A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

F. Tímea főnöke bizonyíthatatlannak tartja, hogy a nővér megölt valakit<br/>

Vágólapra másolva!
Dr. Vadnai Mariann, a Nyírő Gyula Kórház I. sz. Belgyógyászatának főorvosa, F. Tímea főnöke állítja: a nővér az orvos által előírt gyógyszereket adta a betegeknek, csak valószínűleg nem a megfelelő módszerekkel. "Igazán csak a beadás technikája változtathatta meg a szerek hatását, de ez utólag kimutathatatlan" - mondja Vadnai. A főorvosnő az [origo]-nak tagadta, hogy a rendőrök bekamerázták volna az osztályt, mielőtt elfogták F. Tímeát.
Vágólapra másolva!

[origo]: Mikor és hogyan terelődött a gyanú F. Tímeára?

Vadnai: Pont három héttel ezelőtt, február 5-én egy ségedápoló fiú bejött az irodámba. Leült, és azt mondta, 3-4 hete együtt dolgozik az éjszakai műszakban F. Tímeával. Többször is előfordult, hogy F. Tímea a lázlapon előírt, orvos által rendelt gyógyszereket nem a megfelelő technikával juttatta a haldokló betegekbe. Amikor a segédápoló megkérdezte, hogy mit csinál, Tímea tettét azzal indokolta, hogy a betegek szenvedéseit csökkenti, hogy mielőbb bekövetkezzen az elkerülhetetlen halál. A segédápoló beszámolóját rajtam kívül a főnővér is végighallgatta.

[origo]: Mit jelent az, hogy nem a megfelelő technikával adta be a gyógyszereket?

Vadnai: Az utasítás szerint izomba kellett volna adnia a gyógyszert vagy infúzióként bejuttatnia. Ő ezzel szemben közvetlenül vénába juttatott Seduxent és káliumot, ami ilyen beteg embereknél akár halálos is lehet.

[origo]: Nem használt többet és más gyógyszereket?

Vadnai: Az orvos által rendelt szereket adta be, csak vénásan, amit nem lett volna szabad megtennie. Seduxenből biztosan nem adhatott többet, Káliumból talán igen, ezt nehezebb ellenőrizni, de az igazi probléma, hogy vénásan adta be a gyógyszereket. Így nem igazak a vádak, hogy mindenféléhez hozzáférhetett szabadon itt a kórházban. Megvizsgáltuk mi is a saját felelősségünket, és nem találtunk szabálytalanságot. Az ÁNTSZ vizsgálata várhatóan kedden zárul le, és tudomásunk szerint olyan nagy hibát nem találtak, ami az osztály további működését akadályozná. Ma délelőtt Demszky Gábor főpolgármester és helyettese, Szolnoki Andrea is biztosította a kórházi dolgozókat a bizalmukról.

[origo]:
Mit tett a segédápoló beszámolója után?

Vadnai: Azonnal szóltunk az igazgató úrnak, aki azonnal hívta a rendőrséget. A rendőrök még aznap délután kijöttek bizonyítékokat gyűjteni.

[origo]: Önök nem is próbáltak utánajárni az ügynek, mielőtt szóltak a rendőröknek? Meg se kérdezték F. Tímeát?

Vadnai: Nem. Ha a vád igaz, akkor bűnesetről van szó, és az a rendőrségre tartozik.

[origo]: A Népszabadság szerint a rendőrök egy héten keresztül nyomoztak, bekamerázták és bemikrofonozták az osztályt. Ez valóban így történt?

Vadnai: Ebből egy szó sem igaz. Nem használtak se mikrofont, se kamerát. Két napig, kedden és szerdán nyomoztak, és bizonyítékokat kerestek. Összesen kettőt találtak, a segédápoló és F. Tímea vallomását.

[origo]: Ezek szerint kettejükön kívül a nyomozás előtt senki sem tudhatott az esetről? A hírek szerint volt egy tanú, aki öt esetben látta, amint F. Tímea megöli betegeit. A szemtanú és aki jelentette az esetet, ugyanaz az ember?

Vadnai: Nem volt más tanú, a nyomozás előtt senki se sejtett semmit, nem hívta senki Fekete angyalnak Tímeát, általában elégedett volt mindenki a munkájával. Az esetet jelentő segédápoló volt az, aki öt esetet látott, illetve azt látta, hogy vénába juttat gyógyszert Tímea, holott nem ezt kellett volna tennie.

[origo]:
Azt mondta a beszélgetés elején, hogy Tímea az "elkerülhetetlen halált" gyorsította meg. Ezek szerint biztos, hogy minden áldozat gyógyíthatatlan volt?

Vadnai:
A vizsgálat lezárulásáig azt se tudhatjuk biztosan, hogy voltak esetek. Részleteket pedig arról az öt esetről tudunk, amit a segédápoló látott, a többi eset teljesen bizonytalan. A segédápoló által leírt mind az öt esetben gyógyíthatatlan, utolsó stádiumban lévő betegekről van szó. Talán csak néhány órával hozta előre halálukat.

[origo]:
Megjelentek olyan hírek is, amelyek szerint F. Tímea rendszeresen hazudozott. Például azt állította hogy férjezett, holott hajadon volt. Valóban voltak ilyen esetek?

Vadnai:
Mesélt történeteket a családjáról, amelyekben nem lehetünk biztosak, hogy igazak voltak. De nem jutott eszébe senkinek, hogy utánézzen történeteinek, utólag most derült ki róluk, hogy hazugságok lehettek.

[origo]:
Öt olyan eset van, amikor nem csak Tímea vallomása a bizonyíték. Lehetséges, hogy boncolások, exhumálások után könnyebb lesz bizonyítékokat szerezni?

Vadnai:
Kizárt, hogy a boncolások bármilyen eredményre vezethetnének. Olyan gyógyszereket adot be a betegeknek, amiket egyébként is rendelt az orvos, az pedig, különösen exhumálás után, eldönthetetlen, hogy ezek vénásan vagy másképp jutottak a betegek szervezetébe. Itt igazán csak a beadás technikája változtathatta meg a szerek hatását, de ez utólag kimutathatatlan.

[origo]:
A kórház igazgatója azt mondta, hogy bárhol előfordulhattak volna ilyen esetek. Arra gondolt, néha azért mindenütt előfordul, hogy utolsó stádiumban lévő betegeknek egy kicsit több fájdalomcsillapítót adnak azért, hogy megkönnyítsék a halálukat?

Vadnai:
Nem. Ez bűncselekmény, ilyen sehol sem történhet meg. Az orvosi mentalitással ez nem hozható össze. Erre a kérdésre, hogy máshol megtörténhet-e ilyesmi, az igen és a nem is rossz válasz. A nem azért rossz, mert tulajdonképpen lehetetlen kiszűrni a munkatársak közül azokat, akik képesek elkövetni ilyeneket.

[origo]:
Megrendült a betegek bizalma a kórházban?

Vadnai:
Senki sem ment haza azért, mert félt volna tovább maradni. 10-én jelent meg az első hír az ügyről, de 12-én 16 új beteg jelentkezett az osztályra. Ez a 74 ágyhoz képest soknak számít. A betegek nem értették, hogy miért zárják be az osztályt, de fegyelmezettek maradtak. Mindenkiben volt egy szomorú érzés, de pánik nélkül sikerült az átszervezés. Nem a betegek bizalmatlansága miatt nehezebb a munka, hanem azért, mert sok helyen minket hibáztatnak olyanért, amit nem követtünk el. Sok időnek kell eltelnie, amíg csak a betegekre tudunk figyelni, anélkül hogy ne lenne tele a fejünk ezzel az egésszel. Most is nyilatkozom, ahelyett hogy gyógyítanék.

Magyari Péter

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!