A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Itt vannak az újabb részletek a hazai koronavírus-helyzettel kapcsolatban

Események

Koronavírus - Határellenőrzés a határokon
Az országos mentőszolgálat szakápolója a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében egy Magyarországra belépő személyautó vezetőjének testhőfokát méri az osztrák-magyar határon, Hegyeshalomnál 2020. március 12-én.
Vágólapra másolva!
Percről percre közvetítjük az Operatív Törzs tájékoztatóját.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül40 bejegyzés
15:35
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

16-ra nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma

Csütörtök reggelre 16-ra nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma - számolt be róla a hivatalos tájékoztató honlap.

15:36
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Péntekig minden magyar egyetemistának ki kell költöznie a kollégiumokból

A szerdán bejelentett veszélyhelyzet miatt elmarad a tanítás a hazai felsőoktatási intézményekben. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája tudatta, hogy minden magyar diák köteles elhagyni a kollégiumát péntekig, és a félév végéig már vissza sem költözhet.

15:36
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Ekkor lehet a legfertőzőbb a koronavírus

Az új koronavírussal fertőzöttek valószínűleg a betegség korai szakaszában, az enyhébb tünetek jelentkezésekor adhatják át legnagyobb eséllyel másoknak a kórokozót, derült ki egy frissen publikált tanulmányból. A későbbi stádiumokban eszerint sokkal kisebb lehet a fertőzés esélye.

15:37
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Norvég kisvárosokat vonnak teljes karantén alá

Norvégiában is egyre nagyobb a koronavírus-járvány okozta baj. A skandináv országban napról napra nő a fertőzöttek száma. Csütörtökön a Trondheim közelében lévő Frosta városa teljes karantén alá került, de egy másik norvég településen is teljes karantént vezettek be.

16:02
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik a tájékoztató

Hamarosan kezdődik az Operatív Törzs sajtótájékoztatója a legújabb fejleményekről.

16:03
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Koronavírus miatt kiürítettek egy budapesti irodaházat

Kiüríttették Budapesten a IX. kerületi Haller Gardens irodaházat, mert a UPC Magyarország egyik dolgozójának pozitív lett a koronavírustesztje.

16:05
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Ez a helyzet a magyar határokon

16:07
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Meghalt az első koronavírusos beteg Lengyelországban

Meghalt az első koronavírussal fertőzött beteg Lengyelországban, egy 57 éves nő a Nagy-lengyelországi vajdaság székhelyén, Poznanban.

16:10
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Csehországban szükségállapotot hirdetett ki a kormány

Szükségállapotot hirdetett ki Csehországban a kormány csütörtökön az új koronavírus terjedése miatt. A rendelkezés délután kettőkor lépett életbe, hatálya harminc nap - közölte a kormány rendkívüli ülése után Andrej Babis miniszterelnök Prágában. Az intézkedést a lakosság egészsége védelmének szükségességével indokolja a kabinet. A cseh kormány rendeletében péntek reggeli hat órával kezdődően megtiltotta a sport- és kulturális rendezvényeket. Este nyolc órától reggel hatig pedig tilos a belépés a vendéglátóhelyekre, ami a gyakorlatban azok bezárását jelenti. A bevásárlóközpontokban működő vendéglátóipari egységeket péntektől be kell zárni.

16:11
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Kezdődik a tájékoztató

Kezdődik az Operatív Törzs tájékoztatója.

16:14
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Két román és két dél-koreai állampolgárt nem engedtek be

Hárommal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, így most 16 fertőzött van - mondta Lakatos Tibor. Az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője ismertetése szerint megtörtént a magyar-szlovén és magyar-osztrák szakaszon a határellenőrzés visszaállítása. Folyamatos jelenleg is az ellenőrzés 5 átkelőhelyen. A többi 40 helyen most is zajlik a felállítása a korlátozásoknak. A határokon négy magyart köteleztek házi karanténra, és két román állampolgárt nem engedtek be az országba, valamint két dél-koreait - mondta Lakatos.

16:16
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Bűncselekmény a házi karantén megsértése

Éjféltől nem érkezik semmilyen tömegközlekedési jármű Olaszországból. Aki a házi karanténra vonatkozó szabályokat megsérti, az bűncselekményt követ el - mondta Lakatos Tibor.

16:19
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Tilos külföldi kirándulásokat szervezni

A felsőoktatási intézmények a szükséges lépéseket megtették, így nem kell a hallgatóknak az érintett intézményekbe menniük. Lakatos Tibor elmondta, hogy tilos külföldi kirándulásokat szervezni. Azon nem magyar állampolgárokat kiutasítják, akik megszegik a járványügyi szabályokat - tette hozzá. Mindnyájunk közös érdeke, hogy az elmúlt napokban meghozott intézkedéseket betartsuk - mondta Lakatos Tibor.

16:21
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Az időseket érintő tájékoztatást indít a kormány

Dömötör Csaba, a Miniszterlelnöki Kabinetiroda államtitkára elmondta, hogy a kormányzat az időseket érintő kisfilmeket indított. A filmek felhívják a figyelmet arra, hogy kerülni kell azokat a helyeket, ahol sokan vannak, így a tömegközlekedést is - tette hozzá. A filmek felhívják a figyelmet arra, hogy tünetek észlelése esetén ne személyesen menjenek orvoshoz. Dömötör arra kérte a közvéleményt, hogy saját eszközeikkel ők is segítsék az idősek megvédését.

16:23
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Egy iráni beteg meggyógyult és távozhat a kórházból

Szlávik János az újabb fertőzöttekről azt mondta, hogy az egyikük egy iráni diák. Egy másik egy Izraelben járt magyar férfi - tette hozzá. A vele szoros kapcsolatban lévő két ember karanténban van. A harmadik beteg nem járt korábban külföldön, és nem is találkozott olyan személlyel, aki külföldön járt volna. Egy iráni diák pedig meggyógyult - tette hozzá.

16:28
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Így működik a hatósági házi karantén

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a WHO is deklarálta, hogy világjárvány van. A hatósági házi karantén egy újabb intézkedés a járványügyi lépések során. Ők nem beteg emberek, nem minősülnek kontaktnak sem - tette hozzá. A hazatérők esetében (itt arról a négy országról van szó, ahol a legsúlyosabb a helyzet) indokolt a járványügyi megfigyelés. Úgy kell 14 napig a lakásukban tartózkodni, hogy azt nem hagyhatják el. Mindez nem önként választható - mondta Müller Cecília. Az adott lakást meg is jelölik, hogy senki se lépjen be. Meg kell szervezni az ő ellátásukat, a családjuk és az önkormányzat segíthet - mondta Müller Cecília.

16:31
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Létfontosságú a kézmosás

Müller Cecília szólt arról is, ebben a fertőző betegség során nagyon fontos a higiéniás szabályok betartása. Nagyon fontos, hogy mossunk kezet ebben a helyzetben - mondta az országos tisztifőorvos.

16:34
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

A házi karanténban is be kell tartani a higiéniai szabályokat

A házi karanténban is nagyon fontos a higiéniai szabályok betartása – mondta Müller Cecília. A szemetet ki lehet juttatni a házi karanténból, mivel ott pár óra alatt elpusztul a vírus.

16:36
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

A rendőrség ellenőrzi a házi karantén szabályainak betartását

Ha valaki nem tartja be a házi karantén szabályait, az eljárást von maga után. A rendőrség ellenőrzi az érintetteket - mondta Müller Cecília.

16:37
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Ellenőrzik a szórakozóhelyeket is

A rendőrség a szórakozóhelyeket is ellenőrizni fogja - mondta Lakatos Tibor.

16:42
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Ezért nem zárják be az iskolákat

A kormányzati portálra csak visszaellenőrzött adatot tesznek ki - mondta Lakatos Tibor. Maguk az érintettek hamarabb értesülnek a fertőzöttségről, és így értelemszerű, hogy az hamarabb kiderülhet. Az iskolák esetleges bezárásáról azt mondta, hogy nem állna arányban ez az intézkedés azzal, amit a megelőzésben el lehetne érni. A szakemberek javaslatát az Operatív Törzs figyelembe vette az iskolák esetében. Ha azt látjuk, hogy ezt a lépést meg kell tenni, akkor meg fogjuk tenni - tette hozzá.

16:47
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Ausztriában síelő barátaitól kaphatta el a fertőzést egy nő

Müller Cecília köszönetet mondott a UPC-nek, hogy lezárta és fertőtleníti az épületet. Egy másik megbetegedés esetén most is folyik a kontaktkutatás - tette hozzá. Az ő esetében kollégái voltak síelni Ausztriában, így kaphatta el a fertőzést, de ezek nem 100 százalékos információk - mondta Müller Cecília.

16:51
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Ezért végeznek el több tesztet Magyarországon

Franciaország egyelőre nem olyan gócpont, ami indokolná az utazási korlátozást - mondta Lakatos Tibor. Müller Cecília arról beszélt, hogy azért végeznek el több tesztet, mert egyrészt bővült a külföldi országokból érkező vizsgálandók köre, másrészt a nemzetközi tendenciákat is figyelembe veszik. Ezért megugrott a laborvizsgálatok száma - mondta az országos tisztifőorvos. Európában nem vizsgálták mindenhol a kontakteseteket, míg itthon mindig is vizsgálták.

16:54
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

A járványügyi szakemberek mondják ki a végső szót

Annak kellene történnie az iskolák esetében, amit a járványügyi szakemberek mondanak. Ez egy komplex értékelési folyamat. Fontos azt is megemlíteni, hogy el kell kerülni azt is, hogy a gyerekek a nagyszülőkhöz kerüljenek - mondta Müller Cecília.

16:58
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Adott esetben a parlamenti képviselőknek is karanténba kell menniük

Minden esetben, így a parlamenti képviselőkre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint másra - mondta kérdésre Müller Cecília. A mentőszolgálat egy nap több gyanús esetet is beszállít, így ez nem tekinthető rendkívüli dolognak.

17:00
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Így zajlik az ellenőrzés a repülőtéren

A repülőtéren az utaslista alapján nézik meg, hogy kinél szükséges az ellenőrzés - mondta Lakatos Tibor. Ennek alapján az ország területére való belépést is megtagadhatják - tette hozzá.

17:07
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Dömötör Csaba: Az emberélet védelme a legfontosabb

Lakatos Tibor kérdésre azt mondta, hogy nem tudnak arról, hogy a Toldy Gimnáziumból egy osztályt hazaküldtek volna. Dömötör Csaba kérdésre azt mondta, hogy a hivatalos honlapra csak megerősített adatok kerülhetnek ki. Az elsődleges az emberélet védelme, utána számba kell venni a gazdasági hatásokat. Az utóbbival kapcsolatban már most dolgozik az érintett szaktárca - tette hozzá.

17:11
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Rendelkezésre állnak a megfelelő gyógyszerek

Dömötör Csaba kérdésre azt mondta, hogyha emberélettel kapcsolatban álló forrásról van szó, akkor azt megkapják az önkormányzatok. Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a betegeket kezelni kell, ez az egészségügyi szolgálatok feladata. Mivel új vírusról van szó, ezért antivirális szereket használnak, amit ajánlj a szakma, azt használják a Szent László Kórházban.

17:13
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Folyamatosan szerzik az ismereteket a szakemberek a vírusról

Számos kutatás zajlik most a járványban, és folyamatos az ismeretek átadása azoktól az országoktól, ahol jóval több megbetegedés van. A légkondicionáló berendezéseket rendben kell tartani - mondta egy másik kérdésre Müller Cecília.

17:15
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Még mindig zajlik az egyeztetés az egyházakkal

Még zajlik az egyeztetés az egyházakkal, mindig követték a hatóságok iránymutatásait - mondta Müller Cecília. Gyógyult akkor lesz valaki, ha a laboratóriumi eredménye is negatív.

17:18
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Megvan a megfelelő mennyiségű laboratóriumi kapacitás

Müller Cecília kérdésre elmondta, hogy nagy mértékű laboratóriumi kapacitás áll a rendelkezésükre. Potenciális laborokat is tesztelnek, akik adott esetben bevonódhatnak - tette hozzá.

17:21
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Külön egység foglalkozik a mentőknél a koronavírus-gyanúkkal

Müller Cecília egy másik kérdésre azt mondta, eddig nem volt semmilyen fennakadás a koronavírus-gyanús betegek esetében, egy külön egységet állítottak fel erre.

17:24
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Koronavírusos betegek nem lehetnek házi karanténban

Ha megtelik a László-kórház, akkor ők már csak betegellátást végeznek majd, és a karanténok máshol lesznek - mondta Müller Cecília. Mindig a WHO-protokoll alapján végezzük a laboratóriumi kísérleteket. A koronavírusos betegek közül a legrosszabb állapotban lévő beteg egy picit jobban lett - mondta Müller Cecília. Koronavírusos betegek nem lehetnek házi karanténban. 

17:27
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

A szúrópróbaszerű ellenőrzés nem megoldás

Minden egyes belépést ellenőrizni kell, a szúrópróba nem megoldás. Az érintett négy országból érkezők közül csak magyar állampolgárok léphetnek be, de ott is mérlegelés van - tette hozzá.

17:30
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

„Mindenki a saját helyén tegyen meg mindent, hogy magát és a környezetét védje”

Lakatos Tibor szerint 99 fővel lehet rendezvényt tartani, de lehet, eljön az a helyzet, hogy ennél drasztikusabb intézkedést kell bevezetni. Müller Cecília elmondta, hogy a mozik esetében jön be az egyéni felelősség kérdése. Ha valaki betegen egészségesek közé megy, az felelőtlen magatartás bármilyen betegség esetén. Mindenki a saját helyén tegyen meg mindent, hogy magát és a környezetét védje - mondta az országos tisztifőorvos. Minden intézkedést ki lehet játszani, ezért ebben a helyzetben a felelős magatartás a legjobb.

17:33
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

A repülőtereket is lezárják, ha szükséges

Az, hogy más országok milyen intézkedéseket vezetnek be, az nem biztos, hogy indokolt egy másik országban - mondta Lakatos Tibor. Ha a repülőterek lezárása indokolt lesz, akkor azt meglépi a kabinet - tette hozzá.

17:36
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

A szomszédos országokban sem tudják, meddig tart a tanügyi szünet

Ahol bevezették a tanügyi korlátozásokat, azok sem tudják megmondani, hogy meddig tart majd - mondta Dömötör Csaba. Ebben az esetben a kormány az Operatív Törzs iránymutatása alapján dönt majd - tette hozzá. A hirdetések esetében korábban már több millió embert értek el.

17:40
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Ezért fontos a 24 óránkénti adatgyűjtés

A Szent János Kórházban korábban ápolt nő orvosai esetében még nem lehet beszámolni arról, hogy pontosan mi a helyzet. Müller Cecília elmondta, hogy minden egyes konkrét eset részleteiről azonnal nem tudnak beszámolni, mert az adatok feldolgozása folyamatos, ezért van 24 óránként az adatfrissítés.

17:43
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Cserélni kell a védőmaszkokat

A védőmaszkokat is cserélni kell, az egészségügyi ellátásban van elég tartalék - mondta Lakatos Tibor. Hamarosan elindulhat a Hamburgban álló szállítmány Magyarország felé - tette hozzá.

17:43
március 12, 2020
Vágólapra másolva!

Véget ért a tájékoztató

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!