A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A koronavírus okozta veszélyhelyzet meghosszabbításáról vitáznak a képviselők

Események

Budapest, 2020. március 30. Az Országgyűlés plenáris ülése 2020. március 30-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés hétfőn meghosszabbíthatja azoknak a rendkívüli intézkedéseknek a hatályát, amelyeket a kormány vezetett be a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében és lehetővé teheti, hogy a kabinet további, a törvényektől eltérő rendeleteket alkosson a veszélyhelyzet ideje alatt. Az Origo percről percre követi a szavazást és a szavazás előtti vitát. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
15:11
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Ma dönt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról a parlament

Az Országgyűlés hétfőn meghosszabbíthatja azoknak a rendkívüli intézkedéseknek a hatályát, amelyeket a kormány vezetett be a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében, és lehetővé teheti, hogy a kabinet további, a törvényektől eltérő rendeleteket alkosson a veszélyhelyzet ideje alatt. A kormánypártok a koronavírus veszélye miatt már a mostani hét elején meghosszabbították volna, az ellenzék viszont megakadályozta, ezúttal akadályozni próbálta a megfelelő védekezést.

15:11
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Az ellenzék húzta az időt, miközben terjedt a koronavírus

A múlt héten, hétfőn a kormánypártok a Házszabálytól eltérve, sürgős eljárásban szerették volna meghosszabbítani a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetet, csakhogy az ellenzéki pártok ellenálltak. A Házszabály az ilyen esetekben négyötödös parlamenti többséget ír elő, ennyi képviselője nincs a Fidesznek és a KDNP-nek, kétharmados többségük van.

15:12
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Mindenki maradjon otthon!

A védekezés egyik legfontosabb eleme egyébként, hogy aki csak teheti, maradjon otthon. Több fórumon is arra kéri a magyar kormány, az Operatív Törzs és több ismert ember is az embereket, elsősorban az időseket, hogy mindenképpen maradjanak otthon, hogy így segítsenek a koronavírus-járvány megfékezésében.

15:15
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Kezdődik a vita

Kezdődik a vita a koronavírus-törvényről. Nagy Csaba (Fidesz) azt mondta,  a törvényalkotási bizottság 24 igen és 7 nem mellett támogatta a javaslatot. 

15:19
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

A cél a veszélyhelyzet meghosszabbítása

Nagy Csaba szerint a törvényjavaslat célja, hogy veszélyhelyzetet meghosszabbítsák, és az Országgyűlés felhatalmazása csak a járvány elleni védekezésre vonatkozik. Szólt arról is, hogy változik a btk. a valótlan tényállításokat a védekezéssel kapcsolatban. 

15:20
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Ezért kell támogatni a javaslatot

Nagy Csaba szerint a védekezés elleni nemzeti egység érdekében támogatni kell a javaslatot. 

15:26
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Balla György: Ilyen arcátlanságot nem hallottam még

Balla György (Fidesz) a vitában azt mondta, hogy soha nem adja fel, de nem reménykedik abban, hogy az ellenzéki képviselők támogassák a javaslatot.  Felfordult a gyomrom a napirend előtti felszólalások azon részénél, amikor Gyurcsány Ferenc pártjának egyik legfontosabb személyisége, Vadai Ágnes hihetetlen arroganciával követelte az egészségügyi dolgozók bérének megduplázását, miközben korábban elvettek egyhavi juttatást tőlük.  Ilyen arcátlanságot senki nem engedhet meg magának. 

15:31
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

"Ne az SZDSZ naftalinszagú embereire hallgassanak"

Balla György arról is beszélt, hogy a veszélyhelyzetet a kormány hirdeti ki, és szünteti meg, de a parlament jóváhagyása nélkül csak 15 napig élnek a kormányzati rendeletek. Az ex-lex állapot elkerülése miatt szükséges a törvény elfogadása - tette hozzá. Kijelentette azt is, hogy már a törvény eleje arról szól, hogy a koronavírus-helyzet megoldásáról van szó. Ha valaki a második szakaszig eljut, akkor azt olvashatja, hogy a kormány jogkörét szükséges mértékben az elérni kívánt céllal arányosan a járvány megelőzése céljából intézkedhet - tette hozzá. Az utóbbit egyébként az ellenzék javasolta - mondta Balla. A politikus hazugságnak nevezte azokat a feltételezéseket, miszerint teljhatalomra készülne a kabinet. Balla György elmondta az ellenzéknek, "ne az SZDSZ naftalinszagú embereire hallgassanak". Szólt arról is, hogy a külföldről finanszírozott NGO-k nem mondanak igazat. 

15:34
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Balla György: A kormány nem elvon, hanem ad hatáskört az Országgyűlésnek

Balla György a határidővel kapcsolatos kritikákra azt mondta, az Országgyűlés a veszélyhelyzet megszűnését megelőzősen a felhatalamazást visszavonhatja. A kormány nem elvon, hanem ad hatáskört az Országgyűlésnek - mondta a politikus. Az utóbbi hatásköri jogkört csak akkor tudja gyakorolni az Országgyűlés, ha tud ülésezni, és akarja azt. Bármikor dönthet a parlament a veszélyhelyzet végéről. 

15:40
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

"Önök tényleg ezt gondolják az ellenzéki sajtóról?"

A fideszes politikus azt is kérdezte az ellenzéki képviselőktől, hogy Önök tényleg azt gondolják az ellenzéki sajtóról, hogy rémhíreket terjeszt és pánikot kelt? Bűntettről van szó, Magyarország jogállam, és minden bírságot a bíróság tud kiszabni. Tisztelettel kérném Önöket, hogy ha megértették amit mondtam, akkor támogassák a javaslatot!

15:47
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Ugyanazt ismétli az ellenzék

Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, hogy ő sohasem kiáltott diktatúrát, de szerinte továbbra is szükség van az időkorlátra. 

15:51
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

A kormány számára meg kell teremteni az ideális helyzetet a veszélyhelyzet kezelésében

Bencsik János (független) képviselő arról beszélt, hogy az ellenzék ne szavazzon. Hargitai János (KDNP) arról beszélt, hogy a kormány számára meg kell teremteni az ideális helyzetet a veszélyhelyzet kezelésében.  

15:55
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Az ellenzék folyamatosan tudja ellenőrizni a kormányt

Hargitai János arról is beszélt, hogy az ellenzék folyamatosan tudja ellenőrizni a kormányt az Országgyűlésben. Ebben a veszélyhelyzetben többre van szükség, mint amit a katasztrófavédelmi törvény teremt. Éppen ezért van szükség a koronavírus-törvényre. Egységet kell mutatni - mondta Hargitai. A társadalomban egyébként nagyobb egység van, mint ami a parlamentben - tette hozzá. 

15:57
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

KDNP: Az ellenzéknek fontosabbak a politikai érdekeik

Hargitai János szerint az ellenzéknek fontosabbak a politikia érdekeik. 

16:06
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Nacsa: Egy nemzetközi hecckampányt indított az ország ellen az ellenzék

Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselője arról beszélt, hogy az ellenzék egy nemzetközi hecckampányt indított az ország ellen. Önök kizárólag álhíreket terjesztenek. Nacsa arra is emlékeztetett, hogy az ellenzék folyamatosan gyűlölködik, de egyszer sem kérték a szavazóiktól, hogy tartsák be a meghozott kormányzati intézkedéseket. 

16:08
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

A járványhelyzet kezelése érdekében szükséges meghozni ezt a törvényt

Nacsa Lőrinc arról is beszélt, hogy a járvány dönti el, hogy mikor ér véget a veszélyhelyzet. Azért is kell törvényt módosítani, hogy a mostani járványhelyzetet kezelni lehessen - tette hozzá. A magyar emberek egységet várnak el, és a kormánytól a negatív hatások kivédését várják. Az ellenzéki képviselők nem olvasták el a törvényt, mivel jól láthatóan nem értik, hogy az Országgyűlés bármikor visszaveheti a jogosítványokat a kabinettől.  

16:11
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Magyarország időben lépett, minden fontos intézkedést elsőként hozott meg az ország

Nacsa Lőrinc elmondta, hogy a határozott és gyors cselekvés révén lehet lelassítani  a járványt. Magyarország időben lépett, minden fontos intézkedést elsőként hoztunk meg, és ennek a tempónak a fenntartására van szükség - tette hozzá. 

16:21
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Balla György: Elfogadtunk ellenzéki módosító javaslatot

Balla György (Fidesz) arról beszélt, hogy Arató Gergely legalább megemlíthette volna, hogy az egyik DK-s aktivista koronavírussal fertőzte volna meg a fideszeseket. Ezt gondolják Önök a demokráciáról - tette hozzá. Meg fogjuk szavazni azt az ellenzéki módosító javaslatot, ami a szükségességről és arányosságról szól - mondta Balla György. 

16:23
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

A kormány most is beszámol a parlamentnek a védekezésről

A kormány köteles rendszeresen beszámolni a parlamentnek a törvény értelmében, vagy pedig mind a hét frakcióvezetőnek - emlékeztetett Balla György. Szólt arról is, hogy a miniszterelnök az elmúlt két hétben is beszámolt a koronavírus-helyzetről, míg a külügyminiszter hétfőn tette ezt meg. Balla szerint az ellenzék gyűlöletkampányának lett az eredménye, hogy egy kis csoportnál bizalmatlanság alakult ki. 

16:25
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Balla György: Mindenki segít a védekezésben, kivéve a magyar parlamenti ellenzéket

Balla György köszönetet mondott az embereknek, hogy betartják a kormány utasításait, mindenkinek kényelmetlen, de bíznak benne, hogy ezzel a járvány megfékezhető lesz. Mindenki segít a védekezésben, kivéve a magyar parlamenti ellenzéket - mondta a képviselő. 

16:30
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Vége a vitának, megszólal az előterjesztő

Véget ért a vita, az előterjesztő következik. 

16:33
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Bizalmatlansági vitát akar az ellenzék kirobbantani

Völner Pál, az igazságügyi minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy csak akkor nem lenne hatálya a törvénynek, ha örökké tartana a járványhelyzet. Azt állítani, hogy mindenféle kontroll nélkül folytatná a tevékenységét a kormány, az sem igaz a törvény szövege alapján- tette hozzá. Egy bizalmatlansági vitát akar az ellenzék kirobbantani - mondta Völner Pál. 

16:36
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Völner: A járványügyi helyzetet nem mi okoztuk, de nekünk kell megoldani

Völner Pál szerint, ha a kormány folyamatosan meghosszabbítaná a rendeleteket, akkor az ellenzék azt támadná. A járványügyi helyzetet nem mi okoztuk, de nekünk kell megoldani - mondta az államtitkár. Szégyenletes, hogy még mindig vannak olyan erők az országban, akik Brüsszelben áskálódnak. 

16:37
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

14:45 percig szünetet rendeltek el

14:45 percig szünetet rendeltek el. Akkortól szavaznak. 

16:49
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Már majdnem az összes képviselő megérkezett

Még mindig tart a szünet, de már szinte az összes képviselő az ülésteremben van.

16:51
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Véget ért a rövid szünet

Kezdődik a határozathozatal. 

16:56
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Zöld út az állami telekcserének

A képviselők megszavazták azt a javaslatot, amely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) józsefvárosi bővítését teszi lehetővé egy állami telekcserének köszönhetően.

17:04
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Elfogadták a rendkívüli jogrend meghosszabbítását

Az Országgyűlés elfogadta a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatát. 

17:08
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

153 képviselő szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását

A koronavírus-törvényre 153 képviselő szavazott igennel. 

17:09
március 30, 2020
Vágólapra másolva!

Véget értek a szavazások, jönnek az azonnali kérdések

Véget értek a szavazások, kezdődnek az azonnali kérdések. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!