Már 40-en haltak meg a Pesti úti idősotthonban - élőben az Operatív Törzs tájékoztatójáról

Események

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona - Pesti út, kiürítés, mentőautó, maszk, védőruházat
Vágólapra másolva!
Szerdán is tart tájékoztatót az Operatív Törzs.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
12:43
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

3111-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma és meghalt 10 krónikus beteg

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3111 főre nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma - írja a kormány hivatalos tájékoztató oldala.

12:52
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Már 40-en haltak meg a Pesti úti idősotthonban

A Pesti úti idősotthonban 40-re nőtt a vírus miatt meghalt emberek száma, 296 lakó és 26 dolgozó fertőzött.

12:58
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Hogyan véd a védőoltás, és kik kaphatják meg először, amikor elkészül?

Járványok korábban is előfordultak az emberiség történetében: a pestisről, lepráról, koleráról, fekete himlőről mindenki hallott már. A fertőző betegségek terjedése egyre gyorsabbá és szélesebb körűvé vált, ahogy az emberek egyre többet utaztak, kereskedtek és háborúztak egymással. A fertőző betegségek okának ismerete nélkül ebben az időszakban nehéz volt hatékony megelőző intézkedéseket életbe léptetni, így a járványok évekig, évtizedekig tomboltak, vagy akár több hullámban újra és újra visszatértek. A maihoz hasonló karanténintézkedéseket már a 14. században is leírtak, de ilyen mértékű óvintézkedéseket csak ritkán, nagyobb járványok esetén léptettek életbe. A vakcinológia tudományának megszületésével, a védőoltások bevezetésével számos fertőző megbetegedést szelídítettünk meg, fékeztünk meg járványokat, és ez által mentettük meg több százmillió ember életét. A koronavírus ellen is gőzerővel folyik a vakcina kutatása. Ha elkészül a védőoltás, ki kaphatja meg? Az hogyan hat a szervezetre? Mi a különbség a természetes nyájimmunitás és a vakcinával kialakított nyájimmunitás között? A védőoltásokról, és azok hatásairól kérdeztük Ócsai Lajos járványügyi szakértőt, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának korábbi vezetőjét.

13:15
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Kezdődik a tájékoztató.

13:16
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Budapesti a legtöbb új fertőzött

Kiss Róbert arról beszélt, hogy a mai kormányülésen is téma a járványügyi intézkedések. A tegnapi összes fertőzöttség 72 százaléka a fővárosban és az agglomerációban történt, és a 10 meghalt közül 9 fő budapesti.

13:17
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

460 esetben történt intézkedés a kijárási korlátozás miatt az elmúlt 24 órában

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy 25 esetben szegték meg tegnap a hatósági házi karanténokat. 1522 esetben szegték meg március óta a házi karanténokat - mondta. 460 esetben történt intézkedés a kijárási korlátozás miatt az elmúlt 24 órában - tette hozzá.

13:19
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Vidéken ezekben a megyében volt a legtöbb szabályszegés

Az elmúlt 24 órában 49 esetben volt szabályszegés vidéken a korlátozó intézkedések miatt - mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes szerint a szabályszegők nem használnak védőeszközt a tömegközlekedési eszközökön. Békésben, Somogyban és Zalában volt a legtöbb intézkedés.

13:20
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Újabb védőeszközök érkeztek Pekingből

Kiss Róbert elmondta, hogy újabb védőeszközök érkeztek Pekingből. Ezeket már raktározták is. A határokon belépő oldalon a teherforgalomban több helyen is többórás várakozás van.

13:21
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Már két napja az aktív fertőzöttek száma csökkenőben van

Müller Cecília arról beszélt, hogy már két napja az aktív fertőzöttek száma csökkenőben van. A járvány kezdete óta mindössze 3111 főnél azonosították a koronavírust Magyarországon - hangsúlyozta a tisztifőorvos. A gyógyultak száma is örvendetesen növekszik, így már több mint 750-en vannak.

13:23
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

50-en vannak most lélegeztetőgépen a betegség miatt

Müller Cecília elmondta, hogy 954-en vannak kórházban, ami az aktív fertőzöttek nagyjából fele. 50-en vannak lélegeztetőgépen. Már több mint 88 ezer laboratóriumi vizsgálat történt - mondta az országos tisztifőorvos.

13:25
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Járóbeteg-ellátást is csak telefonon lehet egyeztetni

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a járóbeteg-szakellátást úgy lehet igénybe venni, hogy kizárólag telefonon egyeztetnek a felek. Egyeztetett időpont nélkül senki ne menjen el - tette hozzá.

13:28
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Ez történik a telefonos konzultáció során a betegekkel

Müller Cecília arról is beszélt, hogy legfeljebb négy beteget tudnak fogadni egy órán belül a járóbeteg-szakellátás keretében is. A bejelentkezéskor kikérdezés történik, hogy milyen ellátás kell, és a szakorvos a kikérdezés során dönt a beteg irányítási sorsáról. Amikor a telefonos konzultáció megnyugtató, akkor nincs további teendő. Ezzel szemben történhet gyógyszerrendelés e-recept formájában - mondta Müller Cecília. A tanács és a gyógyszerszedés után idővel újabb konzultáció kell majd. A harmadik verzió, amikor nem elkerülhető a beteg vizsgálata.

13:31
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Minden beteg esetében felmérik, hogy koronavírus-fertőzött-e

Amikor meg kell valakinek jelennie személyesen a járóbeteg-ellátáson, akkor felmérik az adott személyt, hogy mekkora a valószínűsége a koronavírusos-fertőzésnek - mondta Müller Cecília.

13:33
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Így kérnek vizsgálatot koronavírusra

Az az egészségügyi szolgáltató kér laboratóriumi vizsgálatot koronavírus-fertőzésre, amelyik később elvégzi a beavatkozást - mondta Müller Cecília.

13:36
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Ezek a legfontosabb tudnivalók

Azok a beavatkozások, amik nem magas kockázatúak, és helyszíni beavatkozást igényel, ahhoz nem szükséges laboratóriumi vizsgálat - mondta Müller Cecília. A magas kockázatú beavatkozásoknál van koronavírus-vizsgálat.

13:37
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Nem csak a kerékpárosokat ellenőrzik

Kiss Róbert az Origo kérdésére azt mondta, hogy az üzletek korlátozott nyitvatartását továbbra is ellenőrzik, hasonlóan a kijárási korlátozásra. Minden állampolgárt ellenőriznek, a kerékpárosok csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat - tette hozzá.

13:40
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Így lehet használni a játszótereket vidéken

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a vidéki játszóterek a megfelelő tisztasági lépésekkel nyugodtan használhatóak.

13:42
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Legalább óránként takarítani kell a liftet a társasházakban

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy liftet fertőzött beteg ne használja. Egyébként folyamatosan ügyelni kell a fertőtlenítésre is - tette hozzá. Legalább óránként takarítani kell a liftet a társasházakban.

13:44
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

A maszkokat nem szabad kölcsönadni egymásnak

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a maszkokat nem szabad kölcsönadni egymásnak. Ne is vegyük fel más maszkját. 100 százalékos pamutanyagból érdemes maszkot készíteni. 

13:49
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Már két beteg meghalt a Kamaraerdei Idősotthonban

Müller Cecília az Origo kérdésére azt mondta, hogy folyamatos az idősotthonok ellenőrzése. A nagy létszámú otthonokban elvégezték az ellenőrzést. Jelenleg 31 idősotthon érintett koronavírus-fertőzéssel - mondta az országos tisztifőorvos. A Kamaraerdei Úton 40 pozitív gondozott van, két fő halt meg, és 9 gondozó. A Pesti úton 296 fő fertőzöttet regisztráltak, 154-en még kórházban vannak. 26 ápolót érintett a pozitivitás. 40-en haltak meg, és 41-en már meggyógyultak. 

13:50
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Biztosított a védőeszközök mennyisége

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy az egyéni védőeszközök mennyisége biztosított a kórházakban. Az alapellátók újabb szállítmányt kaptak.

13:53
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Magas kockázatú beavatkozást csak negatív koronavírus-eredmény után végeznek

Müller Cecília kérdésre elmondta, hogy milyen esetekben van koronavírusteszt az orvoshoz érkező beteg esetében. Ha magas kockázatú beavatkozás kell, akkor azt megelőzően szükséges a laboratóriumi vizsgálat mindenkinek. Csak negatív vizsgálat után végeznek beavatkozást - tette hozzá.

13:55
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Szabálysértés, ha budapesti lakos vidékre megy kávézni

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy folyamatosan ellenőrzik a kijárási korlátozást Budapesten és Pest megyében. Az a személy, aki megszegi az érvényben lévő szabályokat, az szabélysértést követ el - tette hozzá.

13:56
május 06, 2020
Vágólapra másolva!

Vége a tájékoztatónak, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!