Távirányítású pokolgép végzett a játékgépeket üzemeltető vállalkozóval<br/>

Vágólapra másolva!
Ötmillió forint jutalmat ajánlott fel az országos rendőrfőkapitány annak, aki a hétfő esti Dembinszky utcai robbantás elkövetőinek nyomára vezeti a rendőröket. A robbantásban egy 48 éves férfi, T. István életét vesztette, 21 éves élettársa súlyosan megsérült. A detonáció azután következett be, hogy a páros leparkolt Jeep Grand Cherokee kocsijával, és a kapun belépve felgyújtotta a villanyt. A robbanószerkezetet távirányítással hozhatták működésbe. 1999-ben már egyszer megkíséreltek merényletet elkövetni a ház lakói által csak Kopasznak becézett férfi ellen, akkor Mercedes típusú gépkocsiját robbantották fel. Az áldozat játékautomatákat üzemeltetett.
Vágólapra másolva!

Fotó: Havaria Press

Az áldozat T. István ellen - aki játék-automatákkal foglalkozott - korábban már megkíséreltek egy merényletet, 1999-ben felrobbantották Mercedes típusú autóját a Bethlen Gábor utcában, nem messze a mostani helyszíntől. A rendőrség azóta sem jutott a tettesek nyomára. Samu Attila, a BRFK szóvivője az [origo]-nak elmondta, a két ügyben most egyesítették a nyomozást.

Az országos rendőr-főkapitány budapesti kollégájának kezdeményezésére ötmillió forintos jutalmat ajánlott fel annak, aki érdemben segít a rendőrségnek a hétfői robbantás tetteseinek kézre kerítésében.

Az áldozat élettársa, aki maga is dúlyosan megsérült a rendőrségnek elmondta, hogy barátjával együtt, annak Jeep Grand Cherokee típusú személygépjárművével érkeztek lakásuk közelébe. Miután leparkoltak, gyalogosan közelítették meg az épületet. A detonáció a kapu kinyitását követően, a lépcsőházi világítás felkapcsolásakor következett be. A nő állapotáról - saját kérésére - nem közöltek információt.

A robbanás kitörte több szomszédos ház ablakait, megrongált öt gépkocsit, két Fiatot, egy BMW-t, egy Renault-t és egy Suzukit. A Dembinszky utca 10.-ben megszűnt az áram-, a gáz- és a vízellátás. A kapualjban nagy területen lehullott a vakolat, megrongálódtak az elektromos vezetékek, a postaládák. A károk felmérése folyamatban van, a helyreállításra a VII. kerületi polgármesteri keretből biztosítanak fedezetet.

Korábban gázrobbanásra gyanakodtak

Fotó: Havaria Press

Az [origo] információi szerint a robbanószerkezetet a kukában vagy a szorosan a kuka mellett helyezték el, és távirányítással hozták működésbe, amikor a vállalkozó és a barátnője belépett az épületbe. Az elhunyt T. István szomszédai az [origo]-nak elmondták: a férfit Kopasznak hívták, mivel állandóan kopaszra volt borotválva a feje.

Az [origo] információi szerint a vállakozó szerencsejáték automatákkal foglalkozott. A romok között a munkások a rendőrök távozása után találtak egy kulcscsomót, ami valószínűleg az áldozaté volt. A kulcsok játékautomatákhoz valók.

A ház lakóit éjjel kitelepítették

A robbantás után a helyszínre érkező tűzoltók azonnal megkezdték az érintett és az szomszédos házak lakóinak kitelepítését. Az önkormányzat ideiglenesen buszokat irányított az utcába, ahol főleg az idősebbek pihenhettek le. Az éjjel folyamán szükségképpen a közeli István utcában található szállodában helyezték el a lakosokat, de a kedd délutáni órákban mindenki visszatérhetett otthonába.

A szomszédok közül senki nem sérült meg, három idős embert azért szállítottak kórházba, hogy biztosíthassák megfelelő ellátásukat.

A gázművel és az elektromos művek is hozzálátott, hogy helyreállítsa szolgáltatását. A gázművek dolgozói, a pincében található elöregedett csőszakaszt is kicserélik, ezért biztos, hogy szerdánál előbb nem lesz gáz. A házban egyedül a telefon működik.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!