A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaNorvégia-Magyarország
HUNPóta Georgina
10:00AsztaliteniszYu-Bin Shin-Georgina Pota
HUNTóth Krisztián
10:50CselgáncsKrisztian Toth-Alex Cret
HUNGercsák Szabina
10:50CselgáncsAoife Coughlan-Szabina Gercsak
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy
NyílNyíl

110 milliót kapnak a kisebbségi önkormányzatok

Vágólapra másolva!
Egyhangúlag elfogadta a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek ez évi támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot - módosított formájában - a parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága keddi ülésén.
Vágólapra másolva!

A testületnek azért kellett az anyagot ismételten áttekintenie, mert néhány szervezet esetében vitatottá vált, hogy a pályázati határidőn belül nyújtották-e be anyagukat. Végül a 110 milliós keretben 11,5 millió forint elosztását változtatta meg a bizottság.

Ezt követően 3 országos kisebbségi önkormányzat újonnan megválasztott elnökét hallgatta meg a testület.

"A magyarországi ruszinok új, nyitottabb, a sokszínű közösséget erősebben integrálni kívánó testületet választottak január elején" - fogalmazott Giricz Vera, az Országos Ruszin Kisebbségi Önkormányzat elnöke a bizottság előtt. Emlékeztetett rá: a 2001-es népszámlálás adatai szerint mintegy 1100 tagot számláló közösség tavaly 31 helyi önkormányzatot választott. Hozzátette: legfontosabb feladatnak a képviselő-testület munkájának jobb megszervezését, a nemzetiségi tanárképzés, valamint három vasárnapi iskolájuk helyzetének javítását tekintik.

"A románság kezdettől fogva élt az önkormányzatiság adta lehetőségekkel" - fogalmazott Kreszta Traján, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának újraválasztott elnöke, megjegyezve, hogy elsőként e népcsoport képviselő-testületei váltak "kakukktojás-effektus" áldozatává. Mint mondta: ha ez a folyamat tovább erősödik, akkor a következő, 2006-ban esedékes választások után veszélybe sodródhat a magyarországi románok önkormányzatisága, a nagyszámú, nem a népcsoporthoz tartozó képviselő miatt.

Kreszta Traján mindezek miatt sürgetőnek nevezte a kisebbségi önkormányzatokra vonatkozó jogszabályok módosítását. Szerinte nyelvi kritériumok nélkül elképzelhetetlen például a jelöltté válás.

Horváth Aladár, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a bizottság előtt arról beszélt, a viharos körülmények között megválasztott önkormányzatban jelenleg a régi és az új vezetés közötti átadás-átvétel tart, "a helyzet rendkívül kaotikus és zavaros". Mint mondta, e munka lezárulta, valamint a pénzügyi-gazdasági átvilágítás után pontos képet adhat a testület a közvéleménynek az előző évek munkájáról és forrásfelhasználásáról. Az OCÖ elnöke demokratikus, átlátható tevékenységű önkormányzatot ígért, amely lehetőséget biztosít a különböző értékek és érdekek megjelenésére, érvényesülésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!