A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A tavalyi évben is nyereségesen gazdálkodott az MTI Rt., ám működésében számos hiányosság is tapasztalható - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legutóbbi jelentése. A társaság vezetősége a kritikák ellenére is büszke pénzügyi sikereire.
Vágólapra másolva!

A Magyar Távirati Iroda Rt. a 2000. évet 96 millió forintos nyereséggel zárta, vagyonát gyarapította, és összességében a törvények betartásával gazdálkodott - summázza vizsgálataik eredményét az ÁSZ. Kifogásolja viszont, hogy nem számolták fel az ÁSZ által korábban már többször szóvá tett jogi és belső szabályozási hiányosságokat.

Továbbá megállapítja, hogy a befektetett üzletrészeket megtestesítő kft.-k alultőkésítettek. Az anyacéggel való kapcsolatuk egyoldalú előnyöket biztosít számukra, annak ellenére hogy gazdasági érdek nem indokolja fenntartásukat, hiszen a kft.-knek a részvénytársaság közszolgálati feladatainak az ellátásában szerepük nincs. Az ÁSZ szerint a 100 százalékban MTI Rt.-tulajdonú cégek rontották a társaság eredményességét.

Több olyan problémára is felhívja a figyelmet a jelentés, amelynek orvoslása kívül áll az rt. hatókörén. Így például megállapítja, hogy a nemzeti hírügynökség befolyásmentessége érdekében megosztott tulajdonosi joggyakorlás törvényi szabályozása elnagyolt, mert e szervezetek, testületek feladat- és hatásköri szabályozása pontatlan, a szabályozás összehangolásában hiányosságok vannak. Nem alkották meg a nemzeti hírügynökségi törvényben rögzített - a választási időszakban, a rendkívüli és szükségállapot idején végzendő feladatokra vonatkozó - törvényeket.

A jogszabályok és az rt. alapító okirata sem ad eligazítást abban, hogy a társaság közszolgálati feladatai ellátásához szükséges mértékű állami támogatás összegét kinek, milyen kritériumrendszer és számítás alapján kell megalapoznia. Továbbra is fennáll az a hiányosság, hogy a tulajdonos négy éve nem fogadta el a társaság mérlegét - írják a számvevőszéki jelentésben.

Vas Éva, az MTI Rt. gazdasági elnökhelyettese a kritikák ellenére büszke arra, hogy három éve nyereségesen gazdálkodnak, sőt az ÁSZ által kifogásolt kft.-k közül kettő a tavalyi évben első ízben hasznot is hozott. A harmadik, kevésbé sikeres vállalkozást hamarosan eladják, ám ezt megelőzően minden köztartozását rendezték. Vas Éva szerint is aggályos, hogy jogszabályi hiányosságok miatt sem az a kérdés nincs rendezve, hogy pontosan milyen közszolgálati feladatok hárulnak a választási évben az MTI-re, sem az, hogy e pluszkiadásokra mennyi pénzt és milyen forrásból kapnak. Az ÁSZ által kifogásolt belső szabályozatlanságokat folyamatosan rendezik, ám ezek egy része rendkívül időigényes munka - magyarázta késlekedésüket az elnökhelyettes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!