A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A Terror Házában lerántják a leplet Soros Györgyről

Események

Tunisian President Beji Caid Essebsi Meets U.S. Officials And Business Leaders GettyImageRank2 Group Discussion Leadership Wealth Business HORIZONTAL USA Washington DC POLITICS Blocked Terms Millionnaire George Soros Blair House litens Beji Caid Essebsi 2
WASHINGTON, DC - MAY 20: Billionaire George Soros litens to remarks by Commerce Secretary Penny Pritzker and Tunisian President Beji Caid Essebsi during a roundtable discussion with a group of American business leaders, at the Blair House May 20, 2015 in Washington, DC. The US Commerce Department hosted the discussion titles as the status of reforms that are critical to increasing commercial opportunities in Tunisia and improving the country's investment climate." Mark Wilson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A CEU-vita – A baloldal sírásója  – Összefüggések és értelmezések címen rendeznek kerekasztal-beszélgetést a Terror Házában, amelyen többek között részt vesz Schmidt Mária, Kovács Zoltán és a CEU két rektorhelyettese. Az Origo percről percre közvetíti a vitát.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
18:55
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Ők lesznek a vita résztvevői

Fodor Éva, a Közép-európai Egyetem rektorhelyettese

Enyedi Zsolt, a Közép-európai Egyetem rektorhelyettese

Kovács Zoltán kormányszóvivő, a Nemzetközi Kommunikációs Iroda vezetője

Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója

18:57
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Schmidt Mária leírta a Soros-receptet

Soros György Európa destabilizálására, az Európai Unió szétbomlasztására törekszik, miközben az Egyesült Államok elnökét és Orbán Viktor miniszterelnököt is meg akarja buktatni. Ez a fő megállapítása Schmidt Mária történész azon írásának, amely a Látószög blogon jelent meg.

19:00
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

"Soros és a baloldal mára ugyanaz"

Schmidt Mária az elemzésében kitér arra is, hogy amikor a Közép-európai Egyetem Budapestre költözött, sokan – köztük ő is – ezt a „nyugatosodás, az amerikai egyetemi szabadság és színvonal Budapestre érkezéseként" üdvözölték. „Nagyon hamar kiderült azonban, hogy (...) mindösszesen annyi történt, hogy a marxisták újabb, most már nyugati képviselői is megérkeztek hozzánk."

Soros hálózata a mai baloldali ügyek mellé állt, ezért már „Soros és a baloldal egy és ugyanaz", foglyul ejtette a baloldalt, amely mára gátlástalanul kiszolgálja a globális nagyvállalatok és globális pénzügyi szereplők érdekeit – írta a Terror Háza vezetője. Hozzáteszi: a Fidesz 2010-es győzelme, a magyarországi ellenszél azért is bírt és bír különös jelentőséggel, mert „Soros emberbaráti operációja innen indult, és a CEU révén itt van utánpótlásképző bázisa is".

19:02
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Boross Péter is ott van

Boross Péter egykori miniszterelnök is elment a kerekasztal-beszélgetésre.

19:05
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Nagy az érdeklődés

Nagy az érdeklődés a kerekasztal-beszélgetés iránt, a Terror Háza rendezvényterme gyakorlatilag megtelt.

19:08
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Apró késés van

Apró csúszás van, még nem kezdődött el a beszélgetés Soros György szerepéről és a CEU körüli helyzetről.

19:10
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Kezdődik a vita a CEU-ról és Sorosról

Megérkeztek a résztvevők, kezdődik a beszélgetés.

19:12
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Valódi vita lesz

Tallai Gábor, a vita moderátora arról beszélt, hogy most itt valódi vita lesz a felek között, és örömmel látja, hogy milyen sokan jöttek el.

19:14
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Ők vitáznak

Bemutatják a résztvevőket: Schmidt Mária, a Terror Háza vezetője, Fodor Éva, a CEU rektorhelyettese, Maruzsa Zoltán, az Emmi államtitkára, Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese és Kovács Zoltán kormányszóvivő.

19:16
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Tényleg sérül a szólásszabadság?

Tallai Gábor arról beszélt bevezetőjében, hogy a felsőoktatási törvény módosítása kapcsán az merült föl, hogy itt az egyetemes emberi szólásszabadsághoz fűződő jog sérül, amiről amerikai professzorok írtak. Az első kérdés, hogy valóban erről van-e szó.

19:18
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Enyedi: Közvetetten érinti a szólásszabadságot

Enyedi Zsolt szerint a törvénymódosítás közvetetten érinti a szólásszabadságot, mivel ellehetetleníti a CEU-t. Arról is beszélt, hogy az intézmény az elmúlt évtizedekben jogszerűen működött, és nem tudja teljesíteni a mostani új feltételeket, ami veszélyezteti a tanszabadságot.

19:22
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán: Szó sincs a tanszabadság megsértéséről

Kovács Zoltán minderre azt közölte, hogy pont a kormány érveit nem hallgatták meg ebben az ügyben. Hangulatkeltő kampányt folytat a CEU és annak vezetője. Sokan nincsenek tisztában a jogi tényekkel. A kormányt az vezette, hogy rendezze a külföldi felsőoktatási intézmények helyzetét, és a kiskapukat bezárja - mondta Kovács Zoltán. Az elmúlt napok fejleményei rámutattak arra, hogy legfeljebb technikai típusú észrevételeket tett az EB, szó sincs a tanszabadság megsértéséről. Minden egyetem Magyarországon azonos feltételekkel kell hogy működjön - tette hozzá. Pont a kormányt nem kérdezték meg arról, hogy mi a célja a törvénymódosítással.

19:26
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Könnyű teljesíteni a törvény előírásait

A CEU egy offshore egyetem, és nem értem, hogy miért sérti az akadémiai szabadságot, ha egy ilyen intézményre vonatkozó törvényt hoznak, aminek az előírásait egyébként lehet teljesíteni - mondta Kovács Zoltán. Fodor Éva minderre azt közölte, hogy a CEU melletti szolidaritási kampány azt mutatja, hogy az ügy komolyan érintette a felsőoktatási dolgozókat. A CEU mindig is jogszerűen működött. A törvényjavaslat nem az apróbb problémákról szól - mondta Fodor Éva. Úgy látja, el akarják lehetetleníteni a CEU-t, ami a világ egyik legszínvonalasabb egyeteme, és ez rombolja le a tanszabadságot.

19:30
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Soros egyetemét nem lehet a szólásszabadság etalonjává tenni

Fodor Éva azt mondta, az intézménynek függetlennek kell lennie az államtól, ezért küzdenek az egyetemek a középkor óta. A jó egyetemek függetlenek az államtól. Mindez sérült a törvénymódosítással - tette hozzá. Kovács Zoltán minderre azt mondta, hogy meglepő, hogy egy 20 éve létező intézmény a szólásszabadság etalonjának próbálja beállítani magát. Soros György egyetemét bármilyen etalonná tenni elég hamis beállítás - tette hozzá.

19:34
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

"Senki sem akarja bezárni a Közép-európai Egyetemet"

Senki sem korlátozta a CEU autonómiáját, amit a rektorhelyettes asszony is elmondott - mondta Kovács Zoltán. A kormányszóvivő közölte, hogy a Közép-európai Egyetemet nem akarja senki bezárni, míg a mellette működő CEU egy virtuális egyetem, aminek a működési kereteit érinti az új szabályozás. A technikai-jogi megoldás irányába semmilyen lépést nem tett az intézmény - mondta a politikus. Maruzsa Zoltán arról beszélt, nagyon nehéz a világban bárhol egyetemet alakítani. A törvénymódosítás esetében a CEU egy spirituális szintre emelte a vitát, ami egy ügyes húzás volt.

19:36
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Jogi választ ad a kormány az EB-nek

Maruzsa Zoltán a vitában arról is beszélt, hogy az Európai Bizottságnak jogi választ ad majd a kormány, és a végén lesz egy hiteles dokumentum, ami megállapítja, hogy sérült-e a tanszabadság kérdése. Ha az lesz a végeredmény, hogy a tanszabadság területén nem történt jogsértés, akkor visszatérhet a vita a jogi mederbe.

19:39
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Schmidt Mária: Miért ragaszkodik a privilégiumaihoz a CEU?

Schmidt Mária arról beszélt, hogy a CEU a privilégiumai megtartása érdekében nemzetközi hazugságkampányba kezdett. Az egyetem vezetése kitalálta, hogy itt a szólás- és tanszabadságot sértő rendelkezésről van szó - tette hozzá. A Terror Háza főigazgatója elmondta, hogy rengeteg sérelmes nyilatkozatot tett a CEU rektora, így például egyszer azt mondta, hogy 1945 óta nem érte ekkora támadás Magyarországon a tanszabadságot. Nekem is nagyon fontos a tanszabadság, és elég időt töltöttem olyan rendszerben, amikor nem volt tanszabadság. Több mérsékletet várnék a rektor úrtól - mondta Schmidt Mária.

19:43
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Enyedi: Mi nem tudunk nemzetközi szerződést kötni

Enyedi Zsolt a felvetésekre azt mondta, hogy politikusok döntenek majd arról, hogy az egyetem megmaradhat-e, vagy nem. A CEU rektorhelyettese arról is beszélt, hogy azért nem tesznek semmit, mert nem tudnak ők nemzetközi szerződést kötni egy kormánnyal. Ha a miniszterelnök aláírja a szerződést az USA-val, akkor működhet tovább az egyetem, ez a helyzet pedig nem jogállami dolog - mondta Enyedi. Egy létező egyetemtől kérik, hogy teljesen változzon meg - tette hozzá. Úgy látja, hogy tévedésben van a kormány az egyetemet illetően.

19:47
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Amerikában is végre kell hajtani a jogszerű döntéseket

A CEU csak az amerikai diákoknak ad amerikai diplomát. A magyar állam alakította ki ezt a nem túl egyszerű jogi keretet - mondta Enyedi. Az egy teljesen bevett modell, ahogyan a CEU működik - tette hozzá. Egy legitimen megválasztott kormánynak nincsen joga olyan törvényt alkotni, ami a jogszerűségnek megfelel? - tette föl a kérdést Schmidt Mária. Minderre Enyedi azt mondta, hogy visszamenőleges jogot nem lehet alkotni. Kovács Zoltán pedig azt mondta, hogy Amerikában is mindenkinek végre kell hajtania a kormány jogszerű döntéseit.

19:51
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán: Senki sem keresi a megoldást

Kovács Zoltán arról beszélt, hogy már Mádl Ferenc 1993-ban felhívta a figyelmet, hogy vannak megkérdőjelezett jogi lépések a CEU körül. Nem hozott a kormány most visszaható erejű törvényt, mivel a szabályok csak jövő év elején lépnek életbe - tette hozzá. Beszélt arról is, hogy a CEU Németországban a jelenlegi szabályok alapján nem működhetne. Az egyetem körüli politikai vita csak kárt okoz, és senki sem keresi a megoldást.

19:53
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Korábban is politikusok döntöttek a CEU-ról

Maruzsa Zoltán arról beszélt, hogy a CEU az indulásakor kettős út előtt állt. Lehetett volna magyar felsőoktatási intézmény. Fodor Gábor volt az 1994 decemberében, aki aláírta azt a nemzetközi szerződést, ami zöld utat adott az egyetemnek. A mai konstrukció 2005-ben alakult ki, amikor a miniszterelnök New York állam kormányzójával állapodott meg. Ha akkor jó volt a politikusok megállapodása, akkor ma miért nem jó? - tette föl a kérdést az államtitkár.

19:55
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Maruzsa: Meg kell várni a kötelezettségszegési eljárás végét

Maruzsa Zoltán szerint meg kell várni az EB által indított kötelezettségszegési eljárás végét. Úgy érzi, hogy a problémák meg fognak oldódni, és az államok diplomatái kezelik majd az együttműködési kérdéseket.

20:01
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Ezek a jogi keretek

Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy teljesen természetes, hogy az unión kívüli kormányok szándéknyilatkozatot tesznek, hogy az adott intézményt támogatják vagy nem. A törvényi előírás szerint egy szövetségi állammal is meg kell állapodnia majd a magyar kormánynak. Korábban a CEU esetében nem került törvénybe az egyetem működése. Fodor Éva szerint a magyar törvény szövege homályos.

20:04
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Kovács: Azért lenne jó, ha teljesítenék, mert ez a törvényszerű

Fodor Éva arról is beszélt, hogy az Egyesült Államokban teljesen más szabályozás vonatkozik a felsőoktatásra, mint Európában. Maruzsa közölte, hogy túl vannak az első tárgyaláson az Egyesült Államokkal, és majd kiderül, hogy lesz-e megállapodás a kormánnyal vagy a szövetségi állammal. Fodor Éva nem érti, hogy miért akarja a kormány, hogy legyen az egyetemnek campusa az USA-ban. Kovács Zoltán szerint azért lenne jó, ha az egyetem teljesítené a feltételeket, mert ez a törvény. Az állam feladata, hogy szabályozza a felsőoktatási kérdéseket.

20:08
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Nincsenek képlékeny szabályok Magyarországon

Senki se essen abba a hibába, hogy azt gondolja, itt Magyarországon képlékeny szabályok alapján működnek az egyetemek - mondta Kovács Zoltán.

Enyedi Zsolt azt mondta, nagyon pozitív elmozdulásokat hall az asztalnál. "Nincs hatalmunkban megváltoztatni az amerikai alkotmányt, de ha a kormány nyitott lenne, akkor New York állammal hamar létrejönne a megállapodás."

"Tévedésben van az egyetem, mivel nem a kormány, hanem az egyetem térfelén pattog a labda, mivel neki kell megfelelnie a feltételeknek" - mondta a kormányszóvivő. Enyedi szerint a kormány képviselői többféleképpen értelmezik a törvényt.

20:10
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Schmidt: Nem kellene a rektornak összevissza beszélnie

Schmidt Mária szerint nem kellene a rektornak összevissza beszélnie a világban. Fodor Éva minderre közölte, hogy ők megpróbáltak beszélni a kormánnyal, de a feltételek nem teljesíthetőek.

20:15
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Nem kellett volna korábban gondolkozni?

A feltételek teljesítése érdekében a kormány megtette a lépéseket - mondta Maruzsa Zoltán. Ezen túl, mivel sikerült a törvényt bevinni egy uniós eljárásba, nem érdemes belemenni az értelmezési vitákba.

"Szeretném az örömömet visszavonni, mivel ha Önök végigviszik az unióval a több hónapos vitát, akkor nem tudjuk megmondani a következő ciklusban jövő diákoknak, hogy tudunk-e nekik amerikai diplomát adni, akkor pedig az egyetem ellehetetlenül" - mondta Enyedi.

"Nem kellett volna ezt inkább korábban végiggondolni, mielőtt a rektor végigturnézta a nyugati médiát?" - kérdezte Schmidt Mária.

"Ha nem lett volna tiltakozás, akkor már rég lesöpörtek volna minket" - válaszolta Enyedi.

20:19
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Kovács: A törvényi keretek között kell megoldást találni

Enyedi Zsolt azt mondta, hogy nekik már augusztus-szeptemberben meg kell szerezniük az új diákokat, így ha nem tudják, mi lesz, akkor nem lehet kampányolni. Kovács Zoltán szerint ők nem kompromisszumról beszélnek, hanem arról, hogy a törvény keretei között kell megoldást találni, mivel senki sem lóghat ki a keretek közül.

20:23
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Ezért álltak ki a CEU mellett?

Fodor Éva szerint azzal sikerült nagy nemzetközi visszhagot kelteniük, mert a CEU egy nagyon jó egyetem. Egy olyan dologért álltak ki az emberek, ami szerintük egy jó dolog - tette hozzá a CEU rektorhelyettese.

20:27
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Schmidt Mária: Ezt fejezze be a CEU rektora

Enyedi Zsolt arról beszélt, hogy ők maguk is vitatkoznak a nyitott társadalomról, és nem tekintik homofóbnak azokat, akik nem szeretik a nyílt társadalmat. A CEU rektorhelyettese közölte, hogy ők a kritikai gondolkodást tanítják, és a minden iránti szkepticizmust. Schmidt Mária arról beszélt, hogy azért kezdeményezte a vitát, mert sértve érezte magát a miatt a hírverés miatt, ami a nemzetközi mezőnyben keletkezett. Személyes sérelemnek élte meg, hogy a tanszabadság eltiprásával vádolták a kormányt. Nem felelős viselkedés, hogy egy ilyen szöveggel járta be a CEU rektora a nyugati világot, és Schmidt Mária arra kérte a CEU jelen lévő képviselőit, hogy ezt fejezze be a rektor. 

20:30
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Soros migrációs nézetei nem egyeznek a magyar kormányéval

Azt szeretném, hogy a CEU-ra hasonló szabályok vonatkozzanak, mint a többi Magyarországon működő egyetemre - mondta Schmidt Mária. Kovács Zoltán közölte, hogy Soros Györgynek vannak olyan nézetei, amik nem egyeznek a mostani kormányéval, legfőképpen a migráció területén. A kormány ezen a területen nem is fog engedni - tette hozzá. A felsőoktatási törvény módosítása egyébként nincs kapcsolatban ezzel az ideológiai ellentéttel - mondta Kovács Zoltán.

20:31
május 04, 2017
Vágólapra másolva!

Véget ért a rendezvény

Véget ért a vita.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!