Nyáron is kérdésekkel bombáznak az Országgyűlésben

Vágólapra másolva!
A nyári parlamenti szünet ellenére is számtalan azonnali kérdést, kérdést és interpellációt nyújtanak be az országgyűlési képviselők. A legaktívabb Keller lászló szocialista politikus.
Vágólapra másolva!

Július-augusztusban összesen 125 azonnali kérdést, kérdést és interpellációt nyújtottak be az országgyűlési képviselők. Ebből 91 a szocialistáktól, 17 az SZDSZ-től, 9 a MIÉP-től, 6 az MDF-től, 1 a kisgazdáktól és 1 a Fidesz-től érkezett.

Az MSZP politikusai közül a legtöbb kérdést Keller László képviselő nyújtotta be, önállóan 19-et, további hatot pedig más szocialista képviselőtársaival együtt. Keller az [origo]-nak azt mondta: már maga is kezdi unni, hogy elárasztja a parlamentet a kérdéseivel. Gyakran kérdeznek azonban tőle a válaszópolgárok olyasmit, amire nem tudja a választ. Ilyenkor írásbeli kérdést nyújt be az illetékeshez - közölte Keller. A politikus legutóbbi kérdései között szerepel például, hogy mennyibe kerül a millenniumi zászló és ki a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának éttermi üzemeltetője. Keller emellett a közpénzek nyilvános felhasználásáról és a népszámlálás költségeiről is kérdezett. Leggyakrabban az Országimázs Központtal kapcsolatos kérdéseket tesz fel.

A legtöbb azonos című kérdést Bajor Tibor szocialista képviselő tette fel, Szóló vagy zenekar címmel, összesen kilencszer, minden egyes miniszterhez.

A szocialisták minden aktuális témához benyújtottak egy-egy kérdést. Pál Béla és Lamperth Mónika például Van-e jogszabályi felhatalmazása a Magyar Turizmus Rt-nek arra, hogy egy kihelyezett "kormányülés összes költségeit" finanszírozza címmel nyújtott be kérdést. Tóth Károly a Mig 29-esek felújítása kapcsán felmerült esetleges korrupcióra kérdezett rá. Többen tettek fel kérdést az autópályáépítéssel kapcsolatban.

Az SZDSZ-es Bauer Tamás a státustörvényről kérdez többször is, Eörsi Mátyás és Hack Péter pedig az Orbán-bányákról. Többen tettek fel kérdéseket az FVM-ben történt esetleges visszaélésekkel és a volt FVM-vezetők utazgatásaival kapcsolatban is.

Számos kisebb téma is felbukkan a kérdések között. Az MDF-es Csapody Miklós arra kíváncsi, támogatja-e a kormány a Nemzeti Múzeum hiányzó szobrainak pótlását. Juhász Ferenc (MSZP) a honvédelmi minisztertől érdeklődött az iránt, ki, milyen időtartamra, milyen térítés ellenében bérli a volt szegedi nőtlen szállót. A szintén szocialista Farkas Imre Miért hozzák egyre lehetetlenebb helyzetbe a vasúti menetrend módosításával a tiszazugi kistelepülések lakosságát címmel nyújtott be kérdést.

A legfrisebb kérdés a MIÉP-es Lentner Csabától származik, Milyen körülmények között hagyta el 1997 szeptember 18-án a Trans Balkán Légitársaság ADB-612 F hívójelű Antonov 124-es gépe a Ferihegyi repülőteret címmel.

A kormánypártiak kevés kérdést adtak be. Zsikla Győző (FKGP) a földművelésügyi minisztert faggatná a szőlőtermesztők támogatásáról. Rogán Antal (Fidesz) a kormány nyári eredményeiről hallana szívesen. A témáról azonnali kérdést intézett Stumpf István kancelláriaminiszterhez.

[origo]

Ajánlat:

Az Országgyűlés honlapja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!