Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

<P class="MsoNormal">Negyven tonna mérgezett csirkét találtak

Vágólapra másolva!
Az állategészségügyi hatóságok lezárták az antibiotikummal kezelt csirkék ügyében indított vizsgálatot. Ennek során több mint 40 000 kiló szennyezett csirkehúst semmisítettek meg. A Baromfi Termék Tanács elnöke szerint ezután a magyar csirkét nyugodtan lehet fogyasztani.
Vágólapra másolva!

Lezárult az állat-egészségügyi hatóságok vizsgálata az antibiotikummal kezelt csirkék ügyében, és a szennyezett árut megsemmisítették - közölte Szép Imre, a Baromfi Termék Tanács elnöke kedden. Az elnök hozzátette: a magyar csirke biztonsággal fogyasztható

Az állat-egészségügyi hatóságok 2139 vizsgálatot végeztek, és 89 tételt találtak gyanúsnak - mondta dr. Daubner Dóra, az FVM Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Főosztályának főtanácsosa.

A gyanúsnak talált csirkékből a vizsgálatok során 26 esetben lehetett kimutatni tényleges antibiotikum-maradványt. Ez 40.085 kilogramm szennyezett csirkehúst jelentett, amit megsemmisítettek.

Az állategészségügyi hatóság minden élelmiszer-szállítmányt ellenőriz a határon, ami bekerül az országba - mondta a főtanácsos. Ez alól csak azok a szállítmányok mentesülhetnek, amelyeknek a magyar hatóságok által elfogadott állategészségügyi bizonyítványuk van.

Daubner Dóra közölte: a cloranphenicol nevű antibiotikum, amelyet az állatgyógyászatban használnak, Magyarországon 1987 decemberétől tilalmi listán van. Az Európai Unióban ezt a tilalmat csak a kilencvenes években vezették be. E hónap közepétől a nyershúsokat az egészségügyi, a gazdasági és a földművelésügyi tárca megállapodása alapján fokozottabban ellenőrzik az éttermekben és a közétkeztetésben.

Szép Imre, a terméktanács elnöke hozzátette, hogy Magyarországon a teljes termelési folyamatot nyomon lehet követni a tojáselőállítóktól, a keltetésen át a feldolgozókig. Azt is tudják a szakemberek, hogy az egyes csirketenyésztők mely takarmánygyártótól vásároltak.

Magyarországon a baromfiipar 50-60 ezer ember megélhetését biztosítja, évente egy ember átlagosan 30 kilogramm baromfihúst fogyaszt. Ezzel Európában az első öt baromfifogyasztó ország között van Magyarország.

A szakemberek kitértek arra is, hogy a Nyugat-Európából származó fagyasztott csirkében a csirke által elfogyasztott kínai, illetve vietnami adalékot tartalmazó takarmány miatt volt kimutatható a szennyeződés. A Közép-Keletről származó garnélarákot ugyanis nem semmisítették meg, bár észlelték a szennyeződést, hanem takarmányadalékként belekeverték a csirketápba.

A Baromfi Termék Tanács szeretné, ha az illetékesek megneveznék és nyilvánosságra hoznák a fertőzött árut importáló cégek nevét. Kérik azt is, hogy az agrártermékek importját az FVM engedélyezze, és kérje ki az adott termékpálya véleményét is az engedélyezésről.

Az emberek félelmei miatt drasztikusan csökkent az utóbbi napokban a csirkevásárlás Magyarországon - hangoztatták egyöntetűen a szakemberek. Bár a csökkenést számszerűsíteni nem tudták. Úgy vélték ezen a héten már valamelyest élénkülnek az eladások.

Korábban:

Gyanús csirkehúst foglaltak le Gyulán

Vizsgálatok a kínai csirkék ügyében

Könyvajánlat:

Szárnyasok - a magyar konyha

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről