Jobboldali uniópártot sürget Orbán

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a Nemzetőrnek adott pénteki interjújában ismételten felvetette: mihamarabb szükség van egy jobboldali uniópártra. Az MDF azonban még nem látja elérkezettnek az időt arra, hogy egyesüljön a Fidesszel. Szerintük most is erőteljesen együttműködnek a jobboldali pártok.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor volt kormányfő a Nemzetőr című hetilapnak adott interjújában ismét kijelentette, szükségesnek tartja, hogy megszülessen a jobboldali egységpárt. Orbán nem sokkal a választások után vetette fel először egy uniópárt szükségességét. Most azt mondta, az utóbbi hetekben még inkább meggyőződésévé vált, fontos lenne az egységes jobboldali párt létrehozása. Harrach Péter fideszes képviselő, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség vezetője már a Fidesz-frakció májusi alakulóülésén sürgette egy uniópárt létrehozását.

Herényi Károly, az MDF-frakció szóvivője az [origo]-nak azonban azt mondta, hogy bár "elvileg egyet lehet érteni a felvetéssel, de az idő még nem jött el". Szerinte fontos, hogy a jobboldal egységes legyen, ugyanakkor jelenleg is erőteljesen együttműködnek a polgári pártok. Egy uniópárt létrejötte hosszas folyamat, ehhez először egy pártuniót kellene alkotniuk a jobboldali politikai szervezeteknek. Herényi szerint a pártunióban minden politikai szervezet megőrizné belső függetlenségét. A következő lépés lenne az uniópárt létrehozása, amikor nem csak nevükben egyesülnének a különböző politikai erők. Mindez hosszas folyamat, melynek az elején járunk - mondta Herényi. Úgy véli, most még nem jött el az idő a Fidesz és az MDF egyesülésére. Arra azonban nem tudott válaszolni a szóvivő, hogy mikor jön el az idő. Korábbi nyilatkozataiban Dávid Ibolya, az MDF elnöke sem tartotta időszerűnek azt, hogy egyesüljön a két párt.

Az MDF távolságtartását a Fidesztől azonban a nyilatkozatokon túl az is jelzi, hogy nem született országos szintű megállapodás a két párt között az önkormányzati választásokra. Összesen 11 megyében tudtak a két párt megyei szervezetei közös listában megállapodni, a többi megyében külön-külön méretteti meg magát a Fidesz és az MDF.

Orbán Viktor korábban azzal indokolta az uniópárt szükségességét, hogy csak egy egységes néppárt jelenthet alternatívát az erős, egységes és jól szervezett baloldallal szemben. Szerinte "a polgári körökben továbbra is erős az igény, hogy a polgári pártok a lehető legnagyobb egyetértésben és legszorosabb együttműködésben dolgozzanak. Ezért szükségesnek tartom, hogy megszülessen az uniópárt. Az elmúlt néhány hétben ez az érzésem megerősödött."- mondta pénteken a Nemzetőrnek Orbán Viktor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről