Macik között jó kihallgatni a gyerekeket

Vágólapra másolva!
Balmazújvárosban mától, az ORFK tervei szerint több rendőrkapitányságon pedig hamarosan, barátságosan berendezett szobákban hallgatják ki a rendőrök a bűnesetek gyerek szereplőit. A pszichológus szerint a gyerekek sokszor játékok mozgatásával könnyebben elmesélik a velük történteket. A kihallgatásokról felvétel készül, így a jövőben - a jogszabályok ezt egyelőre nem teszik lehetővé - a gyerekeknek nem kell majd okvetlenül megjelenniük a bírósági tárgyalásokon.
Vágólapra másolva!

Plüssmackók, Harry Potter- és Dzsungel könyve-plakátok között hallgatják ki mától Balmazújvárosban a különböző bűnesetek gyerek gyanúsítottjait, illetve gyerek sértettjeit. A kedden átadott gyermekkihallgató-helyiséget Kántor Péter rendőr alezredes, Balmazújváros rendőrkapitánya ötletére rendezték be. A kapitány az [origo]-nak elmondta, hogy helyi kezdeményezésről van szó - nemrég járt Hollandiában, és ott látta, milyen barátságos szobában hallgatják ki ottani kollégái a gyerekeket.

A szürke irodák helyett játékokkal, babákkal teli szobában kevesebb traumát okoz a gyerekeknek az eljárás. A szobában kis íróasztal is van. Kántor Péter elmondta, hogy a gyerekeknek először fel kell oldódniuk, ezért egy ideig hagyják majd őket játszani, nézelődni. A kihallgatásnál jelen lévő pszichológus ezután könnyen úgy irányíthatja a beszélgetést, hogy a gyerek valójában a macikat, játékokat mozgatva játssza el a vele történteket. A 4 és 14 év közötti gyerekeknek való helyiséget megfelelőnek találta a kriminálpszichológus szakértő is.

Forrás: ORFK
fotó: ORFK

A szobában videokamera is van, a beszélgetést felveszik, ami két okból is hasznos - mondta a rendőrkapitány. Egyrészt közben senkinek nem kell jegyzetelni, a gyerek észre sem veszi, hogy kihallgatják, másrészt a felvétel a büntetőeljárás során később bármikor visszanézhető. Amennyiben erre meglesznek a jogi feltételek, a jövőben a gyerekeknek nem kell a bírósági tárgyaláson megjelenniük, elég lesz a felvétel. Kántor szerint a helyiség átadásakor a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség gyermek- és ifjúságvédelmi csoportjának képviselője közölte: az ügyészség támogatná ezt a megoldást.

A szoba berendezési tárgyait a rendőrök hozták be, posztereket a mozivállalattól kaptak. A szobára így nagyon keveset kellett költenie a kapitányságnak. Nem mindenhol tudnak viszont külön helyiséget áldozni erre, sok településen maguk a nyomozók is alig férnek el - mondta a rendőrkapitány, aki úgy tudja, egyelőre nagyon kevés helyen van ilyen szoba.

A hasonló helyiségek kialakítását a belügyminiszter is szorgalmazza. Hétfői tájékoztatóján Lamperth Mónika elmondta: utasítást adott, hogy az irányítása alá tartozó szervek nézzék át, milyen intézkedésekkel tudnák hatékonnyá tenni a családon belüli erőszak problémájának kezelését. Ennek eredményeképpen az ORFK több intézkedés meghozataláról döntött: többek között tervezik, hogy minél több gyermek kihallgatót rendezzenek be a kapitányságokon. Jelenleg - ahol nincsenek ilyenek - a megyei rendőr-főkapitányságok egészségügyi osztályán folynak a kihallgatások, pszichológus jelenlétében - mondta a ORFK sajtóreferense.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!