Ingyenmunka számítógépért

Vágólapra másolva!
A pedagógusok informatikai kultúrájának emelésére szolgáló számítógép-pályázattal a kormányzat egyszerre több célt akar érvényesíteni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a számítógéphez jutás fejében aránytalan feladatokat kell vállalniuk a nyerteseknek.
Vágólapra másolva!

A Széchenyi-terv részét képező, a pedagógusoknak kiírt számítógép-pályázat által nyújtott kedvezmények és a feltételként szabott kötelezettségek nem állnak arányban egymással - hangzott el szerdán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) sajtótájékoztatóján.

Molnár Péter szóvivő elmondta, a PDSZ üdvözli a pedagógusok informatikai kultúrájának emelését célzó szándékot, ugyanakkor kifogásolja azt, hogy a kormány a pályázattal olyan intézményi informatikai feladatok elvégzését próbálja biztosítani, amelyhez nem nyújt költségvetési támogatást. (A pályázat feltételei szerint a pedagógusnak három éven keresztül kell ellátni az intézmény informatikai teendőinek egy részét.) A PDSZ szerint a megrekedt közoktatási információs rendszer kiépítése miatt elmaradt intézményi feladatokat nem szabadna a pedagógusokra hárítani és a két programot összemosni.

A fent említetten kívül a PDSZ szerint problémát jelentenek az önrész vállalásának feltételei. Mivel 2001. november 8-ig kell nyilatkozniuk az önkormányzatoknak a jövő évi költségvetésük terhére vállalt önrész mértékéről, félő, hogy sok helyen inkább eltekintenek a pályázati lehetőség kihasználásától. Ezenkívül esélyegyenlőtlenséget jelent az, hogy a nagyobb önrészt vállaló pályázat kedvezőbb elbírálásban részesül. Ezzel a szegényebb, többnyire kistelepülési, önkormányzatok által fenntartott iskolák pedagógusai hátrányba kerülhetnek.

A PDSZ sajnálatosnak tartja, hogy a pályázat kiírása előtt a kormány nem egyeztetett a szakszervezettel. Szeretnék elérni, hogy az elbírálási szempontokban érvényesülhessen a pedagógusok érdekét szolgáló álláspontjuk.

Az Oktatási Minisztérium tájékoztatása szerint a közoktatási információs rendszert a mostani pályázat csupán annyiban érinti, hogy növeli az ehhez felhasználható eszközök számát. Ugyanakkor a tárca felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázaton számítógépet elnyerő pedagógusok ezzel lényegesen könnyebben láthatják majd el azokat a feladatokat, amelyeket a közoktatási törvény vagy más jogszabályok határoznak meg. A pályázat új kötelezettséget nem állapít meg.

Az önrész vállalhatóságára vonatkozó aggályoknak ellent- mond az a tény, hogy néhány helyen már megszületett a döntés az önrész vállalására. Budapest egyik kerületében már elkülönítettek 10 millió forintot erre a célra (ez 100 pedagógus sikeres pályázatát teszi lehetővé), Kaposváron pedig 200 pedagógus támogatását tervezik.

Korábban:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről