A bátaiak elmentek otthonról - árvíz percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Budapesten már a 2006-os rekord alá csökkent a Duna vízszintje. A tetőzésre most Domboriban és Baján készülnek. Veszélyhelyzet meghosszabbítva, a zsilipek rendben, a töltések megmagasítva. Lassan csordogál az évszázad árvíze a szerbek felé.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül108 bejegyzés
08:18
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Még mindig rekordon a Duna

A budapesti védművek stabilak, jól bírják a terhelést, hibáról, megrongálódásról nincs információ - közölte a fővárosi védelmi bizottság operatív törzse keddre virradó éjjel az MTI-vel. A tájékoztatás szerint folytatódik a lassú apadás, 24 óra alatt húsz centiméterrel csökkent a Duna vízszintje, de még mindig 11 centiméterrel haladja meg az eddigi rekordot, a 2006-os vízszintet.

08:19
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Másfélmillió homokzsák

A fővárosban 1 millió 455 ezer homokzsákot, 12 ezer köbméter homokot építettek be a védművekbe és 18 szivattyú működik. Jelenleg 826-an vesznek részt a védelmi munkákban, köztük hivatásosok és önkéntesek is.

Budapesten jelenleg hat helyszínen folyik védekezés, Pünkösdfürdőnél ellennyomó medencéket építettek, a Királyok útjánál és az Aranyhegyi patak Szentendrei úti szakaszán a buzgárokra kell kiemelten figyelni. A Dagály fürdőnél a késő esti órákban is sokan dolgoztak a gát megerősítésén, a Rév utcánál pedig végeztek a védművek kiépítésével. A Bem rakparton állandó figyelőszolgálat ellenőrzi a gátak állapotát és a csatornákban lévő víz mennyiségét. A térségben a hétfő délutáni esőzés nem okozott problémát.

08:20
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

A Margitsziget jól áll

A Margitszigeten továbbra is nagy erőkkel folyik a védekezés, állandó figyelőszolgálat működik, a sziget belsejét is folyamatosan ellenőrzik, mert az esetleges buzgároknál ellennyomó medencéket kell építeni. A védekezésben hétfő éjjel óta csak hivatásosok vehetnek részt, akiknek kötelező a mentőmellény viselése.

08:21
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

A politikába is beleszól a víz

A Fidesz várhatóan ősszel tartja meg az árvízhelyzet miatt vasárnapról elhalasztott kongresszusát - írja a Magyar Nemzet és a Népszabadság keddi számában.

 

08:22
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Tassnál tetőzik a Duna

Tassnál tetőzik a Duna keddre virradó éjszaka, Budapesten pedig folytatódik a lassú apadás - derül ki a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb, kedd hajnalban közölt adataiból. Tassnál a Duna vízszintje az elmúlt két órában nem változott, 908 centiméteren áll, Dunaföldvárnál 2 centiméterrel, 720 centiméterre emelkedett a vízállás két óra alatt, Paksnál pedig 1 centimétert változott a víz szintje, éjfélkor 886 centimétert mutatott vízmérce.

 

08:38
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Gyorsabb az áradás Bajánál

Baján és Mohácson az áradás ennél nagyobb ütemben zajlik, Baján 964, Mohácson 917 centiméteren állt a Duna, mindkét állomásnál három centimétert nőtt a vízállás. Budapesten 874-ről 871 centiméterre csökkent két óra alatt a vízszint, a főváros felett Nagymarosnál 5, Esztergomnál, Komáromnál és Nagybajcsnál 6 centimétert apadt a folyó két óra alatt.

08:59
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

864 centinél a Duna

Budapesten tovább folytatódott a lassú apadás, az éjféli 871 centiméteres vízállás hét centiméteres csökkenéssel hajnali 4 órára 864-re apadt, Nagymarosnál 9, Esztergomnál 10, Komáromnál 15, Nagybajcsnál pedig 14 centimétert apadt a Duna.

09:16
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

A felénél tart az Elba

Nagyjából félúton tart az Elbán levonuló árhullám a folyó németországi szakaszán, ahol kedden Brandenburg tartományban készülnek a tetőzésre. A Csehország felől érkezett ár nyolcadik napja halad a Németország északnyugati részén fekvő torkolatvidék felé. 

A szászországi Drezdában már feloldották a katasztrófariadót. Magdeburgban, a Szász-Anhalt tartományi fővárosban pedig 700 centiméter alá csökkent a vízállás a vasárnap elért 748 centiméteres csúcsról. A tartományban azonban gátszakadások miatt több településen 2 méter magasan áll a víz, és 50 ezer embert ki kellett telepíteni. A védekezést 9 ezer katona segíti.

 

09:18
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Zárva marad a 2-es főút

A hétfő este mért csaknem nyolc méteres vízszinthez képest legalább egy méternyit kell apadnia a Dunának ahhoz, hogy újra megnyissák a 2-es főút Dunakeszit a fővárossal összekötő szakaszát.

09:34
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Mozgatják a katonákat

A dunai árhullám levonulásával párhuzamosan a honvédség folyamatosan, három fázisban telepíti át erőit a déli országrészbe - közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya kedd reggel az MTI-vel.

Kisapostagon és Ráckevén éjfélkor fejezték be a katonák feladatukat, az Országos Műszaki Irányító Törzs igényének teljesítését követően Szigetmonostorról is kivonta erőit a honvédség.

Hétfő délután kétszáz katona érkezett Bátára, illetve a Duna déli szakaszán folytatódott az erők átcsoportosítása, a Dunaföldvár-Mohács közötti terület védelmére - két bázislaktanyába, Kalocsára és Decsre - összesen ezerkétszáz katonát vezényeltek Mi-8-as és Mi-17-es helikopterekkel és egyéb speciális technikai eszközökkel.

 

09:43
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Felkészül Dunaszekcső

A Duna Baranya megyei szakaszán felkészülten várják a folyó tetőzését, ez rekordvízmagasság alatt, csütörtökre várható - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője kedden az MTI-t. Kasza Anett azt mondta, a legintenzívebb védekezést folytató településen, Dunaszekcsőn mintegy 50 ezer homokzsákot használtak fel, és a védmű építésének utolsó fázisaként már a kompkikötőt is lezárták. A munkálatokban naponta 160 ember vett részt.

09:45
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Komáromnál javul a helyzet

Komáromnál még a legmagasabb, harmadfokú riasztás van érvényben, de az esti órákra visszatérhet medrébe a Duna - mondta a város polgármestere kedd reggel az MTI-nek. Molnár Attila (Fidesz-KDNP) közölte, hogy a következő napokban még számos árvízi kísérőjelenséggel kell számolni a városban. A megemelkedett talajvíz miatt egy, az Erzsébet hídra vezető útkereszteződésben megsüllyedt az útburkolat, a vasúti pálya töltése alól pedig "eltűnt" a tartótalaj.

 

09:59
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Nem okozott gondot az Audinak

Nem zavarta meg a győri járműgyár termelését a Duna árhulláma - közölte az MTI érdeklődésére az Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs vezetője. Czechmeister Mónika elmondta: azok a munkatársak, akik a házukat védték, mert veszélyeztetett területen élnek, felmentést kaptak a munkavégzés alól június 6-ától egészen addig, amíg a veszély el nem múlik.

10:10
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Lassú apadás Győr megyében

Lassú az apadás Győr megyében. Győrújfalun továbbra is töltéserősítést, bordázást végeztek. Koroncón a híd alól távolították el az uszadékot, valamint egy helyen bordás kitámasztást alakítottak ki. Dunaszentpálon stabil a helyzet, figyelték és elhárították a buzgárokat. Zsejkepusztán a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, de a szivárgásokat megszüntették. 

10:22
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Adonynál már apad

Az adonyi vízmércénél már apadást regisztrálnak, a tetőzés azonban rendkívül hosszúra nyúlt. Kedden lassú apadásra számítanak, utána gyorsul majd a vízszint csökkenés üteme. A fokozott készenlétet mindaddig fenntartják, amíg a vízszint 50-60 centiméternyit nem süllyedt - erre várhatóan egy-két napot még várni kell.

10:27
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Dunaföldvárnál tetőzik

Jelenleg Dunaföldvárnál tetőzik a Duna, ahol kedd hajnali 4 óra óta 721 centiméteren áll a folyó vízszintje. Ez 18 centivel haladja meg a korábbi csúcsot. Paksnál még nem tetőzik a Duna, ott reggel 7 órakor 891 centiméteres vízszintet mértek. Bajánál a Duna szintje éjfél óta 8 centit emelkedett, legutóbb 972 centit mértek. Mohácsnál éjfél óta 10 centit duzzadt a folyó, legutóbb 927 centin állt.

10:30
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán: Még két nehéz napunk van

 A kormány keddi ülésén megkezdi az eddigi árvízi károk felmérését, és rendelkezik a helyreállítási munkálatok ütemezéséről - közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggeli tököli sajtótájékoztatóján, ahol úgy fogalmazott: "még másfél-két nehéz napunk van" a Dunánál.

10:41
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Nagyobb a kár, mint 10 éve

A mostani árvíz az első becslések szerint nagyobb kárt okoz, mint az Elba 2002-es árvize Németországban. Akkor a helyreállítási munkák 11 milliárd eurót emésztettek fel. A biztosítók 1,8 milliárd euró kártérítést fizettek. A német biztosítótársaságok szövetsége (GDV) szerint ezúttal több pénzt kell majd átutalni az ügyfeleknek. 

10:48
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Apad a Duna - fotó

Apadó Duna Budapesten, a Szabadság híd felõl 2013. június 10-én este. Forrás: MTI/Illyés Tibor

11:02
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

10 millió homokzsák országa

A kormányfő ismertetése szerint eddig összesen 9 millió 697 ezer homokzsákot használtak fel, a 807 kilométer hosszan zajló árvízi védekezésből 538 kilométeren van érvényben rendkívüli fokozat, és 1565 embert kellett kitelepíteni. 

11:07
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Szerbiának is segítünk

A miniszterelnök kiemelte ugyanakkor, hogy Budapest még nincs túl a közvetlen veszélyhelyzeten, ez várhatóan keddről szerdára virradó éjszaka, éjfél körül lesz kijelenthető.

A tájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter arról számolt be, hogy a kormány úgy határozott: mintegy ezer magyar honvéd segítségét ajánlja fel Szerbiának az árvízi védekezéshez. A tárca vezetője emlékeztetett arra, hogy a szerb hadsereggel hosszú évek óta jelentős katasztrófavédelmi együttműködést folytat Magyarország.

Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez azért is fontos, mert van egy olyan szerb szakasz, ahol ha kiönt a víz, az magyar területre folyik vissza.

11:10
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán a sajtótájékoztatóra tart

Forrás: MTI/Illyés Tibor

11:23
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Kósa: Orbán nem politizál a gátakon

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a miniszterelnök azért van a dunai árvízi védekezés során a gátakon, hogy személyes tapasztalatai alapján tudja meghozni a védekezéshez szükséges politikai döntéseket.

Kósa Lajos kedden, az M1 Ma reggel című műsorában az ellenzéki pártok által az árhullámot kísérő miniszterelnöki jelenlétet "kampányfogásnak" nevező megjegyzésekre úgy reagált: a kormányfő nem az árvízi védekezés szakmai irányítása miatt van jelen a Dunán levonuló árhullámot kísérve a gátakon, hanem azért, hogy személyes tapasztalatai útján hozza meg a védekezéshez szükséges politikai döntéseket, és jelenlétével erőt adjon a védekezésben dolgozóknak.

Kósa Lajos azt mondta: a katasztrófavédelem képviseli a szakmai vonalat, hogy hol kell védekezni, mit kell csinálni, és nem a miniszterelnök mondja meg, hova kell ellennyomó medencék csinálni, vagy homokzsákokat pakolni. Hozzátette: a kormányfőnek az kell tudnia, milyen erőforrásokat kell mozgatni, honnan lehet a védekezéshez szükséges pénzt átcsoportosítani, vagyis "a nagy logisztikai döntések" meghozatala politikai vezetői feladat. Hozzáfűzte, a belügyminiszter is csak a meglévő eszközök felett tud diszponálni. 

11:29
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Korlátozzák a tehergépjárműveket

Továbbra is több útszakaszon korlátozzák a nehézgépjárművek forgalmát Budapesten a dunai árvíz miatt. A forgalomkorlátozás a III. kerületi Külső Bécsi útra, a Bécsi útra és a Vörösvári útra; a Hungária körút VIII. és XIV. kerületi szakaszára; a X. kerületi Könyves Kálmán körútra; a IX. kerületi Mester utcára; továbbá a XIII. kerületben a Róbert Károly körútra, a Lehel útra, a Béke útra, a Margit hídra és az Árpád hídra vonatkozik.

11:41
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Horányt még lezárva tartják

Biztonsági okokból még nem térhet vissza a Szigetmonostorhoz tartozó horányi ingatlanába a vasárnap kiköltöztetett 162 ember - közölte Molnár Zsolt, a település polgármestere a község hivatalos honlapján. A kitelepítést azért rendelték el, mert Szentendre felől egy magaspartot átlépett a Duna, utat törve a lakott terület, Horány egyes utcái felé.

11:45
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Vadkacsa a Vigadó térnél

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

11:53
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Vízben áll Dunaszeg

Négy utcát öntött el a fakadóvíz a szigetközi Dunaszegen; a település polgármestere kedd reggel elmondta, hogy a falu töltéshez közeli részein az árral párhuzamosan jelent meg a víz.

Babos Attila közölte: éjjel még emelkedett a település utcáin, telkein a hol térdig, hol hónaljig érő víz, a jelek szerint ez reggelre megállt. Ez arra ad reményt, hogy a vízügyi szakemberek engedélyezik a szivattyúzás megkezdését.

12:04
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Kétszázan dolgoznak Fejérben

Fejér megyében kedd reggel több mint kétszázan vesznek részt az árhullám elleni védekezésben, többségében a katasztrófavédelem hivatásos állományú tagjai, vízügyi szakemberek, önkéntesek, illetve rendőrök, polgárőrök és karitatív szervezetek. 

A védművek mind a hét árvízzel érintett településen a várható legmagasabb vízállás szintje fölött készültek el. A figyelőszolgálatok folyamatosan ellenőrzik a gátak állapotát, és szükség esetén a katasztrófavédelem helyszínen lévő hivatásos állománya azonnal megkezdi a védművek további erősítését, az esetleges szivárgások megszüntetését.

12:07
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Tetőzés Dunaújvárosnál - fotó

A Duna elöntött ártere Dunaújvárosnál. A folyó éjjel egy órakor 755 centiméteren tetõzött. Forrás: MTI/Sóki Tamás

12:16
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Újabb elöntések Ausztriában

Több száz tűzoltó vonult bevetésre keddre virradó éjszaka elöntött házakhoz és pincékhez egy felhőszakadás után Ausztria északkeleti részén és Stájerországban - jelentette az osztrák rádió.

A hirtelen lezúduló csapadék mintegy száz háznál okozott károkat a Duna és a cseh határ közötti területeken. A víz feltört a csatornahálózatból, pincéket és utcákat öntött el, egy utat földcsuszamlás miatt zártak le.

12:22
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Még többe kerül a cseh árvíz

Újabb kétmilliárd koronát ad a cseh állam az árvíz okozta károk helyreállítására. Ezt az összeget az államadósság-törlesztést szolgáló alapból különítik el. Az állam az árvízkárok helyrehozatalára eddig összesen 7,3 milliárd koronát különített el.

12:31
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

58 út van lezárva

A dunai árvíz miatt az országban csaknem 158 kilométernyi közúton van forgalomkorlátozás, ami 58 útszakaszt érint. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd reggeli tájékoztatása szerint Pilismarót, Dömös és Kisoroszi település közúton továbbra sem közelíthető meg.

12:39
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Paksnál jár a tetőzés

Dunaföldváron hajnali 4 óra óta, Paksnál 7 óra óta változatlan a Duna vízállása, az ettől északra lévő mérőállomások szerint mindenütt apad a folyó az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb, délelőtt 10 órás adatai szerint. Dunaföldváron a vízszint változatlanul 721 centiméter. A paksi mérőállomásnál továbbra is 891 centimétert mérnek.

12:46
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

C-vitamint osztanak Nagymaroson

Nagy dózisban C-vitamint osztanak keddtől a nagymarosi gáton dolgozó mintegy hetven katonának és harminc tűzoltónak ellenálló képességük növelésére - közölte a város polgármestere.

Petrovics László tájékoztatása szerint a napi ezer milligramm C-vitamin adásával az árvíz levonulásával együtt járó különféle fertőzésektől is igyekeznek megóvni az olykor szennyezett vízzel közvetlenül érintkezőket.

12:56
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

853 centi a vízállás a fővárosban

Nagybajcsnál a reggel 7 órakor mért értékhez képest 16 centimétert csökkent a vízszint, amely így 655 centiméter. Komáromnál 713 centimétert mértek, ami 11 centiméteres csökkenést jelent az elmúlt három órában. Esztergomnál 731 centiméter a vízállás, ott reggel 739 centiméter volt.

Nagymarosnál a reggeli 699 centiméterről 693 centiméterre csökkent, Budapesten pedig 6 centimétert apadt a víz, jelenleg 853 centiméter a vízszint.

Apad a Duna Adonynál is, az elmúlt három órában 3 centimétert csökkent a vízszint, jelenleg 758 centiméter a vízállás. A tassi mérőállomáson 903 centiméter a vízszint, ami 2 centivel kevesebb a reggelinél.

13:04
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Korlátozások a vasúton

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között továbbra sem közlekednek a vonatok, pótlóbuszok szállítják az utasokat. Pótlóbuszok közlekednek a Komárom-Esztergom (4 sz.) vasútvonal teljes vonalán is, de a 10-es út lezárása miatt a pótlóbuszok Komárom és Neszmély, valamint Süttő és Esztergom között nem közlekedhetnek.

A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon közlekedő gyorsvonatok Százhalombatta és Érd-felső megállóhelyen kedden is megállnak.

A 2-es út lezárása miatt egyes Volánbusz-járatok nem tudnak közlekedni, ezért a váci és sződligeti Volánbusz-bérlettel az elővárosi vonatokat igénybe lehet venni.

13:14
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Baján van a TEK

Kedden 6 órától 18 óráig a Terrorelhárítási Központ 200 emberrel segíti Baján a Petőfi szigeten az ideiglenes védvonal megemelését.

13:28
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Útlezárások

 A 10-es úton teljes az útzár Dunaalmásnál, Nyergesújfalu több szakaszán, Tátnál, valamint Neszmély és Süttő között. A 11-es utat teljes szélességében lezárták Dunabogdánynál, Esztergom és Dömös között, illetve Esztergomban; Leányfalun, Tahitótfaluban és Szentendrén félpályás útzár van. A 12-es utat Nagymaroson és Verőcénél zárták le. A 14-es út Győr és Vámosszabadi között nem járható, az 55-ös úton pedig Bajánál és Pörbölynél van teljes útzár.

13:38
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Mentik az állatokat - fotó

Karácsony Tibor kukoricát szór ki az 55-ös főút melletti átjáróra Pörböly határában 2013. június 10-én, hogy a megáradt Duna miatt elöntött ártéren rekedt állatokat a védett területek felé vezessék. Forrás: MTI/Újvári Sándor

13:50
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Rajzol a víz - fotó

A víz rajzai Baja határában. Forrás: ORFK/H.Szabó Sándor

13:58
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Megindult az apadás Fejérben

Lassú apadásnak indult a Duna Fejér megyében, homokzsákos védekezésre kedd délelőtt óta nincs szükség - tájékoztatta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-t. A közlemény szerint a védekezésben részt vevők fő feladata az eddig kiépített védművek állapotának folyamatos ellenőrzése.    

Adonynál két helyen buzgárok alakultak ki, de azok egyike sem jelent veszélyt a lakosságra és a védművekre. Ercsinél időszakonként a hajóállomás mögötti játszótérről szivattyúzzák a vizet a környező épületek megóvása érdekében.

14:10
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Rajzol a Duna II.

Forrás: ORFK/H.Szabó Sándor

14:20
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Ha tehetik, ne autózzanak

Autóval nehézkes a budai oldalon észak-dél között közlekedni, így Pesten vezet át az út az M0-s körgyűrű vagy a Hungária gyűrű vonalán, de jelentős menetidő növekedéssel számolni kell. Kérjük, hogy válasszák a közösségi közlekedést, főleg a sűrűbben induló kötöttpályás járatokat, a MÁV elővárosi vonatokat - közölte a BKK.

14:28
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Kiépült a védmű Bátán

Befejeződött az ideiglenes védmű kiépítése a Tolna megyei Bátán, ahol várhatóan szerdán, az eddigi legnagyobb vízállást több mint 30 centiméterrel meghaladó szinten tetőzik a dunai árhullám.

14:40
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Apad a Duna a Margitszigetnél

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

14:46
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Haza lehet menni Győrújfalun

Délután két órától hazatérhetnek az árvíz miatt pénteken kitelepített Győrújfalu lakói.

14:56
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Van ivóvíz

Zavartalan az ivóvízellátás és a szennyvízelvezetés a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. szolgáltatási területén - tájékoztatta a siófoki székhelyű társaság vezérigazgatója kedden az MTI-t. Winkler Tamás közleménye szerint a Velencei Üzemvezetőséghez tartozó Ercsi kútsornál, valamint a Duna-Dráva Üzemvezetőséghez tartozó Bár és Dunaszekcső településen árvízvédelmi készültség van. A bári végátemelőnél leállították a szennyvízátemelőt, a szennyvizet szippantóval szállítják a szennyvíztelepre.

15:07
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

2300 hektár víz alatt

A lehullott csapadék hatására 2300 hektárnyi föld került víz alá a Közép-Tisza vidékén, emiatt négy helyen védekeznek a területi elöntések ellen.

15:15
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

240 rendőrt küldtek délre

Az országos rendőrfőkapitány utasítására a Készenléti Rendőrség állományából 240 rendőrt vezényeltek a déli megyékbe, hogy segítsék az árvízi védekezést. A Készenléti Rendőrség tagjai biztosítják, hogy Tolna és Bács-Kiskun megyében ne csökkenjen az általános rendőri feladatok ellátására rendelkezésre állók létszáma. A kivezényelt rendőrök 12-24 órás szolgálatot látnak el, így a járőrfelszerelés mellett gumicsizmával és esőkabáttal is felszerelték őket.

 

15:17
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

A Margit hídtól északra

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

15:25
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Schumacher is gyűjt a károsultaknak

A 2002-es katasztrófához hasonlóan idén is segít a német árvízkárosultaknak Michael Schumacher, a Forma-1 hétszeres világbajnoka. A tavaly visszavonult versenyző a Mercedesnél használt egyik pilótaruháját bocsátja árverésre, majd kiegészíti a befolyó összeget. "Remélem, szép summa összegyűlik, hogy segíthessünk a rászorulóknak. Ha százezer euró összejön, akkor a saját pénzemből megtízszerezem azt" - közölte kedden a 44 éves "Schumi".

15:33
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Büszke a visegrádi polgármester

Sikerült megóvni Visegrádot rengeteg munkával és példás összefogással a Dunától, a folyó vízszintje a vasárnapi 7,5 méteres rekordszinthez képest kedd délre 7 méter alá csökkent - közölte a Pest megyei település polgármestere.

 Félegyházi András kiemelte: a híresztelésekkel szemben a népszerű kirándulóhely folyamatosan megközelíthető volt akár turistabuszokkal is a szentendrei skanzen felől Pilisszentlászlón át, egészen a Salamon-toronyig. Igaz, a város főutcájának számító 11-es út még mindig le van zárva, de a folyó nem bukott át az út belterületi szakaszán, csupán több-kevesebb víz gyűlt össze a burkolaton - tette hozzá.

15:40
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Új forgalmi rend Budán

A főváros több pontján ismét megváltozott a közlekedési rend, a Budán élőket érintő módosításokról a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedd délután a Facebook-oldalán számolt be.

Dél óta ismét behajthatnak a budapestiek a XI. kerületben a Hamzsabégi útra. Az 53-as, a 150-es és a 250-es autóbuszok újra érintik Újbuda-központ felé a Nagyszőlős utca, a Hollókő utca és a Vincellér utca megállót, a 240E jelzésű buszok pedig megint megállnak a Budaörsi út/Villányi út megállóban.

Változik a forgalmi rend Buda belső területén is: a II. kerületi Horvát utca egyirányú lesz a Csalogány utca felé. A másik irányba csak a tömegközlekedési járművek hajthatnak be, így zavartalanul közlekedhet a 11-es, a 86-os, a 111-es, valamint a HÉV-pótló busz is.

15:52
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Orbánnak hiányzik a kanmajom

15:57
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Átázott gátak, laza töltések

A következő napokban sem csökkenhet a figyelem, hiszen a Duna áradása miatt a gátak átáztak, a töltések lazák, a megépített védvonalak átnedvesedtek - közölte Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott, a főváros védelmi bizottságának elnöke keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Hozzátette: mindenütt találkoztak Budapesten árvízi jelenségekkel, buzgárokkal, fakadó forrásokkal, ezeket folyamatosan kezelik. Úgy fogalmazott: "a hatalmas árhullámmal vívott ütközetet megnyertük, de a háborút még nem". 

16:06
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Uzsonna a Széchenyi István téren

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

16:12
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán a sikeres gátőr

A magyarországi árvízi védekezésről közölt írást kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A FAZ Budapest átvészeli a rekordnagyságú árvizet című cikkben a szerző, Stephan Löwenstein kiemelte: "Orbán Viktor miniszterelnök 'gátőrként' sikeres". Kifejtette: a kormányfő magához vonta az árvízi védekezés irányítását, szinte naponta tart sajtótájékoztatót, és "legfőbb válságmenedzserként mutatja be magát" a nyilvánosság előtt. Hozzátette: Orbán az ellenzékkel összhangban a lakosságot is "közös erőfeszítésre" szólította fel. Megjegyezte: a védekezés eddig jól sikerült, amit még a kormánnyal szemben kritikus médiumok is elismernek.

16:21
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

A gemenci erdő felülről

Forrás: ORFK/H. Szabó Sándor

16:35
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Egyelőre maradnak a gátak

"A hatalmas árhullámmal vívott ütközetet megnyertük, de a háborút még nem" - közölte Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott, a főváros védelmi bizottságának elnöke. Szerinte a következő napokban sem csökkenhet a figyelem, mert a Duna áradása miatt a gátak átáztak, a töltések lazák, a megépített védvonalak átnedvesedtek.

Dél-Budán, a Hosszúréti-patak mellett az ottani záportározó vize hajnalban hirtelen 50 centiméterrel megemelkedett, de a vizet fokozatosan leengedték. A Duna jelenleg óránként két centimétert apad, szerda délelőtt nyolc méter alá süllyedhet a vízszint.

Arról még tart az információgyűjtés, hogy a Duna vízgyűjtő területén elmúlt napokban mennyi csapadék hullott, és addig nem bontják el a gátakat, amíg nem kapnak tiszta képet arról, mi várható a következő napokban, hetekben.

16:41
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

A szerbek nem tartanak az áradattól

Szerbiában sem a fővárosban, Belgrádban, sem másutt nem fog komolyabb gondot okozni az árvíz - közölte kedden Sanja Vuksanovic Zugic, a szerb katasztrófavédelmi hivatal vezetője. Akik a Duna mellett építettek házat, tudják, milyen nehézségekre számíthatnak ilyen helyzetben - mondta. Szerinte egyedül a gáttal nem védett szakaszokon lehetnek gondok, a Szerémségben a dél-bácskai Belcsény és Ingyia járásokban, valamint Újvidéken. Belcsényben az okoz kisebb problémát, hogy néhányan a Duna árterében építkeztek. Az ott lakók egyelőre elutasították, hogy kitelepítsék őket, de az illetékes szervek csütörtökön, pénteken és szombaton a helyszínen lesznek, és megadnak minden szükséges segítséget. Felkészültek a legrosszabb forgatókönyvre is, ott vannak a helyszínen, és a helyzetnek megfelelően reagálnak, ha az árvíz gondot okoz - közölte a szerb katasztrófavédelmi illetékes.

16:44
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Leküldték a gátról a civileket Baján

Baján az árvízvédelmi munkálatokat segítő civileknek, önkénteseknek kedden délben el kellett hagyni a Petőfi-szigetet – közölte Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság elnöke. Az emelkedő vízállás miatt csak a katasztrófavédelem, a vízügy, a honvédség és a TEK 400 embere folytatja az árvízvédelmi munkálatokat. Bajánál az éjszaka tetőzhet a folyó, tíz méteres vízmagasságot megközelítő rekordszinten. Az MTI tudósítója szerint a Petőfi-szigetre vezető, a Sugovicán átívelő hidat a rendőrség lezárta, és senkit sem engednek át engedély nélkül. Baján közben szakaszosan, órák óta esik. A Petőfi-szigeten a gát magasításával már korábban végeztek. Tart még a szivárgás ellenőrzése, valamint egyes helyeken az ideiglenes gát megtámasztása.

16:46
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

A bajai híd

Forrás: ORFK/H. Szabó Sándor

16:51
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Árad a Duna ukrán szakasza is

 

Ukrajna nagy áradásra készül, az árhullám most érte el az országot, a Duna ukrajnai szakaszán a folyó vízszintje több mint 10 centiméterrel emelkedett - közölte Mikola Kuljbida, az Ukrán Hidrometeorológiai Központ vezetője a Kárpátinfo.net szerint. A tetőzést itt június utolsó harmadára várják.

17:00
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Az áradás Dunaújvárosnál

Forrás: MTI/Sóki Tamás

17:04
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Engedélyt lopott egy katasztrófaturista

A barátaival kirándult Neszmélyre K. Zsolt, aki, hogy megnézhesse az árvízi védekezést, tüzet kérve, trükkösen ellopott egy behajtási engedélyt. A 32 éves férfi ellen magánokirat-hamisítás miatt indult eljárás - írja a Kemma.hu.

17:33
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Dunaföldvárnál már apad

Dunaföldvárnál kedd délután már apadásnak indult a Duna az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) legfrissebb adatai szerint. A kedd reggeli 721 centiméteres vízszint után délután két órakor 719 centiméter volt a folyó vízállása, ami még így is 16 centiméterrel magasabb az eddigi legnagyobb, 703 centiméteres szintnél. Paksnál reggel hét órakor 891 centiméter volt a Duna vízállása, 14 órakor egy centiméterrel alacsonyabb vízszintet mértek, ami 18 centiméterrel haladja meg a 2006-ban mért, eddigi legnagyobb vízállást.

Tóth Sándor, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese szerint a Paks és Dunaföldvár közötti árvízvédelmi vonalon nem észleltek aggodalomra okot adó jelenséget. Kisebb szivárgások fordultak elő, Paksnál egy helyen volt szükség a töltés jelentősebb homokzsákos leterhelésére. A szakaszon a töltések magassága egy-másfél méterrel haladja meg a folyó vízszintjét.

17:35
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Vízi villamos

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

17:39
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Sok eső lesz a Tisza vízgyűjtőjén

A romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) kedd délutántól másodfokú (narancssárga jelzésű) készültséget rendelt el a Dunába ömlő dél-nyugat-romániai folyók mentén, és elsőfokú (sárga jelzésű) készültséget a Tisza vízgyűjtőjében. A szervezet kedden figyelmeztetett, hogy szerda estig Románia szinte egész területén záporok, zivatarok várhatók, és emiatt a kisebb patakok kiléphetnek a medrükből. A sárga figyelmeztetés a Tiszába ömlő Visó, Iza, Túr, Szamos, Kraszna, Berettyó, valamint a Körösök mentén is érvényes. Narancssárga figyelmeztetést a Dunába ömlő Csernára, valamint a Zsíl és az Olt dél-romániai mellékfolyóira adtak ki a hatóságok. Elsősorban a folyók hegyvidéki, felső szakaszain számítanak áradásokra.

A Dunán levonuló árhullám szerintük nem okoz majd különösebb gondot Romániában, hiszen a folyam alsó szakaszának a mellékfolyóin csak a megszokott vízmennyiség adódik hozzá a levonuló víztömeghez.

17:49
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Elkapták az áramfejlesztő­-tolvajokat

Elfogtak a rendőrök két férfit, akik elloptak egy áramfejlesztőt a múlt héten a Dunaalmás és Almásfüzitő közötti nyúlgát mellől. A nyomozók kedden a gépet megvásárló orgazdát is őrizetbe vették - közölte a tatai rendőrkapitányság. Az áramfejlesztővel a nyúlgátat világították meg az árvízi védekezésben részt vevők, ám elromlott, ezért félretették, hogy később megjavíttassák.

A rendőröket a géppel együtt ellopott benzineskanna vezette nyomra, amelyet egy elöntött ingatlanon láttak meg a vízen úszva. A hétfőn őrizetbe vett a 20 éves P. Ferenc és 16 éves társa bevallotta, hogy a 120 ezer forint értékű gépet 20 ezer forintért adták el egy helyi orgazdának, akit aztán szintén őrizetbe vettek a rendőrök. Otthonában az aggregátort is meglelték.

18:00
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Egyre több a lépcső

Bem rakpart Fotó: Pályi Zsófia - Origo

18:12
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Szendendrén jó volt a gát

Bevált, "kitűnőre vizsgázik" a szentendrei a mobil árvízvédelmi fal, amely már negyedik napja tartja a megáradt Duna hatalmas víztömegét - mondta a város polgármestere kedden. Dietz Ferenc felidézte, hogy a város 2009-ben döntött arról, hogy az óvárost és azon belül a Duna-parti korzót olyan védművel óvják meg, amely láthatatlan, ha nincs árvízi helyzet. A korábbi, 1965-ben készült gát jóval az utcaszint fölött volt, így a városnak megszűnt a kapcsolata a folyóval. A belvárosi szakaszon 333 méter hosszan kiépült rendszernek köszönhetően a tereprendezés után teljes dunai panoráma fogadja a sétálókat, de a folyó felől is lélegzetelállító az óváros látképe - mondta Dietz Ferenc. 

18:20
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Lefoglalt benzint adományoztak

Több száz zalai önkéntes és hivatásos állományú dolgozó vesz részt jelenleg is a dunai árvízi védekezésben; a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) zalai igazgatósága pedig több ezer liter lefoglalt üzemanyagot juttatott  el a honvédséghez - mondta a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke, kormánymegbízott kedden. Az adatok szerint 153 hivatásos zalai tűzoltó vesz részt a védekezésben. Közülük kilenc tiszt irányítói feladatot lát el. Karitatív szervezetek pedig 270 zalai önkéntest indítottak útnak az utóbbi két napban a Dunához. A hivatásos és önkéntes erők mellett a NAV Zala megyei Pénzügyőri Igazgatósága két ütemben, összesen 17 500 liter, lefoglalt üzemanyagot juttatott el a Magyar Honvédségnek a helyszínre - mondta a kormánymegbízott. 

18:27
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Elmarad Bokrosék rendezvénye

"Tekintettel az árvízi veszélyhelyzet elhúzódására, Modern Magyarország Mozgalom június 14-ére  tervezett "Nagy Névváltoztató Nap" című rendezvényét egy héttel elhalasztja" - írta Bokros Lajos újdonsült mozgalma. A rejtélyes nevű eseményt úgy hirdetik, hogy a névváltoztató ceremónia után a gazdaság, a szabadság, továbbá a nemzet és Európa kérdésköréről beszélnek (most még) Pálfy G. István elnökségi tag, (most még) Pusztai Erzsébet alelnök és (most még) Bokros Lajos elnök. 

18:33
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

A Duna az ukránoké is!

A pontosítást követelő olvasói levelek mellett szerkesztőségünkben többen meglepődtek, amikor a Duna ukrán szakaszának árvízi helyzetéről írtunk. Nem tudták, hogy a Duna az Ukránoknál is kanyarog. Nekik készítettünk egy kis térképet most.

A Duna nyomvonala Európában Forrás: Wikipedia

18:40
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Paks a soros

Az OMIT legfrissebb közleménye szerint már Dunaföldvárnál is apad a Duna. A következő nagyobb hely, ahol várják a tetőzést, Paks. Ott 891 centiméteren áll a Duna a délutáni mérés szerint. Budapesten már a 2006-os rekord alatti szinten 844 centiméteren van a folyó. 

18:48
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Budapesten már apad

Budapest, Műegyetem rakpart Fotó: Szabó Balázs - Origo

18:53
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Az árral vonulnak az önkéntesek is

Áttelepítette koordinációs központját a Katolikus Karitász Vámosszabadiból Fajszra, ahova hamarosan megérkezik a Duna árhulláma. A Bajától 20 kilométerre lévő településről a gátakon dolgozók ellátását segítik, és igény szerint bekapcsolódnak a katasztrófavédelem munkájába. Az új bázison mintegy 660 adag poharas levest osztanak szét a védekezésben dolgozók között, illetve egy cég felajánlásának köszönhetően 40 ezer liter ásványvizet szállítanak kedden Fajszra - írta a szervezet.

18:57
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Mit csináljunk az ár után?

A Duna hazai szakaszán a folyó vizének minősége több helyen még átlagos vízhozam mellett is rossz, nemhogy árvíz idején. Az ÁNTSZ ezért a következő tanácsokat adja az ár levonulása utáni időkre:

- a nedves, átázott homokzsákok szennyezettek, tartalmuk fertőzésforrást jelenthet, ezért szükséges a körültekintő kezelés. A zsákokból a homokot száraz talajra ürítsük ki, lehetőség szerint olyan területre, amelyet víz nem áztatott át, az így összegyűjtött homok építkezésekhez felhasználható. 

- a zsákokat szintén száraz helyre kell összehordani, a kiürített, száraz homokzsákok hulladék és építési törmelék gyűjtésére, illetve más hasonló célokra felhasználhatók. Ugyanakkor élelmiszerek (pl. burgonya, zöldség, alma) gyűjtésére, tárolására tilos alkalmazni a kiürített homokzsákokat.

- a védekezéshez felhasznált száraz homokot gyermekjátszótereken, homokozókhoz még akkor is tilos felhasználni, ha az a megáradt folyó vizével nem érintkezett.

- nem lehet újrahasznosítani a homokot olyan helyeken, területeken sem, ahol az közvetlenül érintkezhet az emberi bőrfelülettel.

- mindenképpen ki kell cserélni a homokot a homokozókban azokon a játszótereken, amelyeket a megáradt Duna elöntött.

19:02
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Ne járjunk kamionnal!

A védekezésben részt vevő gépjárművek kivételével, a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsik forgalmát korlátozták a Külső Bécsi út, Bécsi út, Vörösvári út, Árpád-híd, Róbert Károly körút, Lehel út, Béke út, Hungária körút, Könyves Kálmán körút, Mester utca, Margit-híd útszakaszokon - írta a BKK.

19:07
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Bátán evakuálnak

Kiköltöztek az árvíz miatt veszélyeztetett házak lakói a Tolna megyei Bátán. A lakók önként hagyták el otthonukat. A Tolna megyei védelmi bizottság elnöke hétfőn rendelte el 25 ember kitelepítését kedd délután négy óráig Bátán. A község polgármestere kedd délelőtt még arról számolt be, hogy 19 ember a felszólítás ellenére sem hagyta el otthonát. A kitelepített bátaiak végül hozzátartozóikhoz mentek vagy a község sportcsarnokában találtak szállást - mondta a település polgármestere kedden. Az 1700 fős községben, ahol szerdán várható a dunai árhullám tetőzése, 90-100 lakóház van veszélyben.

19:11
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Pozsonyban már takarítanak

Pozsonynál feloldották a múlt héten elrendelt rendkívüli helyzetet, a Dunán kedden már a legalacsonyabb fokú árvízvédelmi készültség is hatályát vesztette, a folyó vízszintje, az újabb esők miatt csak lassú ütemben, de többé-kevésbé folyamatosan tovább apad. A folyó vízszintje délután 637 centiméteren állt, ez már csak alig másfélszerese az átlagosnak. A szlovák fővárosban a forgalmi korlátozások nagy részének feloldását követően megkezdődött az árvíz okozta károk felszámolása, a munkálatok főként az uszadék, az iszap és a szemét eltávolításából, valamint az elárasztott pincékben lévő víz kiszivattyúzásából állnak. Ebből a szempontból leginkább Pozsony nyugati városrésze, az árvíz által a várostól egy ideig elzárt Dévény érintett. Megkezdődtek a kárbecslések is, a hét első két napján már érkezett néhány száz bejelentés, ám az első felmérések azt mutatják, hogy bár viszonylag magas a károsultak száma, az egy esetre eső kárösszeg viszonylag alacsony. Ez egybevág a korábbi hatósági közlésekkel, amelyek szerint Pozsonynál nem lesznek jelentősek az árvíz okozta károk, de ezekről központi becslés egyelőre nem látott napvilágot.

19:17
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Újvidéken úsznak a vidéki házak

200 hétvégi ház úszik az újvidéki Kövesben - írja a Vajma.info vajdasági lap. A lap szerint a térségben az ár tetőzése 640 centiméter körül várható a hétvégén.

19:21
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Légifotók Bajáról

A Baon.hu-n légifotókat nézhetünk meg az elárasztott Bajáról.

19:30
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Tarlós szerint kell mobilgát

Tarlós István szerint a szentendrei mobilgát az érv a római-parti mobilgát megépítése mellett. Erről szóló hírünket itt olvashatják.

19:38
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Már fertőtlenítenek a börtönben

Komoly gondokat okozott a Váci Fegyház és Börtönben az udvaron vasárnap még térdig álló víz, de a Duna áradása miatti veszély már elmúlt, megkezdődhetett az iszap feltakarítása és a fertőtlenítés. A létesítmény falain kívül másfél méter magasságban állt a kiáradt Duna, veszélybe került az energiaellátás, ezért öt mobil aggregátort helyeztek készenlétbe, de azok alkalmazására végül nem volt szükség. A börtön védelmén hét szivattyú dolgozott folyamatosan, miközben 7 ezer homokzsákkal rakták körbe az épületet, s további 25 ezer homokzsák megtöltésével segítették a város többi veszélyeztetett pontjánál dolgozókat - mondta a börtön parancsnoka.

19:45
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Keddi budai ár

Háttérben a Szilágyi Dezső tér Fotó: Pályi Zsófia - Origo

20:00
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Újranyit az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary Zrt. június 12-én újranyitja Budapesten, a Mammut II. üzletközpontban lévő fiókját, amelyet hétfőn zárt be az árvízhelyzet miatt. Az Erstének a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden közzétett közleménye szerint a bankfiók június 12-én újra megnyit és a normál nyitva tartási rend szerint működik. Az Erste az árvízhelyzet miatt korábban komáromi és szentendrei fiókját is bezárta; a komáromit keddtől újra megnyitotta.

20:09
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Katonák védekeznek

Katonák ideiglenes védművet építenek a Tolna megyei Bátán Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

20:15
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Horányba már visszaköltözhetnek

A Duna apadásának köszönhetően kedd délután 69-en visszaköltözhettek a Szigetmonostor horányi részéből vasárnap kitelepített 162 lakó közül. Az érintett száz ház közül a védvonalaktól legtávolabb eső negyvenbe térhettek vissza az emberek. A Szentendrei Rendőrkapitányság a településen húsz rendőrrel továbbra is fenntartja a folyamatos szolgálatot.

20:22
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Így árad az Elba

Légifelvétel a megáradt Elba által elöntött Fischbeckről 2013. június 11-én. Forrás: MTI/AP/Jens Meyer

20:30
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Nincs baj Pakson

"Ami a megszokottól eltérő intézkedéseket igényel az atomerőműben, az az, hogy az uszadékfára jobban oda kell figyelni. Gyakrabban kell a szűrők elől eltávolítani az uszadékfákat. Ezentúl szerencsére magában a konstrukcióban megvan a védelem, úgyhogy egyéb intézkedéseket nem kellett foganatosítani"- mondta az Atv.hu-nak Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója.

20:38
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Dunaszekcsőn még pakolnak

Rendészeti szakközépiskolások homokzsákokat pakolnak a Baranya megyei Dunaszekcsőn Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

20:45
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Csökken a készültség

Budapesten szerda reggelre várhatóan harmadfokú szintre mérséklik az árvízvédelmi készültséget, vasárnapra pedig minden bizonnyal elhagyja a Duna vize az alsó rakpartot is a fővárosban - mondta az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője kedden sajtótájékoztatón, Budapesten. Láng István felhívta a figyelmet arra, hogy "az apadó ár is veszélyes".

20:52
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Nem volt több bűncselekmény

Papp Károly országos rendőrfőkapitány kedd délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, nem emelkedett a bűncselekmények száma eddig az árvíz miatt, az árvízvédelmi munkálatok helyszínein nem követtek el több bűncselekményt, mint más területeken.

21:00
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Elmarad az előadás

A Spartacus című balett június 28-i és 30-i előadása egyaránt elmarad a Margitszigeten a belvízi veszélyhelyzet miatt. A megváltott jegyek július 15-ig becserélhetők a Budapesti Nyári Fesztivál más előadásaira vagy visszaválthatók a Szabad Tér Jegyirodában és a Városmajori Szabadtéri Színpad jegypénztáránál. 

21:04
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Mindenhol fontos védekezni

A kormány a Duna magyarországi szakaszának minden pontján egyformán fontosnak tartja az árvízi védekezést - mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára kedden. 

21:11
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Nem kellünk a szerbeknek

A szerb fél megköszönte a magyar kormány által a Duna szerbiai szakaszának védelméhez felajánlott ezerfős katonai segítséget, de tájékoztatásuk szerint egyelőre biztosítani tudják a gátak védelmét - mondta a honvédelmi miniszter kedden Baján. Hende Csaba, aki megtekintette a bajai árvízi védekezést, elmondta, hogy a szerb honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök hálásan megköszönte ezt a felajánlást, és biztosították arról, hogy képesek és készek megvédeni azt a szakaszt. Ha valamilyen váratlan esemény történne, akkor köszönettel és örömmel veszik a magyar honvédség segítségét - mondta Hende.

21:25
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Iható a víz Szigetmonostoron

A híresztelésekkel ellentétben iható a csapvíz Szigetmonostoron. A Duna magas vízállása idején is kiváló minőségű a Fővárosi Vízművek szolgáltatási területein a csapvíz. A Fővárosi Vízművek szakemberei naponta vesznek mintát a kutakból, azokat a lehető leggyorsabban elemzik - közölte a település polgármestere a Fővárosi Vízművek Zrt. vizsgálatáról szóló levelet ismertetve.

21:35
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Pihenő Bátán

Egy, az árvízi védekezésben részt vevő katona pihen a Tolna megyei Bátán 2013. június 11-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

21:44
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Lehetnek zivatarok

De a Duna vonalán nem valószínű, hogy lesznek. Bővebben itt olvashat a holnapi időjárásról.

21:52
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Kövér emelkedett hangulatban

Felemelő érzés volt látni, hogyan mozdult meg egyszerre az ország, soha ennyi lelkes önkéntes közös ügyért még nem dolgozott Magyarországon. Ez nem lenne lehetséges, ha a hivatásosok nem dolgoznának professzionálisan. "Már rég nem láttunk ilyen jól szervezett akciót Magyarországon, mint amilyen az árvízi védekezés most". Bár van még hátra néhány nehéz nap, "de ami eddig történt, az példamutató". Minden olyan jogszabály adott, amelynek alapján a kormány a védekezést irányíthatja, és nincs szükség pótlólagos források keresésére sem a munkálatokhoz - mondta Kövér László.

22:15
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Budapesten újra rend lesz

Kedd este megkezdi a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) a homokzsákok eltávolítását és a takarítást a Batthyány téren, s szerdán üzemkezdettől ismét megáll ott a metró. A homokzsákokat ideiglenesen a cég egyik telephelyére viszik, de tartósan nem tudják ott tárolni, még egyeztetnek a katasztrófavédelemmel a továbbiakról. A Batthyány téren szerdán üzemkezdettől újra megáll a metró, de a HÉV egyelőre ezután is csak a Margit hídig jár. 8 méteres vízállás alatt nem fenyegeti veszély a védműveket, 6 méter 45 centiméteres vízmagasságnál pedig az alsó rakpartokat is vissza tudják adni a forgalomnak. Ez a vízügyi szakértők számításai szerint június 17. körül várható - mondta Tarlós István.

22:25
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Budapesten még mindig sok a víz

    Budapestnél 20 órakor 833 centiméter a Duna vízállása. A rekord most 891 centiméter volt.

23:01
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Mi van a pesti közlekedéssel?

Itt összefoglaltuk mi várható holnap a budapesti közlekedésben.

23:15
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Az Elbán még súlyos a helyzet

Észak-Németországban tetőzik az Elbán levonuló árhullám, amely azonban súlyos gondot okoz Németország keleti részén is, ahol a medréből kilépő folyó kedden már csaknem akkora területet árasztott el, mint a Balaton kétszerese. Szász-Anhalt tartományban az utóbbi napok gátszakadásai miatt ezer négyzetkilométer került víz alá. Közben Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein és Alsó-Szászország tartományokból is minden korábbinál magasabb vízállást jegyeztek fel. Az árhullám lassan vonul, a schleswig-holsteini Lauenburgnál például arra számítanak, hogy vasárnapig 9 méter felett lesz a vízállás, 4 méterrel meghaladva a nyár elején megszokott szintet. A homokzsákok elfogytak, ezért a szomszédos országoktól kellett segítséget kérni. A belügyminisztérium összesen több mint másfél millió homokzsákot kért Dániától, Hollandiától, Franciaországtól és Luxemburgtól. 

23:40
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Lassú az apadás

A vízügyi szakemberek szerint a Duna magyarországi szakaszán az apadás ütemét jelentősen lelassíthatja a folyó külföldi vízgyűjtő területén lehullott sok csapadék, s a védműveknél továbbra is fokozott figyelemre van szükség - írta az OMIT esti közleményében.

23:50
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Vízállás most

A kedd este 8 órai adatok szerint Nagybajcsnál a múlt péntek éjjeli 907 centiméteres tetőzési szintről 612 centiméterre, Budapestnél a vasárnap éjjeli 891 centiméteres tetőzési szintről 833 centiméterre csökkent a vízszint. Bajánál, ahol szerda estére 995 centiméter körülre várják a tetőzést, kedd este 8 órakor 984 centiméteres vízszintet mértek.

01:40
június 11, 2013
Vágólapra másolva!

Békés a kedd este

Kedden este a Duna apadásával az árvízi hírek is apadni kezdtek, ezért tudósításunkat lezárjuk. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!