Zárt ajtók mögött tart Kocsis Franciska gyilkosságának ügye

Vágólapra másolva!
Erkölcsi érdekekre hivatkozva nyilvánosság kizárásával kezdte meg kedden a Fővárosi Bíróság a 11 éves Kocsis Franciska másfél évvel ezelőtti megölésével vádolt 15 éves M. Viktória büntetőperét.
Vágólapra másolva!

A tavaly május óta fogva tartott M. Viktóriát az ügyészség előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberöléssel, természet elleni erőszakos fajtalansággal és kifosztással vádolja. M. Viktória azonban jórészt tagadja bűnösségét.

A bíróság kedden a zárt tárgyalás elrendelését indokolva megjegyezte: a vádirat és a vádlott eddigi vallomásai alapján valószínűsíthető, hogy a tárgyaláson olyan szeméremsértő, szexuális kínzásokat tartalmazó részletek fognak elhangzani, amelyek súlyosan veszélyeztethetik a fiatalkorú vádlott és a gyermekkorú sértett, illetve hozzátartozóik erkölcsi érdekeit.

A keddi tárgyaláson a fiatalkorú vádlott több órán át tartó részletes, összefüggő vallomást tett és a kérdésekre is válaszolt. Vallomásának lényege, hogy Kocsis Franciska megölésében nem vett részt, a kifosztás sem valósult meg és a vádban szereplő szexuális bűncselekménynek minősítettek is inkább testi sértésként foghatók fel. M. Viktória a bíróság előtt elmondta: egy 12 éves fiú iskolatársával közösen határozták el, hogy megleckéztetik Kocsis Franciskát. A vádlott elmondása szerint jelen volt Kocsis Franciska bántalmazásakor, de nem vett részt a gyilkosságban.

Az a 12 éves fiú, aki M. Viktóriával közösen bántalmazta Kocsis Franciskát, tavaly néhány hétig javító-nevelő intézetben volt, de onnan még tavaly nyáron kiengedték. Ellene, miután a cselekmény elkövetésekor még nem töltötte be 14. életévét, meg sem indulhatott a büntetőeljárás. M. Viktória a keddi tárgyaláson kijelentette: a vádban szereplő kifosztásból is csak annyi igaz, hogy az áldozat ruháit, iskolai füzeteit elvették és egy szeméttelepen elrejtették azért, hogy az áldozat nehezebben legyen azonosítható. A kifosztás megállapításához szükséges anyagi haszonszerzésről azonban szó sem volt.

A büntetőper februárban tanúk meghallgatásával folytatódik. Várható, hogy vallomást tesz az a fiú, aki a hatóságok szerint M. Viktóriával közösen bántalmazta Kocsis Franciskát, továbbá a vádlott hozzátartozói, barátai és tanárai.

A Büntető törvénykönyv szerint felnőtt korú elkövető esetén a többszörösen minősülő emberölés önmagában lehetővé teszi a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását, de a természet elleni erőszakos fajtalanság is öttől tíz évig terjedő, a kifosztás pedig öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A Büntető törvénykönyv szerint azonban a 16. életévét be nem töltött fiatalkorú legfeljebb 10 éves szabadságvesztéssel sújtható. Erre akkor van lehetőség, ha felnőtt korú esetében életfogytiglani szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követett el a 16. életévét be nem töltött fiatalkorú, minden más esetben pedig legfeljebb ötéves büntetést kaphat. Jelen ügyben ezen túlmenően számításba vehető az is, hogy M. Viktória a vád szerint halmazatban követett el több bűncselekményt, ez esetben pedig a kiszabható büntetés felső határa a legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tételének felével emelhető.

Budapesten utoljára az 1997-ben elkövetett taxisgyilkosság ügyében állt bíróság előtt ilyen súlyos vádakkal két 16 évesnél fiatalabb lány. Őket a Fővárosi Bíróság 1998-ban első fokon, nem jogerősen 7 és fél - 7 és fél éves szabadságvesztéssel sújtotta, ám ezeket a büntetéseket a Legfelsőbb Bíróság 1999. május 4-én kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében 9, illetve 8,5 évre súlyosbította.

Korábban a rendőrség Kocsis Franciska megöléséről úgy tájékoztatott: a 11 éves kislányt 2000. május 4. és 18. között ölték meg, holtteste a XVIII. kerületben, a Szálfa és a Flór Ferenc utca közötti erdős területen került elő. A 11 éves áldozat 2000. május 4-én két iskolatársával, a 14. életévét napokkal korábban betöltött M. Viktóriával és egy 12 éves fiúval indult el II. kerületi általános iskolájából Kőbányára.

A rendőrség illetékese az üggyel kapcsolatban korábban azt közölte: Kocsis Franciskát két társa nem megölni, csak megijeszteni, megleckéztetni akarta, ám végül a kislány belehalt a bántalmazásokba. Kocsis Franciskát feltehetőleg kirándulás ürügyén csalták el, egy alkalmas helyen hátrakötötték a kezét, betömték a száját egy zoknival, földre döntötték és felváltva bántalmazták, végül pedig az egyik elkövetőnél lévő láncos bottal megfojtották. Ezután a korábbi rendőrségi tájékoztatás szerint a gyermek holttestét a két fiatal elkövető betakarta fűvel, avarral.

A rendőrség 2000 májusában egymillió forint jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek, majd napokon belül őrizetbe vette a gyilkossággal gyanúsított 14 éves M. Viktóriát, a 12 éves fiút pedig, aki a hatóságok szerint szintén részt vett a szörnyű cselekményben, javító-nevelő intézetbe helyezték. A két feltételezett elkövető a nyomozás során tett beismerő vallomást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről