A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Lebontatják a Citadella-teraszt

Vágólapra másolva!
Saját embereivel lebontatja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a Citadella-teraszt. A hivatal már nem szólítja fel többször a teraszt építtető céget, és újabb bírságot sem szabnak ki. E helyett két héten belül megkezdik az engedély nélküli építmények lebontását, ha szükséges, rendőri segítséggel.
Vágólapra másolva!

Jankovich Bésán Dénes, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) tudományos igazgatója közölte, hogy a napokban lejár a Citadella-terasz bontási határideje, a tulajdonos azonban továbbra sem bontotta le a kifogásolt építményeket. Ennek ellenére a hivatal már nem vet ki újabb bírságot a Citadella 4 U Kft.-re, hanem a KÖH által megbízott emberekkel megkezdik a szabálytalanul felhúzott építmények lebontását. Amennyiben a tulajdonos megpróbálná megakadályozni a bontást, akár rendőri segítséget is igénybe vehetnek, hogy bejussanak a területre.

A hatósági akcióra várhatóan két héten belül sor kerül, ha addig a tulajdonos nem bontja le a kifogásolt épületeket. Az építtetőnek egy korábbi bontási határozat értelmében augusztus 9-ig kellene befejeznie a bontási munkákat.

Veres Jánost, a Citadella 4 U Vagyonkezelő Kft. ügyvezetőjét egyelőre nem sikerült utolérni. A Citadella-teraszt építtető vállalkozás vezetője azonban korábban kijelentette: nem állítja vissza az eredeti állapotot a Lődombon, mert jogászai szerint az ügyben nem illetékes a bontást elrendelő Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

A Citadella 4U Vagyonkezelő Kft márciusban kezdett engedély nélküli építkezést a Citadella mellett lévő Lődombon. Bár a védett állami terület tulajdonosának képviselője, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) és a telekért felelős Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a kezdetektől tiltotta a munkát, a terasz, kávézó, illemhely júliusban elkészült, és meg is kezdte működését.

Az illegális beruházásért többször is megbírságolták a céget. A legnagyobb pénzbüntetést, húszmillió forintnyi örökségvédelmi bírságot azért számoltak fel, mert az építkezés során - a Budapesti Történeti Múzeum régészei szerint - késő vaskori és késő bronzkori régészeti leletek semmisültek meg.

A KVI időközben feljelentést tett a rendőrségen természetkárosítás és -rongálás bűntettének alapos gyanúja miatt. A rendőrség jelenleg szakértői véleményekre vár az ügyben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!