Ügyészségi nyomozás várható a HM-MiG-ügyben

Vágólapra másolva!
Egy magánszemély feljelentést tett az ügyészségen, amelyben azt állítja, hogy lefizették a HM vezetőit a MiG-tendert támogató üzleti körök. Keddig döntenek a nyomozás elindításáról. Homoki János államtitkár közben visszautasította a korrupciós vádakat.
Vágólapra másolva!

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a közeljövőben - akár már a jövő héten - nyomozást indíthat a vadászgéptenderrel összefüggésben - értesült az [origo]. A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint pénteken egy magánszemély feljelentést tett az ügyben, amelynek sorsáról három napon belül döntenek.

A Nemzetbiztonsági Hivatal tudomásunk szerint egyelőre nem adta át az üggyel kapcsolatos információkat, de az eljárás a közeljövőben eljuthat abba a stádiumba, hogy hivatalból köteles lehet feljelentést tenni az ügyészségen.

Szerdán jelent meg az a hír, hogy a titkosszolgálatok olyan információk és közvetett bizonyítékok birtokába jutottak, amelyek szerint a vadászgéptenderen induló, a MiG-ek modernizálását ajánló német-orosz érekeltségű konzorcium pénzt adott vagy ígért a HM vezetőinek. Simicskó István nemzetbiztonsági államtitkár erre csak annyit reagált, hogy "jelenleg nincsenek olyan információk a Nemzetbiztonsági Hivatal birtokában, amelyek teljes mértékben alátámasztanák a hírt." A jelenleg és a teljes mértékben kitételek különös hangsúlyt kapnak annak tükrében, hogy az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó nemzetbiztonsági források megerősítették a korrupció gyanúját.

Homoki János, a HM politikai államtitkára ugyanakkor visszautasította a korrupciós vádakat. "Elképesztő, hogy Magyarországon, ha valaki őszintén bevallja vagyoni helyzetét, rögtön korrupciógyanúba keverik" - közölte. Az államtitkár szerint lehetséges, hogy a kisgazdapártból terjesztik a hírt, mert neheztelnek rá, amiért elhagyta a pártot.

Amennyiben a nyomozó ügyészek megalapozottnak találják az egyelőre ismereten magánszemély feljelentésében foglalt állításokat, két dolgot tehetnek. Vagy feljelentés-kiegészítést rendelnek el, ami azt jelenti, hogy a nyomozás elindítása előtt újabb információkat gyűjtenek, hogy egyáltalán fennáll-e bűncselekmény alapos gyanúja, vagy rögtön megindítják a nyomozást. Amennyiben a büntetőeljárást szükségesnek tartják kiterjeszteni a HM politikus vezetőire is, akkor előbb a Legfőbb Ügyésznek kérnie kell az Országgyűléstől a mentelmi joguk felfüggesztését, amire csak szeptemberben van lehetőség.

Az EADS nevű német cég tavaly nyáron írt alá szándéknyilatozatot Szabó János honvédelmi miniszterrel a magyar MiG 29-esek átalakításáról. Az ügy akkor komoly visszhangot váltott ki, ugyanis a miniszterelnök távollétében az aláírás partizánakciónak tűnt. A kormány később valóban úgy határozott, hogy nyugati típusú vadászgépek beszerzéséről tárgyal, és nem érdekelt az orosz MiG-ek NATO-kompatibilissé alakításában. (A német hadsereg használ ilyen típusokat.)

A német-orosz érdekeltségű cég azonban továbra is erős lobbitevékenységet folytat, amelyet MSZP-s üzleti körökkel is összefüggésbe hoznak, lévén a német cég egyik magyarországi képviselője Fazakas Szabolcs, a Horn-kormány ipari minisztere. Az erről szóló cikkek alapján közölte nemrégiben sokat sejtetetően a Orbán Viktor miniszterelnök, hogy szerinte fogunk még hallani az ügyről.

[origo]

Korábban:

Cáfolat és hallgatás a HM-MiG-ügyben
(2001. augusztus 9.)

Korrupciógyanú a HM vezetésénél
(2001. augusztus 8.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről