Szijjártó: Nem engedünk be agresszív embereket

Események

Horgos, menekültek, 2015.09.16.
Horgos, 2015. szeptember 16. Rendőrök vízágyút vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló illegális bevándorlókkal szemben Horgos-Röszke határátkelőhelynél 2015. szeptember 16-án. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
A közös európai menekültrendszer megbukott - mondta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, aki szerint az EU-nak ezért közös erőt kell létrehoznia, amely képes a határok megvédésére, Magyarország pedig szívesen ad ehhez katonákat és pénzt. Dimitrisz Avramapulosz, EU menekültügyi biztosa szerint segíteni kell Magyarországot, amely nincs egyedül ebben a helyzetben. Eközben egyre több menekült indul a horvát határ felé a horgos-röszkei határátkelőhelyről. Az Origo tudósítói ott vannak, ahol az események történnek, kövesse velünk a fejleményeket percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül202 bejegyzés
08:06
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Válsághelyzetet hirdettek

Kedden menekültügyi válsághelyzetet hirdetett két megyére a kormány, lezárták a horgosi átkelőhelyet. Az előző nap eseményeit itt olvashatja.

08:07
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Oszlik a tömeg

Horgosnál már nem zúgolódnak a menekültek. Még mindig érkeznek újabb migránsok a déli határszakaszhoz. 

08:08
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Merkel: Csak a menekültek maradhatnak

Rendezett és követhető módon kell eljárni a menekülthelyzet kezelésében, és ebben a német szövetségi kormány támogatni fogja az ország tartományait – közölte Angela Merkel kancellár kedd este a tartományi elöljárókkal tartott megbeszélését követően.

Merkel menedéket adna a rászorulóknak Forrás: AFP/John Macdougall

A német kancellár szerint egyetértés volt abban, hogy "menedéket akarunk adni azoknak, akik arra szorulnak, és ennek érdekében mindent meg fogunk tenni, ami emberileg lehetséges". Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy akik nem szorulnak menedékre, azok nem maradhatnak Németországban.

08:10
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Elindult az ügyintézés

Reggel hat órakor újra megkezdődött az ügyintézés a horgosi átkelőnél lévő regisztrációs pontnál – jelentette az M1 tudósítója. A határ szerb oldalán lassan ébredeznek a menekültek, hajnalra már nyugodt volt a hangulat.

08:14
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Obama: Nemzetközi együttműködés kell

A súlyosbodó migrációs válság megköveteli az európai államok és az Egyesült Államok, valamint a nemzetközi közösség együttműködését – jelentette ki kedden Barack Obama amerikai elnök, amikor a Fehér Házban fogadta Fülöp spanyol királyt.

Obama nemzetközi együttműködést sürget Forrás: AFP/Jim Watson

Obama szerint a megerősített együttműködés révén kell biztosítani, hogy az emberek biztonságba kerüljenek, hogy emberségesen bánjanak velük.

Mint mondta, az Egyesült Államok fontosnak érzi, hogy az általános humanitárius erőfeszítések részeként befogadja a maga részét a szíriai menekültek közül.

08:18
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Zavartalan a forgalom Hegyeshalomnál

Hegyeshalomnál zavartalan a forgalom, egyelőre nem érezni az osztrák hatóságok ellenőrzéseit - jelentette az M1 tudósítója. 

08:20
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

A frakcióülésen is a migráció lesz a téma

A migrációs válsághelyzet lesz a fő témája a kormánypártok kétnapos kihelyezett frakcióülésének, amelyet szerdán és csütörtökön tartanak Velencén – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

A tanácskozáson a kormánypárti képviselők tájékoztatást hallgatnak meg Orbán Viktor miniszterelnöktől, Pintér Sándor belügyminisztertől, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől a migráció következtében kialakult helyzetről, a határzárról és a várható további lépésekről.

Szó lesz arról is, hogy a kormányfő milyen mandátummal készüljön az európai uniós csúcstalálkozóra. Rogán Antal ezzel kapcsolatosan arra számít, a kormánypárti frakció megerősíti, hogy továbbra is a határok védelmét tartják a legfontosabbnak, minden másról csak ez után lehet beszélni.

08:22
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

3500 menekültet állítottak meg a németek

A keddi nap során 3500 menekültet állítottak meg a német hatóságok a német–osztrák határon – közölte a német rendőrség egyik szóvivője szerdára virradó éjjel. 

Ez a szám jelentős emelkedést jelent a hétfőihez képest, amikor 1200 menekült érkezett illegálisan Ausztriából Németországba. A menekülteket a Salzburg közelében, az osztrák–német határ német oldalán fekvő Freilassingban egy gyűjtőtáborba szállították, ahonnan az ország különböző részeire utaztatták tovább őket. 
A hatóságok arról is beszámoltak, hogy kedden 13 embercsempészt vettek őrizetbe Németországban. A német szövetségi hatóságok vasárnap délután állították vissza a határellenőrzést az osztrák határon ideiglenes jelleggel, miután az előző hetekben több tízezer migráns érkezett Ausztrián keresztül Németországba. 

09:10
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Kósa: A kvótarendszer nem megoldás

A kvótarendszer nem megoldás, sokkal többen jöttek Magyarországra, mint amennyit el akarnak osztani az unió országai között – mondta reggel az M1-en Kósa Lajos. A Fidesz alelnöke szerint a menekültek nem is akarnak abban az országban maradni, amit kijelölnek nekik, erőszakkal pedig nem lehet őket arra kényszeríteni, hogy ott maradjanak. 

09:16
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Már ellenőriznek az osztrákok

Reggel hét órakor az osztrák hatóságok megkezdték az ellenőrzéseket a határon, Hegyeshalomnál már jelentős a torlódás – jelentette az M1 tudósítója. Az osztrák rendőrök szúrópróbaszerűen ellenőrzik a járműveket, főként azokat, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy illegális bevándorlókat szállítsanak. 

Egyelőre csak három átkelőnél – Hegyeshalomnál, Kópházánál és Bucsunál – ellenőriznek, de az osztrák rendőrség azt közölte, hogy napközben további tíz átkelőre is kiterjeszti az ellenőrzést.

09:21
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó szerint Ponta talajt vesztett

Élesen bírálta a román kormányfő szavait Szijjártó Péter külügyminiszter. Victor Ponta azt mondta, hogy a magyarországi döntéshozók semmivel nem jobbak, mint a szíriaiak vagy a líbiaiak, akiknek országaiból menekülnek a bevándorlók. 

Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium által az MTI-hez szerdára virradóra eljuttatott közlemény szerint így fogalmazott: Victor Ponta tegnap estére elveszítette önkontrollját, esztelen megnyilatkozásaival megsértette egész Magyarországot.  Ilyen vad rágalmakat kulturált európai politikusok nem fogalmaznak meg. Szavaira csak egyetlen magyarázat lehetséges: teljesen elvesztette a lába alól a talajt a román belpolitikában. 

09:32
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Továbbra is zárva röszkei átkelő

A magyar–szerb határon a Röszke–Horgos határátkelőhelyen az M5-ös autópálya és az 5-ös főút továbbra is le van zárva – írta az Útinform. A kifelé tartó forgalmat Röszkén a Röszke–Mórahalom összekötőútra terelik. Onnan az 55-ös főúton lehet továbbmenni a tompai átkelőhelyre. 

09:50
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a menekültek a horvát határhoz

Szerda hajnalban megérkeztek az első migránsokkal teli buszok a szerb–horvát határ mellett fekvő Sidbe, ez az első jele annak, hogy a szigorított magyar határvédelem miatt megváltozhat a migránsok útvonala. 

A buszok kedd késő este indultak el a szerb–macedón határ, Presevo felől. A szerbiai közszolgálati televízió tudósítójának jelentése szerint azok a busztársaságok, amelyek korábban Belgrád és a magyar határ felé szállították a bevándorlókat, felismerve az új helyzetet, hogy Magyarország lezárta a határt, és ott már nem tudnak átmenni a Közel-Keletről érkezők, új járatokat indítottak a vajdasági Sid felé. 

A szerbiai településen egy volt gyermekkórházat alakítottak át ideiglenes befogadóközponttá, ahol a migránsok megpihenhetnek. A B92 szerbiai televízió jelentése szerint a központ illetékesei azt mondták, nem számítanak arra, hogy a migránsok sokáig maradnának ott, hanem rövid időn belül továbbindulhatnak Horvátországba. 

10:04
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Kilométeres dugó Hegyeshalomnál

Egy kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátlépési pontnál, ahol az osztrák hatóságok reggel hét órától ellenőrzik a Magyarországról kilépőket – tájékoztatott a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

A magyar–osztrák határszakaszon a hegyeshalmi mellett a Kópháza–Sopronkeresztúr határátlépési pontnál is ellenőrzik az autókat. Ott egyelőre folyamatos a haladás.

10:30
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Megvédte a kelet-európai politikát Rostowski

A keleti uniós tagállamok migrációs politikája határozott, a saját érdekeiket szolgálja, racionális és összhangban van azzal, ahogyan más tagállamok reagáltak, amikor arra szólították fel őket, hogy legyenek szolidárisak – írta a Financial Timesban Jacek Rostowski korábbi lengyel pénzügyminiszter.

Rostowski szerint racionális a kelet-európai államok stratégiája Forrás: AFP/John Thys

Az euróválságban Németország is ellenállt az ilyen felszólításoknak, és a gyökeresen megváltozott körülmények dacára az érvényes szabályok betartását követelte, így a kelet-európaiak érve elég erős, amikor azt mondják: a menedékkérőkre vonatkozó érvényes szabályokat is egyszerűen be kell tartani.

10:37
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Répássy szerint félrevezetők a bírálatok

Megalapozatlannak és félrevezetőnek tartja Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a kedden hatályba lépett menekültügyi jogszabályokat érő bírálatokat. Megalapozatlannak nevezte például azt a bírálatot, amely szerint a menedékkérők nem használhatják az anyanyelvüket az eljárás során, hiszen a tolmácsoláshoz mindenkinek joga van, ez csak akkor mellőzhető, ha az illető nyilatkozik arról, hogy nem kéri a fordítást.

Répássy Róbert szerint minden rendben van a törvénnyel Forrás: MTI/Soós Lajos

Azt a kritikát pedig, amely szerint Szerbia nem biztonságos ország, mert ott nem megfelelő a bevándorlók ellátása, félrevezetőnek tartja, mert Szerbia uniós tagjelölt ország, és az Európai Unió is biztonságos származási országként ismeri el.

10:40
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Óriási dugó a szerb határnál is

Mintegy 4 kilométeres volt a sor a magyar-szerb határ kelebia-tompai átkelőjénél szerda reggel, éjszaka ugyanis csak itt, illetve a 90 kilométerrel távolabbi, béreg-hercegszántói átkelőhelyen lehetett Szerbiából Magyarországra jutni. Hét órakor megnyílt a gyála-tiszaszigeti és a bajmok-bácsalmási átkelő is, ezeket a határátkelőhelyeket azonban csak a szerb állampolgárok, valamint az Európai Unió és Svájc állampolgárai használhatják.

Rendőrök járőröznek napfelkeltekor az ideiglenes biztonsági határzár mellett a magyar-szerb határon, Röszke térségében Forrás: MTI/Ujvári Sándor
10:47
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Nem működik az ásotthalmi átkelő

Az országos rendőrfőkapitány szerda reggel 7 órától ismét felfüggesztette az ásotthalmi közúti határátkelő működését - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság.

A forgalom azért szünetel, mert a szerb oldalon kialakult helyzet miatt a határátlépés feltételei jelenleg nem biztosíthatók.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, hogy a röszkei autópálya- és közúti határátkelőhely sem működik. Várkonyi Gergely azt tanácsolta az utazóknak, válasszák a tompai vagy a tiszaszigeti határátkelőhelyet, ez utóbbi 7 és 19 óra között üzemel.

11:16
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb 381 millió forint migránskampányra

Újabb 381 millió forintot költ a migránsokkal kapcsolatos kampányra a kormány – derül ki a Magyar Közlönyből. A pénzt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek kell előteremtenie.
A kommunikációs feladatok fő felelőse a Miniszterelnökség lett. 

11:25
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Átmásztak a kerítésen, bíróság elé állnak

Négy iraki állampolgár bíróság elé állítását kezdeményezte az ügyészség a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője. Szanka Ferenc elmondta, hogy a négy vádlott kedden reggel Röszkénél a gyorstelepítésű drótakadályon átmászva lépett magyar területre a szerb–magyar határon. A kerítést nem rongálták meg, mivel azt korábban ismeretlenek már kihasították és felhajtották.

Az ideiglenes biztonsági határzár a magyar–szerb határon Forrás: MTI/Ujvári Sándor
11:38
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Reménykednek a menekültek, hogy beengedik őket

Csendesen indult a reggel mindkét horgos-röszkei határátkelőnél, a migránsok továbbra is abban reménykednek, hogy Magyarország megnyitja a határt, és bejuthatnak az Európai Unió területére. Egy csoportjuk késő éjszakáig hangoskodott az M5-ös autópályán lévő határátkelőn felállított kapunál, ám hajnalban ők is aludni tértek a két átkelő közötti bozótos, füves területen kialakult rögtönzött sátortáborban.

Rendőr járőrözik napfelkeltekor az ideiglenes biztonsági határzár mellett a magyar-szerb határon Forrás: MTI/Ujvári Sándor
11:46
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Túl optimisták a menekültek

Reggel több menekült is azt mondta, reménykeltő, hogy Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a helyszínre látogatott, és ígéretet tett arra, hogy beszél magyar kollégáival.

A migránsok azonban a jelek szerint túl optimistán értelmezték a politikus szavait.

Stefanovic annyit mondott, hogy szerdán tárgyal magyar kollégáival a Horgoson kialakult helyzet kezeléséről, illetve arról, hogy mikor nyithatják meg az átkelőt a forgalom előtt. Hozzátette még, hogy országa semmiféle erőszakot nem fog alkalmazni a migránsokkal szemben, ellenkezőleg, élelmiszerrel és vízzel, valamint minden szükséges eszközzel segíti majd őket.

11:48
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Óvatosságra int a tiszti főorvos

A migránsok között egyelőre nem találtak olyan betegségeket, amelyek a magyar lakosságot veszélyeztetnék, de óvatosságra int az országos tiszti főorvos. Paller Judit azt mondta, járványügyi kockázatot jelent a megnövekedett migráció, de leginkább az egymás közötti érintkezés miatt alakulnak ki megbetegedések, ezek jellemzően a hányásos, hasmenéses fertőzések, és a hűvösebb idő beköszöntével jellemzőbb lesz a felső légúti megbetegedés is.

11:57
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

35 tiltott határátlépőt fogtak kedden

Harmincöt esetben indult büntetőeljárás a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt kedden a magyar-szerb határ térségében.

Kedden a magyar-szerb határszakaszon 316 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, és az elfogottak negyede-ötöde gyermek. 

12:06
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Orbánt onnan dicsérték, ahonnan nem szeretné

"Köszönjük, Orbán Viktor" - írja Facebook-bejegyzésében a német szélsőjobboldali párt, az NPD. Álláspontjuk szerint a magyar miniszterelnök ezerszer többet tett a német érdekekért, mint Angela Merkel "őrült" nyitott határokról szóló politikája. A pártot sokan a hitleri NSDAP utódjának tartják, ezért az 1960-as években számos alkalommal megpróbálták betiltani. Ez nem járt sikerrel, a párt mai napig létezik.

Orbán Viktort olyan helyről dícsérték, ahonnan valószínűleg nem szeretné Forrás: Origo
12:24
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Már nincs dugó Hegyeshalomnál

Megszűnt a torlódás az M1-es autópályán Hegyeshalom térségében, miután az osztrák rendőrség ideiglenesen felfüggesztette a szúrópróbaszerű ellenőrzést a határátlépési pontnál - tájékoztatott a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

Egy osztrák rendőr illegális bevándorlókat keresve szúrópróbaszerűen ellenőriz egy járművet Nickelsdorfnál Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreuz) határátlépési pontnál jelenleg is tart az ellenőrzés, de a gyér forgalom miatt ott nincs torlódás.

12:33
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs torlódás az ásotthalmi határátkelőnél

Nem alakult ki torlódás Ásotthalomnál azt követően, hogy szerda délelőtt újra lezárták a település közelében található határátkelőt. Úgy tűnik, a magyar és a szerb autósok időben értesültek az átkelő lezárásáról, mert csak német rendszámú autót vezető törökök várakoztak tanácstalanul az átkelő előtt.

12:38
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Két afgán határsértőt fogtak Romániában

Két afgán határsértőt fogtak el a román hatóságok kedd délután a magyar–román–szerb hármas határ közelében. 

A határsértőket a romániai Óbéb (Beba Veche) térségében vették őrizetbe. Azt mondták a határőröknek, hogy Magyarországon át szeretnének Németországba jutni, de eltévedtek, ezért kerültek román területre. A két afgán férfi azt kérte, hogy engedjék vissza őket Szerbiába. A román hatóságok a vonatkozó román–szerb egyezmény értelmében el is indították a visszabocsátási eljárást. 

13:07
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Zágráb átengedi a migránsokat

Zágráb átengedi Horvátországon a migránsokat, és segíteni fog nekik, hogy eljussanak Nyugat-Európába - közölte Zoran Milanovic miniszterelnök szerdán. "Horvátország kész arra, hogy befogadja ezeket a szerencsétlen embereket, és segítse őket abban, hogy eljussanak oda, ahová menni akarnak. Ez nyilvánvalóan Németország vagy valamelyik skandináv ország" - mondta a parlamentben Zoran Milanovic kormányfő.

Zoran Milanovic segítené a menekülteket Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Milanovic szerint Horvátországban közel sem lesznek olyan állapotok, mint Szerbiában és Magyarországon. Továbbra is elutasította, hogy falakkal vagy szögesdróttal védjék meg az ország határait a menekülthullámmal szemben.

13:17
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Erzsébet-utalványokat kapnak a rendőrök

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy a rendőrök helytállnak a határvédelemben. Az emberiességet és a keménységet megfelelően ötvözik – tette hozzá. A rendőrök Erzsébet-utalványokat kapnak a szolgálat után – jelentette be a miniszter. 

13:19
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Könnyedén átjutottunk Ausztriába

Mint kés a vajon, úgy haladtam át a határon Kőszeg közelében, Rohoncnál – fogalmazott tudósítónk. Az osztrák oldalon egyetlen mikrobuszt látott, benne két rendőrrel. Az alatt a körülbelül húsz perc alatt, amíg ott volt, ők sem állítottak meg egy autót sem, majd odébbálltak.

Rohoncnál csendes az osztrák határ Forrás: Origo
13:19
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Balog: Megakadályozták a katasztrófát

Balog Zoltán szerint egy humanitárius katasztrófát sikerült megakadályozniuk az elmúlt időszakban. A miniszter azt mondta, hogy a déli határ mentén az egészségügyi ellátásban semmilyen probléma nincsen. 

13:21
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

2,5 millió forint egy gyermekre

44 ezer kiskorút regisztráltak ebben az évben, ebből 8600 volt kísérő nélküli kiskorú - mondta el Balog Zoltán. A kísérő nélküli gyermekek 99 százaléka afgán és egyben fiú - tette hozzá. Egy gyermek ellátására a magyar állam évi 2,5 millió forintot fordít. 

13:21
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Egyelőre nincs roham Horvátországban

A horvát–szerb határon fekvő Tovarnikban nem érzik, hogy több menekült érkezne az után, hogy Magyarország lezárta a határait, mondta az Origónak a községi elnök. Ruza Veselcic-Sijakovic szerint élelmet és vizet szállítanak a határra, a rendőrség és a megyei katasztrófavédelem munkáját pedig önkéntesek segítik. A korábbi hírek szerint Szerbia déli részéről, Presevóból a buszok már a horvát határon közelében fekvő Sidbe szállítják a menekülteket.

Röszkén már nem tudnak átjutni a menekültek Fotó: Polyák Attila - Origo
13:23
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Új férőhelyek

Balog Zoltán szólt arról is, hogy egy nagyobb menekülthullám esetén van elegendő férőhely a kísérő nélküli gyerekek elhelyezésére. Bővítenek Fóton, és Balatonőszödre, a kormányüdülőbe is visznek gyerekeket.

44 ezer kiskorú menekültet regisztráltak idén Magyraországon, ebből 8600 kísérő nélkül érkezett Fotó: Polyák Attila - Origo
13:23
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs értelme a kvótának a lengyelek szerint

A 160 szíriai állampolgár közül, akik idén menedékjogot kaptak Lengyelországban, 86 azonnal továbbutazott Nyugat-Európába, és hasonló lenne várható az Európai Bizottság által Varsónak befogadni javasolt mintegy 12 ezer menekült többségétől is - írta a Rzeczpospolita című lengyel jobbközép napilap.

13:25
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

200 ezer migráns érkezett

Balog Zoltán arról is beszélt, hogy 2015-ben 200 ezer migráns érkezett, ebből 172 ezer adott be menekültkérelmet. A migránsok 32 százaléka vallotta magát szírnek - tette hozzá. 

13:28
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

A kommunikációval volt a baj

Balog Zoltán elmondta, hogy a karitatív tanács két és fél hónappal ezelőtt kezdte el a munkáját. Nem a humanitárius segítség késett, hanem annak a kommunikálása. Az emberi erőforrás minisztere szerint, amikor megérkeztek azok a hírek Németországból, hogy szabadon lehet menni, attól kezdve szinte kezelhetetlenné vált a helyzet. 

13:30
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

A civilek szerepe

Balog Zoltán arról is beszélt, hogy azoknak a civil szervezeteknek is köszönetet kell mondani, akik az utcákon segítettek a menekülteknek. Az utcáról a legális átlépés felé kell terelni az embereket. Akik menekültstátuszt kaptak, azoknak a gyerekei többek között magyar iskolába járnak.

Önkéntesek osztanak ételt a Keleti pályaudvarnál Fotó: Polyak Attila - Origo
13:33
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Manipuláció

Konkrét példáink vannak arra, hogy a magyar rendőrség tevékenységéről manipulált felvételek készültek - mondta Balog Zoltán. Kevés információnk van az embercsempészekről - tette hozzá. 

13:36
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Átadjuk a tapasztalatokat

Soltész Miklós, az Emmi államtitkára arról beszélt, hogy az egyházak már július elejétől elkezdték a munkát. Valóban a kamerák előtt nem jelentek meg, ami lehet, hogy hiba volt. Soltész szerint, a magyar államnak az is a feladata, hogy a különféle karitatív szervezeteket támogassák. Magyarország kész átadni Horvátországnak vagy Szlovéniának a tapasztalatokat, amiket eddig a menekültekről szereztek. 

13:37
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Az osztrákok folytatják az ellenőrzést

Ismét csaknem egy kilométeren torlódnak az autók az M1-es autópályán Hegyeshalomnál, miután az osztrák rendőrség folytatja a korábban felfüggesztett szúrópróbaszerű határellenőrzést az Ausztriába belépő járművek esetében.

Feltorlódott járművek az M1-es autópálya Bécsbe vezető szakaszán, Hegyeshalom közelében Forrás: MTI/Krizsán Csaba
13:38
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Speciális szabályok

Balog Zoltán elmondta, a válsághelyzet kihirdetése speciális szabályokkal jár együtt. Ha a sajtó vagy a civilek akadályozzák a rendőrök munkáját, akkor a rendőrségnek joga van ahhoz, hogy ezt megszüntesse. 

13:41
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

94 kérelem érkezett

Bakondi György azt mondta, hogy a déli határon lévő határátkelőhelyeken éjfél óta nincsen változás. Néhány százan az autópályán, több tucat migráns egyéb határátkelőhelyen tartózkodik. A tranzitzónákban az első napon 94-en nyújtottak be kérelmet. A 94 kérelmezővel 13 kiskorú is érkezett. 48 közigazgatási döntés született – mondta Bakondi.

13:44
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

203 intézkedés

Szerda éjféltől 203 fővel szemben intézkedett a rendőrség tiltott határátlépés miatt, ebből 46 fő ellen indult büntetőeljárás, a mai napon sor kerül az első bírósági ítéletre is - jelentette be Bakondi.

A kormány szerint enyhülhet a migrációs nyomás Fotó: Polyák Attila - Origo

Az adatokat nézve Bakondi abban bízik, hogy a migrációs nyomás mérséklődni fog, vagy más útvonalra kerül.

13:46
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Senki nem kapott menekültstátuszt

Senki sem kapott menekültstátuszt kedd éjfél óta – mondta Bakondi György. Akiket szállásokra vittek, azoknak az ügyéről még nem született döntés. 

13:47
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a sajtótájékoztatónak

Véget ért a kormányzati sajtótájékoztató a menekülthelyzetről, délután újabbat tartanak, este pedig vélhetően Röszkén foglalják össz a nap eseményeit.

14:07
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Iohannis: Partnerek nem fenyegetik szankciókkal egymást

A tagországokkal konzultálva kell az Európai Uniónak megoldást keresnie a menekültválságra, partnerek között nincs helye a kényszerítésnek, a szankciókkal való fenyegetésnek – mondta Klaus Iohannis román államfő.

Klaus Iohannis, román államfő Forrás: AFP/Robert Ghement

A politikus nem részletezte, milyen lépésekre készül Bukarest, csak annyit mondott, hogy csütörtökön a Legfelső Védelmi Tanács is megvitatja a teendőket. Iohannis nem reagált arra, hogy Budapest kiterjesztené az ideiglenes határzárat a román–magyar határ egy szakaszára is.

14:14
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Nőtt az M1 nézettsége

A migránsválság óta nőtt az M1 nemzeti hírtévé nézettsége, kedden a 18–59 éves korosztályban is közel 6 százalékos közönségarányt ért el a csatorna. A részletekről itt olvashat.

14:28
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lehet ennyi ügyben dönteni ilyen rövid idő alatt

Több mint száz ügyvéd írta alá azt a levelet, amely erős kritikákat fogalmaz meg a szigorúbb büntetőjogi és menedékjogi szabályokkal kapcsolatban. Az Ügyvédek a Jogállamért nevű Facebook-csoport oldalán megjelent dokumentumban azt állítják, hogy azok a jogi eszközök, amelyeket most a kormány a megoldásnak szán, nem segítenek majd. "A magyar igazságszolgáltatás nem menekültügyi szervezet és nincs felkészülve ennyi idő alatt, ennyi ember ügyének valóban törvényes és igazságos elbírálására, mert az objektíve nem is lehetséges" – írják. 

Álláspontjuk szerint törvénytelen és igazságtalan például, hogy 

a fiatalkorú vádlottakat nem részesítik ugyanabban a védelemben, 

amely bármely más fiatalkorút megillet a magyar bíróság előtt, valamint hogy 

a vádlott nem olvashatja a saját nyelvén 

az ellene emelt vádat és az ellene hozott ítéletet, holott ez a jog mindenkit, minden jogállam bírósága előtt megillet. 

14:30
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Új menekülttábor Szerbiában

Új menekülttábor nyílik Szerbiában. A zombori városi válságstáb úgy döntött, hogy a város egyik üres laktanyájában helyezhetik el a menekülteket.

14:32
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Megtisztítják az aknáktól a szerb-horvát határt

Aknamentesítők dolgoznak a szerb–horvát határnak azon a szakaszán, ahol a menekültek gyalog át fognak kelni – jelentette Zágrábból a Reuters

1991 és 1995 között, a délszláv háború idején aknásították el a határt, még körülbelül 51 ezer aknát kell hatástalanítani. Hétfőn munka közben meghalt egy aknamentesítő, egy másikat pedig súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. 

14:50
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

150 menekült érkezett eddig Horvátországba

A magyar határ lezárása óta 150 menekült érkezett Horvátországba – jelentette be Zoran Milanovic miniszterelnök.

Zoran Milanovic Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

„Készek vagyunk fogadni ezeket az embereket rasszukra és vallásukra való tekintet nélkül” – idézte a brit Guardian a horvát kormányfőt, aki elmondta azt is, hogy segíteni fognak a menekülteknek eljutni Németországba, Skandináviába vagy bárhová, ahová menni akarnak.

Milanovic bírálta a magyar határzárt is. Szerinte a 21. századi Európában egyetlen országnak sem lenne szabad falakat és szögesdrótkerítéseket építeni. „Ez borzalmas üzenetet küld” – vélekedett a politikus.

A horvát rendőrség azzal számol, hogy a horvát–szerb határ mellett fekvő Tovarnik körzetébe további 500 migráns érkezik, akik még szerdára virradóra, buszokkal indultak Horvátország felé a macedón–szerb határról, Presevóból.

14:52
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Busszal viszik a menekülteket a horvát határra

A szerb-magyar határ melletti Magyarkanizsáról is elindult egy busz a horvát határ felé szerda délelőtt - közölte Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke. Az autóbusz ötven emberrel indult el a szerb-horvát határ melletti szerbiai Sidbe.

14:56
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét keményen bírálták Orbánék politikáját

Victor Ponta román miniszterelnök kijelentette, hogy "az európai politikusokhoz csatlakozva elítéli Magyarország szégyenletes magatartását migránsügyben", ahányszor az indokolt lesz, függetlenül attól, hogy Budapest ezen megsértődik, vagy sem. Hozzátette: Budapest nem Bukaresttel, hanem valamennyi európai politikussal vitatkozik. Rámutatott: a kerítésépítés, valamint a kutyák és fegyverek használata nem oldja meg a menekültkérdést. 

15:02
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: Vége a liberális blablának

"Az egész menekültügy, az egész népvándorlás, az egész megélhetési bevándorlási probléma megfelelő látószögből nem más, mint a liberalizmus identitásválsága" - értékelt Orbán Viktor miniszterelnök a szeptember 5-i, kötcsei polgári pikniken elmondott beszédében, amelyet teljes terjedelmében most tettek közzé.

Orbán Viktor nyilatkozik Kötcse Forrás: Origo

A kormányfő kijelentette, hogy vége a "liberális blablának" nevezhető szellemi-ideológiai korszaknak, és hangsúlyozta: ez új esélyt kínál arra, hogy a nemzeti-keresztény eszmerendszer, gondolkodásmód visszanyerje dominanciáját immár nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában. "Ez az első jó identitásválság, amit átélek" – fogalmazott Orbán Viktor. A kormányfő beszédéről készült összefoglalót itt olvashatja.

15:37
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Tompánál halad a forgalom

A tompai átkelőnél Szerbia felé jelenleg a személyautóknak nem kell torlódásra számítani, ahogy a hercegszántói átkelőnél is folyamatosan lehet haladni autóval. Bácsalmásnál azt mondták, hogy lassabban, de folyamatosan halad a forgalom. 

A röszkei átkelő továbbra is zárva van, a forgalmat a Röszke-Mórahalom összekötőútra terelik a tompai átkelő felé. 

15:41
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Katolikus lap védi Orbán igazát

Orbánnak igaza van – írja az egyik legismertebb lengyel író, Andrzej Stasiuk a Tygodnik Powszechnyban az MNO szerint. Az író úgy véli, nagy népvándorlás előtt állunk, és a magyar miniszterelnök ezt pontosan tudja, hiszen a magyar történelemben meghatározó esemény volt a honfoglalás. Szerinte a bevándorlók útra kelésében nincsen semmi meglepő, hiszen a Nyugat az elmúlt években azt sugallta, hogy az európai jólét a földi paradicsom. 

15:41
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Merkelt és Szerbiát éltetik Horgosnál

Szerbiát, Angela Merkelt és Németországot éltetik a migránsok a horgosi átkelő szerb oldalán – jelentette az M1 tudósítója. A menekültek azonban fogyatkoznak innen, hiszen elterjedt, hogy Horvátország felé szabad az út. Sokan nem várnak a buszokra, gyalog indultak el. 

Kirürült a határ másik oldalán a röszkei gyűjtőpont is, a segélyszervezetek munkatársai a saját sátraikat pakolják össze. 

15:55
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Hazugságspirálba keverték magukat a román politikusok

Hazugságspirálba keverték magukat a román politikusok: közös megoldásról beszélnek, miközben ellenséges viselkedésükkel és hazugságaikkal teljesen ellehetetlenítik ezt az együttműködést - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a román kormányfő Magyarországot bíráló megjegyzéseire reagálva.

Szijjártó Péter ellenségesek a román politikusok Forrás: AFP/John Thys
15:59
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Nem olyan Európát akarunk, ahol falak épülnek

Bármilyen kísérlet, amely falak és kerítések építésére irányul, "nem az az Európa, melyet mi akarunk" - szögezte le Cecilia Malmström uniós biztos Brüsszelben, az Európai Bizottság ülése után. Mina Andreeva, a brüsszeli testület szóvivője az egyik népszerű közösségi oldalon egyértelművé tette, a politikus arra akart reagálni, hogy Magyarország a szerb határ után a román határ egy szakaszán is ideiglenes határzárat tervez létesíteni.

16:25
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovénia megerősítette határait

Szlovénia megerősítette határait, mozgósította a rendőrséget, és helikoptereket rendelt a szlovén-magyar és a szlovén-horvát határra - közölte Sefic Bostjan államtitkár Lendván. A belügyminisztérium illetékese elmondta, már biztos, hogy Lendván regisztrációs központot hoznak létre. Egyelőre nem tudni, hány migránsra kell számítani - mondta. A szlovén kormány azt állítja, hogy tanult Magyarország példájából.

16:30
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Minden autót megállítanak

Bucsunál, a határtól száz méterre körülbelül tíz osztrák rendőr van az út mellett, és nemcsak a furgonokat, hanem minden autót megállítanak - jelentette tudósítónk. Torlódás azonban nincs, mert nagyon gyér a forgalom.

Minden autót megállítanak az osztrák rendőrök Forrás: Origo
16:34
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

2050-ig is tarthat a menekültválság

A 2015-ben tapasztalható migrációs nyomás Európa számára csak egy hosszú, akár 2050 utánra is elnyúló, a következő évtizedekben várhatóan jelentősen súlyosbodó és intenzívebbé váló folyamat kezdete a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának szakértői szerint. A szakértők az európai menekültpolitika "cselekvőképtelenségének" feloldására egy húsz pontból álló javaslatot készítettek.

17:16
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

A szíriai háború lezárása a kiút

Egyedül a Szíriában dúló polgárháború lezárása fékezheti meg a közel-keleti országból Európába tartó menekültek áradatát - jelentette ki szerdán Recep Tayyip Erdogan török elnök.  "Azzal nem lehet megoldani a menekültproblémát, hogy bezárjuk az ajtót ezen emberek előtt, vagy szögesdrótot emelünk a határon. Az igazi megoldás, hogy a lehető leghamarabb véget vetünk az országban zajló konfliktusnak" - hangoztatta az államfő Ankarában az MTI szerint.

17:22
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Egyre agresszívabbak a menekültek Horgosnál

A menekültek megpróbálták áttörni a kordont - mondta az M1 tudósítója. Fogy a türelem, hiszen egy napja várnak, hogy átjuthassanak. Folyamatosan érkeznek a rendőrök, az M5-ös autópályán rengeteg rendőrségi autó állt fel, láthatóan készülnek a konfliktusra.

17:23
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

A magyar rendőrök könnygázt vetettek be

A magyar rendfenntartók könnygázt vetettek be szerda kora délután a régi horgos-röszkei, úgynevezett Horgos 2 határátkelőhelynél, amikor a migránsok egy kisebb csoportja megpróbált áttörni az utat eltorlaszoló kapun - írja az MTI.

17:23
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Aszad nem távozik külföldi nyomásra

A szír népnek kell dönteni arról, hogy ki vezesse az országot – mondta az orosz sajtónak adott interjúban Bassár al-Aszad. A szír elnök szerint a terrorizmus elől menekült el négymillió ember az országból, és a Nyugatnak „le kell állítania” a terrorista szervezeteknek adott támogatást, ha aggódnak a menekültválság miatt.

17:25
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Aknatérképet kaptak a migránsok

Aknatérképet tölthetnek le azok a menekültek, akik Horvátországon keresztül lépnének be Ausztriába.

Az InfoAid-alkalmazáson is elérhető MIC-térkép hozzávetőleges pontossággal jelzi a horvát területeken hátramaradt, aláaknázott területeket.

Az InfoAid arra is figyelmeztet, hogy sok aknazárat a térkép sem tüntet fel, ezért csak a biztonságos, egyértelmű útjelzéseket érdemes követni.

17:35
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

A frakcióülésen is a bevándorlás volt a téma

A menekültkérdés, illetve a témában indított nemzeti konzultáció tanulságai voltak a fő témái a Fidesz-KDNP frakcióülésének - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az ülés szünetében.

17:38
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Feladatokat szabtak a kormányfőnek

Meghallgatja a Fidesz-KDNP frakciószövetség Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter jelentését a menekülthelyzetről. A kormánypártok Rogán Antal közlése szerint azt kérik Orbán Viktortól, hogy Brüsszelben képviselje a schengeni szabályok betartásának fontosságát, valamint utasítsa el a magyarországi menekülttáborok, hotspotok létesítését, és képviselje a magyar határok védelmének szükségességét.

17:40
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Brit és német erősítés az embercsempészek ellen

A brit haditengerészet a Földközi-tengerre, a líbiai partokhoz küldi a HMS Richmond fregattot, amelynek az embercsempészet megakadályozása lesz a feladata. Az uniós tagállamok a korábbinál agresszívebben lépnek majd fel – jelentette a brit védelmi minisztériumra hivatkozva a Guardian.

Ma a német kormány is úgy döntött, hogy 950 katonát küld a térségbe. Felhatalmazást kapnak arra, hogy „megállítsák, elkobozzák, és szükség esetén megsemmisítsék” az embercsempészek hajóit – számolt be a DPA német hírügynökség.

A döntést még jóvá kell hagynia a parlamentnek.

A német hadsereg jelenleg 320 fős egységgel vesz részt az európai akcióban.

17:40
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Új feladatot kapott Orbántól Rogán

Október elsejétől Orbán Viktor kabinetfőnöke lesz Rogán Antal, miután a frakcióvezető elfogadta erre az új posztra a miniszterelnök felkérését.

Kabinetfőnökként számít Rogán Antal munkájára a kormányfő a jövőben Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ez azt jelenti, hogy új frakcióvezetőt kell választani a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja élére.

17:42
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

A TEK is megérkezett Horgosra

A Terrorelhárítási Központ kommandósai is megjelentek a Horgos 1 határátkelőnél, ahol korábban a menekültek megpróbálták áttörni a határzárat. Folyamatosan érkezik a rendőri erősítés a helyszínre, kutyás egységek, vízágyúk őrzik az átkelő magyar oldalát.

17:43
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Kitörték a kaput a menekültek

Fadarabokkal, palackokkal, kövekkel dobálta meg a magyar-szerb államhatár szerb oldalán feltorlódott tömeg a magyar oldalon álló rendőröket, majd kitörte az átkelőt lezáró kaput – közölte a police.hu. A rendőrség közleménye szerint azonnal jelentős erőket sorakoztattak fel a „magából kivetkőzött emberek megfékezése érdekében”, a ledöntött kaput többsoros rendőrsorfal helyettesíti.

Hadszíntérre emlékeztet a szerb-magyar határ Röszkénél Forrás: Origo
17:46
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Készenlétben a vízágyúk

A BBC helyszínen lévő tudósítója szerint egyelőre csak készenlétben a vízágyúk a magyar-szerb határnál.

17:48
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Tompánál folyamatosan halad a forgalom

A tompai átkelőnél Szerbia felé a kamionoknak körülbelül egy órát kell várakozni, az autóforgalom azonban jelenleg is folyamatos. Hercegszántónál a korábbinál erősebb a forgalom, de egyelőre itt sem kell várakozni, ahogy Tiszaszigetnél és Bácsalmásnál sem. Érdemes azonban indulás előtt tájékozódni, mert a helyzet gyorsan változhat.

Az ásotthalmi és a röszkei átkelő továbbra is le van zárva, a bácsalmási és a tiszaszigeti átkelő pedig csak este hét óráig működik.  

17:55
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Elégedetlenek Szlovákiában az EU menekültpolitikájával

Szlovákia lakosságának több mint 80 százaléka elégedetlen azzal, ahogy az Európai Unió a bevándorlási válságot kezeli - derült ki egy szerdán közzétett felmérésből, amelynek eredményeit a Sita szlovák hírügynökség ismertette. A közvélemény-kutatás készítői azt a kérdést is feltették: "Úgy gondolja, hogy az egyes uniós tagországoknak a menekültekhez való eltérő hozzáállása miatt széteshet az EU?" Erre a kérdésre a felmérés résztvevőinek 36 százaléka felelt igennel, 54 százalékuk pedig nemmel - írja az MTI.

17:56
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Vízágyúzzák a menekülteket

Bevetette a vízágyúkat a rendőrség, hogy megfékezze a szerb határról rohamozó bevándorlókat. A kaput áttörő tömeg palackdobálással válaszol a vízsugárra. A helyszínen várakozik  a TEK  BTR könnyűpáncélosa is.

18:04
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Zokogó, őrjöngő tömeg Röszkénél

Csak alkalmilag futamítja meg a vízágyú a dühös migránsokat, akik gyümölcsöket, nagyobb fadarabokat dobnak a rendőrök felé.

Százak rekedtek Horgoson, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán, amikor a magyarok lezárták a határt. Folyamatosan tüntettek, és mostanra elszabadultak az indulatok Fotó: Polyák Attila - Origo

Sokan sírnak a rájuk permetezett könnygáztól, de nem adják fel, mintegy 300 fő ostromolja folyamatosan a rendőrök sorfalát. A nők és a gyermekek hátrébb vonultak az összecsapás kezdetén. Úgy tudjuk, eddig 5-6 menekült jutott át a védvonalon, őket könnygázzal fújták le a rendőrök.

18:04
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Rendkívüli bejelentkezés a BBC-n

Rendkívüli hírekkel jelentkezett Röszkéről a BBC. A brit hírtelevízió arról tudósít, hogy vízágyúval oszlatják a menekülteket a szerb-magyar határon, és különleges rendőri erők érkeztek a helyszínre.

Forrás: Origo
18:08
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Folyamatosan vízágyúzzák a menekülteket

Az M1 felvételei szerint a rendőrség folyamatosan vízágyúzza a menekülteket. A hatóság könnygázt is bevetett. A menekültek továbbra is palackokkal, kövekkel dobálják a rendőröket. 

18:10
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Videó az áttörésről

A Blikk TV megörökítette a pillanatot, amikor a menekültek áttörték a horgosi átkelőt lezáró kaput.

18:13
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Katonai helikopter jelent meg Röszke felett

Rendőrségi és katonai helikopter is járőrözik Röszke II., vagyis az összecsapások helyszíne felett. Eközben rendőri erősítés érkezett Röszke I.-hez is, mivel számítani lehet arra, hogy a migránsok ott is megpróbálkoznak az áttöréssel. 

18:13
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Rogán: Európának is szigorítania kell az álláspontját

A Fidesz-KDNP-frakció azt kéri Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy a menekültválság európai kezelésekor három pontban tegye világossá a magyarok véleményét, többek között azt, hogy Európának is szigorítania kell a migrációval kapcsolatos álláspontját - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerdán Velencén.

A politikus a kormánypártok kihelyezett frakcióülése előtt tartott sajtótájékoztatón közölte, azt is kérik Orbán Viktortól, tegye egyértelművé, hogy a magyar emberek szerint elsőként a külső határokat kell megvédeni, valamint azt, hogy Magyarország nem akar új, európai pénzből finanszírozott gigantikus menekülttábort, úgynevezett hotspotot. Ezekre az Európai Unió határain kívül van szükség - tette hozzá.

18:15
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Kövekkel is dobálják a rendőröket

Az M1 adása szerint néhány tucat menekült kövekkel dobálja a rendőrséget, akik folyamatosan vízágyúzzák őket, valamint időnként könnygázt is bevetnek. 

18:18
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

A szerb rendőrök is megérkeztek a határra

Két szerb rendőrautó is érkezett Horgosra, ahol menekültek dobálják kövekkel a rendőröket - jelentette az M1 tudósítója. 

18:21
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Sky News: Megsérült egy állapotos menekült

A Sky News helyszíni tudósítója a Twitteren azt írta: egy terhes menekült asszonyt hordágyon vittek el, miután a magyar rendőrség könnygázt vetett be a röszkei határon.

18:22
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Zágráb 1500 menekültet tud fogadni naponta

Zágráb 1500 menekültet tud fogadni naponta, ha ez a szám növekszik, újabb erőforrásokat vesz majd igénybe - jelentette ki Ranko Ostojic belügyminiszter szerdán Zágrábban. A miniszter elmondta, hogy eddig 350 ember lépte át illegálisan a határt Szerbiából Horvátországba, most arra várnak, hogy nyilvántartásba vegyék, majd továbbszállítsák őket Zágrábba, Sziszekre és Kutinára, a befogadóállomásokra.

18:22
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Helikopterek köröznek

Miközben a menekültek a szerb oldalról kövekkel, palackokkal dobálják a vízágyúzó magyar rendőröket, az összecsapást a levegőből rendőrségi helikopterek figyelik.

18:25
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Bevándorlási stratégiát fogadott el a román kormány

A román hatóságok a migráció törvényes formáit kívánják támogatni, elsősorban a román munkaerőpiac igényeinek megfelelő, képzett bevándorlókat, illetve a román felsőoktatási rendszerbe jelentkező hallgatókat részesítik előnyben. Ami a menedékkérőket illeti, Románia rugalmas rendszer kiépítését tervezi, az egységes európai szabályokat kívánja alkalmazni, de fellép az illegális migráció és az embercsempészet ellen, valamint kiemelt figyelmet fordít azokra a menedékkérőkre, akik nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek.

18:25
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

A román és a horvát határt javasolják a fuvarozóknak

A szerb-román, illetve a szerb-horvát határt javasolja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az állat- és növényegészségügyi ellenőrzésben érintett fuvarozóknak a röszkei helyzet miatt. A már úton lévő szállítmányzóktól az kérik, hogy ha szükséges, vegyék fel a kapcsolatot a szerb határ közelében lévő nagylaki, magyarcsanádi, illetve ópusztaszeri állatpihentető létesítmények üzemeltetőivel. 

18:28
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

3-4 kilométeres torlódás Hegyeshalomnál

Hegyeshalomnál az M1-es autópálya végén lévő határátkelőhelyen kb. 3-4 kilométeres a torlódás. Az 1-es főúti határátkelőn változatlanul csak a gyalogosok léphetik át a határt. A magyar-szerb határon a Röszke–Horgos határátkelőhelyen az M5-ös autópálya és az 5-ös főút is le van zárva - figyelmezet az Útinform.

18:29
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

A szerb rendőrök csak figyelnek

Szerb rendőri erősítés érkezett a határ szerb oldalára, de nem avatkoznak közbe, egyelőre csak figyelik az eseményeket - jelentette a horgosi határátkelőről az M1 tudósítója. 

18:31
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Harci járművek Röszkén

Az M1 felvételei szerint a rendőrség jelentős erőket vetett be, köztük pajzsokkal és harci járművekkel a Terrorelhárítási Központ egységeit is odavezényelték a határ védelméhez. A rendőrség és a honvédség helikopterei is ott köröznek a környéken.

18:32
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

A szerbek tétlenül nézik az eseményeket

A szerb oldalon a rendőrök, illetve határőrök tétlenül szemlélik az eseményeket. Az M1 tudósítója azt mondta: a menekültek között vannak nők és gyerekek is, de egy nagyjából 300 emberből álló "kemény mag" folyamatosan agresszívan lép fel a magyar rendőrök ellen: vizes palackokkal, égő fáklyákkal dobálják a rendőröket.

18:33
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Így robbant ki a határcsata

A röszkei I-es határátkelőnél demonstráltak a bevándorlók, amikor elterjedt a hír, hogy a II-es átkelőnél többen átjutottak a magyar határon. Ezután vonult át a több száz fős tömeg a II-es határzónához, de szembesülniük kellett vele, hogy az továbbra is zárva van.

A csalódott migránsok egymást is tüzelve kiabálni kezdtek, majd 20 perc múlva elkezdődött az összecsapás, amiben a bevándorlók 300 fős kemény magja köveket, palackokat vetett be, a rendőrök pedig könnygázzal és vízágyúval feleltek.

2015. 09. 16. Forrás: Origo
18:38
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Gyerekeknek is jutott a könnygázból

A Channel5 tudósítójának képe a Twitteren a könnygáztól síró gyerekekről.

18:40
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Valami nagyon füstöl Röszkén

Sűrű füst csapott fel a Röszke II-es határátkelő szerb oldalán, a migránsok korábban rongydarabokat gyújtottak meg.

18:41
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Egyre többen mennek Horvátország felé

Egyre több, Horgoson várakozó menekült dönt úgy, hogy inkább elindul Horvátország felé, és megpróbál ott bejutni az Európai Unióba. Míg kedden körülbelül ötven menekült döntött úgy, hogy igénybe veszi az M5-ös autópályán fekvő horgosi átkelőnél várakozó, Magyarkanizsára induló autóbuszt, addig szerdán már öt-hat busz indult a pihenőhely felé. A menekültek úgy értesültek ugyanis, hogy onnan indulnak járatok a szerb-horvát határon fekvő Sid irányába.

18:46
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Sűrű fekete füst a helyszínen

Hatalmas füst gomolyog a Horgos II. átkelőnél, a helyszíni tudósítások szerint autógumik égnek. Újabb rohamrendőrök érkeztek a helyszínre. 

18:46
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovénia határellenőrzést vezet be a magyar határon

Szlovénia határellenőrzést vezet be a Magyarországgal közös határán - jelentette be Miro Cerar szlovén miniszterelnök.

18:48
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Transzparenssel tüntettek délután

"Open the door" (Nyissák ki a kaput) feliratú transzparenst tart egy tüntető menekült a Horgos-Röszke határátkelőhelynél.

Forrás: MTI / Sóki Tamás
18:52
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb egységek a határon

Újabb rohamegységek érkeztek a határra Forrás: AFP/Sandor Gemesi
18:52
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó szerb fellépést kért

Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a szerb külügyminiszterrel tárgyalt, hogy szerb területről támadják a magyar hatóságokat. A magyar külügyminisztérium azt kérte, hogy a szerb hatóságok fékezzék meg a rendbontást, amit pár tíz ember okoz. 

18:54
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó: Brutális támadás érte a rendőrséget

Szijjártó Péter, a külügyi és külgazdasági miniszter szerint a külpolitika eszköztára csak a nyomásgyakorlás területére terjed ki. Ezekből a képekből mindenki számára világosan látni kell, hogy a magyar rendőrséget brutális támadás érte. 

18:59
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Románia bekérette a magyar nagykövetet

A román külügyminisztérium bekérette szerdán Zákonyi Botondot, Magyarország bukaresti nagykövetét. A bukaresti külügyminisztérium közleménye szerint a nagykövettel több témában ismertették a román álláspontot, így a Budapest által a magyar-román határra tervezett kerítés megépítéséről, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszternek Victor Ponta román miniszterelnökre vonatkozó "elfogadhatatlan" nyilatkozatairól, valamint Szili Katalin miniszterelnöki megbízott múlt heti erdélyi látogatásáról.

18:59
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

A franciák is lezárják a határt, ha kell

Ha a menekülthelyzet miatt szükség lesz rá, Franciaország nem habozik majd bevezetni a határellenőrzést - idézte az AFP hírügynökség a francia miniszterelnököt.

Könnygázt is bevetettek a magyar rendőrök Forrás: AFP/Armend Nimani
19:02
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Ruha és gumiabroncs égett

Sátrakat, ruhadarabokat és gumiabroncsokat gyújtottak fel a menekültek a szerb-magyar határon, ez okozta a hatalmas fekete füstöt - jelentette az M1 tudósítója. Az összecsapásokban a hírek szerint 150-en könnyebben megsérültek a könnygáztól, folyamatosan érkeznek a mentőautók.

Forrás: AFP/Armend Nimani
19:04
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Hangosbemondón biztatják egymást

Biztonságos távolságra húzódtak a magyar rendőrök vízágyúinak sugarai elől a határzárat áttörni próbáló menekültek a szerb oldalon. Egyikük hangosbemondón biztatja társait.

Forrás: MTI/Sóki Tamás
19:06
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Szerbiának adnák a menekültügyi támogatást

Miután Magyarország lezárta országhatárát, Szerbia került a menekültválság gyújtópontjába, mondta António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, aki arra kérte az Európai Parlamentet, hogy mielőbb küldjön segítséget Szerbiának, és irányítsa át az Unió magyaroknak szánt menekültügyi forrásait.


 A főbiztos szerint Szerbia nem utasítja majd el azokat a menekülteket, akiket Magyarország nem hajlandó beengedni az ország területére, illetve azokat, akiket Szerbiába fognak visszatoloncolni  - írja a Magyar Szó Online.

19:08
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Így nézett ki felülről a röszkei határ

A drónnal készült felvételen menekültek a lezárt Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határon. Ekkor még béke volt Forrás: MTI/Ruzsa István
19:12
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Már ezer rendőr is lehet a határon

Újabb készenléti rendőrök érkeztek a röszkei határra - jelentette az M1 tudósítója. Becslése szerint nagyjából 1000 rendőr is lehet a helyszínen.

Kövekkel dobálták a rendőröket a menekültek Forrás: MTI/Sóki Tamás
19:16
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó felhívására Szerbia léphet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter néhány perccel ezelőtt telefonon egyeztetett Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel - közölte a magyar külügyi tárca. Mint arról az Origo beszámolt, Szijjártó felhívta szerb kollégája figyelmét arra, hogy menekültek egy csoportja kövekkel és betondarabokkal támadja a magyar rendőröket.

A rendőrök vízágyút és könnygázt is bevetettek Forrás: MTI/Sóki Tamás

Mivel a migránsok a támadást Szerbia területéről hajtják végre, Szijjártó Péter arra kérte Ivica Dacicot, hogy a szerb hatóságok haladéktalanul lépjenek fel az agresszív menekültek csoportja ellen. A szerb külügyminiszter arról tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy kérését közvetíti Nebojsa Stafanovic szerb belügyminiszternek.

19:19
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Bírál az Amnesty International

"Hihetetlen, ezek menekültek, nem pedig lázadók" - bírálta a rendőrség fellépését az Amnesty International európai irodájának helyettes vezetője a Twitteren.

19:20
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Vízzel átitatott kendővel védekeznek

A vízágyúkkal is védekező rendőrök időről időre könnygázgránátokat dobnak a tömeg felé, akik erre menekülni kezdenek Szerbia irányába, ám amikor a könnygázfelhő kissé eloszlik, újabb és újabb rohamra indulnak a magyar határnál. A határt rohamozók vízzel átitatott kendőkkel védekeznek a könnygáz hatása ellen. Több szerb jelzésű mentőautó érkezett Szerbia felől a határátkelőhelyre, ahol a mentőorvosok folyamatosan látják el a sérülteket. A menekültek autógumikat, műanyag tárgyakat égetnek közvetlenül a határkerítés előtt, így a határátkelő légterében fekete füst gomolyog. A szerb rendőrök továbbra is tétlenül szemlélik az eseményeket.

A határ magyar oldalán az látszik, hogy folyamatosan érkeznek a TEK, illetve a készenléti rendőrség munkatársai a helyszínre. Az átkelő végénél a TEK egy páncélozott járműve látszik. A pajzsokkal, sisakokkal, testpáncéllal felszerelt rendőrök több sorban állnak, a határvonal környékéről pedig sűrű fekete füst száll fel. A TEK egyik munkatársát egy mentőautóhoz kísérték.

19:22
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Szerb miniszter a helyszínen

Megérkezett a szerb-magyar határra a szerbiai szociális és munkaügyi miniszter - jelentette az M1 tudósítója. A szerb rendőrök még mindig nem avatkoztak közbe. 

19:23
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Valki: A rendőrségnek joga van megvédeni a határt

Valki László nemzetközi jogász az Origónak azt mondta, a magyar rendőrségnek joga van ahhoz, hogy megvédje a magyar határt, de nem hajthat végre olyan kényszerintézkedést (vízágyú, könnygázgránát használata), amely a határ túloldalán, szerb területen érvényesül. A szerb oldalon tartózkodó menekültekkel szemben bármilyen kényszerintézkedést csak a szerb hatóságok hajthatnak végre.

A magyar rendőrség nem mehet át a határon Forrás: MTI/Ujvári Sándor
19:32
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

A szerb rendőrök nem avatkoznak be

Átmenetileg leálltak a dobálással a menekültek, a rohamrendőrök és a páncélozott járművek is távolabb húzódtak az ütközőzónából, nem sokkal később azonban előlről kezdődött az egész. Újra könnygázt használtak a magyar rendőrök, a szerbek egyelőre nem lépnek közbe.

Működik a vízágyú Forrás: MTI/Sóki Tamás
19:32
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét ledöntötték a kaput

Ismét ledöntötték a kaput a menekültek a röszkei határ szerb oldalán - közölte az M1. A magyar rendőrök könnygázt vetettek be, és visszaszorították őket szerb oldalra. A tudósító becslése szerint 800-1000 menekült lehet a helyszínen, mert azt hallották, hogy meg fog nyílni a határ. 

19:43
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Összehívták a horvát nemzetbiztonsági tanács ülését

Összehívták a horvát nemzetbiztonsági tanács ülését péntekre a menekültválság miatt - közölte a horvát kormány szóvivője. Figyelembe véve, hogy több szomszédos EU-tagország (Magyarország, Ausztria, Németország és Szlovákia) megerősítette határvédelmét a schengeni övezetben, "félő, hogy a migrációs nyomás áttevődik Horvátországra, erről a kérdésről pedig a legmagasabb állami szinten kell tárgyalni" - írta az államfő.

19:43
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Húsz magyar rendőr sérült meg

Nem engednek a menekültek ultimátumának a magyar hatóságok - mondta Bakondi György. A miniszterelnöki főtanácsadó Röszkén beszélt erről. A menekültek közölték, hogy vagy beengedik őket a magyar rendőrök, vagy bedöntik a kerítést. Ezek után indult a támadás, amelyben eddig 20 magyar rendőr sérült meg. 

19:47
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

A DK szerint aránytalan a rendőri fellépés

A Demokratikus Koalíció aránytalannak tartja a menekültekkel szembeni rendőri fellépést Röszkénél. Vadai Ágnes, az ellenzéki párt alelnöke közleményében azt követelte, hogy "tucatnyi valóban erőszakos menekült" miatt a rendőrök ne támadjanak könnygázzal ártatlan nőkre és gyermekekre. A politikus az eseményeket "embertelen kormányzati politika mára beérett gyümölcseként" jellemezte.

19:49
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Harminc napra lezárják a határt Röszkénél

Harminc napra lezárják a röszkei határátkelőket - jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter Pintér Sándor belügyminiszter döntése nyomán. Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy ismételten kérte szerb kollégáját, hogy a szerb rendőrök is tegyenek a dühöngő migránsok megfékezéséért.

19:52
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Egy könnygázgránát eltalált egy mentőt

Eltalálta egy könnygázgránát azt a mentőt, amelyet a szerb rendőrök hívtak ki - írja a b92

19:54
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

100 menekültet láttak el a mentők

Nagyjából száz menekültet láttak el a mentők, többségük a könnygáz miatt kért segítséget. Ketten oxigént is kaptak - írja a b92.

19:55
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Két gyereket dobtak át a határkerítésen

Két gyerek is megsérült a röszkei határostrom során – a menekültek egyszerűen átdobták őket a kerítésen, hogy legalább a kicsik átjussanak. A lány és a fiú megsérült a zuhanás után.

Ultimátumot adtak a magyar rendőröknek, ha nem nyitják meg a határt, áttörik a kerítést Forrás: MTI/Ujvári Sándor
19:56
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán: Felfegyverkezett bevándorlók

"A világsajtó is láthatja, hogy nem békés menekültekről van szó, agresszív, felfegyverkezett bevándorlók ostromolták meg a magyar határt" – mondta Röszkén a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán kormányszóvivő még korábban, a kerítés építésekor Fotó: Szabó Gábor - Origo
20:00
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

A bolgárok is fontolgatják a hadsereg bevetését

Bulgária a menekültáradat fokozódására számít Törökországgal közös határán - közölte a bolgár határőrség vezetője. A kormány azt fontolgatja, hogy katonákat küld a térségbe a bolgár-török határ hatékonyabb megfigyelése céljából - nyilatkozott Antonio Angelov. "Készen kell állni, látva azt, hogy mi történik a szomszédainknál" - tette hozzá az illetékes.

20:12
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

A szerbek továbbra is csak nézik

Még mindig nincsenek szerb rohamrendőrök Horgosnál, de egyre több szerb rendőr érkezik az összecsapások helyszínére, ahol pár perce viszonylagos nyugalom van.

20:14
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Hátrébb húzódott a menekültek csoportja

A menekültek mintegy ezerfős csoportja hátrálni kezdett, mióta a magyar rendőrök visszaszorították a kaput áttörő menekülteket a Röszke II. határátkelőnél a magyar-szerb határon.

Egy kisebb csoport továbbra is köveket dobált a rendőrök felé, a rendőrök pedig vízágyút és könnygázt vetnek be.

20:19
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Már 150 sérültről beszél az M1

A tudósító szerint mintegy 150 menekült sérülhetett meg az összecsapásban a szerbiai oldalon.

Többen megsérültek Forrás: MTI/Sóki Tamás

Törések, zúzódások és a könnygáz okozta sérülések miatt látták el őket.

20:20
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Egy hatéves lányt dobtak át

Időközben kiderült, hogy a határátkelőhelynél a menekültek által a kerítésen átdobott két gyerek közül az egyik egy hatéves kislány volt - hangzott el az M1-en.

20:23
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Nem állítja meg őket a kerítés

Földi László titkosszolgálati szakértő szerint a kerítés nem fogja megállítani a menekülteket a későbbiekben. A volt műveleti tiszt erről az M1-en beszélt.

A kerítés a szakértő szerint nem állítja meg a menekülteket Forrás: MTI/Ujvári Sándor
20:31
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Nem számított támadásra az államtitkár

Nem számítottak arra, hogy délután a menekültek megpróbálnak áttörni a határon - mondta az M1-en Soltész Miklós, az erőforrástárca államtitkára.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Forrás: MTI/Soós Lajos

Azt is mondta, az események igazolják a kormány azon döntéseit és szándékát, hogy meg kívánják védeni a határt.

20:32
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Már csak 1 kilométeres a torlódás Hegyeshalomnál

Hegyeshalomnál az M1-es autópálya végén lévő határátkelőhelyen kb. 1 kilométeres a torlódás. Az 1-es főúti határátkelőn változatlanul csak a gyalogosok léphetik át a határt. A magyar-szerb határon a Röszke–Horgos határátkelőhelyen az M5-ös autópálya és az 5-ös főút is le van zárva - közölte az Útinform. 

20:33
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Ostromállapot - ahogy a rendőrök látják

Rendőrök százai sorakoztak fel a röszkei határkapu előtt, amit a menekültek áttörtek az ostrom során. A lenti videót a rendőrség operatőre készítette, a zavargást így a rohamrendőrök szemszögéből láthatjuk.

20:33
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Szerb tiltakozás a vízágyú miatt

A szerb kormány egyik tagja a "leghatározottabban" tiltakozott amiatt, hogy a magyar rendőrség vízágyút vetett be a menekültek ellen a két ország közös határán. Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter szerint Magyarországnak ehhez nincs joga.

A vízágyú hatása "átért a határvonalon, ilyet egy államnak sincs joga tenni, ezért a leghatározottabban tiltakozom ellene" - mondta a migrációs ügyek kezelésével megbízott politikus, aki tájékozódni ment Horgosra, és segélyt is vitt magával. Szerinte a menekültek csalódottsága érthető, miután Magyarország lezárta a határt.

20:36
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Aki támad, azon nem segítenek

Aki át akar törni a határon, és köveket dobál, támad, azt nem fogják segíteni abból a csaknem 200 millió forintból, amit a kormány karitatív szervezeteken keresztül a szerb oldalon várakozó menekültek megsegítésére adott - derült ki Soltész Miklós államtitkár szavaiból az M1-en.

Ő az államtitkár szerint nem kaphat támogatást Forrás: AFP/Armend Nimani
20:45
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: Kerítés épül a horvát határon

A miniszterelnök külföldi lapoknak nyilatkozva arról beszélt, hogy a horvát határon is kerítést építenek - írja az Index. "A csempészek határozzák meg az útvonalat, nem az emberek. (...) Nyilvánvaló, hogy az útvonal már nem a magyar-szerb határon fut. Másfelé fognak menni. Ezért határoztuk el, hogy a Romániával közös határra is kerítést építünk, de a horvát határ bizonyos pontjára is kerítést fogunk állítani" - mondta Orbán Viktor.

20:47
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Átmásztak a kerítésen, kiutasították őket

A Szegedi Járásbíróság ma 9 illegális határátlépési ügyben hozott ítéletet, és minden esetben elmarasztalót. A hét iraki és a két szír felnőtt, férfi állampolgárt kiutasították 1, illetve 2 évre. A bíróság ítéletei jogerőre emelkedtek.

Ez szeptember 15-e óta bűncselekménynek számít Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A vádlottak elismerték a bűncselekményt, vagyis azt, hogy átbújtak a gyorstelepítésű drótakadályon (gyoda) már meglévő résen.

20:48
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Rendőrök lefogtak egy menekültet

Rendőrök lefognak egy menekültet, aki korábban hangosbeszélőn szólt társaihoz a Horgos-Röszke határátkelőhely magyar oldalán.

Több egyenruhás fogta le a menekültet Forrás: MTI / Sóki Tamás
21:09
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Mentők kísérnek egy sérült rendőrt

Mentők kísérnek egy sérült rendőrt, miután menekültek kővel dobálták a magyar rendőröket Röszke-Horgos határátkelőhely szerb oldaláról.

A menekültek kővel dobálták a magyar rendőröket Forrás: MTI / Kelemen Zoltán Gergely
21:18
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Görögország megerősítette a rendőri jelenlétet a török határon

Görögország megerősítette szerdán a rendőri jelenlétet a Törökországgal közös szárazföldi határán, hogy megakadályozza a menekültek tömeges beáramlását. A rendőri jelenlét fokozása mellett helyreállítják a két ország között mintegy 10 kilométer hosszan húzódó kerítést is, amely a februári áradások nyomán megrongálódott.

Szíriai menekültek érkeznek túlterhelt csónakjukon Törökoszágból a görögországi Kos szigetének partjaihoz Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A görög-török határ többi része az Evrosz folyó vonalán húzódik, amely egy helyenként elaknásított terület, ahol az utóbbi években már több tucat menekült vesztette életét átkelés közben a folyón vagy valamelyik aknamezőn.

21:25
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovákia a hidaknál csinál valamit

Szlovákia vasszerkezeteket helyezett el a Magyarországot Szlovákiával összekötő esztergomi és a komáromi híd szlovákiai hídfőinél - hangzott el az M1-en. Talpas fémszerkezetekről van szó, amivel a helybéliek szerint lezárhatóak a hidak, ám ezt a szlovák hatóságok nem erősítették meg.

A szlovák rendőrség az MTI-vel azt közölte, hogy a rendőrség különböző biztonsági intézkedéseket tesz, részleteket azonban nem közölhet. A szlovák belügyi tárca hétfőn a migrációs helyzet miatt ideiglenesen szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a magyar és az osztrák határon.

21:28
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán interjút adott

Magyarország a horvát határ egyes szakaszain is épít kerítést - nyilatkozta Orbán Viktor az osztrák Die Presse kérdéseire válaszolva. 

21:38
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Az ENSZ-főtitkár sokkról beszélt

Sokkoló volt látni, hogyan kezelték a menekülteket, ez elfogadhatatlan - idézte a röszkei határátkelőhelynél történtekkel, a rendőrök könnygázhasználatával összefüggésben Ban Kimun szavait a BBC percről percre tudósítása.

Ban Kimun, az ENSZ főtitkára Forrás: AFP/STR
21:40
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Az EP sürgősséggel szavaz a 120 ezer menekült áttelepítéséről

Az Európai Parlament sürgősségi eljárással, már csütörtök délelőtt szavaz arról az európai bizottsági javaslatról, amelynek értelmében 120 ezer menekültet telepítenének át Görögországból, Olaszországból és Magyarországról más tagállamokba - döntött az EP plenáris ülése szerdán Brüsszelben.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Fotó: Szabó Gábor - Origo

A sürgősségi eljárás alkalmazását parlamenti elnök javaslatára fogadták el a képviselők az ülés megnyitásakor. Így az eredetileg csak szerdára tervezett plenáris ülést csütörtökig meghosszabbítják. Az áttelepítésről az uniós országok belügyminiszterei elvi megállapodásra jutottak hétfőn, de az egyetértés nem volt teljes körű, számos tagállam a kvóták szerinti elosztás ellen foglalt állást.

21:46
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Rendőri erősítést küld Szerbia a magyar határhoz

Rendőri erősítést küld a magyar határhoz, hogy távolabb tereljék a menekülteket a határkerítéstől - közölte Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter. A szerb rendőröket azért vezényelték a határra, hogy megakadályozzák a menekültek támadásait a magyar rendőrök ellen, és humánus, tiszteletteljes módon elválasszák őket a kerítéstől és a magyar rendőrségtől - tudatta Stefanovic közleményében.

21:59
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Munkát ajánlottak a szír fociedzőnek

Munkát ajánlottak egy spanyol futballakadémián annak a szír fociedzőnek, akit a röszkei határon felrúgott egy magyar operatőrnő. A BBC azt írja, hogy Oszama Abdul Mohszen Getafe városában fog dolgozni, mint edző, és még a héten megérkezik Spanyolországba. A férfi korábban sikeresen eljutott Németországba.

22:07
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Már több száz menekült érkezett Horvátországba

Már több száz menekült érkezett Horvátországba. A szerbek kedd este óta egyenesen a horvát határ közelébe, Sid városába viszik a menekülteket a szerbiai Presevóból.

22:28
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Jeszenszky Géza nyilatkozott a Sky News TV-n

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, egykori washingtoni és oslói nagykövet azt nyilatkozta a Sky News TV-n, hogy Európa nem áll készen arra, hogy az összes menekültet fogadja. Hozzátette, hogy a probléma gyökerét kell megkeresni.

22:35
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

14 rendőr sérült meg Röszkén

A Röszke II. közúti határátkelőhelyen történt áttörési kísérlet során a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 14 rendőr sérült meg, akik közül többet jelenleg is kórházban ápolnak. Azok, akiket a helyszínen láttak el a mentők, visszaálltak a rendőrsorfalba. A rendőrök a magyar-szerb államhatár szerb oldalán feltorlódott agresszív tömeg által dobált kövektől, fadaraboktól, palackoktól, és az ellenük használt gázspraytől sérültek meg - közölte a magyar rendőrség. Most nyugalom van, de a rendőrség nem vonul le az államhatárról.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor
22:37
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Megszűnt a torlódás Hegyeshalomnál

Hegyeshalomnál az M1-es autópálya végén lévő határátkelőhelyen megszűnt a torlódás. Az 1-es főúti határátkelőn megindult a forgalom. A magyar-szerb határon a Röszke – Horgos határátkelőhelyen az M5-ös autópálya és az 5-ös főút is le van zárva. 

22:41
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Részleges határzár csütörtök 0 órától

Részleges határzárat rendelt el a Röszke-Horgos autópálya határátkelőhelyen, valamint a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyen Pintér Sándor belügyminiszter csütörtöktől - közölte szerdán közleményben a Belügyminisztérium. A tájékoztatás szerint a részleges határzárról a közbiztonság védelme érdekében döntött a miniszter. A BM közleménye szerint a részleges határzár csütörtök 0 órakor lép életbe és 30 napig tart. A részleges határzár időtartama alatt a Magyarország és Szerbia közötti határszakaszon Magyarország államhatára nem léphető át.

22:47
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Kilenc ítélet határzár tiltott átlépésének ügyében

Kilenc ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének ügyében a Szegedi Járásbíróság szerdán - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t. Juhászné Prágai Erika közölte, valamennyi vádlottat elmarasztalták, három esetben egy, hat esetben két év Magyarország területéről történő kiutasítással sújtották őket. A vádlottak mind felnőttek voltak, heten iraki, ketten szír állampolgárságúnak vallották magukat. A vádlottak a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését mind beismerték, valamennyien a korábban mások által megrongált határzáron keresztül léptek illegálisan magyar területre.

22:51
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: ha a kvótarendszer törvény lesz, el kell fogadni

A menekültek elosztását célzó kötelező kvótarendszer terve ellentétes valamennyi európai uniós tagállam alapvető érdekeivel, és nekünk meg kell védenünk Magyarországot - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök abban az interjúban, amelyet az osztrák Die Presse után a német Die Welt is közölt szerda este internetes kiadásában. A kormányfő szerint azonban ha abból uniós törvény lesz, Magyarországnak el kell fogadnia. 

22:59
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarország fenntartja a határzárat

Kovács Zoltán kormányszóvivő azt nyilatkozta az m1-nek, hogy a rendőrök a mai napon megakadályozták, hogy erőszakos menekültek lépjék át a határt Röszkénél. Úgy gondolja, magyarázatra szorul, hogy a szerb rendőrség nem avatkozott közbe. Hozzátette, hogy a legmegrázóbb jelenet az volt, amikor a tömeg gyerekeket használt élő pajzsként, és természetesen folytatódik a határlezárás.

23:08
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Osztrák-horvát tárgyalás a menekültválságról

A menekültválságról tárgyal Werner Faymann osztrák kancellár és Zoran Milanovic horvát miniszterelnök Zágrábban csütörtök reggel 8 órakor - közölte a horvát állami televízió. Eközben Miro Cerar szlovén miniszterelnök bejelentette, hogy a schengeni szabályokat fogják alkalmazni a szlovén-horvát határon, de mindezt humánusan fogják tenni.

23:34
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarország a horvát határon is kerítést létesít

Magyarország a horvát határ meghatározott helyein is kerítést létesít - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Die Presse című osztrák lap honlapján szerda este megjelent interjújában. A kormányfő közös interjút adott a Die Presse mellett a német Die Welt, az angol The Times és a francia Le Figaro című lapnak. Az interjú késő estig csak az osztrák és a német lap online kiadásában jelent meg. A horvát határ egyes helyein létesítendő kerítéssel kapcsolatban kormányfő a Die Presse szerint hozzátette, hogy erről már beszélt a belügyminiszterrel, és már tervek vannak erre.

A kerítés Röszkénél Fotó: Polyák Attila - Origo
00:07
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Szerb tévések azt állítják, megverték őket a magyar rendőrök

A szerb állami televízió azt állítja, hogy a menekültválságról tudósító egyik stábját szerdán megverték gumibotos magyar rendőrök, és összetörték kamerájukat Röszkén. Az RTS szerint a magyar rendőrök egy falnak lökték az operatőrt, és a fejét és a hátát ütötték gumibottal, mielőtt összetörték a kameráját. A riporternek a karja sérült meg. Mind a három embert egy közeli kórházba vitték vizsgálatra - szól a jelentés.

Könnyű fejsérülést szenvedett a magyar rendőrség ütéseitől Jacek Tacik lengyel televíziós riporter is, miközben  a Röszke 2 határátkelőnél  tudósított - adta hírül  TVPInfo lengyel közszolgálati hírtelevízió szerda este. 

00:12
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Horvátország listával készül a menekülthullámra

A horvát Állami Vagyonkezelő Iroda még a nyáron összeírta azoknak az objektumoknak a listáját, ahová a menekülteket elhelyezhetik. A listát a zágrábi Jutarnji List szivárogtatta ki, de megerősítette az iroda igazgatója, Mladen Pejnovic is. A listán Dugo Selo, Karlovac, Varasd és Pula használaton kívüli lakanyái, a vukovari nyári iskolai tábor, Dalmáciában a volt szerb, szlovén és bosnyák szakszervezeti, vállalati üdülők szerepelnek. Az első menekülthullám fogadására készen áll  Kelet-Szlavóniában, Ilok mellett a dárdai Esterházy-kastély, ahová két éve ideiglenesen az árvíz károsultjait helyezték el.  

00:32
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Kórházban ápolják a szerb tévéseket

A szabadkai kórházba vitték azt a stábot, amelyik állítja: a magyar rendőrök őket is megverték. Az operatőr szerint a rendőrök tudatosan törték össze a felszerelést annak ellenére, hogy ők közölték: a belgrádi állami tévének dolgoznak.

Az eset közben állítólag egy magyar operatőr káromkodva folyamatosan gyalázta a szerb tévéseket, írja az rts (a szerb állami tévé) honlapja. A belgrádi külügyminisztérium tiltakozik, és azt követeli, hogy vizsgálják meg, ki a felelős  - ezt Ivica Dacic külügyminiszter, a szerb kormányfő első helyettese közölte.

00:40
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Fotón a röszkei események nyomai

Korábban a magyar rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a határ magyar oldaláról az őket Szerbia felől dobáló menekültekkel szemben.

A lezárt Horgos 2 határátkelő 2015. szeptember 16-án. Forrás: MTI / Sóki Tamás
00:52
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Bírálta a magyarokat a szerb kormányfő

„Van ország, ahol olyan szinten vannak az újságírók, hogy felrúgják a gyereküket cipelő apákat, de ahol megtámadják a dolgozó újságírókat” - utalt László Petra rúgására Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök azután, hogy a szerb állami tévé, azt RTS közölte: stábjukat a horgosi átkelőnél a magyar rendőrök szándékosan megverték, felszerelésüket pedig összetörték. „Ez többet mond arról az országról, mint rólunk”, írja az RTS.

00:55
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

A szerb kormányfő békére és türelemre szólította Szerbia polgárait

Szerbia felelősségteljesen fog viselkedni, megvédve állampolgárait és a területét, mondta Aleksandar Vucic. A kormányfő békére és türelemre szólította Szerbia polgárait. Pénteken ülésezik a biztonsági szolgálatok munkáját koordináló testület: az értekezleten a migránsok helyzetéről is szó lesz. Szerbia további rendőri erőket küldött az északi határhoz, mondta Aleksandar Vucic.

„Segítünk a népünknek és senkinek sem engedjük meg, hogy megalázzon minket és többé senkinek sem engedjük meg, hogy a Szerb Köztársaság területére könnygázt dobjon”, mondta a kormányfő. Felszólította az EU-t, hogy reagáljon, az unió tagállamainak pedig az európai értékekkel összhangban kell cselekedniük.

„Ami pedig Szerbiát illeti, mi képesek leszünk megvédeni országunkat, a nemzeti méltóságunkat és a területünket. Ha szükséges lesz, az európai értékeket az Európai Uniótól is megvédjük”, mondta a hivatalos látogatáson az Egyesül Államokban tartózkodó Aleksandar Vucic.

„Ennek megfelelően a kínzást és nem európai viselkedést le kell állítani. Ha ebben az EU nem akar részt venni, ha nem akar reagálni, akkor majd mi reagálunk, képesek leszünk megvédeni magunkat is és az európai értékeket, amiket Európa szemmel láthatóan nem képes megvédeni.”

01:09
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság elállhat a kötelező kvóták tervétől

Az Európai Bizottság egyes keleti tagállamok, köztük Magyarország ellenkezése miatt elállhat azon tervétől, hogy kötelező kvóták alapján osszanak szét 120 ezer menekültet az Európai Unió országaiban - jelentette szerdán bizottsági forrásokra hivatkozva a Reuters brit hírügynökség.

A hírügynökség egy név nélkül nyilatkozó forrása szerint a kötelező kvóták bevezetése "már nem opció". Ehelyett a Reuters szerint a 120 ezres szám megtartásával ugyan, de önkéntes alapon oszthatnák el a menekülteket az uniós tagállamok között.

01:13
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

1300 menekült érkezett a horvát-szerb határállomásra

Szerda este 10 órakor 1300 menekült érkezett Tovarnikba, a horvát-szerb határállomásra és megtöltötte a 11 vagonból álló, Zágrábba menő vonatot – számolt be a horvát közszolgálati média és a Jutarnji List. Ugyancsak az esti órákban Belgrádban tárgyalt Ranko Ostojic horvát és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a migránsügyekről. Megállapodtak, a két ország rendőrsége állandó kapcsolatot tart, hogy gyorsan cserélhessék az információkat a menekültek mozgásáról és azért, hogy elkerüljék az incidenseket, mert 48 órán belül 2000 újabb menekült érkezésére számítanak.

01:36
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

29 menekültet őrizetbe vettek

29 menekültet vettek őrizetbe szerdán a szerb-magyar határon történt összecsapás alatt - írja a Reuters. A hírügynökség szerint Bakondi György biztonsági tanácsadója azt mondta az m1-nek, hogy 20 rendőr megsérült, amikor a menekültek kövekkel dobálták őket. 

01:37
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Bakondi: Terrorizmussal gyanúsítanak egy menekültet

Bakondi György miniszterelnöki tanácsadó a közszolgálati hírtévében megerősítette, hogy egy férfit terrorizmussal gyanúsítanak. Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint a magyar törvények alapján kimeríti a terrorcselekmény elkövetésének fogalmát, ha valaki arra biztatja a szerb határon várakozó menekülteket, hogy törjék át a kerítést. 

01:42
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Csend és nyugalom Röszkén

Az eddigi menekülttábor és a határ menti gyűjtőpont teljesen kiürült - jelentette helyi tudósítónk.

Forrás: Origo
01:47
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs mozgás, csak távoli kiabálás

A röszkei határátkelőnél továbbra sincs mozgás, de kiabálás, füttyögés és lábdobogás hallatszik a távolból. Néha dühödt kiáltozásnak, néha szabályos ovációnak hangzik - írja az Origo tudósítója a helyszínről.

06:21
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Átfogó megoldást sürget a szerb miniszterelnök

Átfogó európai, az összes uniós és nem EU-tagország által elfogadható megoldásra van szükség a migránsválságban, ellenkező esetben humanitárius és politikai katasztrófával kell szembenézni - jelentette ki Washingtonban helyi idő szerint szerdán Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a Brookings Intézetben tartott előadása során.

08:11
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Erősítik a kerítést a déli határon

Reggel megérkeztek az első elemei az új kerítésnek a déli határhoz az M1 híradása szerint. Az éjszaka és a hajnal nyugodtan telt a röszkei határátkelőnél, de voltak hírek arról, hogy a kerítést több helyen megrongálták.

08:29
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Elfogták a rongálókat

Nyugodtan telt az éjszaka a röszkei határátkelőnél, nem volt nagyobb mozgolódás. Az Origo helyszíni tudósítója megtudta, hogy 10-12 helyen rongálták meg a kerítést a menekültek, de elfogták az elkövetőket.

08:42
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Megérkeztek az első elemek

Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy megérkeztek az új kerítés első elemei. Az egyik katona azt mondta, a teljes határszakaszon ilyen elemekből épül majd a kerítés.

Megérkeztek az új kerítés elemei Forrás: Origo
08:56
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Családokat egyesítettek újra

Olyan külföldi családokat egyesítettek újra a rendőrök szerdán Röszkénél, amelynek tagjai a közúti határátkelőnél veszítették el egymást. A családjuktól elszakadtak tolmács segítségével elmondták, hogy nem követtek el jogsértést ellenük, és köszönetet mondtak a magyar rendőröknek a segítségért - áll a rendőrség közleményében.

10:15
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Tanácstalanok a horgosi határnál

Elkezdtek mozgolódni a migránsok a horgosi határátkelőnél. Az M1 tudósítója szerint a legtöbben tanácstalanok, hogyan tovább, tudják, hogy 30 napra lezárták a röszkei határt. Van azonban, aki ennek ellenére is ott akar maradni, azt mondta, megvárja, amíg újra megnyílik a határ.

10:19
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Hat kilométeres torlódás

Torlódnak az autók a soproni határátlépési pontnál az osztrák rendőrség szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt. A torlódás mértéke folyamatosan csökken, miután nem sokkal 8 óra előtt az osztrák rendőrség felfüggesztette az ellenőrzést.

10:34
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

A szlovén határnál is ellenőriznek

A Szlovénia felé utazók lassabb haladásra és megnövekedett menetidőre készüljenek, mivel a magyar-szlovén határon is ellenőriznek.

Hegyeshalomnál az M1-es autópályán megszűnt a torlódás, és az 1-es főúti határátkelőn is megindult a forgalom.

10:46
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó: A rendőrség tartja a határt

Szijjártó Péter a Kossuth rádió 180 perc című adásában azt mondta, hogy menekültek egy rendkívül agresszív csoportja órákon keresztül háborítatlanul dobálta a magyar rendőröket, akik természetesen felléptek ez ellen. "Szerintem nincs olyan épeszű magyar ember, aki azt gondolná, hogy ezeket az agresszív embereket Magyarország területére be kéne engedni, akárcsak átutazási céllal is" - fogalmazott.

Migránsok tüntetnek a magyar oldalon álló rohamrendőrökkel szemben a Horgos-Röszke határátkelőhelynél Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Szijjártó Péter hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a magyar-szerb együttműködés "kiváló minőségét meg tudjuk őrizni". A magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármas határtól húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről a miniszter elmondta, hogy a korábban említett észszerű hosszúság körülbelül 70 kilométert jelent.

10:57
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Hamarosan megszólal az EU menekültügyi biztosa

Néhány perc múlva kezdődik Dimitrisz Avramapulosz, Pintér Sándor és Szijjártó Péter közös sajtótájékoztatója a Belügyminisztériumban. Az Európai Unió menekültügyi biztosa utoljára nyáron volt Budapesten, akkor Magyarország 8 millió eurós uniós segítséget kért. Hazánk ebből végül 4 milliót kapott meg.

11:21
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Hat évet kapott egy embercsempész

Hat év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek gyorsított eljárásban - nem jogerősen - egy embercsempészt. Az olasz férfi pár héttel ezelőtt 9 szír állampolgárt fejenként 500 euró ellenében próbált Németországba csempészni.

Rendőrök vizsgálják át egy embercsempész autóját Röszkénél szeptember 3-án Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A vádlottat - akinek előzetes letartóztatását a bíróság fenntartotta a jogerős ítéletig - hat évre ki is utasították Magyarországról, valamint elkobozták az autóját, a GPS-ét és 5 ezer euró készpénzét. A vádlott fellebbezett az ítélet ellen.

11:23
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Három kilométeres kamionsor

Csütörtök reggelre három kilométeresre hízott a kamionsor a tompai szerb-magyar határátkelő magyar oldalán azt követően, hogy a magyar hatóságok a menekültválság miatt lezárták mind a Röszke I., mind a Röszke II. határátkelőket - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Szerbia irányából is hosszú sorban állnak a kamionok és teherautók. Ugyanakkor a személyautó-forgalom zavartalan.

11:25
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Késik a sajtótájékoztató

Az előre meghirdetett időponthoz képest már 20 percet késik Dimitrisz Avramopulosz, Pintér Sándor és Szijjártó Péter közös sajtótájékoztatója a Belügyminisztériumban. Avramopulosz innen Bicskére megy, ahol megnézi a menekülttábort.

11:41
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Lehet, Szijjártónak nem lesz ideje a sajtótájékoztatóra

Nem megerősített információink szerint az sem kizárt, hogy Szijjártó Péter nem vesz részt a sajtótájékoztatón, mert tovább kell indulnia a következő programjára. Egyelőre úgy néz ki, csak Pintér Sándor és Dimitrisz Avramopulosz tájékoztatja a sajtót, ha véget ér a megbeszélésük.

11:54
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Egyre többen indulnak a horvát határ fele

Négy autóbusz indult a horgos-röszkei határátkelőhelyről a horvát határ felé, ezenkívül az átkelőnél egyre több taxis is várakozik. A taxisok azt mondják, oda szállítják a migránsokat, ahová csak akarják, akár Horvátország határáig is. A jelek szerint lesz is munkájuk, egyre több migráns csomagol, és dönt úgy, hogy máshol próbál szerencsét.

11:57
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Átadják a tapasztalatokat

Magyarország összegyűjti a migrációs válsággal kapcsolatos, az elmúlt két és fél hónap során összegyűlt tapasztalatait, és egyebek mellett ezek átadásával segíti Horvátországot és Szlovéniát - mondta Soltész Miklós, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. A karitatív szervezetek most is a határon túl segítik a többi érintett országot.

12:02
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Szerb és magyar embercsempészt fogtak

Bár a Magyarországra tartó menekültáradat kedden megszűnt, a rendőrség szeptember 15-én is fogott el migránsokat szállító embercsempészeket: reggel kilenc és dél között egy szerb és magyar férfit értek tetten az M5-ös autópályán, autóikban összesen 9 szír menekült ült.


A csempészek 1500, illetve 700 euróért vállalták a Röszkétől pestig tartó fuvart, a fővárosig azonban nem jutottak el.


A szerb és magyar sofőröket kihallgatták és őrizetbe vették, a szír menekülteket pedig egy gyűjtőpontra szállították. A gyanúsítottak hamarosan bíróság elé kerülhetnek.

12:06
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarország nincs egyedül

Egy óra késéssel megkezdődött Dimitrisz Avramapulosz, EU menekültügyi biztos, Pintér Sándor belügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter közös sajtótájékoztatója a Belügyminisztériumban. Dimitrisz Avramapulosz tájékoztatójában elmondta, hogy a kialakult helyzet nagyon nehéz Magyarország számára. A helyi kormányzatnak és a magyar embereknek is. De Magyarország nincs egyedül - hangsúlyozta.

12:07
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Segíteni kell Magyarországot

Dimitrisz Avramapulosz azt mondta, hogy ezek az idők tesztelik az Európai Uniót. Szerinte a közösségnek, minden tagállamnak segítenie kell Magyarországot. 

12:09
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Egyetértésre van szükség

A szíriai háború és a migrációs nyomás rendezésében csak rövid távú, ráadásul meglehetősen költséges megoldást jelentene a menekültek ott tartása - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának docense. Kaiser Ferenc szerint a hosszú távú megoldást az jelentené, ha a szíriai konfliktusban valamilyen módon érintett államok között kialakulna valami egyezség, és találnának valakit, aki képes működtetni egy államot.

A szakértő véleményéről bővebben itt olvashat.

12:11
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Az erőszak nem megoldás

Az erőszak semmiképpen sem jó megoldás - hangsúlyozta Dimitrisz Avramapulosz. 

12:14
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Hat év börtönt kap egy olasz embercsempészt

Gyorsított eljárásban hat év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy olasz embercsempészt Budapesten. A férfi néhány héttel ezelőtt kilenc szír állampolgárt fejenként ötszáz euróért próbált Ausztrián keresztül Németországba csempészni. Az ítélet még nem jogerős, a másodfokú eljárás befejezését a vádlott előzetes letartóztatásban várja.

12:15
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Bizarr és megdöbbentő vélemények

Bizarrnak és megdöbbentőnek tartom, azokat a véleményeket, amelyek a nemzetközi politika és média felől megfogalmazódtak a tegnapi rendőri intézkedéssel kapcsolatban. Ezek a vélemények biztatást adnak azoknak az embereknek, akik órákon keresztül kövekkel dobálták a magyar rendőröket. Feleőltlen nyilatkozatokkal tele van a padlás, arra kérünk mindenkit fejezzék be - jelentette ki Szijjártó Péter. 

12:16
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Masszív népvándorlás

Valószínűleg évekre elnyúló, masszív népvándorlással állunk szemben - mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a világon több tízmillió menekült van. Masszív népvándorlás folyik, évekre kimeríthetetlen utánpótlással. 

12:18
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Közös európai erő kell

A közös európai menekültrendszer megbukott - jelentette ki Szijjártó, aki szerint nem is lehetett felkészülve egy ilyen mértékű hullámra. Európai erőt kell létrehozni, amely képes Görögország határainak megvédésére, és Magyarország készen áll, hogy katonákat és pénzt adjon ehhez. Itt van értelme a kvótáknak, a menekültek elhelyezésénél nincs. 

12:19
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Vegyük át a menekülttáborokat

Az Európai Uniónak át kell vennie a török, libanon, iraki és jordán menekülttáborok működtetését. Ha ehhez finanszírozás kell, akkor Magyarország készen áll arra, hogy támogassa ezt a projektet. 

12:20
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Pintér szerint is közös megoldás kell

Pintér Sándor belügyminiszter hangsúlyozta, készen állnak az együttműködésre. Egy ország nem fog megbírkózni a menekültválsággal, így közösen kell a megoldáson dolgozni - mondta. 

12:22
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Biztatják a menekülteket

Szijjártó Péter szerint azok a nemzetközi politikusok, akik elítélték a magyar intézkedést Röszkén, biztatják a menekülteket. Ezért, ha eszkalálódni fog a helyzet, akkor felelősséggel fognak érte tartozni.

12:23
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Meg kell védeni a határokat

Nagyon sokan illegális migránsként csatlakoznak a menekültekhez, ezt szét kell tudni választani - hangsúlyozta Pintér Sándor. Fontosnak tartja a külső határok megvédését, a schengeni egyezmény biztosítását, valamint a jogrend biztosítását. 

12:28
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb 300 katonát vezényeltek az osztrák-szlovén határra

A magyar- és a szlovén-osztrák határszakaszon is nyugodt a helyzet, a menekültek békésen vonulnak a gyűjtőpontokra, és várják a lehetőséget, hogy továbbutazzanak Nyugat-Európába.

A fokozott ellenőrzés és útlevélvizsgálat miatt a szlovén határon ideiglenesen torlódások alakultak ki, az M1-es autópálya magyarországi és osztrák szakasza alapvetően járható. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről