A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A vitatott Chirac-interjú összefoglalója

Vágólapra másolva!
A 168 Óra hetilap április 3-i számában egy sajtóbeszélgetés alapján exkluzív interjút közölt Chirac elnökkel. Ennek az interjúnak a valódiságát a francia nagykövetség vitatja, a szerkesztőség pedig annyit ismer el, hogy a cikk nem négyszemközti beszélgetés, hanem sajtóesemény alapján készült. Az alábbiakban elolvashatja a vitatott interjú összefoglalóját.
Vágólapra másolva!
A franciák cáfolják a 168 Óra Chirac-interjúját/itthon/20030404afrancia.html

A 168 Óra című hetilapban megjelent vitatott interjúban a francia államfő főként az iraki válsággal kapcsolatos kérdésekről beszélt. Jacques Chirac közölte: a brüsszeli csúcsra tragikus körülmények között - az iraki háború kitörésekor - került sor. Az államfő szerint ráadásul ez a háború könnyen elkerülhető lett volna, és Franciaország mindent meg is tett azért, hogy ne törjön ki.

Az interjúban az is szerepel, hogy "az amerikai és angol politikai és katonai vezetésnek hamarosan be kell látnia, sokkal nehezebb fába vágták a fejszét, mintsem gondolták volna". Az államfő "titkosszolgálati jelentések" alapján megjósolta azt is, hogy az iraki nép nem fogja ünnepelni a szövetségeseket.

Franciaország és Irak gazdasági kapcsolatairól Chirac annyit közölt: "Franciaország nem tett egyetlen olyan Irakkal kapcsolatos gazdasági lépést sem, amely ne lett volna összhangban az ENSZ 'olajért élelmet' határozataival".

Az államfő állítólag azt is kijelentette, hogy bár diplomatáik folyamatosan egyeztetnek az amerikaiakkal, addig nem vált szót Bush elnökkel, amíg az "utolsó puskalövés visszhangja el nem hal Irakban".

Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Az interjúban Chirac beszélt a Tony Blair brit kormányfővel az EU-csúcson folytatott rövid négyszemközti beszélgetéséről is. A francia államfő állítólag nyíltan megmondta Blairnek, hogy "Franciaország számára egy háború utáni amerikai-brit politikai vezetés Irakban elfogadhatatlan". Az interjú szerint Chirac azt is megmondta Blairnek, hogy Iraknak mihamarabb vissza kell kapnia önrendelkezési jogát. "Blair úr ezzel szemben csak azt mondta: biztosítani kell, hogy az iraki nép az olajból származó hasznot saját javára fordíthassa" - áll a cikkben. Chirac szerint ő és Blair csak abban értenek egyet, hogy Irak teljes területi integritását meg kell őrizni.

Az államfő úgy vélte, jól működnek a fegyverzet-ellenőrzés formái, ezért megfelelő nemzetközi nyomással el lehetett volna érni Irak békés leszerelését. Chirac közölte: "Ha vártunk tizenkét évet Szaddám hatalmának megdöntésével, még várhattunk volna néhány hónapot, hogy békés úton érjük el célunkat."

A 168 Óra cikke szerint Chirac elnök elismerte azt is, hogy a csúcsértekezlet első estéjén egy mindössze háromnegyed órás megbeszélés után távozott, de előtte még közölte: "Uraim, nehéz napunk volt, tegyük el magunkat holnapra. Én mindenesetre megyek lefeküdni." Elmondása szerint mindezt azért tette, mert a csúcs résztvevői már a háború utáni rendezés részleteivel kezdtek foglalkozni.

Végül az interjúban szó esett az uniós védelmi politikáról szóló francia-német-belga javaslatról. Az államfő a cikk szerint emlékeztetett arra, hogy Guy Verhofstadt belga kormányfő "nem a cilinderéből húzta elő a javaslatot", hanem közös beadványról van szó. Chirac a cikkben felhívta a figyelmet arra, hogy az uniót nem akarják katonai szövetséggé alakítani, szerinte azonban az EU-nak vállalnia kell a konfliktusmegelőzési feladatokat és a fegyverzet-ellenőrzési programokat.

A cikkben szó esik a döntéshozatal reformjáról is, Chirac szerint ugyanis a bővítés utáni hatékony működéshez rugalmasabb mechanizmusra van szükség. A francia politikus ugyanakkor továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy hadművelet megindítása a jövőben is csak egyhangú döntés alapján történhessen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!