivattyúznak Nagymaroson

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

21:28
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Pénteken mindenhol esni fog

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök este azt írta, hogy csütörtök estétől gyakorlatilag bárhol az országban kialakulhat zivatar, amelyhez lokálisan nagyobb mennyiségű - több mint 20 milliméternyi - csapadék, kis méretű - egy centiméter körüli átmérőjű - jég, és akár viharos széllökések is társulhatnak. Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet 10 és 15, a legmagasabb 23 és 27 Celsius-fok között várható. A meteorológiai szolgálat korábbi előrejelzése szerint a hétvégén is várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás is, de ezzel együtt melegszik az idő, vasárnap már 30 fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

21:33
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Súvasodás Győrújfalun

Korábban arról írtunk, hogy megcsúszott a föld és a fólia a gátfal egyik részén Győrújfalunál. Ez nem okoz semmilyen problémát - közölte Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, aki elmondta, hogy a gát tetején egy teherautó borította le éppen a homokzsákokat, amikor a gát földje egy kicsit "lecsúszott". A szóvivő szerint ezt megsúvadásnak hívják, de ez nem okoz semmilyen problémát a védekezésben, a víz nem tört át, és már dolgoznak a gátrész helyreállításán, az érintett rész tömörítésén.

21:38
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Sződligetnél ne menjen a 2-esre

Aki a Dunakanyarba indul, mindenképpen érdeklődjön telefonon vagy a megszokott internetes elérhetőségeken, mert a folyó gyors áradása miatt szinte óráról órára bővül a teljesen vagy fél pályán lezárt utak száma - írta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A védekezési munkák miatt a 2-es főút sződligeti szakaszán, valamint Vác déli határában - két ponton is - teljes zárás lépett életbe, kerülni az M2-es autóúton lehet.

21:42
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A 11-esen is nehéz a menet

A Közút azt írta, hogy nehéz az előrejutás a 11-es főúton is: Leányfalunál csak az egyik sáv szabad, míg Visegrád belterületén egy önkormányzati útra terelik a forgalmat. Ez a megoldás nehézséget jelenthet az autósoknak, ezért aki teheti, kerülje el a környéket.

21:45
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Bajnai Szabó Tímeával zsákol

Forrás: Facebook/Bajnai Gordon

21:47
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A Dunakanyar más útjai is árban

 Dunabogdánynál egy kisebb forgalmú út szintén nem használható, a 12-es főút nagymarosi szakaszát pedig - ugyancsak a Duna áradása elleni védekezés miatt - teljes szélességében lezárták. A Tahitótfalut Kisoroszival összekötő útra délelőtt óta tilos behajtani. Szigetmonostor déli részén, a 1113-as út 2-es kilométerének környékén, a Madách téri temetőnél, vízátfolyás miatt lehetetlenné vált a közlekedés, de Horány még megközelíthető. Több komphoz vezető út is használhatatlan, például Vácon, Szigetújfalunál és Lórévnél.

21:53
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Sok a katasztrófaturista

Rendőrök irányítják a forgalmat Győrújfalu határában, elterelve a szigetközi főút forgalmának egy részét csütörtök este. Kocsis Tünde alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy csak a településen élőket és a mentésben részt vevőket engedik be a másfél ezres faluba. A nagyszámú kíváncsiskodó zavarja a közlekedést és a védekezési munkálatokat.

22:00
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Egy szobi ház délután

Forrás: Dörnyei Imre (olvasónk)

22:03
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A szlovákoknál stabil a helyzet

Hivatalosan is stabilizálódott a helyzet a Pozsony mellett található Dévénynél. A katonák nyolc óráig mindenképpen felügyelik a munkálatokat és maradnak a gátakon, de további emelkedésre nem számítanak. Bősnél 808 cm a vízszint fél nyolckor és emelkedik, Medvénél 943, Komáromban 804, Párkányban 697 cm-t mérnek, ezeken a szakaszokon most jön a neheze - írja a Bumm.sk

22:06
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

A honvédség is a megcsúszott gátnál

 Győrújfalunál meggyengült gát megerősítésére a Magyar Honvédség helikoptereket, lánctalpasokat és újabb katonákat vezényelt a helyszínre - mondta Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök csütörtök este a Duna TV Közbeszéd című műsorában. A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság hivatalos megkeresésében négy szállító helikoptert kért. Ezek Pápára való áttelepítése már folyamatban van. Emellett még két lánctalpas járművet és további 400 katonát is a helyszínre vezényeltek. A honvédség jelenleg 13 helyszínen, több mint 4000 katonával végez gátépítési és megerősítési munkálatokat - mondta a vezérkari főnök.

22:11
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Fejérből is jönnek

Hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport indult Fejér megyéből Pest megye árvízzel veszélyeztetett területeire, a 71 tűzoltó Szentendrén segíti a védekezést. A katasztrófavédelem készenléti szolgálatai az egész országban átálltak a 24-24 órás munkarendre, a tűzoltók két csoportja váltja egymást. A harmadik csoport az árvízzel veszélyeztetett területek védelmében vehet részt. Fejér megyéből a katasztrófavédelmi igazgatóság, a székesfehérvári, a dunaújvárosi és a sárbogárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományából 71 tűzoltó indult el csütörtökön Pest megyébe. A megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport Szentendrén vesz részt az árvízi védekezésben - mondta a megye katasztrófavédelmi szóvivője.

22:19
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Várják a pick-upokat Győrújfaluban

A szigetközi árvizi hírekkel foglalkozó Facebook-oldalon azt írják, hogy minden pick-uppal rendelkező autós menjen a győrújfalui bányatóhoz, mert nagy szükség lenne rájuk. A tó a falu után 200 méterre balra van. Telefonszámok Győrújfalu honlapján.

22:25
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Elmarad a Fenyő-koncert

Elmarad a 2013. június 22-re meghirdetett margitszigeti Fenyő Miklós koncert az árvíz miatt. A koncertet július 16-án tartják meg. Jegyek továbbra is folyamatosan kaphatók az új időpontra. A már megváltott jegyek érvényesek az új dátumra - írták a koncertszervezők. 

22:31
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Kalocsán öt családot telepítenek ki

Öt családot telepítenek ki Kalocsa Duna-parti üdülőterületén - mondta Török Ferenc polgármester. Közülük két család kért elhelyezési segítséget a polgármesteri hivataltól, őket a helyi kollégiumban szállásolják el. Az üdülőtulajdonosok már ugyancsak mentik értékeiket.

22:34
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Kalocsán az áramot is kikapcsolják

Kalocsa polgármestere azt mondta, hogy a magas vízállás idején egyes külterületek részben vagy egészben víz alá kerülhetnek, ezért ezeken a helyeken - a vízszint emelkedésétől függően - az EDF Démász szünetelteti a villamosenergia-szolgáltatást, ami Kalocsa közvetlen közelében a Foktő-Meszesi, védműveken belüli területekre vonatkozik. A környéken jelentősebb védekezésre a Solttól Dunapatajig terjedő nyári gáton lesz szükség. Ezen a 3000 hektárnyi területen található több mezőgazdasági termelőüzem mellett a Kalimajor és egy kastély is, önkénteseket várhatóan csak ide kell vezényelni. A kalocsai büntetés-végrehajtási intézet és az állampusztai börtön is jelezte, hogy munkatársaik és a fogvatartottak egyaránt segítenek a munkában - mondta a polgármester.
22:41
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

719 tűzoltó segít

Az ország több pontjáról 719 hivatásos tűzoltó érkezik csütörtök este a váci és a szentendrei tűzoltó-parancsnokságra, hogy segítse a Pest megyei legkritikusabb árvízvédelmi szakaszokon a munkát. A megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport tagjai közül 243-an Borsod-Abaúj-Zemplén, 71-en Fejér, 73-an Tolna, 64-en Nógrád, 154-en Bács-Kiskun,  114-en Baranya megyéből indultak útnak. Addig maradnak, amíg a védvonalakon szükség lesz rájuk, szállásukat, ellátásukat biztosítják - mondta a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője.

22:50
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Rendben lesz a győrújfalui gát

Egy nappal a tetőzés előtt, pénteken elkészül a Győrújfalunál megcsúszott gát biztonságos megtámasztása.A Mosoni-Duna Győrújfalunál lévő védelmi szakaszán, a folyamatban lévő kivitelezési munkák miatt, az árvízvédelmi töltés az árhullám előtt nem volt teljes értékű. Az árvízvédelmi töltésen folyó munkákhoz szükséges szállítás következtében a töltés mentett oldala mintegy 20 méter szélességben és másfél méter mélységben lesuvadt. A helyi védelemvezető a biztonság érdekében megszervezte a bordás megtámasztás kialakítását, hogy a megtámasztás mellett a magasítási munkák is folytathatók legyenek. Az építési munkákat úgy ütemezték, hogy a biztonságos szelvény kialakítása pénteken, egy nappal a tetőzés előtt elkészüljön - írta az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csütörtök este.

22:54
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán a laktanyában alszik

Orbán Viktor csütörtök délután és este Győrújfaluban, Dunaszentpálon, valamint Mecsér és Nagybajcs térségében irányította az árvízvédelmi munkát.A miniszterelnök az éjszakát egy győri laktanyában tölti, ahol folyamatosan figyelemmel kíséri a helyi és az országos árvízi jelentéseket - mondta Havasi Bertalan sajtófőnök.

23:00
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Ne a víz legyen az úr!

Hogy ne a víz legyen az úr, segítünk! A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezetője Zoltai Gusztáv, a szervezet munkatársai és önkéntesei pénteken a Pest megyei Dunabogdányban segít az árvíz elenni védekezésben - írta közleményében a Mazsihisz.

23:05
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Merkel a gáton

Forrás: Origo

23:15
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Friss vízügyi adatok

A Dunán Budapesten este 8 órakor 751 centiméteres vízállást mértek. Esztergomnál este 8-kor 7 méteres vízszintet mértek, Komáromnál 763 centiméter, Nagybajcsnál 859 centiméter volt a vízmagasság. A legfrissebb előrejelzés alapján Nagybajcsnál szombat reggelre, Komáromnál vasárnap reggelre, Esztergomnál pedig vasárnap estére várják a tetőzést. Budapesten várhatóan hétfőn napközben tetőzik a Duna - írta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

23:25
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Így gázoltak Szobon

Forrás: Dörnyei Imre (olvasónk)

23:35
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárták Bősnél az utat

Bős és Bodak között lezárták az utat mindennemű forgalom elől, az erőműre sem lehet felhajtani - írja a Bumm.sk.

23:47
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Ingyen lesz az M1 a kamionoknak

Az árvíz miatt díjmentesen használhatják az M1 autópálya zsámbéki és komáromi csomópont közötti szakaszát a 3,5 tonnánál nehezebb teherautók 2013. június 6-án 19 órától - írta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön. A közlemény szerint az átmeneti intézkedést az 1. számú főút párhuzamos szakaszainak teljes lezárása tette szükségessé.

23:50
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Nem lesz gond Győrújfalunál

Pár órával hátráltatja a munkálatokat, hogy Győrújfalu határában megcsúszott a Mosoni-Duna gátja egy szakaszon. Úgy tervezték, éjfélre érik el a biztonságos szintet, ebből most reggel lesz - mondta Nagy Imre Attila Győrújfalu polgármestere. Azt mondta, nem a folyó, hanem a falu felőli oldalon csúszott meg egy ötvenméteres szakasz egyharmada, a gátkorona szintje pedig a történtek ellenére is 80-90 centivel a víz fölött van.

23:56
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Helikopterrel segítenek

Forrás: MTI/Krizsán Csaba
Győrújfalu szétesett gátjánál a Honvédség segít.

00:00
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Ne terjesszenek rémhíreket

Szigorú közleményt adott ki az Országos Műszaki Irányító Törzs. "Az árvízi védekezésben résztvevők és a védekezés irányítói megdöbbenéssel párosuló felháborodással fogadják, hogy megfeszített erőfeszítéseiket minden alapot nélkülöző rémhírek kérdőjelezik meg. A további "értesülések" keletkezésének és terjedésének megakadályozása érdekében az árvízi védekezést felelősen irányítók ismételten leszögezik: védművet, gátat fel nem adnak, védvonalat más település védelme érdekében át nem vágnak. A védekezés jelenlegi szakaszában gátszakadás nem történt. Hatósági közreműködéssel kitelepítésre nem került sor. A védekezést irányítók arra kérik a rémhírek terjesztőit, hogy tiszteljék meg a védekezésben résztvevők embert próbáló munkáját azzal, hogy a rövidesen levonuló áradattal szemben folytatott küzdelmükhöz nyugodt körülményeket biztosítanak - a védekezéshez minden más feltétel rendelkezésre áll."

00:16
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Árvíz Budapesten

Forrás: MTI/Kallos Bea

00:23
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Elakadtak a vízisízők a Dunán

00:28
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Megvan, ki az esernyős ember!

A 444 megtalálta, ki volt az a figura, aki esernyővel és aktatáskával állt a kiáradt Dunában. Juhász Józsefnek hívják, Szlovákiából jött, verseket ír és performanszokat csinál. Itt lehet megnézni a többi alkotását.

00:36
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Mit nekünk az árvíz?

Amikor Győrben a homokzsák-pakolás közben elvertük 1-0-ra a kuwaiti fociválogatottat. A meccs fontosabb pillanatait itt olvashatja el.

00:50
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán a laktanyában eszik

Forrás: facebook.com/Orbán Viktor

01:07
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Infók a győri helyzetről

Az árvízi helyzetről információkat és az önkéntességről, felajánlásokról a 06 96 529-539 és a 06 96 515-729 telefonszámokon lehet kérni a  Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

01:21
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Katasztrófaturisták Pesten

01:32
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Mi a helyzet a szlovákoknál?

23 órakor a vízállás a szlovák részen: Pozsony 1027 cm - stagnál, Bős 819 cm - emelkedik, Medve 953 cm - emelkedik, Komárom 816 cm - emelkedik, Párkány 710 - emelkedik.
01:40
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor megszakért

Forrás: Miniszterelnökség

01:55
június 06, 2013
Vágólapra másolva!

Mára ennyi

Köszönjük a figyelmet!

Aki segíteni szeretne, jelentkezzen a Katasztrófavédelemnél, és a Duna mentén található önkormányzatoknál közvetlenül. Az önkéntesen jelentkezők a lakóhelyük szerint illetékes területi katasztrófavédelmi szervnél kaphatnak további információkat itt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság árvízhelyzeti zöldszáma 06-80-205-500, de információkat a következő számokon is lehet kérni 06-1-469-4347, 06-1-469-4168 és 06-20-820-0089. Fővárosi tömegközlekedési információk itt, a lezárt közútakról szóló adatok pedig itt vannak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről