A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet sem indokolja, hogy a honvédség rendészeti feladatokat kapjon az alaptörvény módosítása nélkül – hangzott el a határvédelmi törvény vitáján. Az MSZP bírálta azt a jogszabályi megoldást, amely a veszélyhelyzet válsághelyzetté keresztelésével igyekszik elkerülni az alaptörvény-módosítást, és távol maradt a vitától. A válsághelyzet miatt bevezetett intézkedéseket hat hónaponként, parlamenti felhatalmazás nélkül meghosszabbíthatná a kormány - állították a szocialisták. Alább a vitán megjelent frakciók vezérszónoki felszólalásai.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
15:16
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Németország meghívólevelet küldött

Vas Imre a Fidesz vezérszónoka. A kormány feles többséget igénylő törvénycsomagjának elfogadását méltatja, amelyet délelőtt szavazott meg a Ház. A 13 törvényt módosító csomag segíti a migránsok okozta válság kezelését. A mostani csomaghoz kétharmados többség kell. Vas Imre nem érti, miért nem támogatta az ellenzék az előterjesztés gyorsított elfogadását. A válsághelyzetért Németországot tette felelőssé, mert meghívólevelet küldött a bevándorlóknak.

15:18
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Új feladatot kap a honvédség

A hadsereg feladatai a jövőben a határ katonai védelmére is kiterjednek. A honvédség a rendőrség feladatait ugyanakkor nem vonja el, felhatalmazása csak őrzési, védelmi és kisegítő feladatokra korlátozódna.

15:20
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Garanciális szabályok

Garanciális szabály, hogy a törvény rögzíti, a honvédség kiterjesztett feladatköre csak kivételes válsághelyzetre vonatkozik. A hadsereg élet kioltására nem alkalmas tömegoszlatási eszközöket is bevethet, de a kormány reméli, hogy erre nem lesz szükség. 

15:22
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Ötvenes évek

Az ötvenes években a határőrizet a magyar állampolgárok kiutazását volt hivatott megakadályozni – vélekedett Vas Imre. Ezért is érthetetlen, hogy a baloldal miért idegenkedik a mostani törvénytől, amely a bevándorlóktól védené a határokat.

15:23
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Rendőrség

A rendőrség is felhatalmazást kap, részben járványügyi okokból – mondta Vas Imre.

15:26
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Hende Csaba: Veszélyhelyzet van

Magyarországot is utolérte a migrációs krízis, kezelése hosszútávú megoldásokat kíván. Vészhelyzetben mindenekelőtt rendre van szükség – fogalmazott a honvédelmi miniszter. Hende Csaba szerint csak az tekinthető menekültnek, akinek menekültstátuszát elismerték: ehhez együtt kell működnie a hatóságokkal ahelyett, hogy embercsempészekre bízná magát. 

15:28
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Nem szokatlan a hadsereg bevonása

Katonák és hadihajók vesznek részt az embercsempész-hálózatok szétzúzásában. Európának közös védelmi és biztonságpolitikája van; hasonló helyzetben egyáltalán nem szokatlan a hadsereg bevonása – érvelt Hende Csaba. 

15:33
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Feltéve, ha elfogadják

A honvédség drónokat is alkalmazna, és el fogja érni a hatékony határvédelmet. Feltéve, ha megszavazzák - tette hozzá Hende Csaba. Az élőerős határvédelem a jogi védelemmel együtt, ami bűncselekménnyé nyilvánítja a határátlépést, alkalmas lesz a hatékony védelemre.

Szeptember 15-én kezdené meg működését a határrendészeti igazgatóság. A határőrizet helikopteres, kutyás és lovas támogatást is kap.

15:35
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Embercsempészet

Embercsempészet vádjával eddig 885 fő ellen indult eljárás A rendőrség további jogosítványokat kapna, hogy a jogellenesen Magyarországon tartózkodó személyeket, köztük az embercsempészeket felkutassa. Ezzel összefüggésben a rendőrség felhatalmazást kapna arra is, hogy engedély nélkül behatolhasson magánlakásokba.

15:42
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Nem alkotmányellenes

A határőrizet a honvédség alapvető feladata, a rendőrség feladata pedig az államrend védelme. Hende Csaba ezért úgy látja: a törvények értelmében nem kell alaptörvényi felhatalmazás ezeknek az alapfeladatoknak az ellátására. Álvitát szít, aki vitatja ezt. Légből kapott az ellenzék azon állítása is, hogy itt a magyar állampolgárok jogainak korlátozásáról lenne szó, hiszen a törvényben szereplő jogosítványok kizárólag a migrációs válságövezetekben és a válság idejére vonatkoznak - mondta.

15:47
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Csak egy kisebbség szavazott nemmel

A parlament egy kisebbsége megakadályozta, hogy még ma dönthessünk a hadsereg és a rendőrség jogállását módosító törvényről - kezdte vezérszónoki felszólalását Németh Szilárd a Fideszből. 

A szocialista Harangozó Tamás nem átallotta számon kérni Orbán Viktort, amiért távol maradt a szavazástól. Pedig pontosan tudja, hogy Orbán Viktor Brüsszelben volt. A 41 nem szavazat Orbán Viktor jelenléte esetén is alkalmas lett volna arra, hogy megakadályozza a házszabálytól való eltérést. Ennyit a hazugságaikról!

15:50
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

A Jobbik is összekeverte

Németh Szilárd a Jobbikot is helyretette, amiért azt sugallja, hogy a menekülteket tömegesen alkalmazni fogják Magyarországon. A foglalkoztatás feltételei szigorúak: csak abban az esetben kerülhet rá sor, ha magyar munkaerő nem tudja ellátni a feladatot. Eddig mindössze 2000 fő kapott munkalehetőséget – tájékoztatott. 

15:53
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

A világsajtó is félrevezet

A migránsok veszélyeztetik a kiskorúakat, amikor saját gyermekeiket nyomásgyakorlásképp a levegőben lóbálják, vagy lelökik őket a vonatról. Hol vannak ilyenkor a magyar jogvédők? - kérdezi Németh Szilárd.

15:57
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Felelőtlen nyilatkozatok

Nem a magyar kormány, hanem az Európai Unió felelőtlen nyilatkozatai váltották ki a jelenlegi válsághelyzetet, amit csak tetéz a baloldal bevándorláspárti és idegen hatalmakat kiszolgáló viselkedése. Példaként Németh Szilárd uszításnak minősítette Szabó Tímea délelőtti felszólalását.

16:00
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lehet kószálni Európában

A dublini és a schengeni egyezmény is egyértelműen fogalmaz: nem lehet keresztül-kasul kószálni Európában. Nem indokolt, hogy azokat bírálják, akik betartatnák az egyezményt - véli Németh Szilárd.

16:05
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

A genfi egyezményt is betartjuk

A délszláv konfliktus esetén a genfi egyezményt is példaértékűen teljesítettük - folytatta a sort már a kereszténydemokraták vezérszónoka, Firtl Mátyás. A tömeges bevándorlással azonban nem mindenki kerül a hatóságok látókörébe, ami terrorista sejtek alakulásához is vezethet. A járványügyi veszély és a gazdasági teher mellett súlyosbítja a helyzetet a bevándorlók agresszivitása, amelyet az Európai Unióból érkező felelőtlen ígéretek szítanak.

16:11
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Nevetgélő képviselők

Ülésvezetőként Lezsák Sándor megszakította a felszólalást. Mint mondta, ő szégyelli magát a nevetgélő képviselők miatt egy ilyen drámai napirendi pont tárgyalásán. 

A vasfüggönyt a diktatúra építette, a nemzet terrorizálására a diktatúra még az aknazártól sem riadt vissza. A határzár ezzel szemben európai értékeinket és a magyar állampolgárok biztonságát szolgálja - szögezte le Firtl Mátyás Sopron országgyűlési képviselőjeként.

16:14
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet

A magyar-osztrák határon is bevetették a hadsereget és a rendőrséget, egészen addig, amíg Magyarország nem lépett be a schengeni övezetbe, pedig már akkor is uniós tagok voltunk. A jelenlegi, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben ez indokolt - összegzett a KDNP vezérszónoka.

16:19
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

A Jobbiknak nem hiányoznak a szocialisták

A Jobbiknak válsághelyzetben sem hiányoznak a szocialisták. A párt vezérszónokaként Mirkóczki Ádám így reagált az MSZP bejelentésére, hogy nem vesznek részt a mostani vitában. Négy szavazaton bukott el a tegnapi négyötödös szavazás, miközben a Fidesz–KDNP-frakcióból nyolcan maradtak távol. Ők azok, "akik az időt akarják húzni és a bevándorlókat beengedni" - idézte Rogán Antal tegnapi szavait. 

16:22
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Ne kiskatonákat vessenek be!

A készenléti rendőrség és a honvédség is alkalmas határvédelmi feladatokra, hiába mondanak mást a szocialisták, a KFOR erre a bizonyíték. A Jobbik ugyanakkor nem tartja jó ötletnek, hogy szinte gyerekekből kívánnak határvédő századokat létrehozni. 

16:29
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

"Az embereket a konkrét intézkedések érdeklik"

Mirkóczki Ádám szerint az európai politikusok szerencsétlen nyilatkozatai ellenére sem szerencsés az Európai Uniót hibáztatni a kialakult helyzetért. Az Egyesült Államok nem véletlenül hallgat az ügyben - mondta. A Jobbik szerint pontosan ki kéne térni arra, hogy milyen intézkedéseket vethet be az illegális bevándorlókkal szemben a honvédség és a rendőrség. Az intézkedések pontosítására törvénymódosítást nyújtottak be,  az embereket is a konkrét intézkedések érdeklik - fogalmazott a Jobbik második vezérszónoka, Z. Kárpát Dániel. 

16:34
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: Konfliktuszónákból menekülnek

Számtalan tinédzser és kisgyermekes család kelt útra, és nagyon kemény drámák vannak a háttérben, ezért humánus és tisztességes eljárásrendre lenne szükség. Olyan eljárásrendre, amely segít eldönteni, hogy ki a menekült, és ki a gazdasági bevándorló. Schiffer András szerint emberként kell kezelni a menekülteket. A bevándorlási hullámot részben azok a kalandor katonai beavatkozások okozták, amelyeknek Magyarország is része volt - utalt az iraki háborúra. 

16:38
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Érdekünk a korrekt tájékoztatás

A vasút és a magyar hatalmi szervek nem segítik, hanem akadályozzák a menekülteket; a biztonsági helyzet azért rendült meg, mert az embereket nem tájékoztatják arról, hogy mi a rend. Nem szerencsés, ha Bécs helyett Bicskére viszik az amúgy is kimerült embereket, abban bízva, hogy összekeverik a betűket. Nem a honvédséget kell bevetni, csak tájékoztatni kell - érvelt Schiffer András. 

16:46
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Az LMP szerint is alaptörvény-ellenes

A kormány bevándorlási szükséghelyzetről beszél, mégis kockáztatja, hogy a javaslat megbukik azon, hogy alaptörvény-ellenesen kívánják elfogadni. Az LMP szerint ez azért is érthetetlen, mert a Jobbik szavazataival meg lett volna a kétharmad a szükséges módosításhoz. 

Az alaptörvény világosan elválasztja a határvédelmi és a határrendészeti feladatokat. Schiffer András szó szerint idézte Hende Csabának a vonatkozó cikkelyeket a alaptörvényből. A katonák bevetése azért sem indokolt, mert nincsenek kiképezve rendészeti feladatokra. Az LMP viszont elfogadhatónak tartaná, ha a honvédséget humanitárius és logisztikai feladatok ellátásával bíznák meg. 

16:53
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

MLP: Nem bűnbakokra van szükség

Fodor Gábor első független felszólalóként közölte: a Magyar Liberális Párt számára elfogadhatatlan a kormány antihumánus és különutas politikája. Valóban az unió egyik legsúlyosabb válságáról van szó, de Magyarországnak azzal kellene észrevétetnie magát, hogy segít egy egységes uniós álláspont kialakításában. Az Iszlám Állam és a fundamentalizmus felel a kialakult helyzetért, nem az Európai Unió, és nem is az Egyesült Államok. Fodor Gábor bírálta a Jobbik Iszlám Állammal szembeni megengedő álláspontját, és felelőtlennek tartja a Fidesz Európai Uniót elítélő nyilatkozatát is, amelyet a következő napirendi pontban tárgyal az Országgyűlés.

17:01
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Több mindenben lehetne egyetérteni

A menekültek többségét sem az Európai Unió, sem Magyarország nem tudja befogadni, éppen ezért lenne szükség emberséges eljárásokra és civilizált befogadóállomásokra. Ehhez jelentősen növelni kell az adminisztrációs kapacitást, és a határon a menekültek tömegét befogadni képes állomásokat kellene felépíteni. A tisztességes tájékoztatás a kormány és nem a civil szervezetek feladata lenne - mondta Fodor Gábor. A jelenlegi válsághelyzetben több megértésre, közös platformok kialakítására kellene törekedni.

17:05
szeptember 04, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a vezérszónoki körnek

Köszönjük a figyelmet!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!